Skocz do zawartości
IGNORED

Widziałem podłog Tonsil za 99 zł szt !?!

Polik

Rekomendowane odpowiedzi

Widziałem w markecie podłogówki marki Tonsil za 99 zł szt !?! Czyli niecałe 200 zl za parę podłogówek...

Drodzy forumowicze może ktoś z was tez ytakowe widział (ta cena !!!) , a może nawet ich słuchał- ja niestety nie zdążyłem nawet zapytać sprzedawcy co to jest za model , jak się nazywa itp...

To chyba najtańsze w miarę normalne zestawy głośnikowe na rynku...

POZDRAWIAM:

Polik

Kolumienki nazywaja sie Tonsil DUET. Moj 17-letni szwagier je nabyl i jest zadowolony. Ale on dopiero zaczyna przygode z audio. Tylko tyle mogl przeznaczyc na kolumny, wiec kupil wlasnie te. Biorac pod uwage jakosc do ceny, to wypadaja naprawde rewelacyjnie.

Bylem z nim w MM i tam je "odsluchiwalismy". Trzeba bylo najpierw delikatnie zmusic pana ubranego na czerwono, by laskawie wyciagnal kolumienki i rozstawil nieco szerzej, bo staly jednak obok drugiej. Posluchalismy i stwierdzilismy, ze za te cene i tak nic wiecejnie kupimy.

Jesli ktos spodziewa sie, ze zagraja jak zestaw glosniczkow do komputera, to sie mile zaskoczy. Sadze, ze sa idealne do zastosowan sypialnianych, gdzie dominujaca moze byc delikatna muzyka instrumentalna, klasyczna i gdzie sluchacz nie bedzie (przepraszam za okreslenie) spuszczal sie, ze cos nie tak cyknelo, ze bas gdzies ucieka, ze costam costam.

Poz tym zawsze moze znalezc sie ktos, kto przeprowadzi tuning i kolumna zagra jeszcze lepiej.

Zapomnialem dodac:

Rozmawialem z gosciem ze sklepu firmowego Tonsila i powiedzial, ze co wieksze asy przynosza je juz w ramach gwarancji, bo im glosniki wyskakuja z obudow... Tak przywalaja techniawka, ze kolumienki nie wytrzymuja. Dlatego polecam raczej spokoja, instrumentalna muzyke do tych kolumienek.

Jak pojdziesz je potestowac, to zabierz swoja plyte - to chyba najlepsze rozwiazanie.

• 1 miesiąc później...

reaktywacja

Głośniki to gdwk 7/50 (eksportowa wersja) i gdn 15/30 (tak właśnie, wyciągnąłem i dla pewności zapisałem) na ...plastikowym koszu!

Zwrotnica do jedynie kondensator elektrolityczny 1,5uF podłączony do gwizdka.

Pudła to paździerz na oko 16mm, ważą nic.

Kable wewnątrz od centrali telefonicznej.

Ktoś powie "tandeta", ale za tą kasę nie mają sobie równych. Słuchałem ich na 18m^2 i był bas. Zdecydowanym atutem wydają mi się średnie tony (choć ciężkie jakby...) - zapewne jest to wpływ przetwarzania ich przez jeden przetwornik.

Znakomicie nadają się do modyfikacji.

I tutaj pole do popisu; nie ma parametrów gdn15/30, za to są gwizdka - zwrotnica może być ryzykownym posunięciem. Za to usztywnienie pudeł, wymiana kodnensatorka na foliowy i zamiana kabli powinna dać dobry efekt. Do tego usztywnię kosz gdn'a jakąś żywicą czy poxiliną. Jakieś inne propozycje?

Beerfan te kosze to ABS i wbrew pozorom sa baaardzo sztywne, bardziej balbym sie o blaszane kosze tonsilu niz o te i usztywnianie ich nie ma raczej wiekszego sensu. Natomiast usztywnienie obudowy, czy przebudowa zwrotki moze sprawic, ze kolumny zagraja jak wiele lepszy sprzet.

• Redaktorzy

Mam nadzieję, że Tonsil na to stać. Jeśli są jakie-takie, mamy wreszcie co polecać gościom, którzy pytają: "jakie kolumny do 300 złotych?". No i z zastzreżeniem, że to nie do mocnego uderzenia. Szkoda, że to idzie tylko do hipermarketów, bo nie będzie można pozyczyć do odsłuchu, a ciekaw jestem jak to gra. Producent oczywiście milczy jak zaklęty.

No przyznac sie kto pod wplywem pochlebniejszych opini w tym watku tak ladnie posprzatal dzisiaj duety z allegro?? :)))))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Głośnik 7/50 znam doskonale z moich pierwszych kupionych za własne kieszonkowe kolumn - ZgC 30-8-513. Do dzis są w użyciu... u babci. Muszęprzyznać, ze głośniczek jest, ak na kolumny za 190 zł PIERWSZA KLASA. Wysokie tony są całkiem szczegółowe i maja jaką taką rozdzielczość, czego nie można powiedzieć o tanich "MADE IN USA" (ciekawe) za 10 zł (takie z malowaną na złoto kopułką:) ). Wadą jest to, że polimerowa membrana gra nieco sucho, ale za to bez skłonności do natarczywości. Po prostu towarzyszy poczynaniom woofera uzupełniając dźwięk o w miarę poprawne wysokie składowe. Woofera nie znam, ale papierowe tonsile z reguły grają nienajgorzej - tak jak tweeter - poprawnie. Zwrotnicy chyba faktycznie lepiej nie robić, bo i po co. Można tylko "przedobrzyć". Głośniki i kondensator są zresztą zapewne tak dobrane, że zamiast cewki mamy spadającą charakterystykę woofera (co właściwie zastępuje filtr I rzędu). Oczywiście woofer pracujący w całym paśmie to nie powód, żeby skakać z radości - zawsze moze nieznacznie górę zepsuć, ale przy tej cenie kolumn... .

A co do techno, no cóż, takie kolumny nie wytrzymają głośnego grania - muszą się rozsypać. Od czego są Altusy ;). Zawsze można też "stuningować" mocowanie woofera na własną rękę.

Fakt, że producent nie bardzo chciałby się przyznać przed prasą "audiofilską" do produkcji takich zestawów jest natomiast zrozumiały - jak audiofil-recenzent po swoich VA Beethoven "zapoda" sobie takie cudo, to zero murowane. Chyba, że stworzy się kategorię "do 300zł" i zatrudni kogoś mniej osłuchanego do recenzowania - inaczej kaplica (to oczywiste, że kierowca Mercedesa S nie dostrzeże absolutnie żadnej zalety malucha. No może poza parkowaniem, choć na pewno wkurzy go brak wspomagania.

małe sprostowanie: oznaczenie zestawu: ZgC 40-8-513 (później fobos sat); kopułka bez WIĘKSZYCH skłonności do natarczywości - czasem cyknie nieco głośniej, ale w tej cenie praktycznie nie można tego nazwać natarczywością sensu stricto. Tani jedwab z Mistrali bywa bardziej natarczywy (jeśli tłumienie jest za słabe), ale za to ma lepszą barwę.

pierwszy krok za nami;

kondensator foliowy, kable monster - kolumny zagrały żywiej i precyzyjniej, basu jakby mniej ale to raczej wpływ polepszenia się reszty pasma.

teraz pora na dociążenie i usztywnienie plus może zamiana terminali na zakręcane oraz dołożenie cewki co by ucinała midwoofer na około 7khz i adekwatnie zwiększenie pojemności kondensatora

BeerfaN, 1 Lut 2006, 10:30

>Zwrotnica do jedynie kondensator elektrolityczny 1,5uF podłączony do gwizdka.

To teraz wiecie ile powinny kosztować i jak grają Eposy :)))

BeerfaN, 1 Lut 2006, 10:30

>Do tego usztywnię kosz gdn'a jakąś żywicą czy poxiliną. Jakieś inne propozycje?<

Kiepski pomysł. Wstaw jedną poprzeczkę pod głosnikiem w taki sposób żeby magnes się o nią opierał przez jakaś grubą podkładke z miekkiej gumy i wystarczy.

• Redaktorzy

"Fakt, że producent nie bardzo chciałby się przyznać przed prasą "audiofilską" do produkcji takich zestawów jest natomiast zrozumiały - jak audiofil-recenzent po swoich VA Beethoven "zapoda" sobie takie cudo, to zero murowane. Chyba, że stworzy się kategorię "do 300zł" i zatrudni kogoś mniej osłuchanego do recenzowania - inaczej kaplica (to oczywiste, że kierowca Mercedesa S nie dostrzeże absolutnie żadnej zalety malucha. No może poza parkowaniem, choć na pewno wkurzy go brak wspomagania."

Obowiązkiem recenzenta jest ocenić sprzęt w kontekście jego ceny. Specjalne "zatrudnienie" kogoś mniej osluchanego mogłoby swiadczyć o przekonaniu, że kolumny w porownaniu z czymkolwiek są do chrzanu, a to nieusprawiedliwione założenie. Prasa "audiofilska" niedawno bardzo wysoko oceniła tani komplet Tonsili do kina domowego. Widzę tutaj wiedzę samorodną na temat prasy. Niesłusznie, czytanie pomaga na wiele problemów. Nawet, gdy brak wspomagania.

OK, OK - proszę się tak nie pieklić. Nie jest to absolutnie atak na prasę, przepraszam, jeśli tak to zabrzmiało. Problem jednak polega na tym, że kolumny za 200 zł, czy nawet za 500 zł w kategoriach audiofilskich SĄ do chrzanu. Recenzent podpina je do sprzetu, w którym sam interkonekt kosztuje znacznie więcej niż testowana para kolumn i jest zły, bo brzmienie mu się nie podoba. Potem próbuje wyciągnąc zalety urządzenia, choć tak naprawdę nie bardzo je widzi - dla niego taki sprzet nie nadaje się do słuchania. Owszem, zestaw Lotus dostał ładne oceny, ale tylko z subwooferem za 900zł (a taki sub nie jest już taki znowu tani) heroicznie ratującym brzmienie dołu. W innej gazenie Lotusy zjechano straszliwie za bas, bo jest po prostu tani. Taki bas demoluje zatem ocenę tanich kolumn, choć w przeswiadczeniu zdecydowanej większosci nowych nabywców lepsze jest takie dudnienie (zwłaszcza do kina) niż kulturalny, ale mało obszerny i jednak nie tak nisko schodzący bas, jaki można "wyciągnąć" z tego samego głośnika przy innym strojeniu.

Zeusy dostały chyba 2 (jeśli dobrze pamiętam) w kategoriach audiofilskich, a to na pewno zepsuje im enomę i odstraszy potencjalnych nabywców, mimo iż kolumny te są znakomite jako estradówki i dużo mniej kłują w uszy na imprezkach niż podobnie skonstruowane "klasyczne" estradówki. OK, jest to niby wyszczególnione w tekście, ale kto teraz czyta cały artykuł,kiedy ma kółeczka?! Odpowiedź - tylko poważni czytelnicy, którzy i tak zeusów nie kupią.Możnaby zatem ocenić zeusy w kategorii "stage hi-fi", do której należą - audiofil i tak nie da się nabrać - lub zostawić je bez oceny i odesłać do tekstu. Ciężko porównywać sterowność autobusu i miejskiego samochodu... .

A co do zestawów - podłączenie kolumn tanich do bardzo drogiego zestawu ma z grubsza 2 efekty:

- Kolumna psuje niektóre aspekty brzmienia, o których w jej przedziale cenowym nikt nie słyszał i dostaje gorszą ocenę, a np z tanim Technicsem brzmi lepiej niż niejedna "lepsza" kolumna (słynna już góra lub jej brak w Maestro 70)

- Kolumna pięknie odtwarza mikrodetale itp. ma wspaniałą przestrzeń i ze sprzętem za nx10kzł gra wyśmienicie, ale ze sprzętem za 2 kzł traci wszystkie te zalety, bo wzmacniacz i tak kolumnie nie podaje dźwięku o odpowiedniej przejrzystości, muzykalności itd., a z kolei pojawiają się wady brzmienia jak np. "entuzjastyczne" eksponowanie nadmiernego cykania wzmaka, którego oczywiście nie ma w 20x droższym sprzęcie. I co? I mamy rozczarowanych nabywców, którzy zakupili "szóstkowe" AE Aegis Evo 1 i im cykają, aż (nie)miło.

Dlatego właśnie do wszelkich testów podchodzę ze znaczną rezerwą. W Audio Video wpadli kiedyś na genialny pomysł prezentacji sugerowanych przez nich zestawów, które wg nich dobrze grają razem. Elementy z podobnych kategorii cenowych, co oznacza, że taki zestaw faktycznie może powstać u kogoś w domu. Może niegłupie byłoby przed wystawieniem oceny zrobienie dodatkowego odsłuchu z np dwoma tanimi wzmacniaczami - czasem może się okazać, że te gorsze zagrają lepiej...

Trudno powiedzieć, cena kolumn jest taka, że każde urządzenie, które gra a nie udaje, nawet z drugiej ręki, będzie od nich droższe. Można się zastanowić nad używaną diorą: ws 502 (ok 150-200zł) ws 504 (300-400zł) czy aws 504 (ok.250zł). Za dość przystępną cenę można także dostać niezbyt stare modele Sony, sądzę, że np TA-FE510R powinien całkiem nieźle zagrać z tymi kolumnami. Stanowczo odradzam niedrogie, ale w bezpośrednim porównaniu z ws 504 czy Ta-FE, które kosztują mniej więcej tyle samo, fatalne brzmieniowo (wbrew dosć pozytywnej opinii HFiM - mam takiego i najchętniej wyrzuciłbym go przez okno, tylko co by mi wtedy grało w sypialni...). Podobnie rzecz się ma z tanimi Philipsami serii 700 (sześćsetki jeszcze nie są takie złe), zwłaszcza FA 741 (tu już zgodnie z opinią HFiM).

Do techniawki zdecydowanie lepsze są Clatroniki za tą samą cenę, wielokrotnie już wspominane na Forum. Obudowa tak samo tandetna, "zwrotnica" taka sama, ale za to 2 głośniki 17cm z gumowym zawieszeniem membrany ( na 99% wytwór Tesli), gwizdek z kopułką 1cal, zakręcane gniazda. Sądze, że po małych usprawnieniach można z nich zrobić całkiem "przyzwoite" kolumny, oczywiście w kategorii nowych podłogówek do 200zł.

krzylo, 2 Lut 2006, 21:37

ale za to 2 głośniki 17cm z gumowym

>zawieszeniem membrany ( na 99% wytwór Tesli)

No i tu sie mylisz! Nie Tesli, tylko taniego OEM-oewgo No-Name-owego producenta z Chin. ...do tesli to im daleko.

• 2 tygodnie później...

wątek mi z nieba spadł ... niedlugo bede wybieral kolumnienki za małatokassa

... no i chciałbym wiedzieć czy wogóle sie opłaca inwestować w tonsile .. czy to dobry sprzęt ?

oczywiście nie mam namyśli duetów (bleee) tylko naprzykład maestro II 130 albo jak dozbieram nawet maestro II 180 .. warto czy jest coś lepszego za tą cenę

p.s.: o pokój nie pytajcie bo sam jeszcze nie wiem, ale nie mały ... muszą być to podłogówki, sprzęt w omnie

drugie pytanie : jaką "szkołę dźwięku reprezentują tonsile" .. jakiś opisik proszę ...

z góry dziex

Maestro 180 są droższe od 130 (oczywiste), ale lepsze, warto dopłacić. Są to duże podłogowe kolumny, które na allegro można dostać już za 1300zł. Biorąc pod uwagę zastosowane głośniki - cena jest bardzo dobra, wątpię czy w tej cenie da się dostać coś podobnego. Słuchałem 180 w MM i zrobiły na mnie dobre wrażenie, choć wiadomo, jak to jest z tymi odsłuchami w sklepach - po prostu nic nie raziło, a średnica była bardzo ładna. Góra na pewno nie jest wyeksponowana czy natarczywa. Basu nie oceniam, bo się nie da (z racji warunków). osobiście chętnie bym je poznał bliżej, ale mnie nie stać :(

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.