Skocz do zawartości
IGNORED

Przerobienie SUBA pod SLS10??

misiowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Niedwno kupilem subwoofer 40L obodowy plyta mdf wzmacniana w srodku na glosniku :

PEERLESS SLS 10

impedancja znamionowa [Ohm] 8

rezystancja cewki [Ohm] 5.5

moc znamionowa [W] 150

efektywność [dB] 89

częstotliwość rezonansowa fs [Hz] 28

objętość ekwiwalentna Vas [l] 88

dobroć całkowita Qts 0.52

powierzchnia membrany [cm2] 336

amplituda liniowa [mm] +/- 8.5

najwyższa częstotliwość podziału [Hz] 1000

rekomendowana objętość b-r / zamknięta [l] 40-80 / 30-80

dolna częstotliwość graniczna -6dB [Hz]* 23 (80)

średnica zewnętrzna / otworu [mm] 263 / 226

W srodku siedzi wzmacniacz na koncowce mocy 150W mostkowy TDA7294

tutaj link do tego ukladu w sklepie :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

procz tego w subie jest jeszcze : zasilacz symetryczny:

Ukryta Zawartość

i transformator toroidalny 200VA 2x40V

Na moj gust glosnik jest absolutnie wporzadku sek twki w tym ze przy wiekszej mocy powyzej 2/3 galki pojawaiaja sie spore znieksztalcenia podejrzewam iz ta koncowk ma zaduze THD przy tej mocy a jak widac po glosniku, on spokojnie moze przyjac 150W czystej mocy a nwet wiecej, dlatego chcialbym wymienic koncowke mocy aby przy takiej mocy 150W na 8om miec prawie znikome znieksztacenia THD i aby gralo to mocno i ladnie poniewaz bedzie wspierac wysokiej klasy kolumny.

Propozycje mojego kolegi ktory zna sie troche na elektronice sa nastepujace:

1.Wymienic koncowke na uklad STK4050V:

Ukryta Zawartość

t

tyle ze sklep ten oznajmil ze to moze nie byc orginalne STK

2.Wymienic koncowke na uklad tranzystorowy mosfet:

Ukryta Zawartość

Oczywiscie wiem takze ze bede zmuszony zmienic wtedy trafo aby wykorzystac takie koncowki mocy.

Na mysl przychodzilo mi takze ze filtr w subwoferze jest rowniez zly, ale nie znam sie na tym wiec nie moge wiele stwierdzic jakichkolwiek zmian dokonywalbym z kolega ktory jak wspomnialem wiec co robic, lecz doswiadczenia w skladaniu sprzetu audio nie ma i nie moze oznajmic jednoznacznie co bedzie lepiej gralo.

Tak wiec prosze o pomoc sugestie moze jakies linki do sklepow gdzie mozge kupic gotowe uklady i za ile, i ocene tego co ty naskrobalem???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/23271-przerobienie-suba-pod-sls10/

musze jeszcze dodac ze decydowalem sie na STK4050V ze wzgledu na malutkie znieksztalcenia THD ale moze to bledny wybor? Chcialbym tez zapytac jakby to gralo gdybym nie wymienil narazie trafa tylko dokupil je pozniej jak juz zmontuje koncowke i bedzie to gralo na tym transformatorze i czy wogole na nim ruszy i czy cos poprawi w jakosci dzwieku przy wysokim poziomie mocy?

Hmm widze ze nikt tu nie doradza nowicjusza szkoda :(

Dodam ze sklep w ktorym chcialem zaopatrzyc sie w STK4050V sprzedaje podroby tego ukladu wiec wybralem plytke z tranzystorami:

Ukryta Zawartość

Pytanie tylko czy trafo 200VA 2x40V wystarczy zeby to wogole zagralo a jesli nie to w jakie trafo powienienem sie zaoptrzyc i gdzie mozna takie tanio kupic?

Ukryta Zawartość

No żeby "rzucać" się na PA300 to jednak przydało by się trochę więcej wiedzy niż "trochę" :-)

STK nie polecam, teraz to 95% podróbki które często się uszkadzają.

Wziął bym tą końcówkę na fetach, przy trafie 200VA 2x40V uzyskasz pewnie ze 120W na 8R więc wystarczy w zupełności dla tego głośnika. Jeśli nie dysponujesz odpowiednim filtrem subsonicznym to i tak go przesterujesz przy 40W. Ten SLS ma cewkę tylko 39mm, więc nawet te 150W jest podejrzane.

PA300 to oczywiście hi-end do suba, ale tam jest chyba ze 100 elementów.

panowie istnieje tylko jedne problem, ja nie chce wymieniac calego wzmacniacza i robic nowy uklad, przy obecnym poziomie mojej wiedzy intersuje mnie gotowa plytka z zamontowanymi ukladami (koncowka mocy) W tym momncie jak pisalem siedzi tam jakis mosfet dwa tranzystory zmostkowane ponoc 150W ale znieksztalcenia przy odkrecniu galki powyzej 2/3 sa spore a chcialem zmienic koncowke na taka zeby przy tym poziomie wzmocnienia uzyskac jak njamniejsze THD oczywiscie cena modyfikacji miala by zamknc sie w okolo 90zl-100zl bez trafa dlatego dobralem taki uklad jak na zalczonym linku. Najpierw wymienilbym koncowke a w przyszlosci dolozyl nowe trafo. Teraz pytanie jak widzicie ta koncowke mocy i jak ona zagra z tym transformatorem ktory posiadam teraz a jak zagra z nowym a jesli nowy to konkretnie jaki moc i napiecie? Jednoczesnie myslalem takze ze trafo mniejsze jakie teraz posiadam ograniczy mi troche moc tej koncowki tak ze glosnik bedzie mial sie dobrze nawet jak odkrece galke na full.

Wybaczcie moja niewiedze ale ostrzegalem:) Jedyny filtr jaki tma widzialem to zamontowany filtr dzialajcy bodajrze przed wzmocnieniem z oznaczeniem TS2/56 ktory znajduje sie na plytce wygladajace w tne sposob:

Ukryta Zawartość

tylko ze wiekszej, poniewaz na tej plytce inczej niz na zdjeciu sa 2 kondesatory 2x10000uF a takze TS2/56 wspomniany ponizej ktory wyglada jak male uzwojenie a takze filtr z regulacja glosnosci i odciecia taki jak mniej wiecej:

Ukryta Zawartość

oczywiscie wszytko to i pewnie nie tylko znajduje sie w jednej plytce, podejrzewam ze byla wykonana przez kogos bieglego w temacie byc moze nawet kogos z tego lub innego forum elktronicznego

Apropo uzytkonika _igod_ miale kiedys zworoci sie do ciebie z porozycja zrobienia wzmaka pod taki sub z polecenia gipsy2 ale wyszlo tak ze kupilem gotowy subwoofer a teraz chcilbym tylko uleprzyc w nim istniejacy wzmacniacz

Jak wy to widzicie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gipsy2 koszt inwestycji szacowal na 900zl + wysylka do mnie a ja kupilem suba na miejscu za 700zl wiec chyba najgorzej nie bylo :)

w takim razie jakie trafo i przy jakim zasilaniu zymtrycznym zeby wycisnac 150-170W z tej koncowki a jakie zeby 200W ?

i czy wymina pozniejsza trafa wiaze sie z jakimis zmianami w zamontowanych elemntach czy wystarczy wypiac stae i wpiac nowe trafo i wszytko bedzie cacy ? Nieki czlowiek skladacz elktroniki przepowidal mi cos o ustawianiu pradu tranzystorow koncowych kiedy opisalem mu konfiguracje, czy tutaj przy takiej wymianie koncowki mocy i trafa tez bedzie to potrzebne ?

a co ze znieksztalceniami THD? czy beda mniejsze niz przy koncowce TDA 2tranzystory w mostku ktora teraz u mnie siedzi ?

Tam podali dla koncowki ktora chce zalozyc:

Max napięcie zasilania symetryczne ± 65V

Zalecane napięcie pracy ± 50V

trafo ma 2x40V czy po wyprostowaniu i odfiltrowaniu mam rozumiec ze wzrosnie do wymaganego napiecia pracy?

a czemu mam zmieniac kondesatory na zasilaczu symetrycznym ? w czym ma mi to pomoc wyjasnij prosze? i to sie tyczy przed wymina koncowki mocy czy przed czy moze zamiast jej wymiany, jutro rano mam zamir kupic tne uklad wiec jkiekolwiek uwagi bylyby mile wskazane teraz :)

THD to najmniejszy problem w dzisiejszych czasach jeśli chodzi o wzmacniacze, tym się nie martw. Zawsze będą poniżej 0,1%, nawet w TDA. Wzmacniacz zniekształca bo zaczynasz go przesterowywać.

Myślę, że to może wina filtra. bo 7294 w mostku da ponad 150W, a to wystarczy dla tego głośnika.

Tylko ze TDA ma w zakresie 100-150W znieksztalcenia 10%THD a ten uklad na mosfetach ktory praktycznie juz zamowilem ma do 0.1% THD , a jesli to wina filtra to jakiego filtra? czy tych w ukladzie symetrycznego zasilania czy samego odciecia regulowanego a moze filtra przed wzmocnieniem?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.