Skocz do zawartości
IGNORED

H/K 430 i Pioneer vsx1015 - porównanie

@ndrew

Rekomendowane odpowiedzi

Swojego Denona też zaczynan lekceważyć bo słuchałem ze znajomym moich kolumn na NAD-zie C370 i jak dla mnie to rozwala tego mojego Denonka w pył...Sam miałem Yamahę ax1090 i nie mam dobrych wspomnień ( jest też opinia w odpowiednim dziale) natomiast wiem już że amplituner nie jest remedium na idealne stereo natomiast są takie które łączą całkiem nieźle stereo z KD ( w pewnym sensie mój denon taki jest ale nie do końca bo gdy kolumny chcą dostać sporo prądu to wtedy zaczynają się schody i zwykły wzmak stereo jest na ogół lepiej przygotowany....Na ogół bo wszystko kwestią kasy...zawsze można wydać 10kzł żeby kupić Yamahę AZ1 do słuchania stereo i będzie lepsza dajmy na to od NADA C350 ale czy od Nada C372 to już pewności nie ma no i też ważne czego szukamy w sensie brzmienia bo czasem urządzenia są na tyle charakterystyczne że mogą się albo bardzo spodobać albo wręcz odwrotnie niezależnie od tego czy kosztują 5 czy 2 tysiące złotych :(

Nie sztuka jest wydać 6 kawałków na ampli żeby łajać to co kosztuje 800zł więc biorę to do wiadomości i specjalnie podkreślam żeby nie dezorientować iż można kupić za taką samą kasę równie dobrze grający ampli co wzmacniacz...

Nie ma cudów:(

Sensownym jest chyba zakup ampli z najnowyszymi bajerami w sensie dekoderów itp. natomiast zasilanie powierzyć wzmacniaczom i końcówkom mocy ( nawet z drugiej ręki)...tylko żeby wzmacniacz miał tzw. zwory!!!

pogiel

Też jestem ciekaw co Krzych miałbym do napisania...

Jak mu się zachce to zapewne napisze...

Nie bój się tak o poziom dyskusji tylko udzielaj się żeby go podnieść!!!

Ale najlpiej to sam pójdź na odsłuch i jak chcesz to się tymi wrażeniami podziel...sam poczytam z dużą ciekawością...

Nie trudno jest krytykować...

Czasem tak jest że źle się dzieje ale na zawsze być tak nie musi:)

Do dzieła panowie...!

Ja nawet wolę być konsumentem forumowym ( w sensie czytelnikiem) tylko za mało się tu pisze!!!! za mało!!!! a potem takie norwidosy się dorwą i zaplugawią!!!:)))

Więc piszcie a będzie więcej konkretów a mniej łajna....

Ja też lubię ad rem:)

disco

Co mogłoby zagrać dobrze z moim ampli jako końcówka mocy na przednie kanały dla JBL E90?

Najlepiej żeby i wygląd był w miare spójny czyli może być japońszczyzna:)

To nawet lepiej niż estetyka Nada który ma całkiem inny kolor...

Ale miało być o dźwięku:)

Tak sobie myślę czy zmieniać amplituner na H/K czy dokupić dobre zasilanie, co uważasz?

Czy dużą rolę będzie odgrywał interkonekt między ampli a końcówką mocy ( wzmakiem)?

Jeśli masz sugestie jaki kabel w rozsądnej kwocie ( 150zł?) przyzwoicie spełni swoją rolę to pomóż!!!

Chyba że jesteś antykablarzem?:)

Ciekawi mnie jak Ty ( czyli człowiek zajmujący się dźwiękiem profesjonalnie) oceniasz rolę kabli?

Ostatnio jak robiłem porównanie głośnikowych to było czuć różnicę, ale niestety nie mam różnych interkonektów żeby porównać, więc ciekaw jestem twego zdania.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

kable glosnikowe i interkonekty sa bardzo wazne bo stanowia kolejny element systemu - jak sa zle system nie zagra rozowo

charakter brzmienia kolumn jest dosc zdecydowany wiec do JBL-i sam wyprobowalbym cos neutralnego - koncowke nie rozjasnajaca dzwieku a nieco go tonujaca z duza przestrzenia ladnym basem i stereofonia

konkrety: okablowanie to moglby byc Audioquest - zarowno glosnikowy jak i interkonekt

koncowka? tu mam maly problem bo wole zdecydowanie integry - do JBL-i nadaje sie integra np Marantza ze starej serii, boje sie ze Pioneer zamuli troche dzwiek (seria Reference sprzed paru lat), Denony graja zbyt jasno do JBL-i a Onkyo nie darze duza sympatia - jednak sprobuj posluchac czegos ze starej serii Integra, CA tez bedzie za jasne...

co do samych koncowek: Rotel wydaje sie byc za jasny choc to doskonale brzmiace konstrukcje, Yamahy nie lubisz - ja bym jej tak nie lekcewazyl bo wyzsze modele z serii M graly zupelnie dobrze a po upgrade wrecz znakomicie

nie wiem co na to zyzio ale wydaje mi sie ze Primare bedzie dobre - ale chyba zbyt drogie...

Primare chyba za drogie i upolować ciężko...

Jedyne końcówki mocy Yamahy które na mnie robiły wrażenie to był zestaw z nowszej serii MX i CX ( CX był chyba pre-ampem).

A Sony z serii ES ( chodzi mi o integrę model 550 albo 570?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

specjalista od Sony z serii ES jest piotrek608 - w ktoryms watku napisal na jakie wzmaki z serii warto zwroci uwage - przejrzyj wyszukiwarke

ja ze swojej strony moge dodac ze brzmieniwo beda pasowac

>norwidos

"Swojego Denona też zaczynan lekceważyć bo słuchałem ze znajomym moich kolumn na NAD-zie C370 i jak dla mnie to rozwala tego mojego Denonka w pył..."

Miałem ostatnio okazje posłuchać przez tydzień w domu koncówki mocy ABOX w połączeniu ze swoim H/K AVR230. To ze zagrało nieporównywalnie z niskim w końcu modelem harmana nikogo chyba nie zdziwi, ale wcześniej miałem okazję słuchać swoich kolumn z NAD-em tylko nie pamiętam czy był to C370 czy C372 i uważam że ampli z ABOXEM nie zagrał gorzej a pod pewnymi względami (przestrzenność dźwięku) nawet lepiej. Dodam że słuchałem prototypowej wersji wmacniacza, finalna wersja jest ponoć znacznie lepsza. To tak ku pokrzepieniu amplitunerowców.

Panowie,

Miło że sie wszyscy pogodziliście. Wątek obserwuje jak mam czas i cieszę się, że ktoś czeka na opis moich wrażeń z odsłuchu avr 635. Opis będzie (za tydzień - dwa, wcześniej się nie wyrobię). Już teraz mogę powiedzieć - jedyne różnice (w porównaniu z avr 430) to lepszy procsor dzwięku i - może - nieco lepszy stosunek sygnał - szumm. Poza tym to ten sam sprzęt (dla zainteresowanych kondziołki w avr 430/435 mają pojemność 2x12.000 uF dla kanałów przednich i surrundowych oraz 2x8.200 uF dla tylnych surrundów i centrala; avr 630/635 2x15.000 i 2x12.000 uF - czyli dużo lepiej niż np. Denon 3805 gdzie jest tylko 2x15.000, a także lepiej niż niejeden wzmak stereo ).

Najciekawsza sprawa w avr 635 (z nowinek technicznych) to room-eq, które jest efektywne (poprawia bas), ale mam mieszane uczucia, muszę jeszcze potestować - wtedy napiszę o avr 635.

Pozdrawiam

KL

PS - Dla zainteresowanych - jest już nowe firmware dla avr 635

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

-> Krzych L

"PS - Dla zainteresowanych - jest już nowe firmware dla avr 635"

A do innych modeli np. AVR 335 ?

Skad mozna zessac nowe firmware ? Bede wdzieczny za info.

Pozdrawiam

firmawre jest tylko dla avr 435/635 i jest dostępne na amerykańskich stronach hk.

Pozdr

KL

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.