Skocz do zawartości
IGNORED

Towarzystwo fullrange'a

cyku

Rekomendowane odpowiedzi

Za ciekawostek ostatnio mialem okazję posłuchać/porównać Fostexa 206.

Były 2 pary tych głośników, jedna fabryczna, druga pomalowana lakierem C37.

Po pomalowaniu to nadal nie był mój dźwięk, zwłaszcza na ostrzejszej muzie(wiadomo nie do takiej muzyki fullrange są stworzone... ale pech chce, ze czasami takiej słucham;))

Góra pasma i otwartosć średnicy była sporo lepsza niz z głośnika niepomalowanego.

Fakt drogi ten C37 jak cholera, ale z tego co słyszałem własnousznie - warto.

Pozdrawiam

nie lepiej zrobić oddzielnie szerokopasmowiec+wysokotnowiec w OB a w oddzielnych akrzyniach aktywne suby z płynnie regulowaną fazą 0-180'? To znacznie ułatwiło by budowę i zgranie torów ze sobą...

Myslałem że szerokopasmowiec to duża buda i jeden głośniczek , ale jak już potrzebuje towarzystwa typu dopalacz na basie i coś na góre to bardziej wygląda na zespół wielodrożny.

>Lancaster

Same fullrange może i nie generują odpowiedniego ciśnienia przy Tool'u czy symfonice, ale jak Maciek da w OB 15" do wstęgi i fullrange to będzie inna bajka. Tylko wtedy problemem jest napędzenie tego. Ze dwa wzmaki nie podołały takiemu obciążeniu.

Marko3T

No tak, w zasadzie jest to już zestaw wielodrożny :)

>magazynier

>Tylko wtedy problemem jest napędzenie tego.

>Ze dwa wzmaki nie podołały takiemu obciążeniu.

czylil 15" w OB przy kilkunastu watach z lampki można sobie darować?

magazynier, skad macie wysokoefektywne 15calowce? W OB z tego co słyszałem bas traci 14-17dB efektywności, wiec jezeli dasz głośnik ok 107dB, to bas będzie na poziomie 90-92, tylko jak z zejsciem wtedy?

Pozdrawiam

mag >

zamieściłeś kiedyś taki link (jak rozmawialiśmy ostatnio to o ten link mi chodziło)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czyli wzorując się :

do Fostexów dokłądasz 2 x Eminence 15" napędzane symasymem i będzie grało jako-tako ;-)

Ukryta Zawartość

czytam i się zastanawiam...jeśli na basie miała by pracować alpha eminenca..hm do100db jej brakuje baaaaaaardzo duzo i ogólnie to cienki głosnik w tym zakresie wydaje mi się że wiele prądu trzeba bedzie by dogonił resztę... ps eminence kiedyś podawał efektywnośc ale były to dane z zakresu 1khz..jak zobaczyc w tabelach które sa teraz na basie wiele z nich jest cienkich..

Widzę, że sporo niejasności się wkradło na temat OB w tym temacie. Zainteresowanych zapraszam do poczytania forum audiocircle i działu OB:

Ukryta Zawartość

A jeśli chodzi o efektywność i bas w odgrodzie to jest ona ściśle uwarunkowana wielkością, kształtem i umiejscowieniem głośników w odgrodzie, więc mówienie że głośnik traci w OB kilkanaście dB jest za bardzo ogólne, przykład

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wszystko nt. open baffle jest tu:

Ukryta Zawartość

włącznie z dyskusją o wpływie kształtów - od najprostszych przez H-frame po W-frame oraz arkuszem kalkulacyjnym obliczającym owe dB

było na forum

Ukryta Zawartość

-> graaf

Dobrze, że dałeś ten link. Jest kilka gotowych arkuszy pozwalających obliczyć i narysować m.in. SPL response w OB:

- Xlbaffle.xls - autorstwa Thorsten'a Loesh'a

- www.tolvan.com/edge/

-

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - podobno najlepszy(dużo parametrów), ale płatny

Ukryta Zawartość

słuchajcie ja już nie chce wracać do burczybasów, to nie to.. było fajnie ale się skonczyło heh trzeba zrobić trójdrożny układ na basowcu moze i być aktywny, fosteksie (bo na innego full range nmnie nie stać a te sa w miarę tanie i dobre) oraz wstędze którą mam i uwążam że to moze się udać... u Magazyniera z Beymą na basie drakula zamiatała.. nigdy i nigdzie nie słyszałem takich kotłów !!! i takie przestrzeni.. kropka

A patrzcie na to:goldwood 18" qts=1.07 i fs=30Hz(czyli niższe niz w alphie),cewka 2,5cala zamiast 1,5 jak w alphie.cena taka sama:P

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

buble_corp wcześniej tak myślałem.

Aktualnie jestem w fazie dobierania głośników do domowej konstrukcji na eminencach i chyba zdecyduję się na alphe lub bete dlaczego??? Koszt w granicach 200-250zł. Niestety kappy za drogie. Teraz myśle nad dobrymi wysokimi. Co możecie polecić? Myślałem nad Beymą.

" Teraz myśle nad dobrymi wysokimi. Co możecie polecić? Myślałem nad Beymą"

Na pewno AC G2Se. Cena/jakosć jest super, aczkolwiek nie jest do końca neutralny, moim zdaniem wygładza, ugrzecznia i zaokragla.

Fostex T90A lub Visaton TL 16H...robi się drogo :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.