Skocz do zawartości
IGNORED

Wpływ systemu na trzaski z płyty

70Marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio miałęm okazję słuchać tej samej płyty na 2 systemach. W systemie znajomego płyta bardzo trzeszczała wręcz trudności z odsłuchem. W moim systemie trzaski są akceptowalne. Pytanie, które powstało: który z elementów toru ma tak duży wpływ na "zatrzeszczenie" plyty ?

Pomijajc tor przedwzmacniacza , który ma kolosalne znaczenia dla odsłuchu trzasków i innych zakłóceń,rodzaj systemu jest też znaczącym.W moim odczuciu (odsłuchu) najbardziej wrażliwie na jakość stanu winyli są igły o finezyjnych szlifach . Z natury swojej konstrukcji wybierają wszystko co jest w rowku. Stąd jeśli płyta nowa w idealnym stane dają z siebie wszystko. Natomiast jezeli plyta po przejciach , z "rozkalibrowanym rowkiem" nagrania . nalezy ja traktować tępym narzędziem ,a więc ostrzem typu sfrycznego (conical) . Ostotnym w konstrukcji jgłu jest podatnosc cantilewera na przenoszenie krótkotrwałych "kiksów" z toru modulacji. Jezeli bedzie on twardszy nie podda sie tak łatwo "wybiciu" i nie wygeneruje łatwo zakłocenia. Ale jest także wiele innych czynnikow.Sama konstrukcja wkładki , jej skutecznosc , ekranowanie, konstrukcja.Fazkt jest faktem ,Że do płyt w różnym stanie ,dobrze jest miec rózne wkładki. Stąd idea standardu SME wymiennosci główek.

Znajomy, u którego trzeszczało ma ramię SME z wymienną główką - wniosek jeden, brać własną wkładkę i iść porównać...

Ciekaw jestem bardzo, jaki wpływ ma na to ramię. Ja mam Regę 250 modyfikowaną w OL, a ów znajomy dość stare ramie SME z serii 3xxx i u mnie płyty częściej przeskakują niż u niego. Zastanawia mnie wpływ "czułości ramienia"...

Jezeli płyty nie mają wyraźnych śladów przeszłości -rys , uszkodzen rowków itp .to zjawisko przeskakiwanie nie powinno miec miejsca. Chyba że jest niestabilne podloże gramofonu lub inne drgania zewnętrzne przenosza sie na ramię . W tym przypadku dokonałbym dokladnego sprawdzenia podatnosci ramiena w płaszczyżnie poziomej i pózniej pionowej. Nie znam dokładnie mechanizmu zawieszenia regi , ale to jest b. ważny element w kazdym gramofonie. A może nacisk igły jest za mały?

Nacisk igły jest poprawny, w górnej granicy zalecanej przez producenta, sprawdzany wagą. Z kurzem już temat przećwiczyłem i faktycznie napierw pojawiają się zniekształcenia :). A le jak sprawdzić zawieszenie ramienia ???

Choć nie jestem biegłym w temacie mas ramion , rezonansów, itp. to postaram ci sie przybliżyć zagadnienie z grubsza , a >>profee mnie sprostuje lub uzupelni.

Każdy uklad drgający a tak nalezy rozpatrywać ramie z wkladka i igłą. ma swoją określoną częśtotlowością rezonansową powstającą z nakładania się częstotliwości podstawowej i harmonicznych.To tak jak z maszerującym wojskiem przez most. Jeżeli te częstotliwości sie bedą nakladały ich dzialanie destrukcyjne się potęguje.Oczywiście w odniesieniu do gramofonu mówimy o niskich częstotliwościach kilu-nastu Hz,Stąd producenci zakwalifikowali ramiona do rożnych klas pod względem masy(wagi) . Podobnie klasyfikowane są wkładki . W zależnośći od masy ramienia dobiera się masę wkładki. Stąd Dual ma w swojej ofercie wkladki ULM (ultra low mass) a z koleji Shure ma wkladki ciężkie.i średniomasowe., Podobnie AT.Zwykle do cięzkiego ramienia dajsię lekka wkładkę i odwrotnie lekkie ramię wymaga cięższej wkładki.(A może jestem w błędzie ?)

(A może jestem w błędzie ?)

W zależnośći nie od masy ramienia a od jego masy efektywnej, która jest wartością wyliczoną z innych parametrów i nie ma nic wspólnego z ważeniem ramienia czy jego części (jak dokładnie nie pamiętam i nie chce i się szukać)

dobiera się

>nie masę wkładki, lecz jej podatność (compliance)

Więcej powinno być pod linkami:

Tonearm/Cartridge Capability

For best performance, the tonearm and cartridge must be matched. ... The "springiness"

of the phono cartridge is described as compliance, the weight of the ...

www.gcaudio.com/resources/howtos/tonearmcartridge.html - 21k - Kopia - Podobne strony

Phono Cartridge Compliance, Mass of Tonearm, Optimum System ...

In order to retrieve the maximum signal out of the recordgroove it is necessary

to find the optimum mass of arm and cartridge in relation to the compliance ...

www.xs4all.nl/~rabruil/ttcartridge.html - 26k - Kopia - Podobne strony

Audio & Music Bulletin: DIY - Building a Dynamically Balanced ...

Building a tonearm for a Denon DL103 MC cartridge - zelf een pick up arm bouwen

... the limits of arm mass in relation to the compliance of the cartridge. ...

www.xs4all.nl/~rabruil/tonearm.html - 54k - Kopia - Podobne strony

[ Więcej wyników z www.xs4all.nl ]

THE VINYL CHEAPSKATE - Roger S

A low compliance cartridge following these wildly swinging record grooves tends

to transmit part of these gyrations to the cartridge and tone arm. ...

www.eminent-tech.com/positive.html - 18k - Kopia - Podobne strony

Arm design [English]

Whether you agree or not, it's not in dispute that the tonearm has a ... This was

because a cartridges compliance and an arms effective mass must be matched ...

www.tnt-audio.com/sorgenti/armdesign_e.html - 18k - Kopia - Podobne strony

Dynavector 507 tonearm [English]

Listening test of the Dynavector 507 tonearm, Geoff Husband for ... But think

for a minute, own a V15 or some other ultra high compliance cartridge? ...

www.tnt-audio.com/sorgenti/dynavector507_e.html - 22k - Kopia - Podobne strony

StereoTimes -- ClearAudio Virtuoso Mk II Moving Magnet Cartridge

Since the cartridge’s compliance and the tone arm’s effective mass integrate to

form their own resonant system, it is very important to match the cartridge ...

www.stereotimes.com/cart080101.shtm - 67k - Kopia - Podobne strony

Cartridge / Arm Matching

The effective mass of a tonearm in combination with the compliance of the cartridge

cantilever serves to determine where the resonant frequency of a given ...

www.theanalogdept.com/cartridge___arm_matching.htm - 23k - Kopia - Podobne strony

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Pisałem juz o tym przy wielu okazjach ale niestety conri pomieszałeś i wyszedł groch z kapustą. Każdy układ w którym masa jest, powiedzmy, zawieszona czy podparta sprężyście (np. ciężarek na gumce) ma swoją częstotliwość rezonansową. Tu nie maja nic do rzeczy harmoniczne ani żadne nakładanie. Cz. rezonansowa charakteryzuje sie tym, że energia potrzebna do wywolania/podtrzymania drgań o takiej własnie częstotliwości jest najmniejsza z mozliwych; takie drgania wzbudzić jest najłatwiej. Most ma taka częstotliwość też, bo sam jest sprężysty i ma masę. Kto szedł po drewnianej kładce to wie, że stawiając kroki z odpowiednią częstotliwością moża taką kładkę nieźle rozbujać (masa to masa maszerującego). Ta odpowiednia częstotliwość kroków to częstotliwość równa cz. rezonansowej układu sprężystość kładki - masa człowieka, albo jej wielokrotność, albo i podwielokrotność.

Przechodząc na układ ramię-sprężystość wkładki, na której ramię sie opiera: Miarą sprężystości niech będzie podatność (compliance) wkładki gdyż taki parametr jest używany przez producentów. Żaden kłopot bo podatnośc to odwrotność sztywności. Masę układu reprezentuje t.zw. masa efektywna (skuteczna) ramienia oczywiście razem z wkładką (jej masą). Ciężarek na gumce czy człowiek na kladce to proste modele gdyz cały ciężarek i cały człowiek porusza sie w ruchu drgającym (góra dół) z tą samą prędkością, oczywiście zmieniającą się. Natomiast różne nazwijmy miejsca ramienia poruszają się w jego ruchu (obrotowym!) góra dół z różnymi prędkościami. Np. przeciwwaga waży prawie tyle ile pozostała część ramienia a jej udział w masie efektywnej jest dużo mniejszy niż ciężkiej wkladki. No więc trzba się pogodzic, że w przypadku ramienia nie chodzi o jego mase tylkjo o jego masę efektywną. W lekkich ramionach z założoną ciężką wkładką to wkładka będzie miała największy wpływ na wartość masy efektywnej. Parowanie wkładki z ramieniem ma na celu otrzymanie takiej częstotliwości rezonansowej tego ukladu, żeby leżała w zalecanym przedziale. Taki wymóg wynika z tego, że uklad ten jest pobudzany do drgań nierównościami płyty. Częstotliwości tych pobudzeń są rzędu 4 Hz (największe amplitudy) więc trzeba odsunąć ile sie da cz. rezonansową naszego ukladu od podobnych wartości, aby utrtudnić powstawanie drgań rezonansowych. Drgania z cz. bezposrednio niesłyszalnymi dają bowiem jednak słyszalne efekty. Zalecenie Bruela&Kjaera mówi żby cz, rez. była 15-18 Hz i była tłumiona do współczynnika dobroci Q=0,5.

Na razie musze kończyć. Więcej ewentualnie kiedy indziej.

Tak jak pisał poprzednik. Nie ma znaczenia masa wkładki. Znaczenie ma podatność (compliance) wkładki.

I teraz. Jeśli ramię jest ciężkie to podatność wkładki powinna być niska (np. 10 µm/mN). Jeśli ramię jest lekkie to podatność powinna być wysoka (20 - 25 µm/mN).

Czyli. Im cięższe ramię, tym niższa podatność.

>>Profee+lenin

W wykładzie rozpatywana jest podatność cantilevera igły? , czy chodzi o podatność sztywnego układu wkładka ramię? A jak się ma masa wkładki do masy ramienia?

Z dalszym ciągiem "wykladu" ;-) wstrzymam sie, aż zbierze sie wiecej pytań.

Na razie prostuję: Nie napisałem, że masa wkładki nie ma znaczenia dla rozpatrywanej kwestii parowania ramion z wkladkami. Lenin prosze przeczytaj uważniej to co napisałem. Na mase efektywną ramienia wpływ masy wkładki jest duży, większy niż wpływ masy (rozumianej tu jako wynik ważenia) samego ramienia, nawet razem z przeciwwagą. Wpływ ten jest tym większy im samo ramię lżejsze. Ponieważ masa efektywna ramienia jest jednym z (zasadniczo dwóch) czynników kształtujących częstotliwość rez. ukladu ramię-wkladka to trudno zgodzić się, że masa wkladki nie ma znaczenia. Prawda?

>70Marcin

Tak się jakos dyskusja potoczyła, chyba nie maasz tego za złe dyskutantom ;-)

A nawiązując do twej wypowiedzi "...i u mnie płyty częściej przeskakują niż u niego." To jest objaw, że cos jest nie tak właśnie z wrażliwościa gramofonu na drgania (ogolnie) w tym byc może, konkretnie ukladu drgającego ramię-wkladka. Więc chyba mimo wszystko dyskusja poszła w słusznym kierunku?

>>profee

> Lenin prosze przeczytaj uważniej to co napisałem. Na mase efektywną

>ramienia wpływ masy wkładki jest duży, większy niż wpływ masy (rozumianej tu jako wynik ważenia)

>samego ramienia, nawet razem z przeciwwagą. Wpływ ten jest tym większy im samo ramię lżejsze.

>Ponieważ masa efektywna ramienia jest jednym z (zasadniczo dwóch) czynników kształtujących

>częstotliwość rez. ukladu ramię-wkladka to trudno zgodzić się, że masa wkladki nie ma znaczenia.

No dobra zgadzam sie, ze masa wkladki ma znaczenie. Jednak jak wynika z ponizszej symulacji w przypadku najpopularniejszych wkladek o masie od 6 do 10 g czestotliwosc rezonansowa praktycznie sie nie zmienia (w niektorych przypadkach o 1 Hz)

Zdecydowanie wiekszy wplyw na czestotliwosc rezonansowa ma podatnosc wkladki.

Ponizsza symulacja dotyczy ramienia o masie efektywnej 12,5 g

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.