Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha AX-496 lepsza od amp. RX-V650 ?

anabol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nie wiem czy ten temat pasuje tu czy do k.d., ale chyba bardziej tutaj.

Posiadam obecnie amplituner Yamaha 650, do niego podpięte 2 Mini Monitory Paradigma i subwoofer PS-1000, planowałem dokupić do tego centralny i surround ale z powodów finansowych rezygnuję z tego, i zastanawiam się czy nie warto sprzedać tego amplitunera, skoro i tak nie używam tunera ani pozostałych 5 kanałów ani innych bajerów, i kupić wzmacniacz np. Yamahe AX-496.

Duża będzie różnica w brzmieniu między nimi czy lepiej dać sobie spokój ? Najlepiej niech wypowiedzą się osoby które słuchały obu sprzętów. Może polecicie jakiś inny wzmacniacz do 1200zł.

Słucham głównie techno i czasem dyskotekowej, pokój 12m.kw.

https://www.audiostereo.pl/topic/22876-yamaha-ax-496-lepsza-od-amp-rx-v650/

anabol

Zerknij na moj opis w "o mnie".Nie będę zaśmiecał wątku bo nie mam identycznych jak wymienione. Ale coś podobnego.Jeśli będziesz chciał to daj na priva.Tym czasem jeśli możesz to najlepiej udaj sie gdzieś na odsluch,może do Top-HiFi czy coś podobnego.Możesz uzyskać bardzo różne opinie.Dla przykładu szanowny forumowicz Elfan twierdził będac uczestnikiem zakładki "Kino",że jego Y RXV 640 grała tak jak AX 396 czy nawet 496. Wszystkie opinie są cenne.A Ty i tak jednak pofatyguj sie na odsłuch.

Nie mam właśnie możliwości odsłuchać wzmacniacza Yamahy z głośnikami Paradigm, jak bym miał to by nie było problemu. Może ktoś jeszcze się wypowie kto słuchał 1 i 2 sprzętu, czy jest aż tak znaczna różnica w brzmieniu.

1200 zl to calkiem przyzwoita sumka. Jesli chcesz zaplaci tyle za AX-496 to wedlug mnie duuuuza strata pieniedzy, chyba ze bardzo zalezy Ci by sprzet byl nowy. Za mniejsze pieniadze mozna kupic w idealnym stanie uzywana AX-1070 lub 1090 ktore 496 zostawiaja daleko w tyle. Yamaha w muzyce Techno, wedlug mnie spisuje sie znakomicie dlatego polecil bym ci wlasnie 1070 lub 1090, to naprawde porzadne wzmacniacze, ale niech wypowiedza sie tez ludzie ktorzy maja wieksze doswiadczenie.

Nie musi to być koniecznie nowy sprzęt, ale taki najłatwiej dostać, z Yamahą 1070 czy 1090 będzie problem dostać używaną. Poza tym to nie będzie przesada kupować aż taki piec do pokoju 12m.kw. i małych Mini-Monitorów ? Zalecana moc wzmacniacza do nich to 15-100W, a te wzmacniacze mają prawie po 200W.

Jeśli nie możesz wypożyczyć za kaucją Ax lub wziac ze sobą Paradigm-ów na odsłuch to należy jeszcze zastanowić się jak ustawny jest twój pokój odsłuchowy. Róznica między tymi urządzeniami jest,tylko czy Ty bedziesz mogl rozstawić odpowiednio sprzęt. Odległośc między kolumnami, odleglość kolumn od ścian i miejsca odsłuchowego od kolumn itp. Jeśli masz pokój mocno umeblowany to nie kupuj wzmaka tym bardziej do Techno czy Dance(jeśli jednak chcesz kupić koniecznie bo i rodzaj muzyki może się Tobie zmienić to próbuj z drugiej ręki i nie koniecznie 496 cz Yamahe).

Upss... nie zauwazylem ze pokoj ma 12 m2 :) Rzeczywiscie bedzie za mocny, ale jak ktos sie umiejetnie posluguje galka "Volume" to bedzie OK, a co do kolumn to nie boj sie nic im nie zrobi, no chyba ze sie przegina pale ;) Oczywiscie nie musi to byc na pewno Yamaha, moze ktorys z dobrze obeznanych forumowiczow podsunie jakas mysl. Zastanawiam sie, jak radzi sobie z muzka Techno Denon-PMA1560 lub Marantz PM-75, ktore sa bardzo chwalone na tym forum. Jednak i tak zawsze najlepiej posluchac samemu choc czasem jest to niestety niemozliwe...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.