Skocz do zawartości
IGNORED

DENON PMA - 1500 AE jako końcówka mocy ?

Vonda

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję "rozbudować" system o "lepszy" wzmacniacz ze względu na dośc wymagające kolumny ...

Obecnie cały sytem (7.1) napedzany jest przez amplituner Denon AVR3805 ... jednak przy odsłuchu stereofonicznym (tym bardziej wielokanałowym) czuć pewien niedosyt ... wrażenie jakby wzmacniacz w/w amplitunera nie nadążał /nie "wyrabiał" ... kolumny ( 4 Ohmowe o skuteczności 90dB) są w większości testów/recenzji opisywane jako "lubiące" dobrą i mocną amplifikację...(często wspominana amlifikacja McIntosh'ami ;-)

Stąd pomysł aby przynajmniej kanały główne zasilić osobna końcówką mocy ... (zakładając, ze zyskają i na tym pozostałe kanały - skoro zasilaczowi "odpadnie" główne obciążenie) .

Jednakże dotychczas zakładałem, że zakres cenowy takiej końcówki będzie min. w okolicach ceny w/w amplitunera ... stąd zakup odłożony był na daleką przyszłośc ... ostatnio poczytałem - dość pochlebne (między innnymi pozytywne ocena "mocy" również dla obciążenia 4 ohmowego) - recenzje zintegrowanego wzmacniacza Denona 1500AE ... i tu mam pytanie - czy rzeczywiście juz przy tej cenie (~3000PLN) taki wzmacniacz zintegrowany uzywany jako końcówka mocy przyniesie znaczącą poprawę ? Czy raczej szukać nadal jakiejś końcówki mocy (skoro i tak przedwzmacniacza raczej nie będę wykorzystywał) - jeśli tak to jakiej ? - jakieś propozycje ? A może PMA 2000AE będzie lepszym pomysłem ? - (warto dołożyć drugie tyle ?)

Proszę o radę ... jakieś ukierunkowanie dalszych poszukiwań ...

Witam,

z podobnym problemem boryka się wielu użytkowników amplitunerów kina domowego, szczególnie tych, którzy lubią posłuchac dobrej muzyki. W przypadku obciążenia amplitunera 5-7 kolumnami moc drastycznie spada a wraz z nią jakość. Ponadto także w przypadku odsłuchu dwukanałowego jakość dźwięku jest gorsza niż z 2-kanałowego wzmacniacza.

Rozwiązaniem jest zakup końcówki mocy. Osobiście zakup zintegrowanego wzmacniacza wydaje mi się nietrafiony, ze względu na niepotrzebne komponenty (przedwzmacniacz). Przy takiej samej kwocie wydanej na urządzenie końcówka mocy zaoferuje znacznie wyższą jakość dźwięku.

Wiele razy proponowałem klientom do amplitunera DENON AVR-3805 końcówki mocy które można podłączyć na dwa sposoby:

1. odciążyć kanały przednie w amplitunerze i podłączyć końcówki mocy. Jakość dźwięku kanałów przednich będzie przede wszystkim zależała od klasy końcóki mocy, ponadto amplituner będzie w stanie zaoferowac wyższą jakość dźwięku w trybie wielokanałowym ze względu na mniejsze obciążenie,

2. podłączenie kolumn przednich w systemie bi-amping. Jedna sekcja kolumny jest zasilana końcówką mocy amplitunera, druga sekcja zewnętrzną końcówką mocy. Takie połączenie może w jeszcze większym stopniu polepszyć jakość dźwięku, wymaga natomiast kolumn z podwójnymi gniazdami.

W zależności od posiadanych kolumn głośnikowych jedno z podanych powyżej rozwiązań może okazać się lepsze pod względem dźwiękowym - nie pozostaje nic innego jak przetestowanie obydwóch mozliwości.

Jako końcówka mocy zwróciłbym uwagę na NAD C272 (2995 zł. sugerowany detal) lub VINCENT SP-331 (3500 zł. sugerowany detal). Wybór zależy od posiadanych przez Ciebie kolumn.

pozdrawiam

Jacek Lesień

Zgaduję, że bezpośrednim powodem Twojego pytania jest entuzjastyczna wręcz rezencja tej integry w ostatnim AV? (zawiera zresztą sugestię wykorzystania jako końcówki mocy do amplitunera K.D.) Szczerze mówiąc, jeżeli to prawda co o tym Denonie piszą, to sam bym go chetnie posłuchał, skoro to taka rewelacja w tej cenie....

Obawiam się, że nie znajdziesz wielu osób, które podzielą się z tobą opiniami, bo 1500 AE to dosyć nowa konstrukcja. Pewnie więcej osób zna poprzednią wersję 1500 , ale ponoć jest istotna różnica w brzmieniu nowej i starej wersji....

Pozdr.

Vonda - wydaje mi się, jak zauważyli juz koledzy, że stosowanie integry jako koncówki mocy jest mocno bez sensu. To jak kupić terenówkę do jazdy po mieście (z równymi drogami). Poza szpanem i wydatkami niewiele dobrego. Sam proponuję Ci na parę przednią stereofoniczną końcówkę mocy albo monobloki na każdy z tych kanałów (albo jak szaleć to na każdy kanał :)

Kwestia brzmienia nowej intergry PMA-1500AE w stosunku do poprzedniego modelu PMA-1500 - nowy model znacznie lepiej radzi sobie z bardziej wymagającymi kolumnami, natomiast różnicę słychać przede wszystkim w kontroli basu oraz mikrodynamice. Różnica jest duża na korzyść nowego modelu, ponadto bardzo elegancki wystrój - to są podstawowe zalety nowego urządzenia. Czy jest jednym z lepszych wyborów w danym przedziale cenowym - trzeba posłuchać. Jest natomiast konkurencją licząca się na rynku.

jlesien > w pełni zgadzam się z Twoimi sugestiami - stąd też wynikało moje pytanie ...

W moim wypadku wersja "2" odpada - kolumny mają "tylko" jeden komplet zacisków ...

Jak rozumiem uważasz, że wymienione przez Ciebie końcówki /NAD C272; VINCENT SP-331/ będą jednoznacznie lepsze /brzmieniowo/ od Denona PMA-1500AE ? To wydaje się logiczne ale ... logika nie zawsze okazuje się najważniejsza ;-))

Przyznaje, że kuszą mnie właśnie te wymienione przez Ciebie walory tego wzmacniacza : "lepiej radzi sobie z bardziej wymagającymi kolumnami..." co w moim wypadku jest bardzo ważne (skali> Ty coś wiesz o tym ;-)) "... natomiast różnicę słychać przede wszystkim w kontroli basu oraz mikrodynamice" - i to jest to czego mi brakije ... Nieukrywam, że i firma - z oczywistych względów - wzbudza moje zaufanie ;-)

Z drugiej strony ... jakoś nie dażę secjalnym zaufaniem NAD'a (ot taka fanaberia) ; a jeśli Vincent to może już jego tańszy - czysto chiński odpowiednik ?? (jak toto sie nazywało - coś na "S" ??)

skali > "Zgaduję, że bezpośrednim powodem Twojego pytania jest entuzjastyczna wręcz rezencja tej integry w ostatnim AV?" - tak - to jeden z powodów ;-) ale, że moje zaufanie do tego typu pism jest mocno ograniczone ... pytam Was ;-)

jaro4444 > Jak już pisałem - Twoje rozumowanie jest logiczne - ale czy w tym szczególnym wypadku wnioski są prawdziwe ? Jak rozumiem Denon nie ma w produkcji odpowiadającej końcówki mocy (a szkoda... btw - w ogóle produkuje końcówki mocy ?) więc zakup "tego samego" taniej nie jest możliwy ... Po prostu założyłem wstępnie, że może się tak zdażyc iż wzmacniacz zintegrowany może brzmieć lepiej niż końcówka mocy innej (np. droższej) firmy w porównywalnej cenie w Polsce... może głupie założenie - ale przecież zdażają sie konstrukcje "wybitne" ;-)?

Siła prasy jest wielka!!:)

Odnośnie pyt. Sam jestem posiadaczem 1500R i uważam, że jest to wzmacniacz oferujący ponadprzeciętny dźwięk w swojej klasie cenowej ( nowy kosztował prawie 3500zł ).....a jesli 1500AE jest lepszy w kilku aspektach brzmienia i na dodatek tańszy ( cena ok 3000zł ) to z cała pewnościa POLECAM.

I jeszcze odnosnie pytania Twojego Vonda,stosowanie integry jak koncówki jest bardzo bez sensu,najlepiej posłuchaj kilku koncówek denona,Nada,Vicka i wtedy bedziesz miał jasnosc,bo tak to widze ze za bardzo sie sugerujesz forum,skoro od razu w temacie jest Denon,ehh..siła forum jest wielka:),a zeby nie wyjsc na ignoranta to słuchałem pewnego wzmacniacza denona który to jest bardzo wysokim i udanym modelem tej firmy i tak entuzjastycznie nie mogłęm sie o nim wypowiedziec,byc moze w swojej cenie rynkowej jest niezły,ale nie bezwzglednie:)

pozdrawiam

discmaniac gdzie widzisz tu pieniactwo??poprostu niektórzy tu na forum za bardzo subiektywnie az do bólu wyrazaja sie o pewnych klockach,ja jak cos pisze to "moim zdaniem" a nie tak ogólnikowo....poza tym Ciebie tez sie to tyczy,subiektywne odczucia przekłądac na obiektywna ocene danego klocka.W pewnym watku lete juz sie nie wypowiadam bo sobie obiecałem,a jak zobaczyłem ten atak sławnego tria po recenzji lete to tez stwierdzięm ze nie bede sie wypowiadał,poza tym reakcja był tam błyskawicza:) Poza tym juz sie przyzwyczaiłem ze na siłe dopatrujecie sie u mnie pieniactwa itd,gdy ja wyrazam swoje zdanie o czyms co słuchałem i chce to komus przekazac,przynajmniej tak jest w tym watku,wiec discmaniac,wyluzuj...Poza tym ja napisałem na temat,a co Twój wpis wniósł do dyskucji disco??

nic podobnego,my z disco jestesmy juz od kliku dni w zgodzie:) a ze disco chciał cos powiedziec nie na temat i szuka zaczepki do ponownej dyskucji nie potrzebnej to juz nic na to nie poradze niestety.

elfan; discomaniac71> miło, że "spotykacie" się w "moim" wątku ;-)) i fajnie, że macie to samo zdanie (w końcu;-) - ale czy moglibyście je uzasadnić? jakieś konkretne przykłady - końcówka "x" zagrała lepiej od integry "y" w tej samej cenie itp. ...

elfan> mógłbyś polecic jakąś końcówkę Denona będącą obecnie w sprzedaży ?

A co do odsłuchu ... to chętnie - ale nie mam za dużo czasu żeby szukać i słucha "wszystkiego" - i dla tego proszę opomoc w zawężeniu grupy poszukiwań Was - osoby zdecydowanie bardziej osłuchane - ... urządzeń jest mnóstwo ... i nie wszystkie są godne uwagi - czemu mam na nowo odkrywać "Amerykę" ? i przesłuchiwac wszystkie ? nie mówiąc o tym, że chociaż dźwięk jest najważniejszy to jednak nie jest to jedyny parametr ... nie chciałbym kupic wzmacniacza np. uznawanego za bardzo awaryjny ... czy też takiego który moich kolumn "nie pociągnie" ... a niestey chodzenie wszędzie z moimi kolumnami przerasta moje mozliwości ;-))

Vonda, koniecznie daj zanać jak już zakończysz poszukiwania i dokonasz wyboru. Będę miał łatwiej...:-)

A co do kłótni panów D i S : denon to tylko brand, podobnie jak wiele innych. Nie ma się o co kłócić, na pewno zdarzały mu się gnioty i dobre klocki, jak każdemu, nie ma co oceniać po nazwie...nie rozumiem takiego podejścia.

skali > "...koniecznie daj zanać jak już zakończysz poszukiwania i dokonasz wyboru. Będę miał

>łatwiej...:-)"

- to może troszkę potrwać ... nie jestem typem osoby która szybko podejmuje decyzje ... niestety ;-) - więc kto wie - może Ty będziesz jednak szybszy ? ... ale oczywiście jeśli tylko stanie u mnie nowy klocek - dam znać - Póki co czekam na dalsze opinie i porady ;-)

Vonda,poleci akurat koncówki mi trudno,czy sa one dobre i warte polecenia,akurat od denona,.Ale na przykad NAdowskie koncówki co juz były tu wymienione jak i Vicka jak i rotelowskie napewno warto posłuchac,ja mam integre wiec mi trudno cos konkretnie doradzic,sugerowałem Ci na poczatku zebys nie kupował jako koncówke mocy integre bo i po co:).POza tym jak ktos tu powiedział,ja akurat denona jak napisałem wczesniej znam pewnien dobry ponoc klocek i mam inne zdanie na jego temat niz pewni tu forumowicze,i bynajmniej nie jest to ocena brzmienia tylko poprzez sygerowanie sie napisem denon.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

1560 nie podszedł konfiguracji elfana ale zanim ktokolwiek przychyli sie do ktorejkolwiek z opinii powinien posluchac lub przynajmniej zapytac innych forumowiczow - wszak elfan w swoich sadach jest odosobniony

a co do katalogu Denona to 1560 jest modelem wyzszym i byl sporo drozszy od 1500

Elfan i Disco dajcie sobie spokój już ;)

A co do końcówek mocy - mogą zagrać diametralnie różnie z różnymi źródłami. Dlatego radziłbym posłuchać ich w konkretnej konfiguracji. U mnie np Gianclone z preampem od PMA-1560 zagrał nieciekawie. Więc dużo zależy nie tylko od samej końcówki, ale też od tego jak się "dogaduje" z preampem.

->disco

Akurat to, że 1560 swojego czasu był droższy od 1500R, nie znadczy, że 1500R jest słabszy....wiesz, ze miałem obydwa i mnie bardziej podszedł 1500R

->elfan

Trzymaj swój sarkamz na wodzy!

Elfan czasem sprawiasz wrażenie jakbyś był w podstawówce. Obiektywny?????? Przecież napisałem jak czarno na białym cytuję "Sam jestem posiadaczem 1500R i uważam, że jest to wzmacniacz oferujący ponadprzeciętny dźwięk w swojej klasie cenowej" Z naciskiem na "UWAŻAM" Więc jest to czysto subiektywna opinia! Chłopie obudź się i czytaj posty dokładnie, albo zerknij do Słownika Języka Polskiego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.