Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory tylnoprojekcyjne

braciak

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Czy jest sens kupna telewizora tylnoprojekcyjnego np samsung sp50 hxl7?wyczytalem ze ten tv ma juz bardzo dobry obraz!widzial go ktos na wlasne oczy jak oceniacie ten tv?nie orientujecie sie przypadkiem kiedy spadnie ceny tego tv do jakis 10tys?

https://www.audiostereo.pl/topic/22407-telewizory-tylnoprojekcyjne/

wiesz co obraz jak obraz ale te kąty widzenia :|

dziwne bo obraz jest tak naprawdę dobry jedynie przy patrzeniu pod kątem 90

można się kontrastem i jasnością pobawić ale jak dla mnie dziwny sprzęt

do tego stosunkowo drogi więc jak dla mnie lepiej zainteresować się plazmą/LCD

Witam.

Proponuję przyjrzeć się Sony KDF-E50A11E z serii Brawia.Ma rozdzielczość 1320x720 i wszystkie cyfrowe bajery.Widziałem jak gra ( pod dowolnym kątem) i nie widzę sensu w kupowaniu plazmy za min.17tys. jeśli ten kosztuje 8,5tys.(u nas w Uni 6,5 ) i ma podobne parametry.

sepulator

witam

ale ten sony to jest 3lcd a nie dlp!ktora technologia jest lepsza dlp czy 3lcd?jak byscie mogli wymienic wady i zalety tych technologi !czy jest jakas znaczaca roznica w obrazie miedzy dlp a 3lcd?

Dlp jest jaśniejsza i ma zbyt duży kontrast.Innymi słowy słabo wyświetla szczegóły gdy scena jest filmowana w półmroku.Lcd lepiej odwzorowuje kolory i kontrast jest prawidłowo ustawiony.A która jest lepsza - pewnie ta która komu bardziej pasuje.Ja wolę lcd.Jest starsza a przez to lepiej dopracowana ,jasność na warunki domowe wystarczająca ,dużą trwałość(przy wymianie lampy co 4-5 lat) i nie ma żadnych wirujących części które mogąsię popsuć lub rozregulować.

to czemu teraz te wszystkie tv projekcyjne przechadza na dlp?nawet patrzac po sklepach wiecej jest dlp oczywiscie o tych drozszych pisze!ile godzin wytrzymuje lampa w takim tv?i czy caly czas swieci tak samo czy coraz slabiej tzn zalozmy ze zywotnosc takiej lampy to 10000godzin i czy np po 2000 juz slabiej swieci?wyczytalem gdzies ze sa rozne matryce! w tym sony o ktorym jest mowa jest jakas starsza czy nowsza?

moze cena jest 7 tys bo to jakis zlom?ja kompletnie sie nie znam wiec prosze znajacych temat o wpisy!

W sony bravia zastosowano najnowszy typ matrycy.Żywotność lampy 10000h nie znaczy że po tym okresie się przepala tylko że jasność jej jest już niezadawalająca.Zresztą w dlp też są lampy.To ,że technologia jest najnowsza nie znaczy że jest najlepsza.Sony nie robi dlp a jest to bez wątpienia jedna z leszych firm.Oglądałem obraz na różnych tylnoprojekcyjnych w pełnym oświetleniu i tak mniej więcej od dwóch lat jasność nie różni się od crt.

a jak z jakoscia obrazu?jest zblizony do crt?bede zadowolony np ogladajac cyfre?no i jeszcze jaki dokladnie ma typ tej matrycy?bo wiem ze najnowsze to z pelnym hdtv!a tutaj jest napisane ze jest rozdzielczosc 1280 na 720 tzn ze da sie tryb 720 p odtworzyc bez zadnego skalowania w dol>?z gory dzieki za odpowiedz!i gdzie mozna w wawe zobaczyc ten tv ?jest moze w ktoryms mm?

Aż tak mądry to nie jestem.Więcej informacji znajdziesz na stronie Sony.pl i zawsze można zadzwonić i wypytać o szczegóły.Każdy ekran w dużym formacie chodzi prawidłowo tylko na dobrym sygnale ( cyfra lub dvd) i nie nadaje się do analogowych anten.Gdzie go można zobaczyć już Ci pisałem w Protechu na Świętokrzyskiej.We Wrocławiu w mm jest.I naprwdę trzeba trochę pojeżdzić i pooglądać gdyż najważniejsze są nasze wrażenia a nie opinie fachowców.

720p bez skalowania w dół. Poza tym sony ma wbudowany procesor obrazu, tak że nie potrzebujesz podawać sygnału 720p. Jednak istotne jest aby sygnał wchodził przez HDMI.

Sepulator z jednym się nie zgodzę: "Dlp jest jaśniejsza i ma zbyt duży kontrast.Innymi słowy słabo wyświetla szczegóły gdy scena jest filmowana w półmroku".

Właśnie kontrast w DLP pozwala lepiej wyświetlić szczegóły w ciemności, nie zlewają się w całość jak w LCD.

I dlatego w RPTV przeważają DLP.

Ale ten model SONY jest wyjątkiem w LCD i radzi sobie w tym zakresie nawet dobrze, może m.in. dlatego że ma dynamiczną przesłonę.

Generalnie ten TV to świetnia propozycja jakość/cena. W Niemczech w sklepach internetowych już za około 1550Euro.

TV widziałem ostatnio w MM we Wrocławiu w Galerii Dominikańskiej.

Polecam przeczytanie tych wątków:

wątek podstawowy (wersja amerykańska ....A10)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wersja UK (...A12)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no i nasza europejskiej wersja (...A11)

Ukryta Zawartość

post-5166-100000621 1170278943_thumb.JPG

post-5166-100000622 1170278941_thumb.JPG

post-5166-100000623 1170278940_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja dziś zwiedzałem audioshow

nie chciało mi się jechać obejrzeć tego TV

ale kolega pojechał (ale nie do Centrum Sony tylko do jakiegoś dużego skelpu) i powiedział że za taką kasę 50" TV to naprawdę niezła oferta

jest jeszcze jakaś technologia SXRD™ Rear Projection w telewizorach Grand Wega

rozdzielczość to pełne HDTV 1920 x 1080

cena w USA 4000$

ciekawie się robi przed świętami

Chciałem tylko powiedzieć , że w tych odbiornikach DLP które widziałem( może tak były ustawione) obszary jasne były zbyt jasne przez co umykały szczeguły tych ciemniejszych .Kontrast , przynajmniej dla mnie ,był nie naturalny a poza tym zgadzam się z tobą w całej rozciągłości.

Na ten za 4000$ to mnie nie stać ( tymbardziej że ten standart chyba u nas nie wejdzie) ale 1550 eu. wydam

sepulator - to jest właśnie problem oceniania TV w sklepie, gdzie z reguły często są one byle jak prezentowane,

z przypadkowymi ustawieniami. 50A11 w MM we Wrocku też sygnał ciagnął przez koncentryk ;).

Ale opinia o tym TV wynikająca z porównań jest bardzo pozytywna, LCD TV czy też tańsze Plazmy nie mają szans.

Co do SXRD to chyba na jakiś czas docelowa technologia, przynajmniej w Sony. Zobaczymy jakie ceny będą w Europie. Co do 50A11 cena w Niemczech i USA praktycznie jest na tym samym poziomie co jest rzadkością. UK i Polska ciut wyżej ale całkiem przyzwoice.

braciak - pomimo, że to LCD i kolor czarny nie jest tak czarny jak w DLP, to polecam - ale żeby nie było na mnie jak coś nie tak to musisz go wpier przetestować. I pamiętaj, żeby sygnał z DVD szedł chociaż po komponencie. Nie musi być progressive - scaler w Sony sobie poradzi. Dodatkowe pytanie to ile kosztuje żarówka do niego.

I ciekawostka, że ten TV poza standardowym tunerem ma również wbudowany DVB-T co we Wrocku i w Warszawie jest jakimś plusem.

Ten TV obecnie ze względu na niską cenę idzie jak świeże bułeczki, Hirsch+Ille w Niemczech 50 sztuk sprzedało na pniu.

Jest on na mojej liście jako rezerwowy ale wyłącznie ze względu na wielkość. Z kanapy mam około 5,5 metra do miejsca na TV i 50" wydaje mi się trochę mało.

nie widzę opcji edycja więc dodam:

Sprawdź czy nie jesteś wrażliwy na efekt tęczy towarzyszący DLP.

Ja na początku roku nabyłem projektor DLP BENQ PE7800, obraz super, duży, bardzo dobrej jakości.

Efektu tęczy nie zaobserwowałem, ale podczas oglądnia czułem pewien niepokój ;), jakiś dziwny ból głowy. Wiem że wynikało to z techniki wyświetlania obrazu przy pomocy jedno-chipowego DLP, do której po pewnym czasie mózg się przyzwyczaja.

nie no nawet nie mysle ze bedzie lepszy dobrze by bylo zeby chociaz byl na podobnym poziomie bo cena tego tv jest raczej niska jak na 50 cali i matryce 1280 na 720!ciekawe ile lampa do niego kosztuje i na ile faktycznie godzin wystarcza!

Jak będziesz miał okazję to sprawdź Thomson 50DLW616 lub 61DLW616. Nigdzie nie widziałem tego we Wrocławiu. Ma także atrakcyjną cena.

Niektórzy narzekają, że wentylator dmucha za głośno. Ale opinie o obrazie są bardzo dobre.

Z Thomsonami był jeszcze problem, że nie akcpetowały sygnału progressive, ciekawe czy to wyeliminowali.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam

Co do thomson widzialem modele ktore oferuja rozdzielczosc 1280 na 720 i moge to opisac w jednym slowie dno:)obraz ciemny jak nie wiem jakis niewyrazny szczerze mowiac przecieralem oczy ze zdumienia ze te tv tyle kosztuja!nie wiem czy to wina ustawien czy te tv tak maja w kazdym razie kompletna porazka jak dla mnie!

teraz o samsung chyba z oznaczeniem l3hx kosztowal troche ponad 10tys tez mnie nie przekonal !

byl jakis samsung za 18 tys tez dlp i ten troche lepiej ale za taka kase oczekiwalbym lepszej jakosci obrazu jakies takei neiwyrazne sa te tv!no i sa w nich po trzy lampy to juz wydatek jak tzreba zmieniac po jakis 10000godzin!nie widzialem samsunga p50l7hx i sony tez nei bylo! nie wiem co myslec moze zle byly poustawiane i dlatego takie slabe wrazenie na mnie zrobily!szczegolnie te katy widzenia no i obraz bardzo przecietny!narazie poczekam moze jeszcze uda mi sie tego sams p50 l7hx gdzies zobaczyc no i soniacza jestem bardzo ciekawy!

w MM czy EuroRtvAgd w Arkadii non stop stoi Samsung z takimi ustawieniami że za 2000tys bym go nie wzioł

ale to da sie wyregulować tyle tylko że ten Samsung za chyba coś koło 10tys nadal daje bardzo słaby obraz

nie widziałem DLP które by mnie do siebie przekonało dlatego musze znaleźć chwilę żeby zobaczyć tego Soniaka

• 2 tygodnie później...

widziałem tego soniaka i wrażenia jak najbardziej pozytywne

sygnału HDTV nie mogłem zobaczyć ale na DVD obraz bardzo dobry

o dziwo wcale jakiegoś dużego popytu na nie nie ma

w momencie jak byłem w salonie Sony poszły 3 sztuki 40" LCD Bravia a na tego wielkeigo słonia nikt nie spojrzał :)

LCD z tej nowej serii też są ciekawe ale nie miałem czasu żeby na nie dłużej popatrzeć a i panowie w salonie nie robili wrażenia szczęśliwych z powodu mojej wizyty ;)

w salonie sony byłem więc z czymkolwiek innym niż sony nie mogłem porównać

zresztą poszedłem żeby się przekonać jak to gra i tyle

opinie sobie wyrobić :)

ciekawy sprzęt za niską cenę (w salonie niestety sporo wyższą niż np. w Niemczech)

nie wiem jak z lampami bo nie pytałem

jak bedę miał kiedyś okazję porównać z plazmą to Ci napiszę

ale w tej cenie co jest ten Soniak to konkurencji nie znajdziemy jedynie tak jak wpisałeś 12tys - no może i 10tys starczy bo po tyle widziałem plazmę pioneer-a, ale czy ten soniak jest gorszy to trzeba by porównać "łeb w łeb" - jak bym miał 12tys to bym jednak plazmy albo lcd poszukał

ciekawi mnie jeszcze jak ten soniak wypada z HDTV

• 4 miesiące później...

witam wszystkich forumowiczow, nie chce zakladac npwego tematu, a ten wyszperałem w czeluściach forum. noszę się z zamiarem zakupu tego 50'' cacka. mam kilka pytań:

1. jaki odtwarzacz dvd wybrać? najlepiej z upscalingiem żeby wykorzystac natywna rozdzielczosć matrycy urządzenia. myślałem o panasie s97, slyszalem tez kilka dobrych opinii o jakims modelu toshiby, wazne zeby mial hdmi.

2. tv bede uzywal glownie do dvd i playstation, czy jest moze jakis użytkownik tego tv i maniak playstation, ktory opowie mi o wrazeniach z grania na tak duzym ekranie(pikseloza)? odleglosc od tv 3,5 m

3. odnosnie kabelka hdmi. jakie firmy polecacie(dlugosc max 1m, 0,5m tez wystarczy), jak wiadomo w audio jakosc interkonektu ma zasadnicze znaczenie, jak to jest a hdmi i ile trzeba wydac zeby byc zadowolonym(w granicach rozsadku oczywiscie)

4. ostatnie pytanie a wlasciwie prosba do userów, bardzo bym prosi o przeslanie kilku fotek wlaczonego urzadzenia(wiem ze to nijak ma sie do ogladania live, ale musze jakos moja małżowinke urobić) na maila. z gory dziekuje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.