Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z Monitor Out w amplitunerze

kazimierz

Rekomendowane odpowiedzi

Wyjscie Monitor Out nie działa . Amplituner Denon 2802. Potrzebuje rady -jak aktywowac to wyjście. Sprawdzałem chyba wszystkie możliwe połączenia i nic. Może ktoś z Was miał podobny problem - brak sygnału z monitor out.

prosze o pomoc i pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/22686-problem-z-monitor-out-w-amplitunerze/

nie jestem pewien, ale sygnal na monitor out pojawia sie dopiero w chwili wlaczenia setup na ampli badz funkcji korzystajacych z OSD (tuner itd). U mnie, po podlaczeniu z video in w TV (tak jak proponowalem w osobnym poscie) informacje z OSD pojawiaja sie na AV2, na AV1 leci normalnie obraz z dvd podlaczonego scartem.

Gdzie w tv wpinasz kabel podlaczony do monitor out w ampli?

Problem polega na tym, że monitor out nie daje żadnego sygnału. Podpinam go pod AV1 i AV2 (zamiennie) i nic.

Nie wyjmując przewodu z TV popiniam bezpośrednio pod DVD lub kamere i wtedy obraz jest.

Mam wrażenie,że monitor out jest nie atywny. Wszystkie pozostałe wejścia /wyjścia działają. Jedynymi wyjściami przez które sygnał wychodzi na telewizor są Component Wideo, wtedy jednak też menu ekranowe ampli jest niewidoczne.

Prawie sie poddaje

A nie wlczyles gdzies video off albo trybu direct na tym wejsciu ? Wtedy odcina Ci cale wyjscie video wlacznie z monitorem. Inna wyjscie to, ze wylaczyles OSD z poziomu menu apmplitunera. Aby je przywrocic musisz zresetowac ampli do wartosci domyslnych - masz to opisane w instrukcji.

Zresetowałem i nic. Może coś nie tak podpinam. Załącze zdjecie tyłu tego Denona,może ktoś mi doradzi jak podpiąć DVD , żeby pokazał sie obraz na TV (chodzi o setup amplitunera ). W TV mam 2xEuro, stosuje przejściowke.

Jedynym wyjsciem które wysyła sygnał na TV jest sekcja Component wideo. Do pierwszego zielonego podpinam DVD, do trzeciego zielonego do telewizora. Pozostałe zostawiam puste. Jedynie wtedy obraz pojawia sie na TV (menu ekranowego amplitunera nadal nie widać). Prosze o sugestie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - dokładne zdjęcie

Ukryta Zawartość

Gość pepino

(Konto usunięte)

cześć,

a jakie masz dvd (z componentem? czy może z kompozytem?)

wyjaśnij czy dvd podpinasz tylko do zielonego, czy do wszystkich (zielony niebieski czerwony), tak samo tv

jeśli masz tylko 1 kabelek RCA to spróbuj podłączyć po kompozycie, lub lepiej s-vhs (po lewej stronie) - wyjście na monitor masz na dole (obok audio do tape/vcr)

Łącze - DVD out RCA - Amp DVD in lub S-Wideo in (to te u góry po lewej ), wychodze sygnałem z monitor out przez s-wideo lub rca - i nie mam sygnału na TV. Jeżeli chodzi o component łącze tylko pierwszy zielony (in) i ostatni zielony(out) wtedy mam sygnał na tV ale nie widac menu ekranowego. Jednym słowem nie można przepuścić sygnału wideo przez aplituner ( za wyjatkiem sekcji component -po prawej stronie ). Myśle ,że o ile to możliwe mam nieaktywne wyjście monitor out. Jak to aktywować ?

Moment - problem moze byc w tym, ze Denony (nie wiem jak Twoj ale moj na pewno) nie maja konwersji miedzy standardami. Mowiac inaczej jezeli masz wyjscie na monitor w standardzie composite lub SVHS to jezeli chcesz nalozyc menu amplitunera na obraz DVD to musisz go podac na wejscie amplitunera w standardzie zgodnym ze standardem wyjscia monitorowego.

Jezeli nie chcesz tracic na jakosci to robisz tak:

- na jednym wejsciu A/V w TV podlaczasz DVD po RGB lub componencie jezeli takie wejscie masz w TV i tu masz tylko obraz z DVD (sygnal z DVD idzie wprost na TV - nie przepuszczasz go przez amplituner)

- na drugim wejsciu TV podlaczasz sygnal z monitora, pamietajac o odpowiednim ustawieniu typu wejscia na TV

W ten sposob musi to zadzialac ! W tedy na jednym AV masz obraz z DVD, na drugim masz menu z amplitunera.

Dodatkowo mozesz sobie podlaczyc wyjscie video z DVD (w standardzie takim samym jak wyjscie monitorowe) na wejscie video amplitunera. Wtedy bedziesz mial menu amplitunera wyswietlane na tle obrazu o "roboczej jakosci". Problemem moze byc tylko w takim przypadku DVD, ktore niekoniecznie moze chciecd wystawiac sygnal na wyjsciu w 2 standardach.

barni - Podłączyłem tak jak radził barni .. i nic. Nie działa. W żaden sposób nie mogę uzyskac sygału z DVD lub kamery przez amlituner (monitor out) na telewizorze. Przewody sa OK, TV również. Pomocy.

Gość pepino

(Konto usunięte)

cześć,

może zatem sekcja wideo jest....

zainm do serwisu sprawdź jeszcze jedno: otóż sygnały s-video i kompozyt nie są wzajemnie konwertowane - aby uzyskać sygnał na wyjściu, musisz go mieć na wejściu tego samego typu

i sprawdź jeszcze, czy masz aktywowane odpowiednie wejście wideo (bo zdaje się ten amplituner umożliwia słuchanie jednego źródła i oglądanie innego) naciskasz video select i kręcisz gałką źródła

no i niestety osd nie jest podawane przez wyjście component

powyższe informacje zaczerpnąłem z instrukcji 2803, a nie mam bladego pojęcia jak bardzo te dwa sprzęty się róźnią, tak że musisz to wypróbować na własnej skórze

pozdrawiam i życzę wytrwałości

Dzieki za zainteresowanie. pepino- spróbuje z ta gałką i żródłem. Czy masz może tą instrukcje w formacie który możesz mi przesłac mailem? Będe bardzo zobowiązany. Pozdrawiam

Witam !!!!!!!!!!!!!

Nie wiem jak jest z Monitor - Rca ale podłączając kabel svhs między ampli a tv i wchodząc do setup na moim tv widać OSD amplitunera 2802 .

Pozdrawiam

Kajo

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.