Skocz do zawartości
IGNORED

Projekty trójdrożnych kolumn DIY- opinie

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Salmo:

Jak robiłeś tą Vifę Tower, to zmieniałeś coś w zwrotce (np. częstotliwość podziału), czy po prostu zastąpiłeś scana 9500 seasem?

Matthew:

Nie znam Twoich potrzeb (nikt ich nie zna oprócz Ciebie) więc nic nie jestem w stanie polecić z pewnością że spełni Twoje oczekiwania. Kilka wniosków mogę jednak wyciągnąć:

- Aleph 5 nie lubi 4ohm i reaguje wcześniej niż Aleph 3 łagodnym clippingiem prądowym generującym całe spektrum wyższych harmonicznych (to śmieszne wybrzuszenie na charakterystyce THD vs power w pomiarach stereophile). W końcu prąd spoczynkowy Alepha 5 to 1.5A a dla Alepha 3 jest to 2A. Dlatego kolumna powinna być 8ohm i mieć w miarę wysoką efektywność.

- głośnik 21cm (Vifa M21WO39) z Mms=23g ma szansę odtworzyć zakres do 1.5kHz równie dobrze jak osiemnastki radzą sobie do 2.5kHz. Tak niski podział wymaga oczywiście dobrego gwizdka - tutaj powinny sprawdzić się 27TDFC, 27TBFC/G i MDT33. Inna sprawa że projekt Vifa Tower (fc=2.2kHz) jest już gotowy, obmierzony i osłuchany, wydaje mi się też że można zastąpić Scana 9500 jednym z wymienionych Seasów i powinno być dobrze. Jeżeli chcesz robic pochyłą ściankę i podział 1.5k to już będzie więcej zabawy ze zwrotką.

- w razie gdyby jednak zmodyfikowana Vifa Tower nie spełniła Twoich oczekiwań to zawsze możesz zepchnąć gwizdki Seasa i kupić zestaw średniotonowy + mały gwizdek, z którym M21WO39 powinna doskonale zagrać jako woofer. Tracisz wtedy jednak na odsprzedaży gwizdka, obudowie i częściach zwrotki. No pain - no gain.

- W DIY nie ma pewności co do rezultatu końcowego, chyba że umówisz się na odsłuch czyjejś konstrukcji i zrobisz dokładną kopię - a nawet wtedy może brzmieć trochę inaczej np. ze względu na inną technologię łączenia ścianek.

Teraz odpowiedzi na Twoje pytania:

- Vifa Tower jest na jednym wooferze (M21WO39) i jednym gwizdku (Vifa D25AG35 lub Scan 9500 do wyboru)

- Gdybyś robił coś w stylu Vify Tower na tweeterze Seasa to warto umieścić tweeter w małej komorze w kształcie klina - w ten sposób odizolujesz gwizdek od ciśnień akustycznych generowanych przez woofer, co może być istotne jako że Seasy są dość tanie i mają komorę wytłumiającą z plastixu. Tanie gwizdki czasem mogą zagrać lepiej niż droższe pod warunkiem przyłożenia się trochę do aplikacji. Nie wpływa to na możliwość zbliżenia tych głośników na przedniej ściance - przegroda może dochodzić do przedniej ścianki w miejscu między otworami dla głośników

- dysponuję opisem obudowy Vifa Tower (wymiary przedniej ścianki i umieszczenie głośników). Na stronie nie ma o tym informacji jako że obudowa pochodzi z konstrukcji Opal firmy Audio Concepts. Szerokość ścianki - 25.5cm, środek gwizdka 8.3cm od górnej krawędzi, przeunięty w bok o 2.5cm od środka przedniej ścianki w stronę krawędzi wewnętrznej, środek woofera jest 16.5 cm niżej niż środek tweetera, ale nie jest przesunięty w bok (ma być na środku ścianki).

- Projekt Akkusa pod adresem podanym przez Magazyniera to tylko strojenie obudowy

W moich radach starałem się oczywiście kierować się tym co wiem na temat zniekształceń w głośnikach. Jeżeli odbierasz jakiś typ zniekształceń jako "fajne brzmienie" to możesz się na moich radach przejechać. Nie twierdzę też że wiem na temat zniekształceń wszystko.

misiomor :

Nie robiłem Vify Tower,tylko coś na podobieństwo (wykorzystanie M21WO39 w 2-way).

Zwrotnica inna ,niż oryginalna,ale zmodyfikowaną oryginalną tez niedługo przetestuję.

Kiedyś miałem niechęć do metalowych gwidków ,alo po 27TBFC/G zmieniłem zdanie.

Oryginalna Vifa Tower na SS 9500,jako gotowy projekt napewno wart jest uwagi.

misiomor, 15 Lis 2005, 16:13

ok rozjaśniło mi się trochę, tzn raczej napewno opisywane tu konstrukcje będą grać lepiej niż to co mam teraz... muszę się z tym wszystkim przespać ;) jest to poważne zadanie, nie takie jak budowanie Passa lub GC...i nie tanie...

miniomor, czy mógłbyś przesłać mi projekty tej Vifa Tower? .. może są gdzieś zdjecia jak to wygląda... poszukam

Jeszcze raz dzięki i napewno będę drążył temat

graaf - nie musisz odrazu mieszać mnie z błotem ;)) ucze sie ....powoli

misiomor :

Obecnie podział to ok. 2k.

Może niebawem sprawdzę M21na basie, z 18-tką i w/w gwizdkiem.

Ale jak narazie ,M21 w 2 way sprawdza się lepiej niż myślałem, i tak sobie słucham i słucham a 18-tki (głośniki)leżą bezczynnie.

Re: Matthew, 15 Lis 2005, 17:18

>graaf - nie musisz odrazu mieszać mnie z błotem ;)) ucze sie ....powoli

o geeez Matthew, chłopie - w ogóle nie było to moją intencją, to tylko taki sposób wpisywania się, który niektórzy mogą źle zinterpretować - przepraszam - celnie ktoś na forum napisał, że się czasem wpisuję "a la smurf ważniak" ;))

ponadto to co piszę to wcale nie są jakieś rzeczy oczywiste - na naszym forum to co piszę jest raczej niepopularnym poglądem

tu mało kto się zastanawia jak człowiek słyszy i mało kto patrzy na projektowanie z punktu widzenia fizjologii słuchu

jest lobby "audiofilskie" - dla nich wszystko jest subiektywne - "każdy słyszy inaczej" "a ja najlepiej" :)) i tym podobne trelemorele z księżyca

i jest lobby "inżynierskie" - dla nich liczy się czy jest idealnie na oscyloskopie, analizatorach FTT, mikrofonach w komorze bezechowej itd.

mało kto "wychodzi od człowieka"

a chociaż możemy mieć różne gusta i można wyćwiczyć się w analitycznym słuchaniu to jednak wszyscy słyszymy - poza kwestią czułości - w zasadzie tak samo - bo wszyscy jesteśmy ludźmi

(to był "ping" do "audiofilów")

i nikt z nas nie słucha w komorze bezechowej tylko w raczej relatywnie małych kubaturach, nikt też z nas (nikt normalny) nie słucha sinusoid, tonebursts itp. tylko muzyki, a uszy to nie mikrofony a mózg to nie oscyloskop

słyszenie to nie proces fizyczny tylko fizjologiczny

(to był "ping" do "inżynierów")

pozdrawiam,

graaf

ps.

to tylko 99 zł - warto

Matthew:

wszystko jest na murphyblaster.com:

The original Opal cabinet is 38 1/4" high, 10" wide, and 12.5" deep, with 3/4" mdf all around except for 1.5" on the bottom. I would use at least two shelf braces, and target about 1.8 cubic feet volume net of the bracing. The tweeter center is down 3 1/4" from the top, and the woofer center is down 6.5" from the tweeter center. The tweeter is offset 1" horizontally from the woofer center in mirror image pairs. The cabinet is vented, with the port mounted on the bottom rear. I used a 5 1/4" long, 3" wide (ID) port, which produced a tuning frequency of about 34 Hz. I would start with a 6" length and experiment for your room. Here is a link to complete cabinet details:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Od siebie dodałem zresztą już że modyfikacja w postaci komory w kształcie klina dla gwizdka mogłaby pomóc. Możesz też nieco inaczej dobrać wysokość i głębokość (a więc i objętość) oraz wymiary portu BR - pa wkusu jak mawiają Rosjanie.

Zdjęcie jest pod linkiem.

Ukryta Zawartość

- graaf, 15 Lis 2005, 17:50

spoko graaf nie gniewam się, ja po prostu zazwyczaj najpierw piszę potem myślę a potem się wstydzę ;))

...99zł powiadasz ...

- misiomor thx, ale nie uciekaj daleko ;) będę cię męczył ... innych również

graaf, nie polemizuję z Tobą, bo słyszałem na tegorocznym AS pięknie brzmiące szerokopasmowce(PHY?) W każdym razie takie francuskie z centralnie osadzonym wysokotonowym. Wszystko zamontowane w wielkiej jak szafa gdańska obudowie. Prezentacja w JS. Słyszałem też, z kolei w Bistolu Lowthera zdaje się. Taki żólty w obudowie jak skocznia narciarska. Cena chyba z 12000ojro, a dźwięk jak dla mnie nie do przyjęcia za żadne pieniądze.

Matthew, możesz ich posłuchać w Warszawie na Konstruktorskiej7, rozmawialem z wystawcą i proponował mi tańsze, podobno również bdb szerokopasmowce za 600euro para.

-> Matthew

Mam zrobiony wskazywany przez ciebie projekt EVE II, gra to z Aleph'em 5, pokój 18m, umeblowany. Koszty głośniki 2300 + obudowa 1000 do 1500 +zwrotka. Z toku rozmowy i pieniążków jakie przeznaczasz na projekt skłaniał bym się na konstrukcję 2,5 drogi na Vifach z górą w postaci morela lub ss.

shark700, 15 Lis 2005, 19:48

qrcze, to chyba nieźle to gra co??? mnie chyba właśnie pozostanie 2dr albo 2,5dr ...

lancaster, zobacze, może podjade w tym tyg i posłucham ... jaki to sklep?

Jak grają? Stosując oryginalną zwrotnicę nie tak jak chciałem, po modyfikacjach lepiej. Scany potrzebują małej elektrowni do napędzenia w postaci wzmacniacza, clon Aleph'a jaki posiadam gra dobrze ale są lepsze klocki chodzi mi o niedobory wyższego basu. W tej chwili "mały" rewelator jest cięty na 2kHz 2 rzędem, niskie tony na 18w8545 3-cim, a 21w8555 został taki jak w oryginale. Jaki dźwięk uzyskamy zależy głównie od projektanta zwrotnicy, najważniejsze jest to że scany "reagują " na jego poczynania. Lepszego sprzętu raczej nie będę robił z prostej przyczyny brak odpowiedniego pokoju nazwijmy go szumnie audio-video, który pozwoliłby na większe możliwośći lepszych głośników.

Re: lancaster, 15 Lis 2005, 19:09

a propos PHY i Lowther

w kwestii full range jak wszędzie - można lepiej i gorzej - a także krytyczne znaczenie ma system i upodobania słuchacza

ja jestem fanatykiem neutralności i naturalności - osobiście preferuję jak najmniejsze głośniczki łączone w arrays (jak w Jordan linear array) - małe Fostexy (bez whizzera), Bandory, a także np. malutkie Tesle, z którymi się aktualnie zaprzyjaźniam

małe jest piękne i jeśli ktoś słucha jak ja - max 85 dB in peaks - w oczywisty sposób lepsze niż duże

nota bene większość z nas nie słucha głośniej

pozdr.

graaf

Matthew, firma Fotopub, ul. Konstruktorska7, tel 8531 586, 8531 587, [email protected]

jak dasz radę będę dźwięczny:), a i reszta kolegów czegoś nowego się dowie.

graaf, jest prawdą, że szerokopasmowiec moze oczarować, ale ja niestety posłuchałem na AS zestawu Legacy+BAT, do tego AA i jak narazie staram się dojść do siebie. Są dwa wyjścia: albo psychoterapia,

albo 300 000zł:)

PHY tak całkiem serio dawały mi 100% satysfakcję, ze słuchania muzyki. Moim zdaniem najlepsze szerokopasmowce(nie do końca, centralnie byla umieszczona wysokotonówka) tegorocznego AS. Na drugim miejscu zestaw Fostexa, też przyjemnie to grało, chociaż jednak z tą lampą mientko:) i góry trochę za dużo.

...nie no, większego zrzędy na AS chyba nie było?:)

Re: lancaster, 16 Lis 2005, 00:00

>graaf, jest prawdą, że szerokopasmowiec moze oczarować, ale ja niestety posłuchałem na AS zestawu

>Legacy+BAT, do tego AA i jak narazie staram się dojść do siebie. Są dwa wyjścia: albo psychoterapia,

>albo 300 000zł:)

:))

trzymaj się :)

i "podaruj sobie odrobinę luksusu" - to pomaga - jakiś fajny koniaczek czy coś innego wedle upodobań

to pomaga zwłaszcza :)

pozdr.

graaf

- Jaro4444 ;))) taaak no opętało mnie bo muszę wymienić moje złomy a jak wiesz jestem wyznawcą DIY (po prostu nie mam szmalu a mam czas hehe;)))), słuchaj czy jak będę już miał projekt skrzynki odpowiedni to ten gość co robił ci skrzynki do tych seasów i vif zrobi i dla mnie?? jest to aktualne??? te skrzynki to wypas, już tupię nóżkami ;))

- Lancaster, znajdę trochę czasu to zajadę posłuchac tych szerokopasmowców, na AS te fostexy z tymi jaimiś kopułkami mnie się nawet podobały, tzn, dźwięk wielki, wybrzmiewający, bas zamiatał kurze w rogach czego się nie spodziewałem po tubach i szukałem suba gdzieś tam w rogu heheh... ale jakoś ostro było, nie dokońca tak przyjemnie, prawie estradowo (chodź niektórzy by mnie roztrzelali za te słowa)... u Pala55 to inna bajka, milutko ugłaskane to brzmienie ;)) więc tuba tubie nie równa...

- powoli zaczynam dochodzić do wniosku że chyba bym chciał MORELA MDT33 na górę i na dół albo jeden niskośredniotonowy dla 2dr lub 2x niskośredniotonowy dla 2.5dr, wiąże się to z kosztami conajmniej 1000zł więcej ;(( ale może nazbieram...

bardzo mi się podoba średnica z Ushera 8945P, jest do tego dość dynamiczny 89dB chyba, ale 4 takie głośniki to 2300zł ... nie wiem czy dam radę, natomiast może wystarczy na dół dać jakiegoś Relevatora z audiocomponents który zagra niezłą średnicą i będzie miał niezły bas

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) notabene 90dB.. więc chyba taki tandem da mi w miarę dynamiczne kolumny

cały czas targają mną mieszane uczucia co do przekonania się na 2dr i 2.5dr, chcę jednak jakość, możliwie najwiękrzą przyjemność ze słuchania, więc mdt33 i relevator 18W4531G00 może to mi dać, ma również dość wywaloną średnicę ;) jak Usher z tego co widze po wykresach...

Pozdr i liczę na kolejne porady

Ukryta Zawartość

Chyba zmienimy tytuł tego wątku ;)

A ja dalej Usher.

Proszę o opinię w sprawie połaczonego projektu znalezionych gotowców, czyli:

Ukryta Zawartość

oraz

Ukryta Zawartość

Poniżej zamieszczam schemat zwrotki oraz plan obudowy. Zamierzam zamiast tweetera Ushera wstawić Morela MDT-29. Wymiary z rysunku obudowy:

A=1000 mm

B=215,2 mm

C=320 mm

D=232,5 mm

T1=133 mm

T2=120 mm

W1=107,6 mm

W2=270 mm

kąt pochylenia przedniej ścianki względem dolnej podstawy -> 85 stopni (nie trzyma pionu :))

Rura br fi=65, dł = 168

Mam nadzieje, że coś doradzicie, bo pan Stolarz już zawija rękawy:)

post-2263-100000426 1170279310_thumb.gif

post-2263-100000427 1170279309_thumb.gif

post-2263-100000428 1170279306_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Matthew:

Revelator o którym piszesz ma po pierwsze 4 ohm impedancję a po drugie nie za wysoką efektywność mocową równą 0.38%. To nie są parametry idealne do współpracy z alephem a zwłaszcza numer 5.

Magazynier:

Dajesz trochę węższą ściankę, projekt zwrotnicy był robiony dla 25.5cm. Normalnie to nie byłoby problemu, ale ten Usher ma dość poszarpane SPL w okolicach 1k i zmiana kształtu odpowiedzi odgrody może (ale nie musi) np. wyeksponować jakiś uskok charakterystyki.

Matthew:

Usher 8945P ma dość poszarpane SPL i bez dobrego systemu pomiarowego może być trudny do okiełznania. Jeżeli chcesz naprawdę dużej efektywności przy 8 ohm to sprawa wygląda tak:

- dwa Aurum Cantus AC-180F1S - efektywność 1%

- Vifa M21WO39 - efektywność 0.6%

- Usher 8945P - efektywność 0.4%

A który z nich będzie najlepszy to naprawdę nie wiem. Wiadomo że Morel dobrze radzi sobie z niskimi podziałami. Dostałeś już więcej niż dosyć informacji technicznych, musisz zdecydować sam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.