Skocz do zawartości
IGNORED

Które MX-y Sennheisera do klasyki :)

geertgen

Rekomendowane odpowiedzi

Przenoszę wątek do własciwej zakładki.

Dostałem ostatnio w prezencie discmana, ktorego będę używał wyłącznie do słuchania klasyki. Niestety płyty z klasyka na ogół obarczone są problemem niskiego poziomu dźwięku. Zatem nawet przy maksymalnym ustawieniu potencjometru jest za cicho.

Ciekawy jestem, czy problem ten można obejść impedancją słuchawek. Ponoć niższą impedancję mają MX 450 i MX550, ale przeczytałem też, ze te słuchawki uchodzą za bardziej dynamiczne, z większym natężeniem basów - co w klasyce może brzmieć fatalnie.

Oczywisci zdaję sobie sprawę, że cudów od takich pchełek nie można wymagać, ale jeśli już dokonywac wyborów, to racjonalnie. Ze względów "logistycznych" w grę wchodzą tylko słuchawki douszne, więc np. KOss Porta nie wchodzą w grę. The Plug też podobno do klasyki sie nie nadają.

https://www.audiostereo.pl/topic/22903-kt%C3%B3re-mx-y-sennheisera-do-klasyki/

>Kazik

Słyszałem wyśmienite opinie o tych słuchawkach, ale ze względu na cenę gra raczej nie warta świeczki, bo koszt sluchawek przerósłby wartiść discmana. Za to Sennheisery są w dostępnym pułapie cenowym.

A tak z ciekawości - ile wynosi impedancja tych Shure'ów i jak radzą sonbie z dużymi orkiestrowymi składami?

Wg producenta

Sensitivity (at 1kHz): 105dB SPL/mW

Impedance (at 1kHz): 16 Ohm

Ale one są w samym uchu, do tego izolacja od otoczenia - ja ustawiam głośność ciszej, niż na normalnych słuchawkach. Radzą sobie świetnie, ale niskie tony są ograniczone... Kwestia upodobań i przyzwyczajenia. Co ciekawe, tym bardziej ograniczne, im głośniej na zewnątrz (chyba mi się nie wydawało :) I jest tak trochę "beznamiętnie" ale to tez kwestia przyzwyczajenia. Zresztą odsyłam do watku o E2

Nie ma zadnego problemu - uzywam od kilku lat MX 500 i potrafia 'zaryczec' z discmanem. Zreszta, co za problem - zabieramy discmana do sklepu i sprawdzamy na plycie nagranej z nizszym poziomem. BTW - swietne sluchawki i rozbrajaja wszelki inne douszne. Udany produkt sennheisera.

pzdrw

soso

A swoją drogą, czy ktoś zetknął sie z precyzyjnym opisem wszystkich modeli pchełek Sennheisera? Na stronie producenta są parametry techniczne i kilka niewiele mówiących frazesów.

Hej.

Ja od 2 lat też używam MX500 (32ohm) i z diskmanem Thomsona grają cicho, z Sony nie ma już problemu. Nie każdy sprzęt potrafi je wysterować. Z MX550 (16ohm) nie powinno już być problemu choć są opinie, że grają słabiej...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.