Skocz do zawartości
IGNORED

Jak to odlutować i wlutować oscony

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Na zdjęciu widać takie dwa tantale koloru sraczkowatego nad oscylatorem ....

jak je odlutować i wlutować tam OS-CONY ??

jest to SMD i boję się trochę, pozatym przyglądałem się i luty są chyba pod nimi ;(

zachęcony jestem tym tuningiem po przeczytaniu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a akurat mam i cerafajny 100u i oscony 100u

Pozdr

Matt

post-5385-100002463 1170276007_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Będzie odpowiedź taka jak i pytanie. Trzeba po prostu wziąźć i odlutować. Samo nie odpadnie. Z boków tych tantali będzie trochę widoczne pole lutownicze. Dobrze tam zacząć ;) Tylko nie przegrzej...

>Matthew

Ja proponuję nawinąć na grot lutownicy trochę srebrzanki. Robisz to dwukrotnie, i tworzysz z niej, coś w rodzaju widełek , o szerokości rasteru elementu. W tym wypadku to będzie ok. 7mm. Końce tych widełek zaginasz po kątem prostym, aby uzyskać lepszy styk z polem lutowniczym (wystarczy 2 mm). Całkowita długość widełek nie powinna przekroczyć 1 cm - im dłuższe widłki tym większa musi być temperatua grotu . Wten sposób można nawet wylutować scalaka SMD.

Końcówki Osconów zaginasz po kątem prostym i je po prostu lutujesz do punktów lutowniczych. Pamiętaj tylko, że doprowadzenia powinny być najkrótsze jak to możliwe.

Pozdrawiam

..tak jak na zdjęciu na stronie Garmina:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ok, kto by się podjął odlutowania mi tych kondensatorów smd z zegara ! ... próbowałem jak pisali przedmówcy ale nie daje rady, boję się właśnie żeby czegoś nie popsuć ....

w Warszawie, może ty Kafka ...

;((

Zastanów się czy nieznasz gdzieś miejsca gdzie naprawiają telefony komórkowe (np. w hipermarkecie), albo serwisu RTV, gdzie mają lutownicę na gorące powietrze. Zrobią Ci to na miejscu za 2zł. Pójdź tam i załatw sprawę.

• 2 lata później...

Czy ktoś mógłby powiedzieć czym różnią się poszczególne serie Osconów? Jest tego troche i zastanawiam się czy warto dopłacać do wersji SP, ponoć najlepszej po nieprodukowanych SG. Czy ktoś porównywał ze sobą różne oscony?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.