Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

sub jest na 10cio calowym głośniku(25cm) to prawda że głośnik nie jest tani ale wart swojej ceny... sub gra u mnie głownie w kinie(ogladam sporo filmów), wspiera tez xboxa i ps3 podczas gier, w stereo też czasem zagra... moim zdaniem gra naprawde dobrze... dla przykładu porównywaliśmy go z jamo sub 300 u mnie w salonie. mój subik rozniósł go na maxa, jamo brakowało przedewszystkim watów, miał dużo gorsze zejście itd, nie miał nawet startu... visaton gra i szybko a jak go podkręce to podczas filmów akcjii robi robote-jestem z niego zadowolony w stu procentach

co do świstów tunelu to czasem przy silnych eksplozjach w kinie są słyszalne, tunel dałem 75mm, mam zamiar pokombinować i sprawdzić tunel 98mm bo taki zakupiłem, ale to wolnym czasem

co do wypowiedzi kolegi Maciejosss to chyba niesłaszał dobrego suba... co do 17cm głośników to owszem kopa mogą mieć ale nie zejście, tym bardziej nie w 30tu metrach

co do wypowiedzi kolegi Maciejosss to chyba niesłaszał dobrego suba... co do 17cm głośników to owszem kopa mogą mieć ale nie zejście, tym bardziej nie w 30tu metrach

kolumny które posiadam schodzą do 35hz i jak na 17-cm głośnik to bardzo dobry wynik i na 30m2 spokojnie wystarczą

sam sub , różnie o nim piszą , że od 30 lub 40hz ale w kinie sprawuje się wyśmienicie a ustawienia mam takie:

- w subie na 1/3 mocy'

- w amplitunerze na -6db ( jak dam na "0" to basu jest kolosalnie za dużo )

Głośnik 17cm zapewnia świetny bas w 30m2 ? Nie trzeba wtedy suba?

Warto żebyś na własne uszy sprawdził, jaki bas daje dobry 12 calowy albo 15 calowy sub, jakie uderzenie w klatę przy oglądaniu koncertów lub efekt basowego zagęszczenia powietrza przy różnych efektach filmowych. Nie ma to NIC wspólnego z tym, co może wydobyć z siebie jedna 17-tka..

w kinie dla mnie spokojnie wystarczy , a dla mojej żony basu jest zbyt wiele ( dobre kolumny zrobią swoje )

w stereo bas nie męczy , nie dudni a schodzi dość nisko i jest w miarę szybki ( a amplitunerze mam włączone pure direct , a czasami go tylko wyłączam , przechodząc w inne funkcje typu dynamic equalizer ( coś a'la loudness w wzmacniaczach ) )

znam takich co kupują sprzęt dla "wielkości" i mają suba 10" w pokoju 20m2 i dla nich basu jest mało :)

być może to za ciasne pomieszczenie , albo mają złe ustawienia amplitunera

mój pokój na podłodze ma deski sosnowe na legarach , sam sub ma wylot skierowany w podłogę , kolumny na kolcach nie stoją tylko na płasko na podłodze , a ona roznosi troszkę bass po całości może i dlatego basu mam za wiele jak na marnej średnicy głośniki z 17-to cm głośnikiem

Kolega wyżej już niejednokrotnie dał popis swoich możliwości w różnych wątkach więc szczerze mówiąc mnie to akurat nie dziwi :-)

jak większość tu piszących :-)

ten wątek jest o naszych kinach więc może i ja kiedyś wkleję zdjęcia

na tym koniec

a niektórzy to nawet dwa mają :) ale za to jak gra takie zestawienie... dedykuję tym, którzy uważają że sub to raczej zbędny wydatek lub że stereo zagra równie dobrze :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez slayer

123... test

W wypadku dwoch subwooferow w jaki sposob najlepiej podlaczyc je do amplitunera z jednym wyjsciem na sub?? Rozgaleznik mono na stereo czy raczej pod preout frontowych kanalow??

U mnie np. suby mają wyjście na kolejny sub (przelotka), złączka Y też jest OK.

Ja ostatnio testuję inną konfigurację: jeden sub pod pre-out dla L i R, drugi pod wyjście dla suba. L i R ustawione jako large.

Jest naprawdę fajnie, byłem nawet dość zdziwiony, jak dużo (niskiego) basu idzie na L i R w ścieżkach 5.1. Konkluzja jest taka, że mając ustawione L i R jako duże, ginie sporo informacji z zakresu 25-35 Hz którego większość kolumn na rynku zwyczajnie nie odtwarza swobodnie. Dodanie suba rozwiązuje problem.

Ta konfiguracja sprawdza się u mnie również dlatego, że w trybie pure-direct najlepszym do słuchania muzyki (pod względem jakości dźwięku), wyjście suba jest nieaktywne, a oczywiście wyjście pre-out L i R jak najbardziej działa.

w amplitunerze (yamaha) jest opcja w menu dla basu tzn SW/MAIN/BOTH, czyli można podłączyć dwa suby pod preout-front i przestawić na MAIN wtedy cały bas idzie na fronty. Podłączając po wyjście dedykowane złączka Y, ustawić SW

123... test

Ja niestety takiej opcji u siebie nie mam (amplituner cambridge azur 640r), pozatym uzywam go jakos preampu i na wyjsciu na frontach wisi mi koncowka mocy lampowa wiec podpiecie subwooferow na preout nie wchodzi w rachube. Jedyne co mnie pociesza to fakt ze w stereo mam mozliwosc odsluchu w trybie stereo+sub. No chyba ze subwoofery podepne normalnie kablem glosnikowym.

Myslalem o tym zeby uzyc na preout rozgaleznika 2x cinch i na jednym powiesic sub a na drugim lampe. Teoretycznie nic nie stoi na przeszkodzie zeby cos takiego zrobic, czy sie myle??

Ten CA ma pre-out dla 7.1 więc ustawiasz kanały 6 i 7 pod bi-amp i już masz na wyjściu pre sygnał dla subów bez żadnych złączek itp.

I wtedy spróbuj konfiguracji, o której napisałem wyżej, naprawdę działa

Zerknij w menu konfiguracja głośników, powinno być gdzieś bi-amp mode (czy coś w tym stylu) dla tylnich głośników

chyba że CA nie ma tego trybu.

Pisalem juz kilka razy ze mały sub nie znaczy kiepski sub:) Sam wczesniej uzywalem monstera velodyne cht-15. Bas zrzucal szklanki u sasiada. U mnie musial grac na 15/20% procent swoich mozliwosci przy ok 20m2. Byl duzy i malo ustawny. Zmienielem na cos malego - rel t5. Sub na 20cm glosniku wymiata ze ojoj:) Gra teraz u mnie w pokoju a nie u sasiada. Schodzi naprawde nisko a jakosc basu jest nawet lepsza niz w velodyne. W wiekszosci uzywam w stereo i jest super. W kinie rowniez sobie doskonale radzi w ok 20m2. Jest ustawiony na 4-5/10 glosnosc. Jak bym mial swoj dom i swoj pokoj do kina pokusilbym sie o jeszcze jeden taki T5 i rozstawil w rogach pokoju... cos pieknego:)

Zauwazylem rowniez ze sub podpiety po wyjscia glosnikowe we wzmacniaczu gra lepiej niz pod pre out... nie wiem dlaczego ale gra lepiej:) Rel tak poleca i cos w tym jest.

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Witam Zastanawiam sie czy w moim pokoju ma sens projektor, i ile cali można oglądać komfortowo z 3 metrów i czy są projektory które z 3,5m wyświetlą obraz?. Dodam fotke zeby jakoś to zobrazować i żeby nie było ze nie na temat ;)

Ukryta Zawartość

post-36182-0-20829200-1309624489_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

różnica pewnie widoczna będzie przy większych przekątnych, u mnie 77" to nie jest duuuuży ekran.

na 720p było naprawdę super.

Mam HC 4000 I powiem jedno obraz jest rewelacyjny a ekran mam 140cali ,kiedy ogladalem koncert Shillera to znajomi powiedzieli ze efekt jest czasami porownywalny do 3D taka jakosc przy zblizeniach sprzetu np perkusji.

Mam ekran Kraftmana i kolory czern jest naprawde inponujaca ,Moj 52cali lcd sluzy tylko do Ogladania wiadomosci i tvn. :)

Zenek, z jakiej odelgłości oglądasz?

Ja oglądam z około 270cm, więc blisko

Pisałem wcześiej że nie jestem zadowolony z ekranu Krftmanna. Widzoczna jest faktura powierzchni ekranu która jakby "rozświetla się" w jasnych plamach.

Ciekaw jestem czy przy większej odległości jest to niewidoczne.

a tak w ogóle to wrzuć fotki kina

:))

Zenek, z jakiej odelgłości oglądasz?

Ja oglądam z około 270cm, więc blisko

Pisałem wcześiej że nie jestem zadowolony z ekranu Krftmanna. Widzoczna jest faktura powierzchni ekranu która jakby "rozświetla się" w jasnych plamach.

Ciekaw jestem czy przy większej odległości jest to niewidoczne.

a tak w ogóle to wrzuć fotki kina

:))

Ogladam od 4 do 5.30metra ja jestem zadowolony z Ekranu Kraftmana moze ty za blisko siedzisz?? teraz czekam na nowe kolumny i mam przerwe w ogladaniu

ale mysle ze pod koniec tygodnia wrzuce cos z mojego malego kina domowego :)

Troche musialem nazbierac na ten ekran nie wspomne o rozmowach przy swiecach z zona :)

Aha zapytam ile dales za ekran?? bo ja 5000tys podobno mam jakis najlepszy z napinaczami /kasteta do zabudowy/elektryczny na pilota.

Edytowane przez Zenek Pestka

Zenek

u mnie, niestety większej odległości nie wygospodaruję (we wcześnejszych wpisach wrzucałem sporo zdjęć).

Przy Twojej odległości oko już chyba nie zauważa takich zmian.

mój ekran, elektryczny z pilotem, bez napinaczy,kaseta zwykła, powierzchnia mattgrey HD jak to nazywają, około 77" kosztował jakieś 1200zł

Twoja wersja (napinacze i do zabudowy) to najdroższa możliwa wersja, no i prawie 2x większy.

Materiał chyba mam ten sam.

pozdrawiam

Witam Zastanawiam sie czy w moim pokoju ma sens projektor, i ile cali można oglądać komfortowo z 3 metrów i czy są projektory które z 3,5m wyświetlą obraz?. Dodam fotke zeby jakoś to zobrazować i żeby nie było ze nie na temat ;)

Moim zdaniem ma sens, obejrzyj moją instalcję

oglądam z 270cm obraz 77"

Edytowane przez belfi

bardzo fajnie masz to zrobione , już widze u siebie 80" na ścianie

Zenek

u mnie, niestety większej odległości nie wygospodaruję (we wcześnejszych wpisach wrzucałem sporo zdjęć).

Przy Twojej odległości oko już chyba nie zauważa takich zmian.

mój ekran, elektryczny z pilotem, bez napinaczy,kaseta zwykła, powierzchnia mattgrey HD jak to nazywają, około 77" kosztował jakieś 1200zł

Twoja wersja (napinacze i do zabudowy) to najdroższa możliwa wersja, no i prawie 2x większy.

Materiał chyba mam ten sam.

pozdrawiam

Sory pomyliem sie nie 5 tys a 4 tys zaplacilem tez mam matt Grey czy jak to nazywaja :) niestety zawsze to co do zabudowy jest 2 x drozsze;/ ale jakos naprawde mnie mile zaskoczyla a moich znajomych to juz nie wspomne;)Zamiast kupowac okulary to dziaiaj zwieksza sie obraz wyswietlany;)

Mam jeszcze pytanie odnoscie kolum dzisiaj sluchalem Canton Vento Reference 7dc i bardzo mi sie podobal dzwiek i tu moje pytanie jak wypadaja z nimi Paradigm Studio 100v5??moze ktos sie wypowiedziec?

Musze cos kupic w tym tygodniu.

Edytowane przez Zenek Pestka

To i ja wkleję kilka fotek na „pożarcie” niektórym na forum. Ale od początku. Tak więc na początku były dinozaury... upłynęło trochę czasu i wybudował się dom z podpiwniczeniem. Któregoś dnia urodziła się idea co by piwniczną rupieciarnię przeobrazić w coś bardziej przyjemnego dla oka i ducha. Wykonać jakąś fajną „norę” „piekiełko” gdzie by można „uciec” od zgiełku dnia codziennego. Tworząc tę mini salkę szukałem pomysłów i inspiracji na różnych forach. Przyglądałem się jak to robią inni. Po kilku miesiącach całkowicie amatorskiego majsterkowania powstało „piekiełko”. W zasadzie to nie ma się co rozpisywać jak są zdjęcia.

Witaj , z jakiej odległości oglądasz filmy i ile cali ma ekran ?

Witaj , z jakiej odległości oglądasz filmy i ile cali ma ekran ?

Szerokość ekranu to 230cm co daje przekątną ok. 104”. Oglądane z ok.3,5m. To prawie max jaki mogę uzyskać, Wielkość wydaje mi się ok nie muszę biegać oczkami po ekranie.

Szerokość ekranu to 230cm co daje przekątną ok. 104”. Oglądane z ok.3,5m. To prawie max jaki mogę uzyskać, Wielkość wydaje mi się ok nie muszę biegać oczkami po ekranie.

To super , coraz bardziej przekonuje się że u siebie z 3m moge spokojnie pomyśleć o ekranie około 80".

Teraz tylko musze posiedzieć w temacie projektorów.

Witam ponownie wracając z okresu niebytu na forum.

Przez prawie rok sprzęt grający stał odłogiem, lecz teraz mam trochę czasu i się za niego biorę ;-)

Na początek fotki pokoju, posiadanego zestawu, opis próbnego rozmieszczenia kolumn:

Ukryta Zawartość

Kolumny frontowe Pilot AS-200 [3-drożne, 200W, 4 ohm, głośniki basowe 2x20 cm], tylne Bose 501 seria 3, subwoofer aktywny Mivoc [obudowa zamknięta z głośnikiem HCM-12T].

Wzmacniacz lampowy Menguye mini 5.1 [używam 4 z 6 kanałów].

Bose na razie zostały ustawione zgodnie z zaleceniami producenta 50 cm od ściany za nimi i 30 cm od ścian obok nich, frontowe podobnie.

Jak bym nie kombinował z ustawieniami to zawsze najlepszy dźwięk [odpowiednia ilość basu itd.] jest na wysokości 1,6 m nad podłogą mniej więcej na środku sofy - coś muszę zmienić bo na stojąco kiepsko się słucha [nie biorę pod uwagę podniesienia sofy] ;-)

Czy to wg Was prawidłowe ustawienie, a może macie jakieś sugestie [w najgorszym wypadku mogę zrobić nawet "rewolucję" przestawiając szafkę ze sprzętem na drugi koniec pokoju, obracając sofę i wtedy TV będzie na środku, a jako frontowe kolumny będę mógł dać Bose - bo się zmieszczą] ?

Czy skosy i sufit z rigipsów warto wyłożyć grubą tapetą, metr od kolumn zamontować ustroje rozpraszająco-tłumiące, a może jakieś bardziej radykalne zmiany mnie czekają ?

Sprzęt ma służyć zarówno do słuchania muzyki [zarówno w stereo jak i w rozszerzeniu stereo do 5 kanałów (opcja 5 ch stereo i zamiast centralnego mogę podłączyć subwoofer, centralnego nie planuję bo nie dam rady go dobrać dobrze do tych kolumn, a i postawić nie ma go gdzie - brak miejsca w szafce) przez przedwzmacniacz Yamaha lub stereo do wyboru, odtwarzane z winyli, kaset, CD, DVD] jak i do filmów na Blu-ray, DVD.

Rodzaje słuchanej muzyki to Rock, Jazz, Soul, rzadko klasyczna.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Poweracousticman

No to i ja dodam swoje 5 groszy . Pracuję teraz nad akustyką , w niedalekiej przyszłości ( 2-3 tyg ) pojawi się Yaqin MC-100 B i jego słudzy (CD , DAC itp urządzenia) .Yanek jest teraz na ,,zabiegach '' wzmacniających , a jego sludzy w szafie , czekają na swego KRÓLA.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Macie jakieś sugestie jak poprawić jeszcze akustykę ? Myślę jeszcze o pomyśle IMACMAN-a

post-30940-0-51033400-1310327167_thumb.jpg

post-30940-0-35126500-1310327177_thumb.jpg

post-30940-0-51701400-1310327187_thumb.jpg

post-30940-0-83089000-1310327198_thumb.jpg

post-30940-0-17162400-1310327210_thumb.jpg

post-30940-0-01228400-1310327224_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez max720

... Wzmacniacz lampowy Menguye mini 5.1 [używam 4 z 6 kanałów]...

Jak długo używasz tej konfiguracji? Nie masz kłopotów z lampami obsługującymi "nieużywane" kanały? Ja mam w Mengu podłączone wszystkie kanały, ale czasami chciałbym coś posłuchać w stereo i tu kłopot - koledzy z forum "lampowego" ostrzegali mnie, że lampy pracujące na kanałach nieobciążonych sygnałem mogą "świrować" i mimo, że pozostają "bezrobotne" szybko się zużywają. Dlatego bardzo cenne będą dla mnie spostrzeżenia osoby która ma z taka konfiguracją do czynienia na co dzień.

• Pokaż nowe odpowiedzi