Skocz do zawartości
IGNORED

PianoCraft e600 vs. H/K 670 , JBL E 30

DrDmx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Tylko nie bijcie , wiem że wątków o pianocrafcie było 100 albo więcej .Ja chce konkretne fakty , za co go lubicie a za co nienawidzicie .To było pierwsze pytanko drugie to porównanie go z wzmakiem HK 670 + Jbl e 30.Może coś innego mi doradzicie???.Tak żebym zmieścił sie w 3-4tys. Przez sprzęt będą przewijały się wszystkie gatunki muzyczne.Pokój to 55 m2 ,ale wyseparowana część odsłuchowa to ok 30m2.Wszystkie duże kolumny odpadają!!!!To muszą być monitory.

Pozdrawiam

Bartek

https://www.audiostereo.pl/topic/22786-pianocraft-e600-vs-hk-670-jbl-e-30/

na allegro był(nie wiem czy jest) zestaw Marantza ampli(pm68)+cd(57)+tuner za "kup teraz".Wszystko w bardzo dobrym stanie od pierwszego właściciela.Do tego Phebe(albo Dione) i masz bardzo fajny sprzęcik,jakbym teraz kupował to właśnie to.

Pianocraft :

+ dobry dzwięk,za tą kasę(1600) w kategorii sprzętów nowych nie do pobicia

+ całkiem dobrze wygląda,kolumny są piękne(lakier)

+ DVD w opcji(dobra wizja)

- cyka... u mnie serwis znacznie go wyciszył

- kolumny do małych powierzchni,powyżej 15m2 to już raczej trzeba by coś innego

- nieco denerwująca praca DVD jak np. automatyczne wyłączanie po 10min bezczynności

dzieki fobi za wpis

Sprzęt w tym pokoju ma tylko cykać , ale tak pomyślałem i lepiej by było żeby dobrze cykał .Więc pianocraft chyba odpada.Tylko co teraz???Kolumny muszą być małe.Przestudiowałem troche gazetek(z 2 kg:) i dowiedziałem się że paradigmy mają bardzo dobre noty .Ale ja nie jestem do nich przekonany.

nie jestem pewien czy czy się zrozumieliśmy jeśli chodzi o cykanie :) mi chodziło o odgłosy z napędu DVD.Kolumny z Piano są do Twojego pokoju za małe,ale do takiej powierzchni to ciężko będzie odpowiednie monitory wyszukać,chociaż pewnie to możliwe

Dobre i z tych tańszych monitory : AA Dion,AE Evo,Paradigmy monitor też chyba mogą być.Ale to wszystko za małe do pomieszczenia.

Dlaczego nie podłogowe ? Monitor też musi na czymś stać przecież i podstawka miejsce zabierze

Witam!

Chetnie odpowiem na pierwsze pytanie.

Za co lubie Piano Crafta E600?

Za to, ze moglem uzyskac naprawde przyzwoite brzmienie za 1700 zł (z 2 letnia gwarancja polskiego importera na Allegro) + koszt zmiany okablowania, zabieg ten zdecydowanie "odblokowuje" mozliwosci tego systemu. Do tego jest bardzo estetyczny, szczegolnie kolumny, ale i klocki tez nie sa brzydkie (Uwaga, segmenty nie sa szerokie, ale za to sa glebokie - niektorych to zaskoczylo dopiero po zakupie!).

Za co go nienawidze?

(to dobre slowo - uzylem go tez w "o mnie")

Za to przeklete cykanie DVD, ktore uniemozliwia mi ciche sluchanie muzyki(szczegolnie z CD-R)!!! Naszczescie, mozna wstawic go do szklanej szafki i po sprawie. To jedyna racjonalna rzecz, ktora popycha mnie do myslenia o ewentualnej wymianie sprzetu. Przy Piano Crafcie, chyba trzeba wymienic calosc, czyli w zasadzie zaczac budowac system od nowa, ale z drugiej strony komponenty niezle do siebie pasuja i stanowia "zgrana" calosc ;-)

Pozdrawiam!

Serwis potrafi je pokromić,przynajmniej mój egzemplarz. Chociaż oficjalna odpowiedź Audioklanu brzmiała że się nie da to jednak zdarzył się cud i chodzi tak że 1m nie przeszkadza.Ale idealnie cichy to nie jest

>fobi

Chyba się nie zrozumieliśmy. Pytałem czy w wersji MKII wyeliminowano dokuczliwe odgłosy z napędu. Gdzieś niedawno widziałem wzmiankę na temat tej wersji, i była chyba mowa o zmianach w napędzie.

Jeśli koniecznie musisz mieć monitory to raczej jakieś mocne - JBL E30 takie chyba są - inne mi jakoś nie przychodzą na myśl. Jak na mój gust odpadają wszystkie z głośnikiem mniejszym niż 16cm - mimo wszystkich dobrych rzeczy które można o nich powiedzieć, mniejszy głośnik na takie ogromne pomieszczenie sobie nie poradzi (o ile można stwierdzić, że jakikolwiek monitor sobie będzie dobrze radził).

>> mieczyslawz

IC - mam z mikrofonowego Gothama GAC 2 V1 + Nakamichi, jednak nie wplywa znacznie na dzwiek - moze to tez kwestia zlutowania.

Co do glosnikowych to poszukuje, czegos dla siebie. Obecnie mam plaska plecionke Jentzena 2x25mm2

i bas zmienil sie nie do poznania (jest silniejszy, szczegolowszy, schodzi zdecydowanie nizej), wysokie tony brzmia jakby czysciej, natomiast srednie jak dla mnie sa za bardzo wygladzone i cofniete, wydaja mi sie malo dynamiczne. W niektorych utworach mam wrecz wrazenie, ze niskie tony scigaja sie z wysokimi, a srednie sa w ich tle. Jest jeszcze kwestia mojego pomieszczenia odsluchowego, ktore wydaje mi sie lekko dudniace.

Na forum, do Piano Crafta polecaja Cordiale cls, znalazlem tez opinie mowiace, ze Procab LS 25 jest nieco lepszy od Cordiala, ale nie w kontekscie Piano Crafta, choc zostal mi on do niego polecony przez jednego z forumowiczow.

Moze ktos poleci cos jeszcze (sprawdzonego) do Piano Crafta?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.