Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy alternatywny system analogowy

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dlaczego alternatywny? Dotad posiadam gramofon direct drive Nordmende RP 1400. Niezly ciezki itp. Postanowilem nie tylko zakupic nowa wkladke ale tez stworzyc nowy system a ten docelowo dac ojcu. Co do wyboru napedu nie bede mial problemu. Do Was zwracam sie z pytaniem dotyczacym wkladki. Potrzebuje wlasciwie dwoch wkladek. Pierwszej taniej do Nordmende - dla ojca - i drugiej dla siebie w cenie do 500zl czyli tez niedrogiej. W swoim systemie z czasem zakladam zamontowanie preampa gramofonowego. Na razie Nordmende trzymam u siebie i kompletuje system ojca jak swoj. A oto konkretne pytania:

1. Jaka wkladke kupic do 150 max 200zl do Nordmende? (orginalnie byla ATN 12 XE ale ma zlamana igle)

2. Jaka wkladke polecacie do 400zl (MM) do systemu alternatywnego ktory bede budowal dla siebie?

Preferencje brzmieniowe: raczej miekko z nasyconym sopranem dynamika i kultura. Duza ilosc starych plyt z lat 70-tych. Zdaje sobie sprawe ze moje preferencje nie sa na moja kieszen ale szukam kompromisu (na poczatek).

Pozdrawiam wszystkich.

PS Tymczasowo w obu przypadkach jako preamp prosze traktowac wejscie gramofonowe w Marantzu PM 75.

https://www.audiostereo.pl/topic/23320-nowy-alternatywny-system-analogowy/
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Cos rzadko zagladacie do tej zakladki wiec zaryzykowalem i jako ta slabsza wkladke kupilem AT 110 E. Brzmi niezle ale bardzo budzetowo. Jest przejrzysta i ma tez niezla scene - tu jestem milo zaskoczony. Niedostatkiem dla niektorych moze byc bas - potrafi zejsc bardzo gleboko ale ma malo tego najberdziej slyszalnego. Zupelnie nie jest pudelkowa. Coz kosztuje tylko 156zl wiec tak naprawde nie ma sie do czego doczepic. Kolejna to pewnie bedzie Sumiko Pearl jesli nie doradzicie nic innego. Pozdrawiam.

A może spróbuj czegoś z innej "stajni". Oscylując w budżetowym przedziale posłuchaj Shura m 44-7 , choś dedykowany jest DJ , to i zadowoli sluchacza lubiąceo dynamike i zycie w nagraniach .Silny "wykop"9,5 mV.Inna alternatywa to może coś z Ortofonów.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tak sie sklada ze jestem od kilkunastu lat djem radiowym i prowadze wlasne audycje muzyczne. Wkladek dyskotekowych mam dosc - przewertowalem ich dziesiatki. Pozytywne wspomnienie pozostawily:

Stanton 500 mkII

Monacor M 66

Shure M 44 MB

Ortofon Concorde

Pozdrawiam.

Witam. Proszę sprawdzić Ortofon 540mkII lub 530 z tej serii.Dla średniej wartości przestrzeni dość pozytywnie w barwie i tonacji ( Jazz akustyczny, Rock, POP, ) . Dla Klasyki to model Super OM 30 lub 20 ( do Jazzu już niestety nie ma tonacjii i basu ).Ceny ok. 300-600 zł.

pozdrawiam

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ten Monacor to M 22. Preampa juz nie potrzebuje bo zadawala mnie ten rozbudowany i separowany miedzia w Marantzu PM 84 - na razie. A jako druga wkladke bede mial AT 12 XE z igla od conri'ego. Wszystkim bardzo dziekuje za wpisy i pozdrawiam. Happy New Year!!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.