Skocz do zawartości
IGNORED

Jak polutować Straight Wire Rhapsody II

TheOne2005

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem z petra 2 X 0,75 m tego przewodu. Mam również wtyki Real Cable.

Oto opis producenta: Rhapsody II - podwójnie koncentryczna konstrukcja z powlekanego OFHC , precyzyjny splot zapewnia szczegółową artykulację i wspaniałą muzykalność. Holograficzna scena muzyczna. Kabel dla doświadczonych budowniczych systemów, prawie referencyjny, za rozsądną cenę.

W przewodzie znajdują się dwa kabelki koloru białego i ekran. Przeglądałem dużo wpisów na temat łączenia RCA ale w tym przewodzie kolory sugerują podłączenie 2 białych do sygnału. Czy w związku z tym ekran przylutować jako masę? A może dać z jednej strony od kompaktu 1 biały na sygnał i 1 na masę + ekran a z drugiej strony od wznacniacza nie lutować ekranu? Bardzo proszę o porady....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

AT

Ponawiam pytanie co do właściwego polutowania interkonektu jak w temacie. Ktoś kiedyś wspominał o tej firmie i sposobie lutowania przewodów Straight Wire, proszę więc o właściwe sugestie. Czy ekran w tym interkonekcie pełni rolę również masy?

AT

Możliwości sa tylko dwie:

1. Albo obie żyły na sygnał ("+") a ekran na "-"

2. Albo jedna żyła na "+", druga na "-" a ekran podłączony do "-" z jednej strony (tu już kwestia wyznawanej filozofii, moim zdaniem strona odbiornika).

Wypróbuj co da lepsze efekty.

Pozdr.

• 3 tygodnie później...

Nie wiem czy dobrze myślę ale wzmianka dystrybutora "Podwójnie koncentryczna konstrukcja" - w środku 2 białe kabelki, każdy z nich ma osobny ekran, po ekranie oba znowu oba ekrany są osobno izolowane itd sugeruje chyba zlutowania tych dwóch białych przewodów na sygnał a tych dwóch ekranów na masę.Tak miałem wcześniej polutowane. Teraz mam jeden na sygnal, jeden na masę i ekran z jednej strony od CD, z drugiej odcięty. Pojawiła się znacznie lepsza przestrzeń, detaliczność, bas troszkę zmalał ale wydaje mi się, że poprostu zyskał na kontroli - już nie jest taki miękki jak przedtem. Moje pytanie brzmi: Czy ktoś wie jak właściwie zgodnie z konstrukcją tego przewodu należy polutować ten kabel?Może ktoś zetknął się z konstukcjami podwójnie koncentrycznymi z oddzielnymi ekranami i ma jakieś doświadczenie na temat brzmienia różnych konfiguracji lutowania końcówek? Zamieszczam zdjęcie budowy przewodu-chodzi oczywiście w dalszym ciągu o Straight Wire Rhapsody:)Zakupiłem dzisiaj przyzwoite końcówki....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

AT

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.