Skocz do zawartości
IGNORED

Towarzystwo fullrange'a

cyku

Rekomendowane odpowiedzi

To "o czym" były te zachwyty w gazetach parę lat temu, gdy pojawiły się węglowce ? Kto był pierwszy Vifa czy Scanspeak...Przyznam, że wtedy jakoś się tym szczególnie nie interesowałem, ot, rzuciłem okiem na fotografie i stwierdziłem, że brzydkie (podobnie jak żółte kewlary). Przesadzili w ramach reklamy ?

Vifa nie robiła membran węglowych, głównie polypropylen, papier i włókna szklane. Może posłuchaj sam nad czym były te zachwyty SS. Pojawił się ówczas dystrybutor Scan Speak, także różne kolumny na tych głośnikach. Coś trzeba było napisać, nakręcić jakiś trend, modę. Dziś to by nie przeszło. Pare firm szybko wycofało sie z tych węglówek.

Witajcie - strasznie mi się podoba ten wątek!

A propos JBL - można przecież kupić na ebay.de np 2241 2241 (myślę o basie) 15'' i 98 dB. Na średnicę np SABA greencones (mają Alnicowy magnes i 98 dB) - te znajdziecie najtaniej nie na ebay.de bo tam już chodzą powyżej 100 EUR tylko kupując radio SABA z lat 50 -tych ubiegłego wieku. Najczęściej są 4 szt. 2 szerokopasmowce i dwa wysokotonowe papierowe stożki. Gra to bajecznie. Kupiłem takie radio na allegro i miałem wyjąć głośniki (radio nie działało. Ale że lamp mam sporo to wstawiłem prostowniczą i radio odżyło. Gra tak pięknie na UKF (tylko do 101 mHz ciągnie) że... głośniki zostały w środku a radio po prostu jest używane. Kosztowało mnie 139 zł...

Greencony są oczywiście z membranami papierowymi.

O wyższości Papieru nie będę pisał bo już to opisaliście. Mam też AER fullrange - 21 cm średnicy a membrana waży chyba z 8 g. W tubie frontowej nie gra tak, że nie doskwiera brak wysokich - Na analizatorze ciągnie do 18 kHz całkiem płasko. Próbowałem Aurum Cantus - było lepiej w pasmie które obsługiwał ale spójność poszła się .. nie opoóściła tę konfigurację więc wróciłem.

BAS - ostatnio bawiłem się też dipolem - (bo boudowałem suba do elektrostatów Quad ESL 63 - Dipol jest naprawdę mabiczny w basie. Polecam - do niego cyfrowy wzmacniaczyk lub GC i masaż klaty i siedzenia gratis. A na niektórych nagrania dochodzi sympatyczne mrowienie.

Pozdrawiam

Re: Ryszard_wpl, 5 Lis 2005, 14:21

>Próbowałem Aurum Cantus - było lepiej w pasmie które

>obsługiwał ale spójność poszła się .. nie opoóściła tę konfigurację więc wróciłem.

>BAS - ostatnio bawiłem się też dipolem - (bo boudowałem suba do elektrostatów Quad ESL 63 - Dipol

>jest naprawdę mabiczny w basie. Polecam - do niego cyfrowy wzmacniaczyk lub GC i masaż klaty i

>siedzenia gratis. A na niektórych nagrania dochodzi sympatyczne mrowienie.

mamy naprawdę podobne "priorytety", bardzo się cieszę, żeśmy się spotkali na forum :)

a co Pan sądzi o "Linear Array" a la Jordan na głośnikach np. Bandor 50?

czytałem, że sa ludzie, którzy się na serię Bandorów przesiedli po Quadach

zawsze mi się wydawalo, że po Quadach to już raczej trudno się na coś przesiąść - a tu proszę - takie przypadki były

sam buduję aktualnie taki "klasterek" ale na dużo tańszych jednostkach niż Bandory - faza eksperymentu - no i papier daje jednak większe możliwości "dostrojenia" (choć są ludzie, którzy lakierują także Bandory)

pozdrawiam

graaf

>Ryszard_wpl, czy dobrze zerozumiałem: w latach 50-tych były produkowane radioodbiorniki

>sterefoniczne z wbudowanymi dwudroznymi systemami głośników ?

Nie pamiętam czy w pięćdziesiątych już były ale w 60 napewno.

W wielu SABAch i podobnych bo OEM nie było szeroko omawiane ale spotykane... używano 2 szerokopasmowych połączonych równolegle (elektrycznie) zamontowanych na przedniej ściance nad skalą i bezpośrednio podłączonych do traf wyjściowych oraz 2 tweetery na prawym i lewym boku skrzynki radia. Połączone były szeregowo i odfiltrowane bipolarem 10uF.

Radio mono, ale efekt bardzo przestrzenny za sprawą tych tweeterów na bokach. Miód malina.

graaf, 5 Lis 2005, 15:22

Ostatni rok mało się działo u mnie i wypadłem nieco z nurtu. Nawet nie wiem o czym Pan pisze, przepraszam.

Mogę prosić o jakieś linki aby uzupełnić wiedzę?

Dzięki

Ryszardzie_wpl, na allegro natknąłem się na takie Isophony:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co o tym sądzisz ? Co to w ogole za odgroda, taka smieszna trochę ?

Ukryta Zawartość

Re: Ryszard_wpl, 5 Lis 2005, 18:51

>Mogę prosić o jakieś linki

bardzo proszę :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to są te moje klimaty aktualne :) co do koncepcji zestawów, bo co do przetworników to póki co wybieram małe papierowe :)

pozdr.

graaf

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Isophony to klasyka tamtych czasów i bardzo szanowane głośniki. Mój kolega właśnie trenuje bardzo orginalny kształt isophonów - podobno grają obiecująco.

Widać na zdjęciach że jest tam alnicowy magnes - co daje skuteczność (pewnie jakieś 95-98 dB) i to ĆÓŚ co nikt nie potrafi zdefiniować a wszyscy uważają zgodnie że alnico to jest to!

Są stare bo niemeickie fabryki już zapomniały że takie magnesy robiły.

Odbroda - na mój gust ktoś wyrwał frontową płytę z wielkich skrzynek - bo łatwiej to przywieźć. (ale może się mylę. Tamte głośniki dobrze czuły się w odgrodach daleko niepodobnych do zamkniętych skrzynek i fajnie sprawują się w open bafle. To też chyba dobrze dla "Towarzystwa Fullrange"

Pasmo - załóźmy że w wkładamy w skrzynię dużą - to będzie nawet prawdziwe zdanie - 40-14 kHz - no to mamy nasz szerokopasmowiec z naturalną zwrotnicą "mechaniczną/fizyczną" . Nie mam doświadczeń w 3 głośnikach jeden nad drugim ale wydaje mi się że lepiej byłoby podzielić taki zakup na 2-3 zapaleńców i wząć do naszych celów tylko jedno źródło - (głośnik)

Niedawno interesują mnie te stare alnikowe głośniczki szerokopasmowe rodem z Niemiec. Ale jak posłuchałem SABA greencones u kolegi potem pogadałem z kilkoma znajomymi którzy odwiedzili ETF 2004 (nie było mnie tam) to potwierdziło wielu z nich że to był jeden z lepszych zestawów na festivalu. ( pan LeBong robi bardzo ładne projekty)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

graaf

Bandory - ciekawe okazy - z Qadami mają coś wspólnego napewno - SKUTECZNOŚĆ - 85 dB - GC to mógłby to napędzić ale chyba nie ten na LM3875. Takie maluch naprawdę grają - mam takką wierzyczkę JVC kolumienki drewniane (ale membrany jescze papierowe - nie te nowe drewniane) Gabaryt troszkę większy od pojedyńczego BOSE. gra magicznie pięknie nawet ma coś co można nazwać basem. Brakuje mu jednak wykończenia blach (BARTEK1). Sympatyczne bardzo. Można słuchać muzyki na nich.

Jordany - raz słuchałem ale nie pieję z zachwytu. To samo dotyczy PHY - kompletnie nie to

(przepraszam koteczka gdyby to przeczytał). Mam jedno marzenie niezrealizowane - Tannoy dual concentric...

Ze słynnych szerokopasmowców to mogę to powiedzieć z dumą - słuchałem na ETF 2003 najbardziej cenione i słynne! Możecie pogrzebać na stronie triodefestival.net o tym odsłuchu. Wygrał Supravox 2000, ale dla mnie nr1 był goodmans Audiom 80. Bajka.

Axiom 80 miało być

Ale po co zawracam Wam głowę tymi historyjkami - Na forum z szerokopasmowych najpopularniejszy jest

Fostex

I to jest bardzo dobry głośnik - kiedy zaczynałem przygodę z full range - FOSTES Sigma 208 był na topie. Napewno unikajcie FE 86 to nic nie warty maluch.

Natomiast 108 (albo 106 nie pamiętam nr.) - te są bardzo fajne.

W tubie "Cornu" to gra jak wielka superdynamiczna kolumna - a wisi jak obrazek 60x60 cm na ścianie...

Jest tak płyta CD XRCD JVC Flamenco - warto ją mieć do testowania walorów dynamicznych kolumn...

Pzdrawiam

Ryszard

Re: Ryszard_wpl, 6 Lis 2005, 00:01

>Bandory - ciekawe okazy - z Qadami mają coś wspólnego napewno - SKUTECZNOŚĆ - 85 dB - GC to mógłby

>to napędzić ale chyba nie ten na LM3875.

cztery series-parallel dają skuteczność 91 dB :)

>Jordany - raz słuchałem ale nie pieję z zachwytu

nawiasem mówiąc mniej chodzi mi o same przetworniki a bardziej o podejście do tematu zestawów głośnikowych

pozdr.

graaf

dudivan -> mahler za mnie odpowiedzial, moze zbyt dosadnie ;-), ale o to wlasnie mi chodzilo.

Jakies postepy w moim projekcie nastepuja, poki co decyzyjne no ale to juz mnie jakos przybliza do zakupow. Fostex na OB, ciety od dolu pasywnie. Gora - G2si, ciety wysoko niskim rzedem - mam nadzieje ze jakos jednak go spasuje. Dol - rezygnuje z krosownicy, zostaje oddzielny naped takze moze sie zdecyduje na regulowany porzadny filtr aktywny LP. Glosnik na dol to temat otwarty, ale jakos tam coraz bardziej mysle na dipolem. Jakies pomysly Panowie oprocz proponawanego przez Bartka Monacora CA, moze Visaton BGS "costam costam" - Visaton zastosowal go jako Dipol w NoBoxBB - Stereoplay chwalil, K&T sie zesrał ;-)

W temacie o glosniku B200 Visatona tutaj na forum proponowano rowniez 2xBG20. Tutaj link do tematu na forum Visatona:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tomek ->

2 na strone ? Czemu nie - zaosczedzilem 1,5 k PLN na "niekupowaniu" krosownicy. Wysokie Qt - no niby tak, ale podawany przezemnie BGS 40 8 zastosowany przez Visatona w OB, ma Qts = 0,31 i jakos sie sprawdzil.

Ale do open baffle zalecane są właśnie takie samograje o słabym tłumieniu. Te o niskim szybciej "gubią" bas, choć oczywiscie można je skatować mocą oraz korekcją i jakoś zawsze to zagra ;)

Witam

Przeglądając ten wątek, przypomniałem sobie o głośnikach wymontowanych kiedyś z radia VEB Rossini,

w roku 1960 było to radyjko z górnej półki (bardzo wielki klocek do tego stereo). Wydaje mi się, że są to głośniki

alnicowe, mają 26x18 cm (kosz głośnika to chyba bardzo gruby ebinit albo jakieś podobne tworzywo). Nie mam doświadczenia z takimi głośnikami, może ktoś ma jakiś pomysł jak je wykorzystać, bardzo jestem ciekawy czy można z nich coś zrobić, ale nie chciałbym inwestować jakiś wielkich pieniędzy w obudowę nie mając pewności czy warto.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-396-100000994 1170278293_thumb.jpg

post-396-100000995 1170278292_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyglądają dobrze - gwizdki są identyczne jak moje Saby (poza kolorem zielonym papieru)

Spróbój bo warto jeśli je już masz. Najłatwiej w większej płycie płaskiej, niektórzy wkładają nawet do wstępnych testów w pudła kartonowe!. Gwizdki oddziel od szerokopasmowca kondziem (na początek żółte MKS lub srebrzyste - jak w stanie wojennym zabrakło foli zółtej ;-)) o wartości 3.3-10 uF (chociaż optuje tu za 3.3 uF).

Zadnej cewki - szerokopasmowca zapinasz do wzmaka ustawiasz - grasz muzę i wsłuchujesz się.

Od razu uprzedzam - nie denerwuj się że to nie oto chodziło i jest kicha bez basu i mięcha. Przełam się jak wytrzymasz 1/2 godziny to jest szansa że może oczy będziesz przecierał ze zdziwienia. I to jest ten moment w którym podejmuje się decyzję żę idzie się w tym kierunku. Jeśli nie wytrzymasz - nie dasz szansy to masz w kieszeni trochę więcej i zmieniasz wątek na Głośniki z audiocomponents.

Się rozpisałem - zapomniałem czego słuchasz?

Pozdrawiam,

>Przełam

>się jak wytrzymasz 1/2 godziny to jest szansa że może oczy będziesz przecierał ze zdziwienia. I to

>jest ten moment w którym podejmuje się decyzję żę idzie się w tym kierunku. Jeśli nie wytrzymasz -

>nie dasz szansy to masz w kieszeni trochę więcej i zmieniasz wątek na Głośniki z audiocomponents.

dobra rada i trafna uwaga końcowa :)

> cyku

Sorry, że to jest trochę z pobocza tego wątku, ale akurat to dla mnie gorący temat - cyfrowa zwrotnica na PC. Poniewać wspomniałeś o tym, mógłbyś w paru słowach napisać jak to będziesz realizować ? Ja uruchomiłem właśnie swoją, mam możliwością korekcji ch-ki głośników.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.