Skocz do zawartości
IGNORED

Towarzystwo fullrange'a

cyku

Rekomendowane odpowiedzi

tzn lepiej jest jak skrzydła wewnętrzne sa złożone do wewnątrz natomiast zewnętrzne w miarę otwarte... w innym przypadku robi sie bałagan z lokalizacją itp itd...

ciężko to okręcić heh, doszły mnie słuchy że tesla musi pograc dłuuugo...

Wygląda to fajnie :)

Czy szczeliny tam na zawiasach sa uszczelnione? Jesli nie to trzeba je uszczelnić, to ważne. Na przykład jakims pasem elastycznej i szczelnej taśmy lub gumy.

Dobrze też podeprzeć odgrody na trzech śrubach/stożkach, na przykład po jednym na końcach skrzydeł i jednym w srodkowej cześci dechy z głosnikami... obudowę słychac jeszcze mniej.

Wstęgi potrzebują trochę grania a Tesla... no cóż... :) :)

heh no tesla teslą... i tak pewnie za jakiś czas będę poszerzał dziure na jakiś inny głośnik ;)

co do tych szczelin to myślałem o tym, tylko nie mam pomysłu czego by użyć...

Od dołu prześwit raczej tak. Stożki czy kolce działają tu w ten sam sposób co w zwykłych kolumnach, ta konstrukcja jest przecież obudwą dla głośników.

Co do szczelin to miałem podobne dechy na zawiasach, ja to rozwiązałem tak. Połóż je rozłożone na podlodze, głośnikami skierowanymi do podłogi tak zeby skrzydła tworzyły jedną deskę z przodem i przyklej na dobry, szczelny klej jakieś 5-7cm pasy gumy w miejscu gdzie jest łączenie dech, ale tak zeby jakieś 1-2 centymetry po każdej stronie szczeliny nie byly doklejone do deski. Pozwoli to nadal na zmienianie kąta skrzydeł i zapewni szczelnosć i ciągłość odgrody.

Mój kandydat do tej tej dechy i AC:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Szczeliny w zawiasach możesz uszczelnić filcem, tzn. kupić taśmę filcową i ją przykleić na łączeniu płyt. Ja tak planowałem zrobić, ale zmienił mi się pomysł na kształt panelu, oraz pojawiła się koncepcja dodania po jednym Eminence Alpha 15'' na stronę. Dodatkowo, z tego co czytałem na diyaudio i audiocircle, kształt panelu i jego krawędzi ma bardzo duży wpływ na scenę generowaną przez głośniki. Podobno najgorszy jest okrągły kształt panelu i zamocowanie głośnika na środku panelu (zawsze musi być jakiś offset). Krawędzie natomiast nie mogą mieć cięcia pod kątem prostym (najlepiej zaokrąglone), a jak masz skrzydełka to najlepiej wstawić między nie a panel przedni jakiś łącznik w formie ćwierćwalca.

czyli nikt nie mówił że będzie łatwo...

Bartek1 te supravoxy to poza zasięgiem cenowym jak na razie... nie wiem czy bym visatona nie wsadził albo po prostu Fostexa...

PS. Zapomniałem podziękować Rogusowi za pomoc w rżnięciu dech.. DZIĘKI ROGUS ! ;)

-> Bartek1

Wiem, że zgłębiałeś temat basowców do OB, czy zastanawiałeś się może nad głośnikami Eminence Alpha 15''? Czy może jakiś inny z Eminenc'a? Alpha jest o tyle fajna, że ma wysoki Qts = 1.26, ale z jej dostępnością w Polsce jest kiepsko, a pozatym to najtańszy głośnik w ofercie Eminence.

Skrzydła jako część odgrody MUSZĄ być szczelne z przednia częścią i to tak "air tight". Nie wydaje mi sie aby filc zadziałał jak należy, a pasy gumy przyklejone od wewnątrz raczej tak.

Dobrze też jest zachować mozliwosć zmiany kąta skrzydeł czyli ruchome zawiasy bo dośc istotnie wpływa to na dźwiek. Przy szerokosci dechy powyżej jakis 80cm przestrzeń zaczyna być bardzo dziwacznie budowana. Zwiniete skrzydła daja to ze odgroda ma na przykład 1,5 metra ale zachowuje się jak kolumna o przedniej ściance 50cm.

Jedeynym minusem moga być odbicia od wewnętrznej części skrzydeł, dlatego niektórzy je wyklejają jakimiś materiałami pochłaniającymi.

Co do głosników to Fostex sie nie nadaje do OB jako sam, potrzebuje wsparcia basowego a z takim Supravoxem w niedużym pokoju mozna śmiało żyć bez dodatkowego basu i cieszyć sie zejściem nie gorszym od "typowych" 20-tek w skrzynce.

E tam poza zasięgiem, posprzedawaj te Goldeny i Neutrale i juz, coś tam sobie sklecisz sam... :)

Bartek1, 16 Paź 2006, 11:42

E tam poza zasięgiem, posprzedawaj te Goldeny i Neutrale i juz, coś tam sobie sklecisz sam... :)

Nie hehe to nie realne żeby Matt miał sprzedac goldena .... jeszcze nie teraz :)

jeszcze takie coś mam...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ze sprzedaża cardasów trochę zartowaełm, ale chyba by starczyło na Supravoxy.

215 S wygląda identycznie jak 215 RTF:

Ukryta Zawartość

Co do basu Eminence Alpha 15 wydaje się być dobry. Troche o jego zastosowaniu w OB mozna przeczytać tutaj:

Ukryta Zawartość

Są dość tanie ale z opini które czytałem bardzo dobre. Nie przeglądałem dokładnie oferty Eminence, ale podejrzewam ze na pewno jeszcze jakieś z wyższej seri by pasowały, ale już pewnie w cenie 1000zł za sztukę, jak nie więcej.

Ja od dawna chciałem zastosować po 2 na kanał 4 ohmowe 15 calowe głośniki samochodowe stosowane do pracy bez obudowy(w panelach bagażników aut), czyli z wysokim Qt.

Miałem upatrzone takie z katalogu Monacora, model SP-382C:

Ukryta Zawartość

Problem w tym że w starym katalogu te głośniki miały QTS 1,2 a w nowym i na stronie mają 0,44.

Nie wiem teraz czy w starym był błąd, czy w nowym jest błąd, czy zmienili te głosniki, chociaż jak się tak samo nazywają to pewnie nie zmienili.

Generalnie każdy głośnik min. 15 cali (lub 2 na kanał) o Qts 1-1,2, dużym Xmax i niskim Fs powinien działac dobrze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tutaj link do jakiejś strony , która podaje tak samo jak w starym katalogu Qts 1,2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czy do takich basów nie będize potrzebny piec? ostatnio mój aleph5 się obesrał jak podłączyliśy go pod Beymy Magazyniera hehe, nie powiem że się lekko zdenerwowałem... natomiast sam fostex i wstega spoko..

Całkiem możliwe :)

Jeśli parametry ze strony Monacora nie kłamią to zmienili po prostu budowę tych głośników i ewidentnie jest to troche inny głośnik.

A tak osobiście to kupilem na eBau za grosze 25cm basy Goodmansa z bardzo cenionej seri Audiom i je mam zamiar na razie łączyćz Fostexem, a przymierzam się do kupna basów JBL 2235 lub 2231. W obu przypadkach będzie to typowy BR.

-> Matthew

Odnośnie krawędzi to od strony słuchacza (czyli z zewnątrz) powinny być zaokrąglone. Najlepiej to poczytaj sobie posty w nowym dziale na audiocircle:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo wątek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) o Visaton B200 i OpenBaffle

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

->Bartek1

Oto chodzi, że jedynie Eminence Alpha 15 ma taki wysoki Qts, zreszą zainteresowanym proponuje zapoznać się z specyfikacjami

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Oto mały spis Qts dla poszczegółnych głośników Eminence:

Eminence Alpha Series 15" - Qts=1.26

Eminence Beta Series 15" - Qts=0.58

Eminence Gamma Series 15" - Qts=0.30

Eminence Delta 15" - Qts=0.61

Eminence Kappa 15" - Qts=0.32

Reszta jest w katalogu, ale raczej drogo.

Dodam, że Eminence Alpha 15 można kupić w Polsce za 250zł brutto od dystrybutora. Tylko czas oczekiwania, ze względu na małą popularność tych głośników, jest duży.

Ukryta Zawartość

daje zdjęcie tego..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.