Skocz do zawartości
IGNORED

Hammer Dynamics S-12 DIY (długie)

romekp

Rekomendowane odpowiedzi

dodo:

- Nie potrafię liczyć kolumn (choć używany aparat matematyczny nie wydaje sie skomplikowany), ale oczywiście miałem to na uwadze. Jednak HD nie jest typową konstrukcją BR, dla takowej objętość pudła byłaby znacznie mniejsza (coś ok. 90l, chyba tak czytałem). Zmiana objętości wynosi ok. 5% - nie przejmowałem się tym specjalnie, tym bardziej, że jednym z typów wzmocnienia proponowanym w oryginalnie jest pojedyńcza kratka (window bracing), której u mnie nie ma. No i zwrotnicę mam na zewnątrz.

- Jesli chodzi o materiały tłumiące, to konstruktor generalnie sugeruje od czego zacząć, a dalej podpowiada mozliwe rozwiązania, radząc dostosować kolumny dowłasnych upodobań. Z czym ja sie generalnie zgadzam - przecież na niuanse ostatecznego dźwięku wpływ mają rzeczy w ogóle nie ujęte w planach: typ okleiny, rodzaj kolców, zposób montażu zwrotnicy...

- A bo ja wiem, jak on to zrobił :) W planach było powiedziane, że front ma mieć dokładnie 4/3 cala, bo na taka długość strojony był otwór BR. Dziś sprawdzę suwmiarką :)

pawcio: ten był polecony, na całe szczęście - szczęśliwie :) zresztą sam jest poniekąd audiofilem, to _bardzo_ pomaga :))

Ale zrozumiałem, że DIY nie jest dla każdego (choć mi akurat pasuje) - dużo zajmuje czasu i nigdy nie ma się pewności, czy nie można było tego zrobic lepiej. Zamiast tego można po prostu kupić i słuchać, i wspomagać się wiarą w inżynierów i autorytety. A tak na prawdę - jestem gdzies po pomiędzy, próbuję znaleźć słoty środek.

Ty mówisz o układzie Zobla wyrównującym przebieg impedancji głośnika.

Jeśli dostałeś razem z głośnikami schemat zwrotnicy do tego kitu yo chyba wygląda ona tak jak tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wtedy zmieniając wartość rezystora 8,4ohm możesz delikatnie dostosować dźwięk do swojego gustu.Nie pamiętam już kto o tym pisał ,ale nawet nie wiem czy nie sam konstruktor.Pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 1 rok później...

Witam,

wyciagam stary temat.

Wlasnie nawiazalem kontakt z Hammer Dynamics.

Romek w sumie napisalem juz Ci na priv'a moja prosbe, ale powiele ja takze na forum bo moze ktos ma takze doswiadczenia z tymi kitami. Czy moglbys napisac kilka slow o dzwieku juz dotartych driverow? Choci mi nie tylko o sprawy mikrodynamiki, ktore pewnie z racji konstrukcji samych glosnikow sa bardzo 'w porzadku'. Ale te glosniki maja 12" i zastanawiam sie jak sprawuja w repertuarze np. klasycznego rocka? Powinno byc bardzo OK. Masz wersje z tekstylnym Audaxem, czyli nowsza, jak wyglada gora pasma?

Chcialbym je postawic w pomieszczeniu o powierzchni 34m2 ze skosami. Myslisz, ze dadza rade?

pozdrawiam

T.

• 2 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...
  • 1 rok później...

Witam,

I jak tam zestaw po rozgrzaniu? Trochę ostatnio o nim czytałem i ciekawi mnie opinia kogoś z naszego podwórka.

Na zdjęciach z Hammer Dynamics gośnik wygląda jak by był umieszczony wyżej niż tu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.