Skocz do zawartości
IGNORED

radio jazz w Warszawie straciło koncesję

rockfanolder

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jazza

(Konto usunięte)

zobaczcie co sie dzieje, może razem połaczymy siły: http://radiojazz.pl/phpBB2/index.php?sid=4b20c63f033c9e5d7626336656fa8b1c

sorry wiem, że się linków na inne fora nie wstawia, ale sytuacja jest wyjątkowa

pozdr

Czesc wszystkim,

dostalem odpowiedz od Pana Jaroslawa Sellina, czlonka KRRT, na prosbe o nie zamykanie RJ. No nie spodziewalem sie. Tzn. odpowiedzial wszystkim wysylajacym protesty, a nie mnie osobiscie, ale i tak jestem pod wrazeniem. Poniewaz nie jest to prywatna korespondencja to pozwole sobie zacytowac:

"

Szanowni sluchacze jazzowego radia i milosnicy jazzu. Ja tez sie do

nich

zaliczam. Zapewniam, ze rozglosnia jazzowa w Warszawie i Krakowie nadal

bedzie istniec. Spór w KRRT dotyczy jedynie tego, kto bedzie w stanie

udzwignac ciezar tworzenia takiego radia nie tylko w dawnej i obecnej

stolicy Polski; kto ma wiecej determinacji, by zabiegac o powstanie

takiego

radia na Górnym Slasku, w Lodzi, Wroclawiu, Trójmiescie, Poznaniu,

Szczecinie, Bydgoszczy, Bialymstoku...; kto naprawde chce tworzyc

wielkomiejska siec radia jazzowego w Polsce. Chyba zgodzicie sie, ze w

w.w.

miastach tez zyja ludzie, którzy na takie radio zasluguja? O to wlasnie

zabiegam. Pozdrawiam. Jaroslaw Sellin, czlonek KRRT. "

I to tyle. Tylko jakos do mnie nie przemawia.

pozdrowienia,

• 5 tygodni później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"....Na wtorkowym posiedzeniu Rada postanowiła też przedłużyć na następne siedem lat koncesję dla FM Radio Jazz na nadawanie w Warszawie i Krakowie. Pięciu członków głosowało za, a trzech wstrzymało się (Tomasz Goban-Klas był nieobecny). Miesiąc temu wydawało się, że rozgłośnia ta straci koncesję. 2 września KRRiTV poparła konkurencyjny projekt Muzyka Jazz Radio spółki Ad.Point. Jednak natychmiast po tamtym posiedzeniu Danuta Waniek, szefowa KRRiTV, poprosiła o reasumpcję głosowania. Członek KRRiTV Jarosław Sellin powiedział wtedy "Gazecie", że chodzi przede wszystkim o gwarancję poszerzenia zasięgu jazzowego radia, tak by powstała wielkomiejska sieć jazzowa. We wtorek Sellin wstrzymał się od głosu. - Ponieważ już głosowałem za przyznaniem koncesji w Katowicach projektowi Muzyka Jazz Radio, dziś postanowiłem się wstrzymać - powiedział Sellin. - Moim zdaniem w Polsce nie ma miejsca na dwie sieci jazzowego radia, ale zadecydują o tym czynniki ekonomiczne, ktoś musi przegrać...."

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Nie będę zakładał nowego wątku i pozwolę sobie kontynuować ten wątek, chociaż na chwilę obecną ma trochę mylący tytuł.

Niestety właścicielom Radia Jazz starczyło cierpliwości (może pieniędzy?) jedynie na półtora roku działalności po przedłużeniu koncesji. Właśnie najprawdopodobniej rozpoczynają przebudowę profilu Radia Jazz w kierunku komercjalizacji radia. Po transmisji koncertu, jaki dał Pink Freud w Radiu Jazz w poprzedni piątek, szef muzyczny Radia Andrzej Szajewski pożegnał się ze słuchaczami. Wcześniej ukazał się necie taki post na stronie www.diapazon.pl (cytat poniżej) . Na forum pl.rec.muzyka jazz brak jakiejkolwiek informacji na ten temat. A może to nieprawda? Słyszeliście coś na ten temat?

Pozdr.

Cytat

Zwolnienia w Radiu Jazz, stacja zmieni charakter Piotr Majewski, dyrektor programowy i Magdalena Lubańska, dyrektor marketingu Radia Jazz odchodzą ze stacji. Rozgłośnia ma zmienić charakter. Zniknie kilkadziesiąt audycji autorskich. Wymówienia obu dyrektorom wręczył Piotr Szymkowiak, który przed dwoma tygodniami został prezesem FM Jazz Radio (właściciel stacji). Jego zadaniem jest stworzenie sieci jazzowych rozgłośni w Polsce (Jazz nadaje obecnie w Krakowie i Warszawie). "Zmieniła się koncepcja programowa radia. Będziemy rozgłośnią stricte muzyczną, czyli inną niż ta, którą prowadził Piotr Majewski" tłumaczy Szymkowiak. "Usłyszałem, że nowy prezes nie potrzebuje ludzi znających się na jazzie, tylko na słupkach. Nie widzę możliwości współpracy. Nie odpowiada mi charakter, jaki ma mieć stacja. To zupełnie coś innego, niż ja tworzyłem" przyznaje Piotr Majewski. Prezesem stacji został na początku lipca 2004 roku. Obiecywał, że radio stanie się prestiżową rozgłośnią jazzową, wprowadzi nowe formy sprzedaży reklam, a po dofinansowaniu przez udziałowca po roku zacznie zarabiać. "Obietnicy dofinansowania nie zrealizowano. Budżet, jaki miałem, ledwo starczał na opłacenie działalności stacji. Były ciągłe opóźnienia w przelewach. Uważam, że i tak udało nam się dużo zrobić "mówi Majewski. Piotr Szymkowiak także zapowiada, że stacja zostanie dofinansowana przez inwestora. Według nieoficjalnych informacji, z radia odejdzie również szef muzyczny Andrzej Szajewski. Szymkowiak informuje, że stacja ze względu na ograniczenia kosztów nie będzie miała dyrektora programowego, a dyrektorem handlowym będzie on sam. Od 20 marca z Radia Jazz znikną wszystkie audycje autorskie (jest ich ponad 40). Od godz. 20 stacja ma nadawać tylko za pomocą komputera. Baza muzyczna ma wynosić 200-300 utworów, będą to komercyjne odmiany jazzu. "Skoro chcemy dotrzeć do szerszego grona odbiorców, musimy nadawać bardziej komercyjną muzykę" tłumaczy prezes FM Jazz Radio. Nie ujawnia, ile osób pracować będzie w radiu od 20 marca. Według naszych informacji, najwyżej kilkanaście. Obecnie w stacji jest, razem ze współpracownikami, prawie 40 osób, z czego większość nie na etatach. Radio Jazz w Warszawie ma 0,7 proc., a w Krakowie 0,5 proc. udziałów w lokalnym rynku (VII-XII 2004, Radio Track, SMG/KRC). (MS)

...komercyjne odmiany jazzu... szkoda - przecież jest z 5% ludzi, którzy lubią trochę ambitniejszą muzykę. W dodatku są to zazwyczaj ludzie będący dobrym targetem dla reklamodawców - a zatem dlaczego porządne radio jazzowe nie może się utrzymać jest dla mnie zagadką... :-(.

(i jakie to szczęście, że w liceum, jeszcze za komuny, kiedy kształtował się mój gust muzyczny, mogłem z radia posłuchać i i Hancocka i Milesa i in.)

Pozdrawiam

D.

jezeli nie jakosc dzwieku, to co? jezeli nie indolencja stafu, to co? jezeli nie ich dobre samopoczucie, to co? cyklisci sie sprzysiegli przeciwko reeeejdio dzez? krajowa rada? gmina? wydzial, dzielnica? przeciez oni nie dostali licencji, bo nie mieli kasy na jej przedluzenie. bo nawet banki nie chcialy juz dawac kredytow. takie proste, tylko dlaczego aTom wydaje ci sie, ze takie skomplikowame, he? o przedluzenu licencji to sie mysli na samym poczatku. w normalnej firmie, oczywista

-> majo

tylko jedno, spojrz na daty ;)

aktualnie nie jest mowa o koncesji, jedynie o zmianie formuły RJ

(jednak osobny wątek nie powodowałby wpisow nie na temat ;)

sytuacja niemal identyczna jak kiedyś z radiostacją...

co jest temu 'winne' to złożona kwestia, ale akurat jakosc dzwieku nie jest tu chyba najwazniejszym (o ile jakimkolwiek) czynnikiem

W związku z nieporozumieniami do jakich doszło po odświeżeniu tego wątku oraz za sugestją aToma, przenoszę zainicjiowaną przeze mnie dyskusję na temat zmian w Radio Jazz do nowego wątku o numerze 16313. Nosi on tytuł "Radio Jazz - zmiany - droga ku komercji".

Ukryta Zawartość

Pozdr.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.