Skocz do zawartości
IGNORED

Towarzystwo fullrange'a

cyku

Rekomendowane odpowiedzi

Mam doświadczenie tylko z frontowymi (megafon z wyglądu).

Zaleta bardzo równo schodzi do np. 200 Hz, potem "nagle się urywa" - więc jest miejsce na BASS bez specjalnych zabiegów. Dynamika - piekielna - nie ma równych. Szybkość sporo niższa od światła i elektrostatów.

Detal dobry - wysokie - niedosyt, ale tylko w konfrontacji z "normalnymi" głośnikami. Można się przyzwyczaić i uważać dość długo że wszystko jest w najlepszym porządku.

Co ciekawe - pomiary pokazywały mi że owe wysokie ciągną do 20 kHz! (bez poważengo spadku. dołek był na 12kHz ale potem przy 14 kHz wrócił... (głośnik AER - Lowther kończył kariere na 12-14 kHz).

Wada - największa - bardzo skupiony dzwięk - mały tzw. sweet point. jak mały pokój to bardzo wąskie pole z właściwym odbiorem bazy stereo. Głowe przesuwasz o 10 cm i masz dyskomfort. Niektórzy koledzy zwracali mi uwagę na tubowe wybrzmiewanie (coś w tym jest bo czasami też miałem takie wrażenia - ale na co dzień nie zdaje sobie z tego sprawy. Zresztą część ze słuchaczy tego nie potwierdzała, więc nie jest to ewidentna wada.

no coz....jestem po rozmowach mailowych z Dickiem Olsherem. Czlowiek bardzo mily, uprzejmy, pomocny i do bolu konkretny. Mimo ze zaproponowal za free swoja pomoc via e-mail przy przeprojektowaniu Basszilli jednozacznie dal do zrozumienia ze Sigma w tym przypadku, oraz wogoole jest po prostu lepszym glosnikiem. Wybil mi tez z glowy "Leoparda" - "Note also that the "Leopard" crossover is designed specifically for current drive amplifiers such as the First Watt F1 and F2. It will not work well with standard voltage-controlled amplifiers". Nie wiem czy moj budzet da rade. 6000 PLN na DIY w ciemno to troche jak rosyjska ruletka ;-) No i na dodatke zostana mi 2 nowki FE206E...ech musze pomyslec .

Skad nagle 6000zł?

FE 206 sprzedasz bez problemu,a zresztą ja wiem czy warto aż tak abrdzo sie trzymac takich opini, wydaje mi się że 206 też da dobre efekty a póxniej możesz zminić na lowthera na przykład.

Co do ArT to nie znam.

Będę juz zamawiał te głośniczki. Wyślę Wam (Ryszard i Cyku) maila z numerem konta, to wpłacicie mi pieniądze i jak będą to pójde do banku zrobic przelew. Nie wiem ile będzie szedł przelew ale same głośniki mają być w 2-3 dni.

Pozdr.

Bartek ->

Fostex Sigma - 420 + 30 euro = 1800 PLN

Eminence Magnum 420 + 40 euro - 1840 PLN

AC - 650 PLN

zwrotka min. 200 USD - 650 PLN

kable, terminale, kolce itp - min. 200 PLN

skrzynia testowa - free

to i tak daje 5200 PLN a jak jak bede chcial wykonczyc porzadnie skrzynie dojde do 6000 PLN

FE206 rzeczywiscie moge sprzedac - poki co nawet jako nowki - sa nielutowane, i nawet niewygrzane porzadnie. Pchac ich do oryginalu nie chce - trzeba by bylo zmieniac zwrotke a na to jestem za cienki, sam skladac zwrotnice za pomoca SW i mojego ucha to moge do Tesli albo Tonsili ;-)

>Nie wiem ile będzie szedł przelew ale same

>głośniki mają być w 2-3 dni.

Do Włoch idą 2 dni (przelałem w poniedziałek, a w środę pieniądze dotarły do Włocha)

;-)

"Fostex Sigma - 420 + 30 euro = 1800 PLN

Eminence Magnum 420 + 40 euro - 1840 PLN

AC - 650 PLN

zwrotka min. 200 USD - 650 PLN

kable, terminale, kolce itp - min. 200 PLN

skrzynia testowa - free"

Masz zamiar kupic orginalne plany do basszilli od Dicka czy prześle Ci schematy mailem za darmo o ile użyjesz jego rekomendowanego zestawu głośników?

Bartek ->

plany juz kupilem - "leca do mnie siamolotem"

Co do JBL/Eminence

1. Nie wiem czemu Olsher zastosowal Eminence a nie JBL, moze sa lepsze, a moze gorsze.

2. A jakiego JBLa bys proponowal ?

3. Inny glosnik - inne strojenie. Strojenie budy to nie problem, dalbym sobie rade sam. Strojenie elektryczne - patrz 5 postow wyzej.

4. Moja firma pracuje miedzy innymi przy organizowaniu koncertow (projektowanie nietypowych scen) dlatego wspolpracuje z kilkoma firmami od naglosnienia/oswietlenia. Wiesz jaka JBL PA maja nazwe robocza wsrod akustykow zajmijacych sie naglosnieniem ? Plastikowe glosniki , i nie rozchodzi im sie o to z czego sa zrobione, tylko jak graja.

Nie wiem jakie bym kupił, musiałbym pomysleć, jest z czego wybierac parametrami:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mozliwe że powodem zastosowania Eminence jest cena, dwa kosztują tyle co jeden JBL, ale może nie uważa je za dobre. Mi się zawsze podobały (wykonanie i parametry) a jak słuchałem ze 2 razy jakiś kolumn z JBL na basie to był to bardzo dobry bas.

Na razie na pewno nie będę wydawał tyle pieniędzy na basy. Popróbuję z czymś tańszym, może tego Monacora, nie wiem.

Ukryta Zawartość

Bartek mozesz dać namiar od kogo kupujesz te Aurumy. JA kupilem z akkusa niskotonowe 22 cm i widze ze moglem sie sporo przejechać- na przyszłość nie hccialbym tego robić po raz kolejny...pozdrawiam

Witam,

Alternatywny mail do Josepha jest taki [email protected] chyba troszke latwiejszy. Sprawdzalem wszystkie zrodla i generalnie wydaje sie najtanszy. Koresponduje z nim od kilku tygodni - pewnie niedlugo bedzie mial mnie dosyc. Zastanaiwalem sie nad zakupem modelu G3 - cena u niego to 290 EUR za sztukę - podobno jest lepszy niż Raven R2 - ale nie wiem bo nie sluchalem. Otrzymalem tez propozycje zakupu LCY 100K link do strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) cena 200 EUR sztuka

odchodzi problem zwrotnicy no i podobno krotkie wstegi lepiej promieniują w pionie. Generalnie ciagle sie zastanawiam:).

Pozdrawiam,

Michal

Ukryta Zawartość

niestety nie jest lepszy. Miałem go i porównywałem z Raven R2.

Od 16 kHz charakterystyka się zaginała przy 20 kHz była już niższa o około -2 dB. (nie pamietam dokładnie może nawet 3 dB).

Co najważniejsze to było słychać!

> Cyku , Ryszard

Przelewy doszły juz wczoraj do mnie. Byłem pewny ze dzisiaj zdąze, ale nie zdążyłem niestety do banku. Wpłace jutro rano i dam Wam znać ile dokładnie wyszło.

Pozdr.

>Ryszard , Cyku

Przelew poszedł dopiero dzisiaj. Wynikło kilka komplikacji i niejasności z numerem konrta oraz siedzibą banku, W systemie wyświetlała sie siedziba główna banku pod innym adresem i miastem niż pododdział jaki mi gość podał, do tego okazało się ze jedno z zer w numerze musi być literką "O" o czym tez mnie gość nie poniformował. Koniec końcem dopiero czwarta wizyta w banku załatwiła sprawę.

Wyszło około 630zł (bez 60gr.) na głowę po podzieleniu wszystkich kosztów. Kasa powinna byc juz dzisiaj na koncie kolesia a jak by szbko wysłał to głośniki jeszcze w tym tygodniu u mnie.

Mam propozycję zeby wysłać je do Was pocztą polską, priorytetem ubezpieczonym na 650zł. Koszt takiej paczki to ok. 25zł. Licho nie spi a szkoda gdyby wysiłek i pieniądze poszły na marne bop na przykład zginie paczka. Raz mi juz jeden priorytet zginął, na szczęscie wartość przesyłki była 50zł.

Jeżeli sie zgadzacie to podeślijcie mi dane wysyłkowe na maila, jak tylko dojdą głośniki to je roześle. Zapakuje bardzo porządnie. Gdyby się okazało że koszta przesyłki ubezpieczonej są większe (nie wiem ile dokładnie ważą głosniki i czy dobrze policzyłem) to dam znać.

Pozdr

Bartek

• 3 tygodnie później...

->Bartek1

dzieki wielkie, dzisiaj sobie odebralem glosniczki.

->buble

u mnie to jeszcze dlugo nie bedzie gralo - poki co zbieram glosniki, potem katorga z obudowa.

-> Ryszard

juz pisze maila do ciebie

BTW. Smiesznie wygladaja postawione obok siebie AC i Eminence. Taki Dawid i Goliat. Koledzy z pracy w ramach zartu pytali czy ta membrana z woofera jest wodoszczelna, stwierdzili ze jak braknie kiedys wody "w kranie" to zawsze mozna sie bedzie wykapac w tej "misce w hamerykańską flagą" ;-)

• 3 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Co to za kolumny? Może ktoś zna? Wykorzystują chyba fostexa i jakąs wstęgę na górze.

P.S. Jak idzie budowa basszilli? Były juz jakies odsłuchy?

Ukryta Zawartość

a-men ->

tak to Fostexy, wygladaja na standarowegoe 206E i jakas modyfikowana Sigme. Co do basszilli - u mnie sie wlecze i pewnie jeszcze sie powlecze - brak czasu, a skladam wszystko od poczatku. Ryszard i Bartek skladaja ideologicznie podobne układy, czyli widerange + wstega + bas (Ryszard). Moze oni bede mogli wczesniej odemnie sie podzielic wrazeniami.

Tak ideologicznie - obecnie to AC dogrywa do FALa. Na razie dzielą sie w okolicy 8 kHz. Basu nie ma bo FAL nieżle schodzi (i to w open baffle). Zrobie pomiary i rozsądze czy działam full range + AC czy bliżej Basszilli. Peter dzieli Fala dużo niżej - bo ma większego Aurum Cantusa.

wrazenia sa takie ze wstega jest super! Koniec kropka, strzał w dziesiatkę.

Oczywiście w kategoriach bezwzględnych na pewno znajdzie się cos lepszego ale jestem więcej niz zadowolony. Ta wstega jest naprawdę dobra (AC G2Se) i brzmi wyśmiecicie.

Jezeli miałbym jej cokolwiek do zarzucenia to byc moze czasem mi się wydaje ze gra zbyt subtelnie (nie chodzi o poziom głośnosci) , ale im dłuzej słucham tym mniej mi się wydaje. Dzisiaj zmieniałem okablowanie Fostexa i AC na litze Cardasa i jest jeszcze lepiej!

Na razie wstega gra z Fostexem w BR bez dodatkowego basu, szukam czegoś na bas, jakiejś 15", najlepiej uzywanego JBL-a (pospisywałem sobie nadajace się modele i szperam po eBayu).

Żegnaj full range witaj muzyko! Do full ranga solo już raczej nie wracam :)

Na razie podzial koło 9-10Khz, 2uF kondensator (Siemens MKV). Kombinowałem na prędce z obcieciem Fostexa i niższym podziałem ale wstepnie nic z tego nie wyszło. Być może zfabrycznym Fostxem bedzie gorzej, bardziej będzie syfił w górze, ale z stozkami fazowymi i membraną pokrytą dammarem jest znacznie lepiej i na pewno załatwia to jakąś część problemu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.