Skocz do zawartości
IGNORED

Harman Kardon AVR235 kontra HK3480

piterek9

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przegladajac wpisy forumowiczow, znalazlem cale batalie dotyczace wyzszosci systemow wielokanalowych (czyli kina domowego) nad systemami stereofonicznymi i odwrotnie (Temat hiperwielokrotnie walkowany). I spor moglby sie ciagnac, bo moim zdaniem to troche jakby porownywac ogorka z ziemniakiem :)) No ale na szczescie, wiekszosc osob jest jednak zgodna, ze system stereo jest kiepskim pomyslem na kino domowe, a odtwarzanie muzyki stereofonicznej na systemach KD rowniez niekorzystnie wplywa na jakosc przekazu. Trzeba sie zdecydowac czego sie oczekuje od systemu audio(/video).

Takze w wiekszosci wspolne sa zeznania, ze amplituner stereofoniczny mocno deklasuje swojego wielokanalowego kuzyna, jezeli kosztuja tyle samo lub podobnie. Logiczno/ekonomiczne uzasadnienie tej tezy nasuwa sie z reszta samo. Temat niby juz zamkniety, ale....

Poniewaz planuje zakup czegos co bedzie napedzalo mi moje dwa JBL E30 (ktore tez chce kupic), rozwazalem H/K AVR235. Zamierzam sluchac glownie muzyki i ogladac filmy (w LCDku sa pierdziawki) ale downmiksowane przez DVD do stereo. Dlaczego wiec ampli wielokanalowy? Ano, chcialem zostawic sobie furtke, gdybym zapragnal w przyszlosci dodac kolumny, czyli urzadzic domowe kino. O AVR235 generalnie opinie sa przychylne, takze odnosnie trybu stereo. Zaleta sa takze wejscia sygnalow cyfrowych, czego zwykle chyba nie ma w dwukanalowych amplach (o wyzszosc wejsc cyfrowych nad analogowymi tez tocza sie zaciete dyskusje). Tymczasem doznalem olsnienia: A moze by machnac reka na kino domowe (przepraszam wszystkich zwolennikow KD :)? Skoro mam uzywac tylko dwoch kanalow, to po co placic za pozostale 5. W podobnej cenie jest H/K 3480, wiec na pewno jego dwa kanaly beda lepsze od tych z AVR235, tak myslalem...

Trafilem jednak na test porownawczy HK3370 i 3470 a wiec poprzednich wersji. Roznica miedzy 33xx i 34xx to jedynie wieksza moc i tryb VMAx (uptrzestrzennianie dzwieku) w 34xx. A jednak pomijajac te zalety, w pomiarach charakterystyk 3470 odslonilo gorsza jakosc niz 3370 - gorszy stosunek S/N lub dynamika (nie pamietam dokladnie, dla zainteresowanych moge poszukac linku). Jelem zatem myslec, czy taka przypadlosc nie wystepuje nadal, w obecnej wersji - HK 3480. Bo jezeli tak, to wcale nie musi byc to taki wspanily ampli, mimo drzemiacej w nim mocy. Zaczylem porownywac wiec parametry podane przez producenta AVR235 i HK3480, i chyba AVR tez w dwoch parametrach bylo wyzsze - to podaje sam producent. Ja wiem, ze to sa tylko liczby, i jakosci to trzeba by dopiero posluchac wlasnym uchem, ale dalo mi to porzadnie do myslenia. Czy aby na pewno AVR235 i HK3480 dzieli taka ogromna przepasc na korzysc tego drugiego?....

Ciekaw jestem, czy ktos ma zdanie na ten temat, na podstawie praktyki odsluchowej stereo?

Oczywiscie z wylaczonymi opcjami uprzestrzenniania dzwieku, zwlaszcza przez AVR235.

(watek utworzylem w dziale STEREO ad hoc, i zasatanwiam sie tylko, czy umiejscowienie watku - stereo vs kino domowe ma wplyw na ocene tych ampli...) :)

https://www.audiostereo.pl/topic/22763-harman-kardon-avr235-kontra-hk3480/

Ciekawe, ze nikt sie nie dopisal... Az nie chce mi sie wierzyc. Mysle wiec, ze opcje sa dwie: Albo nikt nie porownywal tych ampli, albo pytanie bylo niemadre, bo porownanie takie nie ma sensu - dwukanalowiec i tak wygra i basta (no, chyba ze koknurentem jest AVR635 lub jeszcze lepiej 7300 - czyli sprzet o kilka oczek wyzej). Sam nie wiem czy cieszyc sie czy smucic...

Konkretnie tych modeli nie sluchalem, wiec o nich nie napisze, niemniej jednak mialem kiedys w domu bezposrednio do porownan amplituner 5-kanalowy HK AVI100 oraz wzmak HK680 - oba bodaj sa z tego samego okresu. Porownujac AVI100 w trybie stereo z wzmakiem, moge powiedziec tylko jedno: przepasc... chyba sie domyslasz na korzysc ktorego... ;-)))

Witam

Kilka dni temu zamówiłem HK 3480 Bedzie to grało jbl E 80. Pozostaje mi dobranie odpowiednich kabli do tego zestawu ale to doipero jak psrzęcik w kąplecie przyjedzie :-)

Też na początku wahałęm się nad wyborem serii avr czy hk ale gdy sie posłucha ( przynajmniej tych tanszych) amplitunerów wielokanałowych a potem włączy sterofoniczny to przepaść jest faktyczna i bezdyskusyjna !

Wahałem się jeszcze co do wyboru 3380 i 3480 Była to w mim przypadku róznica 200zł. Wybrałem 3480 ze względu na to że: po pierwsze odsłuchiwałem go z tymi jbl E 80 prze dłuższy czas w przeciwnieństwie do 3380 a po drugie oparłem siętroche na opiniach i porównaniach tych dwóch modeli a po trzecie stwierdziłem ze nie chiałbym kiedyś żałować ze nie dopłaciłem tych 200zł i teraz coś jest nie tak jakby mogło być... ;-)

kolejna sprawa to wogóle wybór amplitunera. Większość osób z którymi rozmawiałem zdecydowanie doradzała mi poszukanie samego wzmacniacza - i pewnie mieli sporo racji - ale ja powiem szczerze że nie poczułem jakiejś znaczącej różnicy i wybrałem amplituner stereo. Miał też znaczenie tuner, który znajduje się w środku oraz cena gdyż sa to już troche strasze modele...

Jak już nasłucham sie zestawu, ochłone, emocje opadną a ja wyrobie sobie jakąś "obiektywną" opinie to się nią podziele ;-)

Gronek:

Dziekuje Ci za informacje. Chetnie poslucham Twoich wrazen. Swoja droga, ile czasu bedzie trwala realizacja zamowienia u Ciebie na ten HK3480?

A propos wyboru 3480 czy 3380. Dla mnie sprawa nie jest az taka oczywista czy wybrac wyzszy model skoro roznica w cenie jest minimalna. W przypadku pradu ktory ciagna JBL E30, 3380 wystarczy raczej do ich wysterowania, chyba bez specjanlych znieksztalcen charakterystyk. Natomiast caly czas mysle o tej porazce jakosciowej 3470 w stosunku do 3370, i to mnie troche studzi. Miejmy nadzieje, ze sytuacja sie juz zmienila w seri 80. Pociaga mnie natomiast opcja VMAx w przypadku, gdy bede chcial ogladac filmy - skoro juz zrezygnowalem z rozwiazania wielokanalowego.

Rafko:

>no tak, tyle ze jakosc tego tunera, ktory masz w amplitunerze odpowiada tunerom z allegro za 10

>PLN, chyba jestes tego swiadom...?

Czyzby, rzeczywiscie mozna mowic o tak niskiej jakosci na pokladzie amplitunera H/K????

Tak jak napisal Gronek, z tunera nie da sia chyba otrzymac brzmienia chociazby zblizonego do standardu CD - wynika to samych zalozen stosowanej modulacji czestotliwosciowej w pasmie UKF. Ja osobiscie tez nie wymagam duzo od, nazwijmy to po imieniu, radia. Oby nie bylo zbyt malego odstepu S/N i znieksztalcen. Do delektowania sie dziwekiem pozostaje mi inne zrodlo muzyki.

Jestem ciekaw, czy minusem amplitunerow majacym praktyczne znaczanie jest faktycznie sekcja tunera, czy moze raczej wzmacniacza?

Hmmm, ja mam juz w domu obecnie 4 tuner. Kazdy gral inaczej, i kazdy coraz lepiej.... Oczywiscie z tunera nie osiagnie sie jakosci CDka, ale jesli porownamy sredni CDek z bardzo dobrym tunerem....... Z reszta milo sluchac wszystkich poglosow i szmerow obecnych w studio....

piterek9

Ja wybrałem HK 3480 ze względu na jego dobrą (nie mówię najlepsza) jakośc i cenę. Najważniejsze jest posłuchać sprzętu i porównać modele ale to nie zawsze jest możliwe, jak nie było w moim przypadku. Na tryb VMAx się jakoś entuzjastycznie nie nastawiaj bo słuchałem go w starszym hk3470 i szału nie robił, a na pewno przy muzyce której sluchałem Ale są różne opinie na ten temat...

Jeśli już mowa o hk 3470 to nie widziałem tego testu porównawczego o którym pisałes ale miałem kilkakrotnie możliwość odsłuchu tego amplitunera i nie zauwazyłem jakiś wad w jego brzmieniu. Z tego co siędowiedziałem to podobno w serii xx80 sporo zmienieli...

Mieszkam w Poznaniu a sprzęt zamówiłem z Olsztyna i powinien być u mnie jak nie dzisiaj to w poniedziałek.

Poważnie radzę Tobie jechać i posłychać tego wzmacniacza. jeśli podoba się Tobie brzmienie harmana i jesteś na nie zecydowany. Ja go porównywałem z hk 675 ale w trudnych warunkach i szczerze mówiąc czegoś mi brakowało w 675... Teraz jest nowy hk 970 ale i kosztuje troche więcej. Bardzo mi go polecano... Ale podkreślam "polecano"...

Aha Jeśli chodzi o wybór hk 3380/3480 to do tych jbl E30 myśle że nie ma sensu porywać sięna 3480. Ja wybrałem go troche pod moje jbl E80

No tak, jezeli chodzi o to ostatnie, to nie wzialem tego pod uwage. To moze byc faktycznie ciekawe doznanie, ktorego prozno szukac w studyjnych na graniach na plytkach, chyba ze graja czarnoskorzy pianisci jazzowi Oprocz brzmienia fortepianu (i innych instrumentow) duzo sie dzieje, oj duzo... :)

rafko

Miałeś cztery tunery i możesz się na ten temat wypowiadać. Chwała Tobie za to. Ja nie miałem więc to bedzie mój pierwszy (mam nadzieje poważny;] ). Na pewno kiedyś podłącze jakiś inny tuner i bede mół bezpośrednio sobie prównać....

ps. nie mówi się komuś kto własnie wydaje 3,5kzł na sprzęt że bedzie miał gówniany tuner. Można to powiedzieć w inny sposób;-)

pozdrawiam

Gronek

>Ja wybrałem HK 3480 ze względu na jego dobrą (nie mówię najlepsza) jakośc i cenę. Najważniejsze jest

>posłuchać sprzętu i porównać modele ale to nie zawsze jest możliwe, jak nie było w moim przypadku.

Ja oczywiscie zamierzam posluchac HK3480.

>Na tryb VMAx się jakoś entuzjastycznie nie nastawiaj bo słuchałem go w starszym hk3470 i szału nie

>robił, a na pewno przy muzyce której sluchałem Ale są różne opinie na ten temat...

Znajoma ma 3470 i tez nie uzywa VMAx - slucha muzyki. Tak jak napislam, mysle o wlaczaniu go jedynie w przypadku filmow, gdzie wiernosc przekazu ma wowczas raczej nizszy priorytet niz wrazenia przestrzenne.

>Jeśli już mowa o hk 3470 to nie widziałem tego testu porównawczego o którym pisałes ale miałem

>kilkakrotnie możliwość odsłuchu tego amplitunera i nie zauwazyłem jakiś wad w jego brzmieniu. Z

Link moge podeslac, ale chyba juz troche za pozno, nic nie zmieni a po co sie denerwowac :)

Moze wada to za duze slowo, ale cos bylo nie tak dobre, jakby tego mozna oczekiwac.

>Aha Jeśli chodzi o wybór hk 3380/3480 to do tych jbl E30 myśle że nie ma sensu porywać sięna 3480.

No wlasnie, punkt kluczowy - nie zalezy mi na mocy (czyli wlasciwie parametr, ktory sluchacza nie powinien interesowac, bo z konkretnych kolumn mocy nie sluchamy), a na szeroko rozumianej jakosci dzwieku, skoro jest to rzeczone 200 zl.

Sadze, ale jest to niczym nie podprarte, ze 3480, oprocz mocy i VMAxa moze oferowac tez lepsza jakosc dzwieku w stosunku do 3380, pomijajac to, jaki jej aspekt bedziemy porownywac. Ciekawe czy tak jest w istocie.

3480 według danych technicznych ma troche większa rezerwe wielkoprądową co pewnie jest rezultatem wiekszego zasilacza. Nie znam sie na tym wiec nie moge sie wypowiedziec. Ale powiem szczerze że miałem kupić 3380 i jbl e60 Ale gdy zdecydowałem się na jbl E80 to szala przeszła na strone 3480. Nieukrywam że bałem się braku mocy... Osobiści gdybym kupował e 30 to na 90% wybrał bym 3380. Ale jak możesz poównaj oba modele!

> gronek

Nie denerwuj sie i nie obrazaj. To forum jest po to zeby wymieniac swoje poglady. Ja wyrazilem swoj, a Twoj przeciez moze byc zupelnie inny. Jedyne to co mam do tego ze za ta sama kase kupilbys duzo lepszy wzmak, i narazie tuner za powiedzmy 50, a pozniej mialbys pole manewru z samym tunerem. Wiem - mozesz teraz probowac z innymi tunerami, ale tego z amplitunera juz nie sprzedasz, (bo jak?)..... A noz bedziesz zadowolony i tak zostanie......

Ja się nie obrażam więc spoko ;-) Jestem świadom tego że za pieniądze które wydałem na ten ampli można by kupić coś dobrego używanego Ale sam ampli trafił mi się bardzo okazyjnie jak na nówke ze sklepu a bałem się ryzykować z używanym sprzętem dlatego zrobiłem jak zrobiłem. Każdy robi tak żeby być zadowolonym... Prawda(???)

Gronek:

Opadly juz emocje, choc troche? ;)

Ciekawi mnie ile ciepła wydziela Harmanowe pudełko, podczas słuchania przy przeciętnej - domowej głośności i takich kolumnach. W instrukcji nie ma napisane nic ile zapewnic mu miejsca od góry.

Chyba dostałeś rozsądną cenę na Twój sprzęt. Czy możesz ujawnic swojego sprzedawcę?

Ile czasu trwała realizacja Twojego zamówienia i czy polska gwarancja jest uznawana przez tego sprzedawcę, czy też przez H/K Polska

Witam

Mój hk 3480 stoi obok telewizora. Na nim stoi cd ale jest to narazie stary technics od jakiegoś mniejszego gabarytowo zestawu, który pokrywa 70 % powierzchni harmana. Jeśli chodzi o grzanie się to nie dostrzegłem żeby wystąpił z tym problem. potrwierdziło się jednak to że troche dziwny i może dla niektórych nieprzyjemny zapach wydziela się z wnętrza :-) Mi to nie przeszkadza i mam nadzieje że z czasem przestanie śmierdzieć (oczywiście czuć to tylko przy zbliżeniu się do wzmacniacza).

Także nie obstawiałem go jeszcze porządnie z góry ale myśle że to nie bedzie problemem...

Sprzęt kupiłem w sklepie w innym mieśćie. Gwarancje realizuje dystrybutor harmana w Katowicach... Realizacja zamówienia trwała tydzień(5 dni roboczych) . Sprzęt przywiozła firma kurierska. Mogę podać więcej szczegółów Napisz do mnie: [email protected]

• 2 lata później...

apropos wydzielanego ciepła

u mnie przy dosc głośnym słuchaniu zaczyna sie grzac i to dosyc dosyc

[czy macie pojecie czy 3480 ma wbudowany wentylator?, szukałem czytałem ale nie znalazłem]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.