Skocz do zawartości
IGNORED

REL i inne takie......

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

pitdog => pochrzanily ci się pojęcia - patrzysz na wszystko poprzez pryzmat kasy ,a to nie zupełnie tak ;-)

Rel - jeśli już to spójrz na ich cennik !!

Mówie ci ,że słuchałem w studio w Holandii ich małego suba(inny ze względu na gabaryty nie wchodzi w rachubę) - to wąska specjalistyczna firma.

Ale widzę,że ostatnio najlepsze na świecie sa ATC ;-)

Zresztą może cię oświeci jakiś właściciel Rela.

>Mariusz znowu mnei zle zrozumiales. w takich momentach sie zastanawiam - czy to olac, czy jednak odpowiedziec i Cie znowu wkurzac. o kasie mi piszesz - a kto kategoryzuje sprzet w/g jego ceny? mam przypomniec konkretne przyklady? chyba lepiej nie :)

wiesz, ze mi nie chodzi o samam cene, ale klase sprzetu, masz wysokiej klasy kolumny (choc nie w moim guscie) , ja chcialem jedynie zasugerowac, ze kupujac niedrogi sub mozesz byc nie do konca zadowolony z efektow, byc moze do tych kolumn trzeba cos lepszego... tylko tyle mialem na mysli.

sam nie wiem czy wogole bym si efatygowal z osdluchme suba od Harviego - fajny sprzecik na pewno, ale jednka ne ta liga. Ty wolales sie przekoanc. no i jak? gra? ;)

REL sluchalem jak juz napisalem, i to jeden z najwyzszych modeli, bydlasty subwoofer. takze tego malego nie sluchalem faktycznie - moze rzeczywiscie jeden z drozszych RELi jest slabszy od tego maluszka wielokrotnie tanszego, ale jakos nie wydaje mi sie... :) i napisalem, ze podobalo mi sie, a czy tanszy sie sprawdzi - trzeba sprawdzic. wielkosci pomieszczenia na pewno tu sie najbardziej liczy.

REL ma renome, to firma od subow, to fakt, takze na pewno warto odsluchac.

gutekbull: "on ma płynną regulacje w zakresie 50HZ do 100HZ"

To że sub ma płynną regulację to nie jest plus tylko akurat minus. Najlepiej jest tak jak ma REL : skokowa regulacja z zachowaniem małego skoku. Wtedy nastawy są może ciut mniej precyzyjne ale za to - i to jest najważniejsze - powtarzalne.

Stampede jest małym subem : 32 x 46 x 33 cm a we wspomnianym przeze mnie teście wypadł niewiele gorzej od Straty. Sądzę więc ,że może być w sam raz do małego pomieszczenia. Duży sub wcale nie znaczy lepszy ( chodzi również o cenę). Są suby do kina i takie, które lepiej sprawdzają się w muzyce. Rel robi różne suby, i do kina domowego i do muzyki. Na moje pytanie jaki mają najlepszy sub do muzyki odpowiedzieli krótko : Strata 5.

rigel => słyszałem o innych specjalistach z USA co do subwooferów, kiedyś często się ich wymieniało w kontekście Rela ,ale gdzieś mi to uleciało i tak po cichu liczyłem ,ze ktoś przypomni w tym wątku ich nazwy.

Coraz bardziej się utwierdzam,że z dobrym Relem to może być to , w niektórych nagraniach brakuje mi podstawy basowej -wystarczy pójść na pierwszy lepszy koncert Rythm and Bluesowy, basu jest zdecydowanie więcej niż dają go kolumny, nawet nie koniecznie moje 804.

W piatek zajrzalem do Teatru Muzycznego w Gdyni, małe kameralne granie - jazz, ale znowu powietrze przepełnione basem i nie tylko ....jakiś dziwny "papierosowy" zapach ;-)

Mam RELa Strata III wspolpracujacego w Magnepanami. Czestotliwosc odciecia ustawiona na 34 Hz. Pozwala to na idealne stopienie sie z glosnikami glownymi. Suba praktycznie nie slychac, chyba ze sie go wylaczy - wtedy czuc ze czegos brak. Wczesniej testowalem kilka innych subwoferow, ale wysoka czestotliwosc odciecia wszystkie eliminowala - mialem jeden wielkiboombox :-) REL mimo dosc wysokiej ceny jest wart zainteresowania.

A propos ceny subów w relacji do jakości wpływu na muzykę : wydaje mi się, że b. drogie jest schodzenie z częstotliwością poniżej 20Hz. Przydatne w kinie domowym i robi wrażenie na czytających broszury - ale w muzyce częstotliwość powyżej 20 Hz w zupełności wystarcza -> stąd te tańśze mniejsze suby mogą być wcale nie gorsze.

A propos efektu subwoofera w muzyce, oprócz głębszego basu przede wszystkim energiczniejsza jest perkusja, naprawdę czuć te kotły i uderzenia stopy - np. wczoraj słuchałem sobie głośno Conga Blue Ponocho Sancheza - muzyka latynoska, dużo bębnów... mniam mniam :-)

hi,

posiadam RELa Stadium w kombinacji z B&W804 od ponad 7 lat i uwazam je za "dream team". ale sa jeszcze lepsze: REL Stentor w kombinacji z 803 mego kumpla...

xajas

www.jaschiks.com

roadrunner =>

ja mam lokal 18m, tu pościągałem parametry Reli które wchodzą w rachubę i ten o którym mówisz,

jakie jest twoje zdanie i raczej zależy mi na delikatnym zwiększeniu ilości basu przy niektórych rodzajach muzyki ,rodzaj basu -musi się spasować z B&W 804, kino nie wchodzi w rachubę ???

REL Quake Subwoofer, WHD - 25.3x 29.4 x 27.2 - 7.4kg, 11 litre.

Lower frequency response (-6dB in room) 23Hz

Q150E Mk II ,290x318x330, 13 litre.

30Hz-100Hz

STRATA III ,416x522x325-23 kg ,40 litre.

20Hz-120Hz

Moje lokum ma ok 20 m2 - prawie kwadrat - wiec wybitnie nieciekawe. Mozliwosc ustawienia bardzo niskiej czestosci odciecia naprawde daje niesamowite mozliwosci - w skrajnym przypadku w ogole nie slychac pracy suba - jedynie czuc. Dzwiekow jednak nie odbiera sie jedynie sluchem. Oczywiscie dopasowanie do systemu wymaga jednakze pracy - z RELem fizycznej, bowiem to kawal kloca. W ustawieniu niesamowicie pomaga prosty trik - ustawiasz suba w miejscu odslucu i krazysz po pokoju w poszukiwaniu braku podbic basu i tam go pozniej ustawiasz. Pozniej czestotliwosc odciecia i glosnosc. Tu juz "na ucho" warto jednak ustawic ja ponizej pasma przenoszenia kolumn - zawsze jest ono podawane ze spadkiem i ew. nakladanie sie pasm glosnikow i suba nie powinno spowodowac podbicia basu. Co do kina domowego to REL ma mozliwosc podlaczenia jednoczesnie sygnalu na cinchach i wysokopoziomowego z gniazd glosnikowych - ponadto masz osobne regulacje dla obu wejsc.

Wczesniej testowalem Paradigma, Mirage i B&W - modeli niestety nie pamietam, ale tam czestotliwosc odciecia ok 40-50 Hz powodowala jedno wielkie bumienie.

xajas => jak masz podłączone swoje 804 na 4 czy na 8 omów ?

Poruszałem kiedyś ten temat w wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jestem ciekaw twoich opini.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>daj adres maila na prv

znajdziesz na mojej stronie -> kontakt (Feedback)

>jak masz podłączone swoje 804 na 4 czy na 8 omów

nie bardzo rozumiem to pytanie - gdzie mialbym cos przelanczac.

Poniewaz mam dwa niezalezne zestawy stereo + KD korzystajace wspolnie z jednego zestawu glosnikow (B&W) + suba (REL) uzywam przelacznik umozliwiajacy polaczenie glosnikow albo do Amplitunera Technicsa albo do koncowki mocy Marantza. Sub jest ROWNOCZESNIE podlaczony do koncowki Marantza (Wejsciem High-Level) i do Amplitunera (dedykowane wyjscie sub cinch) i nie wymaga zadnego przelanczania!!!

xajas

www.jaschiks.com

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.