Skocz do zawartości
IGNORED

Sugestie Arcam, a NAD

Jajos??aw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem tu nowy, ale forum czytam dość regularnie od pół roku, proszę o wyrozumiałość.

Od kilku ładnych lat jestem posiadaczem TDL RTL3SE i CD Arcam Alpha 7. Do tego był wzmacniacz Arcam Alpha 7. To był mój pierwszy zestaw, który zagrał jak marzenie. Po czasie dźwięk troszkę znudził mi się i sprzedałem wzmak. Potem były różne ustrojstwa głównie polskiej produkcji, w tym nawet amplituner KD Technics SADA10. Teraz gram na starej Diorze.

Do czego zmierzam, a no chciałbym zasilić zestaw NADem 320 BEE. Czy ten wzmacniacz zaoferuje w powyższym zestawieniu przejrzystość Arcama. Najchętniej kupiłbym znowu Arcama, ale na rynku wtórnym to wielka rzadkość.

Preferuje brzmienie niemęczące, ale przejrzyste i „świeże”. Dla rozjaśnienia muzyka jakiej słucham (co odpowiada gatunkom) min. Rush, Dire Straits, Slayer, Loussier, Vivaldi.

Nie mam możliwości odsłuchania tego wzm. w moim systemie, więc będę opierał się na Waszych sugestiach.

Na wzmacniacz mam niestety tylko 900 zł.

Docelowo miałem zakupić lampę Dynavox. Jednak zbieg różnych niekorzystnych okoliczności odsunął ten zamiar na bliżej nieokreśloną przyszłość.

https://www.audiostereo.pl/topic/22772-sugestie-arcam-a-nad/

za 900zł nowego nada raczej nie kupisz ale napewno poczujesz satysfakcję jak zastąpisz nim diorę.Choć gdy przypomne sobie dire straits to nad 320 może być nieco za chłodny ,ja osobiśćie bardzo lubię szybkość i dyscyplinę tego wzmaka aczkolwiek myślę że vivaldi na nim to będzie porażka .Za 900 zł na rynku wtórnym możesz wprost zaszaleć kupując stare sprzęty z lat 70-80 myślę że uda ci śię za tyle kupić ze trzy wzmaki polecam stare rotele sansui ,niektóre wyższe modele ,które znajdziesz np. za 450zł spokojnie będą konkórować z w/w nadem a sporo z nich go powali swym brzmieniem .

> [...] chciałbym zasilić zestaw NADem 320 BEE. Czy ten wzmacniacz zaoferuje w powyższym zestawieniu przejrzystość Arcama.

Moim zdaniem daleki będzie od tego. Słyszałęm NAD'a 320 w bezpośrednim porównaniu z Arcam Alpha 7. Arcam jest bardziej przejrzysty - w ogóle jest jasny, czego nie powiedziałbym o NADzie. Moim zdaniem ma także lepszą dynamikę od NAD'a i w ogóle trochę bardziej mi się podobał (muzykalność, kontrola basu, oddanie średnicy).

> Najchętniej kupiłbym znowu Arcama, ale na rynku wtórnym to wielka rzadkość.

Poczekałbym, tym bardziej, że podoba Ci się ta szkoła dźwięku.

Czy bardzo przepłace biorąc w opcji kup teraz ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moze poczekać na inną okazję?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jajoslaw Arcam rozlozy tege NAD'a. 320 BEE jest stanowczo przereklamowany. Za ta kase sprobowalbym jakiegos Denona przy Twoich preferencjach - np PMA 1060 lub za troche drozej 1560. Pozdrawiam.

Denon ? Nie jestem przekonany. Jak wybierałem CD, m.in. słuchałem Denona. Powiem tyle, niesamowita przestrzenność, ale ogniskowanie źródeł kiepskie i odchudzone średnie. Nie wiem jak wzmaki w/w wymienione. Te w cenie ok. 2 kzł w roku 1997 miały podobne brzmienie do CD, z lekka konturowe w sensie pasma przenoszenia.

Polecam nad c350, zwłaszcza do Dire Straits i Vivaldiego!Tylko trzeba zainstalować gniazdo IEC aby można było użyć porządnego kabla sieciowego,sorbotanowe stopki lub kolce zamiast oryginalnych nóżek i na koniec wytłumienie obudowy matami bitumicznymi, a zwłaszcza puszki w której umieszczono zasilający toroid!Dźwięk w porównaniu do nie modyfikowanego egzemplarza o klasę, a nawet dwie lepszy!Mam więc wiem co piszę!Modyfikacje łatwe da zaaplikowania i odwracalne a na dodatek nie drogie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.