Skocz do zawartości
IGNORED

Zwiększenie tolerancji Luxmana A-312

MarioSan

Rekomendowane odpowiedzi

Mój wzmacniacz niestety ma podaną minimalną impedancję 8Ohm, co objawia się przy moich KEF Q1 sporadycznym zadziałaniem zabezpieczenia i kilkusekundową przerwą w graniu, czy idzie to przerobić i jaki może być koszt takiej modyfikacji?? Chciałbym też poprawić w nim bas, na bardziej miękki i niżej schodzący, reszta aspektów brzmienia mnie raczej zadowala. Znalazłby się może jakiś magik najlepiej w okolicach Poznania, który takie mody by mi wykonał??

Z tego co mi się wydaje to nie uda się przerobić tego wzmaka bez poważnej ingerencji w elektronike i prawdopodobnie w obudowe bo drugie tyle tranzystorów + radiator jednak swoje zajmują. Oczywiście zakładam że to wzmak na tranziakach a nie scalaku, bo jeśli to drugie to można zapomnieć o czymkolwiek.

Jest prawdopodobnie jeszcze jedna możliwość przeróbki ale odrobine ryzykowna.

Można odłączyć układ zabezpieczający, który wyłącza wzmaka.

Wszystko zależy przy jakim użytkowaniu wzmak się wyłącza, bo jeśli robisz na nim imprezki to spalisz go od razu bez tego układu, ale jeśli wyłącza się np podczas jakichś wystrzałów na filmie czy chwilowych skoków natężenia dźwięku to prawdopodobnie wszystko będzie ok, ale lepiej niech się wypowiedzą inni, żeby odpowiedzialność nie spadła tylko na mnie :).

Jeśli to efekt przegrzania to można dołożyć do radiatora mały cichobieżny wiatraczek do komputera na 12V z rezystorem w celu odpowiedniego spowolnienia obrotów. Jeśli to wynik przeciążenia prądowego to raczej niewiele można zdziałać - obniżyć próg zadziałania tego układu. Bez schematu nie wiadomo. Można też przykręcić do radiatora jeszcze jeden lub inny kawałek aluminium albo miedzi, żeby polepszyć chłodzenie, jeśli jest to wykonalne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.