Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer A-400x (tunning by Garmin)

lete

Rekomendowane odpowiedzi

discomaniac71, 21 Gru 2005, 22:59

>Krzemien nic nie rozumiesz - widze cie tu sporadycznie nie czytujesz moich wpisow bo inaczej

>wiedzialbys ze nie jestem ani narcyzem ani zarozumialcem.

Piękny wpis, spadłem z krzesła;-)

• 7 miesięcy później...

Minely juz 2 lata od kiedy "zaprzyjaznilem sie" z A-400x opisanym w watku. Troche go odkurzylem ostatnio i tak sobie pomyslalem, ze moze wartaloby go nieco poprawic - zwlaszcza w kwestii basu, bo tu ewidentnie jest slabo (porownuje bezposrednio do posiadanego A-9000).

Pytanie:

Czy pamietacie, jakie sa "defaultowo" montowane kondensatory filtrujace w A-400x?

Obecnie mam 2x 10.000uF/80V Kendeil, ale... mam wrazenie, ze chyba sa to zbyt duze pojemnosci, bo bas jest taki dosyc "dmuchany" i rozlazly... Czy w oryginale tez byly 10.000 uF/80V? Czy napiecie tam wymagane to faktycznie jest az 80V? Nie da rady "zejsc" do 50V lub 63V?

Myslalem, aby wrzucic tam mniejsze kondy, tak 2x 6800uF - moze wtedy bas ulegly "zwarciu"?

Pozdrawiam,

Lete

Były tam 6800uF/50V ale dla pewności zamontowałbym na 63V. 10000uF/80V Kendeila stosowałem u siebie ale razem z wymianą mostka na diody MUR860 i innymi elementami (łącznie z OP,kablami,rezystorami,mniejszymi pojemnościami) więc efekt końcowy mógł być inny niż u Ciebie. Wiem tylko tyle,że jego nabywca był zadowolony.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

...zastanawiam sie, czy mozna ewentualnie - ze wzgledu na dostepnosc (np. Nichcon KG Gold) zastosowac mniejsza pojemnosc (np. 2x 4700uF) i czy wplynie to na "skrocenie" i "utwardzenie" basu, nadanie mu precyzji i konturu...

Pozdrawiam,

Lete

>Arczi35

>W moim A400X siedzą fabrycznie dwie Elny 10000uF/50 .

Jestes pierwszym wlascicielem tego A400x?

I jak jest u Ciebie z basem? Masz dobre "zejscie", kontur i szybkosc? U mnie jakos tego nie widze... A sluchalem w 3 systemach i zawsze to samo... Marnie dosyc...

Pozdrawiam,

Lete

Fabrycznie były 2 kondensatory PIONEERa. Nie spotkałem do tej pory 400 z oryginalnie montowaną ELNĄ.

lete ---> Co jeszcze robiłeś w Pioneerku? Tylko pojemności czy jeszcze coś??

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

>Dreamer_1

Zasadniczo, to te zmiany robil jeszcze Garmin...

- kondensatory filtrujace zasilacza na Kendeil 10 000uF/80V

- wymiana kondensatorów w torze

- wymiana rezystorów w krytycznych punktach

- wymiana wzmacniacza operacyjnego na Burr Browna 2x OPA627AP

Mam zamiar dorzucic boczniki foliowe (z czystej ciekawosci) na te wielkie Kendeile... Zobaczymy, moze to cos poprawi, choc watpie (dotychczas takie zmiany nie dawaly rezultatu - przynajmniej w A-9000). Potestowac nie zaszkodzi.

Pozdrawiam,

Lete

Bezpośrednio nie ma co porównywać tych wzmacniaczy bo różnią się przynajmniej o jedną klasę.

Pojemności filtrujące możesz śmiało zmniejszyć tylko polecałbym dać je na 63V.

Co do ogólnego brzmienia 400 to on już tak ma,że szybkości i kontroli na basie mu nieco brakuje.

Weź pod uwagę sam głupi fakt,że posiada on tylko jedną parę tranzystorów na kanał i nie jest zbyt wydajny prądowo.

Witam....

przeszedlem ze swoim 400X długą drogę. Jedna uwaga co do wydajności prądowej. napewno wplyw na wydajnośc ma beznadziejny sposób połączenia zasilania. Zwróćcie na to uwagę. Ja w swoim całość zasilania zrobiłem drutem posrebrzanym 1,5mm i filtrowanie 20 000 uF na kanał i zero spowolnienia czy zamulenia. Przed owszem było. Należy jeszcze dobrać dobre kondy pod zasilanie oampa. Żadne tam panasoniki FC. Rewelacyjnie spisaly się stare Simensy 1000 uF Sikorel. Polecam

>staniu777

W moim przypadku przy opampach (2x627) siedza Elna Cerafine. Tym niemniej, dzwiek jest nieco "zmulony" na basie (brak mu szybkosci i dynamiki). Mowisz, ze to kwestia prowadzenia zasilania i az tyle tym mozna zdzialac?

Pozdrawiam,

Lete

Fakt faktem,że są tam badziewne taśmy i każda zamiana na w miarę sensowną miedź przyniesie spory zysk. W swoim modelu rozwiercałem płytkę i dawałem po 1.5mm^2 miedź na zasilaniu, a standardową tasiemkę zostawiłem tylko na linii przekaźnika. Warto coś z tym zrobić. Mówię tu w kontekście trafo-płytka ale i ekranowanego odcinka na samej płytce przy tranzystorach.

Powiem tak Cerafine nie są tragiczne ... długo sie wygrzewają...ale nie ma porównania z tym co napisałem. Alternatywa jest 100uF BG N ale to alternatywa ładna barwa niezla przestrzeń ale mało analogowe brzmienie.

Zasilanie...to podstawa. Można sporo zrobić z tym 400Xem.

• 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.