Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawkowcy - foobarowcy (i winampowcy)

pq

Rekomendowane odpowiedzi

Czasem przyjemnie słucha się koncertów fortepianowych Brahmsa z fortepianem Gilelsa w okolicy spoidła wielkiego mózgu, skrzypcami dokładnie na lewym bębenku, a kontrabasami na prawym.

Ale kiedy nie macie ochoty na takie hardcore, spóbujcie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Całkiem nieźle moim zdaniem zrobiony crossfeed: do pewnego stopnia wyjmuje nagranie z głowy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>W pełnej instalacji Foobara jest załączony crossfeed - czy ten jest wyraźnie lepszy?

Przynajmniej na razie ten nowy bardziej mi leży - zwłaszcza jeśli ma włączone ustawienie Low coś tam (nie pamiętam co).

Sam sobie odpowiadam (po spróbowaniu): jest lepszy. Ustawieniem low crosfeed można wyłączać / włączać działanie pluginu w obszarze niskich częstotliwości, jak sądzę?

>Sam sobie odpowiadam (po spróbowaniu): jest lepszy.

Oryginalny psuje niskie częstotliwości - jakieś dziury się robią moim zdaniem.

>Ustawieniem low crosfeed można wyłączać /

>włączać działanie pluginu w obszarze niskich częstotliwości, jak sądzę?

Low crossfeed włącza modelowanie wersji Chu Moy'a, bez Low jest wersja Linkwitza. Cokolwiek by to znaczyło :-). Po szczegóły techniczne zapraszam tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Oryginalny psuje niskie częstotliwości - jakieś dziury się robią moim zdaniem.

Nie sprawdzałem aż tak dokładnie (w każdym zakresie pasma basu) - ale po prostu mniej się go robi. Dzięki za linki.

>stereophonic-to-binaural DSP

nareszcie ;), kiedys nawet chcialem napisac takiego zaawansowanego crosfeeda binaurolowego.

narazie sprawdzilem na szybko w pracy na zintegrowanej karcie i Koss PLUGawy ;) i pluginek ma potencial. W domu sprawdze na pozadnej karcie i normlanych sluchawkach ale narazie slysze, ze nie zabija tak mocno stereo jak te wczesniej przezemnie testowane crosfeedy.

Te programiki rozumiem działaja tylko przy słuchaniu z kompa... niestety jakość dźwięku z mojej zintegrowanej na płycie karty jest nie do zaakceptowania więc nawet nie bedę próbował.

Nie wiecie czy są w w tych programikach jakies mozliwości żeby nagrać cross-feed na płycie CD - tzn. wgrać płytę (WAV) do komputera, zrobić wersję cross-feed i wypalić przekształcona płytę na CD, tak zeby mozna tego posłuchac na normalnym cd-ku ?

>Nie wiecie czy są w w tych programikach jakies mozliwości żeby nagrać cross-feed na płycie CD - tzn.

>wgrać płytę (WAV) do komputera, zrobić wersję cross-feed i wypalić przekształcona płytę na CD, tak

>zeby mozna tego posłuchac na normalnym cd-ku ?

Jest tam jakiś convert, nie próbowałem go, doczytaj w dokumentacji. Poza tym zawsze możesz zrobić konwersję foobarem. Jeśli w Diskwriter zaznaczysz Use Dsp, sygnał konwertowany przejdzie przez włączone wtyczki DSP, czyli np przez bs2b

>Czekam z wielka niecierpliwoscia na Twoja recenzje Liamk:)

Me, too, me too, nasz guru dźwięku z komputera :-)

Ale o czym my mowimy..? Przeciez dynamika ulega wyraznie pogorszeniu po wlaczeniu binaurala w foobarze.. niestety, narazie nie wydaje mi sie zeby warto bylo to uzywac :(

Druga sprawa (moze troche offtopic): nie wydaje mi sie zebym slyszal zmiany w ustawieniu wyjscia na ASIO, DirectSound 2.0, czy KernelStreaming..

Mi się wydaje że wtyczka raczej nie poprawia.

Wczoraj zapiąłem ten plugin w foobarze i po przesluchaniu jednej, dwóch płyt poczułem dziwne zmęczenie. Coś jak bym mp3 słuchał...

Początkowo nawet mi się "to" spodobało, ale w miarę upływu czasu efekt stawał się lekko drażniący.

Dzwięk jakiś taki niepełny. Wtyczkę testowałem na foobar + karta na usb pcm2702 + wzm holdegron + sennheiser hd495. Potem zmieniłem słuchawki na bardzo tanie akg gdzie "gra w głowie" - myślę: może coś pomoże;). I dalej grało w głowie a muzyka jakby ktoś ją wykastrował...

A jak działają "sprzętowe" crossy, wbudowane w niektore wzmacniacze słuchawkowe ? Także "pultają" ?

Kto miał okazję posłuchać ? Może sama koncepcja takiego crossa jest niedopracowana a nie konkretna implementacja czy to soft- czy hardwarowa ?

Co to znaczy "babrać" i "pultac"?

U mnie wyjmuje z głowy. Oczywiscie muzyka się zmienia, czy na lepsze, czy na gorsze - jak pisałem na poczatku zależy od nastroju. czasem ma się ochotę na kopa w łeb (od fortepianu), na usłyszenie kazdego drgnienia struny jakby się do niej przykładało ucho. A czasem jest ochota na troche spokoju i perspektywy. Moim zdaniem wtyczka tu się sprawdza - ale zawsze jest coś za coś.

Co do koncepcji, to jest ona prosta i symuluje to, co się dzieje przy odsłuchu głośnikowym. Sygnał L dociera również do R z pewnym opóźnieniem (prawe ucho jest dalej od głośnika L niż lewe) oraz przytłumiony w sposób zależny od czestotliwości (przez głowę). Nic tu chyba nie można wymyśleć, poza dobraniem parametrów - najlepiej na podstawie pomiarów konkretnej głowy ;-).

Aha, zgłaszany przez kogoś spadek dynamiki może wynikać z tego, że (na moje poczucie) po włączeniu wtyczki jest troszkę ciszej. Co oczywiście utrudnia obiektywną ocenę - znany problem metodyki porównywania sprzętów audio.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.