Skocz do zawartości
IGNORED

Premp phono do wkładki Goldring Electra

Alexander

Rekomendowane odpowiedzi

Przestan cmokac tylko posluchaj fachowca czyli mnie. A ja ci mowie ja ci radze ty se kup sacd i zapomnisz o winylach. Jeszce raz fachowiec czyli ja powiada. Prawieprzewodniki nie nadaja sie do riaa.

Matthew, nie miałem zamiaru tego sugerować (chociaż może tak to wygląda), po prostu ciesz się dźwiękiem, który uzyskałeś. Mój wpis miał raczej przypomnieć o tym, że Goldring Electra ma pewne ograniczenia, których nie zrekompensuje najlepszy nawet phonostage. Możesz przecież spróbować jakiegoś Denona DL-110 (MC wysokopoziomowe), wyższego Goldringa, nie koniecznie zaraz wynalazek za duże pieniądze. Albo posłuchaj mojego przedmówcy - fachowiec - więc ma rację. Winyle są takie duże i nieporęczne....

senicz, kiedyś oglądałem film "Las Vegas parano". Tam był taki tekst: jako twój adwokat radzę ci załatw sobie kabrio, hawajską koszulę i kokę:)

Nawiasem mowiąc film niezły, nietylko jako komedia.

...a jeśli -jako facjowiec- masz już od dawna te trzy drobiazgi, to czas używać tylko tych dwóch pierwszych... radze nie jako adwokat, ale zatroskana i życzliwa Ci osoba :-)

senicz, hehe, prawda jest taka że SACD słuchałem z kumplem na Marantzu SA-14 MK2 już ostro tuningowanym(popatrz sobie co to za cd jak nie wiesz, nie stać cie na niego) i SACD brzmi sucho w porównaniu z CD a Analog to brzminie jedyne w swoim rodzaju !!! zresztą przestań mnie namawiać na jakieś dziwne rzeczy, jak wiem co chce !

Gdzie w sieci mozna tanio kupic wzm. oper. OP37 i OPA134 ? (proponowane w projekcie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Ewentualnie jakie inne popularniejsze wzm. op. mozna zastosowac w ich miejsce?

Z gory dzieki za info

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

właśnie też jestem ciekaw jak ten Pre Phono się ma... jestem gotów zrobić coś lepszego i bardziej się przyłożyć...

Ukryta Zawartość

jakieś opinie n/t powyższego preampa? jakie kondensatory na zasilaniu najlepsze? .. ogólnie jakich użyć elementów i op-ampów by bylo to jak najlepsze...

pozdr

Matt

Ukryta Zawartość

SACD musi miec super uklad wyjsciowy. A tuning polegajacy na wymianie kond. w zasilaczu to wybacz........

Co do OP to najlepszy a napewno rowny tym najlepszym jest uklad opisany na mojej stronie z LM318 i 2 tranzystory. Zastosowanie nowoczesnych tranzystorow w rodzaju ........ i LM318 daje wspaniale efekty. Mozna uzyc tez fety i inne. tanio i super jakosc. Najlepeij uzyc smd i malych plytek z nogami udajacymi OP w dipie.

Oczywiscie pomierzylem parametry wielu scalakow. Najlepeij w ukladzie rzeczywistym wtpadl ten hybryd na LM318 z tranzystorami dodatkowymi i AD797. Podobnie z brzmieniem. LM318 bil na glowe reszte. Oczywiscie korektor riaa to byl ten uklad rzeczywisty. Serdecznie poadrawiam audiofilow!!!!

Ponawiam pytanie, czy ktos robił tę wersję preampa phono?

Ukryta Zawartość

czy mogę użyć ad797 i ad8610 lub ad823an ..

Pozdr

Matt

Ukryta Zawartość

No specific op-amps are written on the circuit. Anything can be used, duals or singles, FET or bipolar inputs, but for starters I'd consider the OP37 again for the input stage, and an OPA134 for the output. The input op-amp should have a fairly low voltage noise, gain-bandwidth 8-22 Mhz, 8-20 V/µs slew rate, and be able to drive 2kohm loads with low distortion. The output op-amp should have a similar gain-bandwidth product and slew rate, an input offset voltage no greater than 2 mV, and low distortion. High PSRR/CMRR figures for both ICs is desirable.

więc chyba tak ;)

Ale to pasywna korekcja RIAA .... VSPS to aktywna. Kiedyś go popełniłem ...ale nie odpaliłem - zrobiłem równolegle z nim właśnie VSPS'a i tak pozostało.

Krzysztof

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Na samym początku miałem wkładkę JVC .... po znalezieniu forum oczy mi sie otworzyły, kupiłem Goldringa Elana (180,00) (przeskok jakościowy ogromny). Niedługo potem kupiłem Elektrę (280.00)- ta sama wkładka z innym szlifem (eliptyczny) - pojawiła się szczegółowość, przestrzeń. Teraz gram na Ortofonie 510MKII (170,00) i jest ....najlepiej.

Prawdopodobnie to kwestia dopasowania wkładki - poszukaj wątku (może kond na wejściu do masy...?) : Elementy w preampach.

Na wyjściu zamiast 4,7uF mam 2x4,7uF - u mnie o wiele lepiej gra.

Albo kwestia ustawienia wkładki.

Krzysztof

wymieniłem silmicki z za mostka na 2700 LXY, i wsadziłem ad823AN i jest poprawa, ale nieznaczna ..... coś muli qrde ....coś mi blokuje w tym preampie ten wspaniały dźwięk ;) ...przestrzeń, rozdzielczość, lokalizacja bardoz dobra ale jakieś takie za kocem .... brak góry...

Myślę że jak będzie więcej niż 10uF to będzie żle - ja mam SCR'a i równolegle Wimę też 4,7uF. Pokombinuj ze wzmocnieniem (większe).... chyba że już to robiłeś.

K

Ja to zasilam z płytki zasilacza Veterana na LM317/337 ... ale Alexander gra na aku .... jak je podłączył to 'zasilacz wyleciał przez okno' :-))

...a pod oknem mam ogródek przedszkolny i celne wyrzucenie zasilacza wraz z cieżkim trafem wpłynęło na znaczne obniżenie poziomu porannych zakłóceń zewnętrznych...całkiem poważnie to akumulator jest bardzo dobrym pomysłem

do prephono.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.