Skocz do zawartości
IGNORED

CDPro2M kto kupił, kto ma ....

ThoraxLabs

Rekomendowane odpowiedzi

>Zastanawiam czy byl to wplyw ramy czy zasilania, nad ktorym sie zbytnio nie skoncentrowalem.

Tak, zasilanie, prowadzenie masy itp potrafia miec znaczny wplyw na brzmienie ukladow...

Tez pracuje nad cd opartym o transport cdpro...jak na razie zaprojektowalem i zamowilem plytki zasilania (7 osobno regulowanych napiec); ze wzgledu na to ze plyki zasilania sa 2-stronne a reszta bedzie 4-warstwowa - zostaly zamowione osobno. Przy okazji dostalismy troche lamp od iharpa i projekt cd zmienil nieco kierunek:)...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

niemniej wielosc obudwy cd i rozmieszczenie plytek zasilania bedzie bardzo podobne.

Plytki zasilania:

post-6832-100008345 1170282522_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu jest niezły wątek o budowie napędu z CDM2pro :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Swego czasu można było kupić za 800$ taki kit z bardzo rozbudowanym zasilaniem :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>Ryszard_wpl

"Podoba mi się "slow turn on" - to może rozwiązanie do pracy dyplomowej .... tu stała czasowa nie ma wpływu na zasilanie..... ;-)"

"Nie będę się rozpisywał ale wystarczy dać kondensator większy na 9 V a mniejszy na 5V. Stała czsowa dłuższa i przy okazji rezerwuar mocy dla serva."

Czegoś nie rozumie w Pańskich wypowiedziach – poza tym odpowiednie załączanie ma wpływ na wydłużenie żywotności napędu co zostało wyraźnie zaznaczone w notach katalogowych.

Problemem nie jest tutaj załączanie zasilania bo to zostało opisane dokładnie w notach jeśli chodzi o czasy i uC sobie z tym poradzi bez najmniejszych problemów podczas startu napędu, problemem jest prawidłowo napisany program sterujący DSA - nie wspominając o reszcie bajerów :P takich jak pilot, wyświetlacza, automatyka i inne peryferia wewnątrz. W przyszłym tygodniu odpalam DAC w wersji Monural - jeśli to się uda bez problemów to pozostanie mikrokontroler tylko.

Przepraszam - teraz ja nie rozumiem. Nie czytałem not katalogowych w ostatnich 3 latach, wiec pisze jak mi pamiec sluzy. Pamietam że 5 V mialo być kilkanaście ms przed napieciem dla serva tj 9V. Wiekszość ludzi robiła to w ten sposób że pojemność na 9V była większa i dzięki temu (9V jest prawie 2 x większa niż 5 V wiec i czas jest 2 razy dluższy przy tej samej stalej czasowej) wiec problem praktycznie nie istniał. Nie mogę sie nadziwić że "wrócił" jako istotny element rozważan na temat trwałości CDPRO.

Ponieważ jesteście świerzo po lekturze - czego dotyczy więc to niebezpieczeństwo uszkodzenia i trwałości. U mnie servo nie drgnęło przy załączaniu i wyłaczaniu zasilania. Stany nieustalone nie występowały. (myślę tu o niekontrolowanych stanach elektroniki).

Dodam że zasilacz nie miał żadnej inteligencji. Robiłem tylko transport. Elementy na schemacie są tylko dobierane ze wzgl na wymiary. Zasilacz był wypasiony z 3 trafami (4 tego nie dorobilem a mialo być do zegara zewnętrznego - ten maly smd mial wylecieć)

Ukryta Zawartość

post-500-100008276 1170282630_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Nie mogę sie nadziwić że "wrócił" jako istotny element rozważan na temat trwałości CDPRO."

Masz racje - nie potrzebnie robic z igly widly...dzieki za potwierdzenie tezy ze opoznianie zasilania nie jest niczym krytycznym.

"...ten maly smd mial wylecieć"

Mysle ze chodzi ci tu o ceramiczny rezonator ~8MHz.

U mnie tez wyleci a MASTER CLK bedzie podawany z plytki dac'a.

ludo;

Masz racje to ten 8.xxx Mhz.

Czy robisz go obecnie od podstaw czy planujesz czy już dopieszczasz.

CDPRO jeszcze nie kupiłem (nowego znowu dla mnie...) Największy problem mam z obudową - chętnie przyłączę się do jakiejś wspólnej roboty (miałbym zapotrzebowanie na 2 sztuki). Czy masz ten problem za sobą?

Pozdrawiam,

Ryszard

Tu mozna tez nabyc akcesoria do CD-Pro:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Ryszard_wpl

Schematy sa gotowe i jestem teraz w trakcie rysowania plytki(/-ek) dac'a.

W zwiazku z tym ze kupilem caly kit zawierajacy remote contr + display odpadnie potrzeba projektowania tych czesci. Dziele zdanie Petera na temat displaya: prosty (to tez tylko zaleta), informatywny i latwoczytelny.

Tez man klopoty z mechanika. Zwykle nie ma latwodostepnych dobrych obudow ktore pasuja do danego projektu, wiec zwykle do prototypow zamawiam czesci u blacharza a dziury wierce sam. Nudne i czasochlonne! :)

Front do mojego projektu cd (po zweryfikowaniu ze dziala) zamowie przez Schaefer AG i jak nic nie zmienie to powinien wygladac w ten sposob:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Podlaczylem zasilanie oparte na lm317 z crc fitrem na wejsciu (3.3mF-0.22R-3.3mF).

Wartosc kondensatora wyjsciowego: 220u.

Nie zauwazam zadnych niekontrolowanych ruchow "czesci mechanicznych".

Przy wlaczaniu ukladu bez plyty cd (no disk) obserwuje jedynie ruch pickupu optycznego w gore i w dol (najprawdopodobniej optyka probuje znalezc i odczytac cd).

• 2 tygodnie później...

witam,

mam juz obudowe... jutro powinna przejechac Nico-paczka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nick jest nieważny ;-) Może być Ryszard.

Ukryta Zawartość

Ken - wciaż nie zdejmuje ze strony możliwości zamówienia. Nie wiem czy bedzie jeszcze mial kity.

Blachy są wspaniałe! gdyby nie cło i Vat i koszty przesyłki to byłoby przyzwoicie. Taką obudowę zrobić to już sztuka i dużo pracy w przygotowaniu rysunków dla ślusarzy z cnc. Same blachy kosztowały 170 USD. Transport 90. i ta nieszczęsna deklaracja wartości ... Wpisał co prawda commercial sample , ale wolałem nie ryzykować pociągnięcia tego wątku na cle.

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

polecam pan Chijen Wu. Porządny gość, uczciwy, rzetelny i w jego kitach jest wszystko do ostatniej śróbeczki i podkładeczki, kabelki zakończone wtykami - tylko elementy smd do samodzielnego wlutowania ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>Ryszard_Wpl

A jak to gra w stosunku do CDM1 ?

Opinie są, że lepiej ktośtam napisałe, że nie jest zadowolony ;) ale jakotakiej jasnej wypowiedzi w tym temacie nie dokopałem się na tym forum.

Maszyn wygląda świetnie, obudowa rewelacyjna, wiadomo też - swoje to kosztuje, ale czy gra :)

• 4 tygodnie później...

Witam

Od stycznia upłynęło trochę czasu i projektowanie naszego CD też nieuchronnie zmierza ku końcowi. Obecnie czekamy na komplet PCB. Obudowa praktycznie jeśli chodzi o części aluminiowe gotowa, mechanizm otwierania pokrywy prawie gotowy. Przetworniki PCM1798 w Dual mono + PGA2310 sprawdzone w pełniej konfiguracji na testowych PCB – czekamy na firmowe. W torze i2s pojawi się jeszcze SRC analoga albo BB – są kompatybilne teraz problemem jest wybór :P.

Całość digital audio będzie taktowana zegarem LClock XO3 – przynajmniej taką mamy nadzieje; w środę zaczniemy testy clock’a jak tylko dostaniemy resztę części. Jeśli chodzi o sterownik do całego tego ustrojstwa to można powiedzieć ze działa - segmentami, i bloki takie jak DSA, SPI, RC5, I2C VFD itp. już działają teraz musimy to sklecić razem do kupy – po drodze pojawił się jeszcze pomysł graficznego VFD a to nowe problemy :P.

Nowosc - mialem szanse po testowac gotowy juz cd-transport z zacnym konkurentem - Shanlingiem SCD - 200. )zlotym - tym dobrym ;- z mechanika sony).

Efekt jest taki ze oba "produkty graja w sposob trudny do odruznienia - wiec zrobilem postep!!! Przyznam ze niestety ja usluszalem jeszcze wyzszosc Shanlinga - jego wlasciciel nie slyszal.. I tak oznacza to sukces bo 4 lata temu moj pierwszy byb wyraznie gorszy.

Wiem co poprawic wiec nie poddaje sie - musze pokonac Shanlinga - jak dotad najlepszy transport jaki poznalem w bezposrednim kontakcie (mie mialem mozaliwosci sluchania najwyzszych CECow.)

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

Zastanawiam się jaki zasilacz będzie najbardziej optymalny do +5V w CDPro2M .

Daisy sprzedaje gotowca na regulowanym LM317T i własciwie nie ma problemu żeby

go powielić ale z lepszymi komponentami . Można też zbudować coś na LT1085-CT5 .

Czytałem też o próbach użycia Jung Super-Regulatora ale z jakim skutkiem ?

Jeśli ktoś ma jakieś konkretne doświadczenia odsłuchowe , proszę o opinię .

Zastanawiam się jaki zasilacz będzie najbardziej optymalny do +5V w CDPro2M .

Daisy sprzedaje gotowca na regulowanym LM317T i własciwie nie ma problemu żeby

go powielić ale z lepszymi komponentami . Można też zbudować coś na LT1085-CT5 .

Czytałem też o próbach użycia Jung Super-Regulatora ale z jakim skutkiem ?

Jeśli ktoś ma jakieś konkretne doświadczenia odsłuchowe , proszę o opinię .

A może takie regulatory.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ktoś zrobił do końca jakieś źródło / bez DAC/ na tym napędzie i może napisać jak się sprawuje, ale w odniesieniu do jakiegoś znanego "wzorca" ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.