Skocz do zawartości
IGNORED

CA Azur 540R versus konkurenci - funkcje

enickman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zastanawiam się nad zakupem tego amplitunera. O ile rozstrzygnięcie kwestii dźwiękowych pozostawiam swojemu uchu (będę odsłuchiwał sprzęt raczej w stereo), to chciałbym się zapytać czy ew. różnica w dźwięku jest w stanie zrekompensować gorszą funkcjonalność tego amplitunera w porównaniu z konkurencją w podobnym przedziale cenowym (dla mnie to Denon 2106, HK 235 i Yamaha 757). Wczytując się w specyfikacje poszczególnych modeli znalazłem sporo różnic, o które chciałbym zapytać. Które dingsy są tzw. "bajerami" mającymi mamić oczy tak, żeby zapomnieć o uszach, a które są naprawde istotne. O ile się myle (np. błędnie zrozumiałem, że CA czegoś nie ma, a w rzeczywistości jest w ów diwajs uzbrojony - proszę o wyprostowanie)

Część pierwsza - dekodery:

1. CA obsługuje tylko Dolby Pro LogicII, a konkurencja dodatkowo IIx. Czy to istotna różnica? Jaka jest różnica pomiędzy II i IIx (to x to dla mnie istotna niewiadoma)

2. Podobne pytanie odnoście DT ES (CA) i dodatkowym DTS ES Discrete (reszta stawki)

3. W specyfikacji CA nie ma nic o DTS 96/24. Co to jest?

Część druga - funkcjonalność:

1. CA nie ma Pure Direct - jak istotne ma to znaczenie?

2. CA nie ma mikrofonu - czy mikrofon istotnie poprawia ustawienie?

3. CA nie ma OSD - czy jest to przydatne i do czego?

4. Speaker A, B or A+B Selection - do czego to służy i czy jest użyteczne?

5. Konwersja sygnału video - nie wiem czy CA to posiada - proszę o info

6. Analog Mixdown - co to jest, do czego służy?

Część trzecia - bebechy:

1. W specyfikacji CA nic nie napisano o przetworniku A/C - czy ktoś coś wie na jego temat?

2. DSP - Procesor w CA jest najprawdopodobniej 24 bitowy, podczas gdy konkurencja ma 32 bitowe - czy ma to znaczenie?

Na razie tyle - sprawę wejść i wyjść muszę sobie przemyśleć (jakie różnice są dla mnie istotne, a jakie pomijalne)

Jeżeli ktoś z Was zna odpowiedź tylko na pojedyncze pytania - także bardzo proszę o pomoc

Proszę o wypowiedzi odnośnie Azura także jego użytkowników (czy warto z nim wejść w dłuższą znajomość?)

Pozdrawiam

M.

https://www.audiostereo.pl/topic/22601-ca-azur-540r-versus-konkurenci-funkcje/

Część pierwsza - dekodery:

>1. CA obsługuje tylko Dolby Pro LogicII, a konkurencja dodatkowo IIx. Czy to istotna różnica? Jaka

>jest różnica pomiędzy II i IIx (to x to dla mnie istotna niewiadoma)

IIx obsługa dodatkowych kanałów surround 7.1, 540R to 6.1

>2. Podobne pytanie odnoście DT ES (CA) i dodatkowym DTS ES Discrete (reszta stawki)

Na 100% ma DTS Discrete i Matrix jest to napisane w instrukcji i to słychać np: na LOTR

>3. W specyfikacji CA nie ma nic o DTS 96/24. Co to jest?

Ma, jest to standard już od trzech lat więc już tego niektórzy nie piszą!

>

>Część druga - funkcjonalność:

>1. CA nie ma Pure Direct - jak istotne ma to znaczenie?

Jak rozumiem 6.1 direct czyli np. jak będziesz miał 540D i chcesz posłuchać sobie wielokanałowo DVD Audio to podłączasz DVD z AV siedmioma kablami cinch (każdy kanał osobno). Oczywiście MA!

>2. CA nie ma mikrofonu - czy mikrofon istotnie poprawia ustawienie?

Zamiast mikrofonu musisz użyć słuchu. Mikrofon to bajer choć fajnie by go mieć!

>3. CA nie ma OSD - czy jest to przydatne i do czego?

Jakbyś przez tuner puszczał wizję z DVD, tunera sat to na TV pojawi się menu AV. Ja mam wszystko podpięte bezpośrednio do TV. 540R umożliwia takie podłączenia ale nie będą się pokazywać komunikaty.

>4. Speaker A, B or A+B Selection - do czego to służy i czy jest użyteczne?

Pierwsze słyszę, to chyba jakiś opis ze wzmacniacza stereo?

>5. Konwersja sygnału video - nie wiem czy CA to posiada - proszę o info

Nie chcę palnąć głupoty ale to konwersja typu PAL - NTSC albo coś z progresive scan. Kiedyś to maiło znaczenie dla progresive jak nie było PAL progres.

>6. Analog Mixdown - co to jest, do czego służy?

Jak rozumiem zmiksowanie ścieżki 5.1 DD lub DTS do stereo. Przydatne gdy oglądasz filmy a masz tylko dwa głośniki podpięte pod system.

>Część trzecia - bebechy:

>1. W specyfikacji CA nic nie napisano o przetworniku A/C - czy ktoś coś wie na jego temat?

Poszukaj dokładnie na stroni CA jest on podany chyba firmy cirrus

>2. DSP - Procesor w CA jest najprawdopodobniej 24 bitowy, podczas gdy konkurencja ma 32 bitowe - czy

>ma to znaczenie?

Może i ma ale i tak te 24 bity brzmią całkiem nieźle. Jeżeli lubisz muzykę stereo na wszystkich kanałach to masz do wyboru DSP, DTS:NEO6 i PLII. Dla mnie najlepiej DSP music.

Pozdr Bart

Niezupełnie wszystko sie zgadza.

Pure Direct to tryb w którym omijana jest sekcja wielokanałowa i ampli gra jako wzmak stereo (przynajmniej tak jest w Y757).

>2. CA nie ma mikrofonu - czy mikrofon istotnie poprawia ustawienie?

W Denon i Yamaha dość dobrze jest to rozwiazane i w zasadzie większość uzytkowników jest zadowolona.

>3. CA nie ma OSD - czy jest to przydatne i do czego?

Przydatne o tyle o ile lubisz przejrzyste wizualizacje menu. Praktyczne, ale nie wszystkie On Screen Menu sa User friendly (kwestia gustu).

>4. Speaker A, B or A+B Selection - do czego to służy i czy jest użyteczne?

To funkcja w ampli do ktorego mozna podlaczyc dwie pary kolumn przednich lub zrobic biamping. W tym momencie graja kolumny A lub B lub razem A+B lub sa biampingowane jedne ;)

>5. Konwersja sygnału video - nie wiem czy CA to posiada - proszę o info

To konwesja syganłu np composit chinch na component lub hdmi. Jesli nie masz kilku urzadzen ktore chcesz podpinac pod projektor lub telewizor to jest to malo istotne. Jesli jednak masz video, dvd, PS2, aparat fotograficzny i chcesz to wszystko podpiac pod projektor zawieszony pod sciana to konwesja sygnalow na jeden standart sie przyda bo wtedy te wszystkie rzeczy podpinasz pod ampli a z ampli tylko jednym kablem idziesz na projektor.

>6. Analog Mixdown - co to jest, do czego służy?

Tu niestety nie wiem.

Jeżeli chodzi o Speaker A i B

Czy przypadkiem nie chodzi tu o wyjścia na kolumny ?

A - zestaw kolumn głównych np. 5.0 ( 5.1 )

B - wyjście na dodatkowe dwie kolumny ( np winnym pomieszczeniu )

Sambi:

> Pure Direct to tryb w którym omijana jest sekcja wielokanałowa i ampli gra jako wzmak stereo (przynajmniej tak jest w Y757).

Panowie, CA ma direct (pure) zarówno w stereo, jak i w 6.1 Wiem, ponieważ mam ten ampli. Tak mi się wydaje, że ktoś chce kupić sprzęt tylko na podstawie ilości linijek z katalogu producenta. Wprawdzie ten ampli nie jest najnowszy, ale ma wszystko, czego trzeba przeciętnemu użytkownikowi kina, jest znakomity w stereo, a za 1500 zł to trzeba go po prostu kupić. DVD 540D też "daje radę" (ach ta jakość w stereo - jak na dvd - rewelacja). Jak ktoś chce pochwalić się 123 998 hasłami z katalogu to nie jest to jednak dobry wybór. Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.