Skocz do zawartości
IGNORED

CDPro2M kto kupił, kto ma ....

ThoraxLabs

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W ciągu najbliższego miesiąca chciałbym zakupić CDPro2M, nie interesuje mnie cały kit tylko sam mechanizm. W związku z tym mam pytanie czy ktoś z szanownych forumowiczów miał okazję zakupić na własny użytek CdPro2M w daisy, jak wygląda sprawa przelania pieniążków, ewentualne opłaty celne, VAT i tym podobne wynalazki. Proszę o przedstawienie własnych doświadczeń związanych z zakupem i z samym CDPro2.

Mam zamiar wykonać całość elektroniki sterującej CDPro2 wraz ze znajomym, i napisać program sterujący obsługujący CDPro2 i peryferia.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź, bądz kontakt na priva

https://www.audiostereo.pl/topic/21666-cdpro2m-kto-kupi%C5%82-kto-ma/

Z tego co mi wiadomo Polska od jakiegoś czasu jest członkiem UE, panowie konkrety prosze, jak to wygląda z zakupem, ile czekaliście na przesyłke, historie zakupu itp bo nie wierzę, że nikt z was sobie takiego cacka nie kupił skoro pisaliście o nim zarówno pochlebne jak i negatywne opinie

Kupilem pelny kit w 2002. Nico jest solidny gosc i dostawa byla szybka (do Kanady). Pieniadze przelalem transferem bankowym. W Kanadzie placilem 15% cla od zadeklarowanej wartosci.

Tez kuplem moj kit od Nico; przelew pieniedzy uiscilem przy pomocy banku internetowego. Mieszkancy EU cla i VATu nie placa. Kit otrzymalem w przeciagu tygodnia.

Probowalem sie dowiedziec czy jest mozliwosc zakupu samego transportu przez agenture generalna (disy-laser.com). Okazalo sie ze jest taka mozliwosc ale sprzedaja je tylko dla "high end manufacturers"; MOQ=6 sztuk.

Dotychczas nie mialem okazji sprawdzic czy kit jest sprawny (nadal pracuje nad plytkami drukowanymi dac'a i zasilania).

Nie specjalnie jestem zachwycony jakoscia plytek drukowanych uC i display'a...prosze sie przyjrzec zdjeciom kitu w tym linku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ludo,

Te nowe display boards so juz i tak lepsze niz poprzednie. ;-) Widzialem Twoja HMC RIAA plytke na HiFiForum.nu ; piekne wykonanie.

Jesli ktos jest zainteresowany jak rozwiazano zasilanie do transportu CD-Pro w Levinsoonie ML31.5 moge zamiescic pare zdjec z dokladnym opisem.

Marek, ceny podane sa tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Dzięki za wszelkie dotychczasowe info.

>>Peter

Jeśli posiadasz jakieś informacje związane z CdPro2, np rozwiązania z MarkaL o których wspomniałeś, czy jakiekolwiek informacje o protokole DSA - cos więcej niż Application notes, to bardzo proszę o podesłanie na priva [email protected] jeśli masz taką możliwość.

Do końca czerwca 2006 muszę mieć gotowy CD z CDPro2M i własnym oprogramowaniem więc musze wspólnie z kolegą od pracy dyplomowej zabrać się ostro do roboty, a po drodze jeszcze wzmacniacz własnego projektu na przejściówkę mam się szykuje.

Jeszcze raz dzięki za info

Cześć,

Też kupiłem go w 2002.

Pomimo że w tamtych czasach do UNI nie nalezeliśmy, NICO podał mi pomysł wysyłki paczko-listem expresowym z wartością 5 EUR na zielonej naklejce.

Efekt - paczka szła 2 dni ! (nie musze dodawać że celnicy ją olali!) Obecnie też oleją bo jesteśmy w UNI więc się nie martw. Jeśli chcesz fakturę do dalszej odsprzedaży to procedura jest troszkę inna (VAT).

Kit uruchomiłem najpierw z zasilaczem tak aby zagrał a po 2 tygodniach zasilanie było już pełny wypas. Opinie mam jedną - to jest najlepszy zakup w dziedzinie transportów.

Bez wymiany zegara grał tak dobrze jak Mephisto II !!! (mechanizm zamontowałem na płycie plexi sklejonej ze sklejką brzozową od dołu - ala Fonic Frontiers (tu akurat było 5 mm Alu). Spręzyny jakoś nie przypadły mi do gustu.

Powodzenia bo warto! Zresztą chyba będę kupował jeszcze jeden KIT bo mojego kolega przejął a ja już mam dosyć szukania ekwiwalentu (Był mechanizm SONY z Shanlingu SCD200 lepszy od niego ale nie czytał CDR i był kapryśny. W nowym modelu już chinczyki go nie wkładają a zamiast dvd które jest kiepskie, psia krew...)

Pozdrawiam

• 2 miesiące później...

Dzieki za wpisy pomogły man w nabyciu napędu.

Od jakiegoś czasu jesteśmy posiadaczami CDpro2M, przesyłka i formalności poszły gładko a Pan z Daisy był bardzo pomocny. Teraz czas na budowę własnego CD, rysunek techniczny obudowy już jest (top loader + trochę automatyki dla leniwych ) - wizualizacja w Cati, pierwsze prace testowe nad DAC już zostały poczynione - prawdopodobnie wybór padnie na PCM1798 w DualMono + 8 x OPA627 na I/U i 4 x OPA604/OPA134 (albo także OPA627)- wszystko montowane w smd- na sekcję filtrów - kwesti opamp'ów na filtry - wszelkie sugestie mile widziane - mamy jeszcze wątpliwości co się lepiej spisze, pozostał jeszcze własny program do obsługi DSA, termin ukończenia został nam wyznaczony niestety odgórnie na Kwiecień więc czasu mamy coraz mniej.

>>Pozdrawiam

Do ceny CDpro2M trzeba doliczyć opłaty bankowe za przelew miedzy narodowy i vat 19% w Holandii jeśli dobrze pamietam całosć tzn napęd + wtyczki wyszła nas 1258zł, niestety nie było możliwości negocjacji a nam sie spieszyło bo terminy nas gonią a CDpro2 nie mieli na magazynie przez 4 tygodnie

Kupiliśmy sam napęd + wtyczki połączeniowe nie cały kit, tak jak pisałem sterowanie DSA robimy sami

Kit ma wady -> mało funkcji, standard wyświetlacz (u nas jest VFD Noritake), zasilacz to standard a potrzebny jest z opóźnianiem 9V względem 5V (nie rozunmię dlaczego tego nie robią skoro jest takie zalecenie w nocie katalogowej a brak opóźniania skraca żywotność - moze sam sobie odpowiedziałem ;P ), do sterowania CD i tak musielibyśmy użyć 2 uC więc lepiej całość w jednej kostce zamknąć - ATMEGA128 - wyjdzie to ok 50zł a nie 140Euro

Stary! Opóźnienie to betka! Nie będę się rozpisywał ale wystarczy dać kondensator większy na 9 V a mniejszy na 5V. Stała czsowa dłuższa i przy okazji rezerwuar mocy dla serva. Nawet przy takich samych kondziach 5 V ełne pojawia się wcześniej niż 9 V .... i sterowanie już działa gdy 9V osiągnie wartość operacyjną

W mojej realizacji działało bez problemu! Ani razu nie zgłupiał, a chodzi już prawie 3 lata!

Tu jest link:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>Ryszard_wpl

Niestey przy naszym rozwiązaniu konstrukcyjnym opisane przez Pana rozwiązanie ze stała ładowania nie wchodzi w rachubę - za małe pojemności

Napięcia powinny się pojawiać w odstępie min 150ms od siebie także w modelu CDpro2M jest to zalecane dla wydłużenia żywotnosci napędu

>Peter Daniel

Cena fajna kupowales u nich . Z USA do Canady tez płacisz cło .

Chociaż Euro stoi bardzo nisko. Problem tylko z sterowaniem i wyswietlaczem.

O ile pamietam BrianGT projektował moduł wyświetlacza i robił PCB.

>Napięcia powinny się pojawiać w odstępie min 150ms od siebie także w modelu CDpro2M jest to zalecane

Zasugerowalem sie strona domowa daisy-laser.nl gdzie pisalo ze nie trzeba zwracac uwagi kolejnosc wlaczania napiec; niemniej wedlug service manual (s.17) jest to rekomendowane:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziekuje za sprostowanie. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Brian zrobil plytke z wyswietalczem, mam ja nawet, ale programowanie bylo bardzo ograniczone (tylko podstawowe funkcje: play, stop, skip, pause), nie mozna zaprogramowac innej sekwencji trackow, byl tez problem z dzialaniem remote.

Wyswietlacz ktory uzyl, jest slabo czytelny z wiekszej odleglosci. Jedyna zaleta byla prostota implementacji i male gabaryty calosci.

Ciekawie by bylo zaprojektowac jakis dobry uklad sterowania tym transportem. Uklad oferowany przez Niko nie jest zly, ale troche go trudno zintegrowac w transporcie ktory odbiega od konceptu zwyklego pudelka.

Mysle ze obecnie dysponuje wystarczajacym doswiadczeniem aby zaprojektowac dobre zasilanie a takze czesc mechaniczna. Transport bylby na pewno lepszy od obu Levinsonow, no ale teraz to juz siegamy do Zandena, ktorego chyba nie bedzie tak latwo pobic ;) Nosze sie tez z zamiarem glebszej modyfikacji samego mechanizmu CD-Pro.

Ukryta Zawartość

post-3442-100008378 1170282470_thumb.jpg

post-3442-100008379 1170282469_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kupujac z Enco, jesli zadeklaruja pelna wartos, to place 15% cla plus brokerage. Byc moze zgodzili by sie zadeklarowac jakas fikcyjna wartosc, rozmawialem z gosciem przez telefon i wydawal sie byc dosc sensowny.

Zawsze tez mozna znalezc kogos w Stanach, kto by posredniczyl. Na terenie Stanow shipping jest darmowy, podejrzewam ze przy wiekszej ilosci, i do Kanady przesla za darmo.

Co mnie zawsze zniechecalo do zamawiania z Holandii, to wygorowany shipping (80 Euro) oraz wymog poprawnej deklaracji. Dodatkowe oplaty wynosily prawie $200 (uwzgledniajac koszty transferu pieniedzy), zamowilem tam tylko raz, drugiego CD Pro kupilem z Enco a trzeciego z Audiogon (pelny komplet za $400).

Daniel - kupie 2 sztuki (transport w Uni chyba jest tanszy...) A wyśle do Ciebie tak jak Ty do mnie.

Zresztą Nico 3 lata temu wyslal mi kit tez z deklaracja wartosci 5 USD listem zwyklym !

Briana jest tylko wyswietlacz w tym CD. ;-)

Myslalem ze ten frame to bedzie revelacja (calosc z miedzi), w praktyce okazalo sie jednak ze brak troche powietrza i top end extention. Poza tym reszta byla dosc dobra. Zastanawiam czy byl to wplyw ramy czy zasilania, nad ktorym sie zbytnio nie skoncentrowalem.

Jakbys mogl, to zorientuj sie jaki bylby koszt calego kompletu (z wyswietlaczem), chetnie bym kupil.

Tak nawiasem, to dalej uwazam ze wyswietlacz ktory oferuje Niko jest chyba najlepszy z tego co do tej pory uzywalem: dobrze czytelny i ma odpowiedni rozmiar.

Trafo jakie widac na zdjeciu pochodzi z Wadii, Plitron mial je w nadmiarze (w sumie nic specjalnego).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.