Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil Mistral front - czy słusznie?

Toma666

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dość zagmatwany problem:

Chcę kupić podłogowe kolumny do małego (jakieś 12m2) i zagraconego pokoju. Najlepiej żeby miały jakąś rezerwę mocy bo za kilka miesięcy przenoszę się do większego (30m2 na ze skosami). Mój wybór padł na przednie Tonsile Mistral, głównie ze względu na cenę oraz dające nadzieję opinie ;] Słucham rocka i metalu, przede wszystkim symfonicznego blacku i trochę progresji, ambitniejszy grind a czasem nawet coś ambientowego też sie znajdzie.

Jakie są Wasze spostrzeżenia i uwagi dot. tych kolumienek, chociaż zdaję sobie sprawę, że w tej cenie nie można oczekiwać cudów. Moje wrażenia odsłuchowe pewnie niewiele wniosą bo muzyki słucham przede wszystkim w słuchawkach (Koss UR40) i już to bardzo mi odpowiada. Jeśli już muszę to jest jeszcze komputer z kartą SB Player 1024 i pierdziawki Creative Inspire T2900 (chociaż gdyby nie prawie całkowity brak środka to nie miałbym wiekszych zastrzeżeń). Ale z drugiej strony słuchałem u kumpla Radmorów LS-30 i nawet ze wzmakiem Unitra Trawiata bardzo mi się podobało, chociaż to już nie ta klasa..

A teraz drugi problem (tak,tak):

No więc nie mam do nich żadnego wzmacniacza ;]

Czytałem trochę na forum i pewnie w ciągu miesiąca-dwóch kupię jakąś używkę Pioneera czy Onkyo, ale czy jest sens kupowania kolumn najpierw, a wzmacniacza dopiero potem? No i jaki wzmacniacz nadawałby się do takich kolumienek, cena (oczywiście z allegro włącznie) ok. 300zł max. 400zł?

Podsumowując czy są jakieś kolumny w granicach 700zł stanowiące godną konkurencję dla Mistrali i jaki wzmacniacz do niego wybrać?

Uff, koniec ;]

https://www.audiostereo.pl/topic/23435-tonsil-mistral-front-czy-s%C5%82usznie/

Podaj maila żeby nie robić reklamy na forum, albo napisz do mnie [email protected] . Też słucham takiej muzyki, mam podobny pokój i właśnie jestem w trakcie pozbywania się swojego sprzętu :-)

Widzę, że mam problemy ze sprecyzowaniem o co chodzi. Kolumienki kupuję z myślą o większym pomieszczeniu więc zapomnijcie o tych 12m2, jakiś czas najwyżej się z nimi pomęczę ;]

za około 700zł można kupić nowe kody 702F - miały pozytywne opinie i przyznam ze sam na początku stycznia mam zamiar je kupić i posłuchać trochę z ciekawości.

Moim zdaniem nie ma sensu kupowania wcześniej kolumn niż wzmacniacza - chyba że trafia się akurat jakaś dobra okazja - to wtredy trzeba kupować. Jeśli postawisz same kolumny w domu i nie bedziesz mial do czego podłaczyć to Cie będzie skręcało patrząc na nie.

Ja w cenie do 400zł kupiłem amplituner stereo Denona - dużo słucham radia.

>Podsumowując czy są jakieś kolumny w granicach 700zł stanowiące godną konkurencję dla Mistrali i

>jaki wzmacniacz do niego wybrać?

>Uff, koniec ;]

Tannoy M4 przy pewnej dozie szczescia jest mozliwy do wyrwania za 700-800zl na allegro. Sam posiadam takie kolumny i jestem z nich zadowolony. Wiele innych osob na tym forum rowniez sie bardzo pochlebnie o nich wypowiada.

Widzę, ciekawe są ale wolałbym nie pakować sie w używane bo nie mogę ich posłuchać przed zakupem, zwłaszcza że te nie są już produkowane. A nawet mojemu poronionemu słuchowi przyda się jakiś punkt odniesienia...

Być może warto poczekać na nową serię Tonisila - OMEGA. Były prezentowane na AS 2005. Słuchałem podstawkowych kolumienek z tej serii i grało to b. dobrze. Byłem mocno zdziwiony. Niestety na stronie Tonsila ich jeszcze nie ma.

kody można trafić nowe za 700 zł tylko trzeba poszukać i troche sie potargować. Że w tej chwili nie ma na allegro to jeszcze nie przesądza sprawy. Używane można dostać za ok. 500 zł. Ostatnio jakaś dziewczyna za 500 zł sprzedawała i nie sprzedała - a były na gwarancji jeszcze. Nasz kolega forumowy widziałem że za 600 zl sprzedawał z lepszymi kondensatorami już. Co do efektywności - to posłuchaj najlepiej ich i zobaczysz czy to rzeczywiście tak jest - no bo sam zauważyłem, że niekiedy efektywność jest podawana przez producenta wysoka, tylko że przy głośnej muzyce już sie pojawia sporo zniekształceń a inne niby z mniejszą efektywnością grają z podobną głośnością i bez zniekształceń. Nie ma co bazować na suchych parametrach - sam tego doświadczyłem.

Czyli znowu wychodzi na to że kupię te, które wg. mnie ładniej zagrają. A z tym różnie bywa ;]

A co ze wzmacniaczem, potrzebny mi jakiś bez bajerów, może być bez pilota, ważne żeby grał równo i czysto ;]

Widziałem, że z tańszych nie narzekają na Denona PMA350 i jakieś modele Pioneera ze sredniej półki. Przydałoby się trochę opinii no i modeli, najlepiej jak najtańszych ale górna i raczej nieprzekraczalna granica to 350-400zł

->rekin

Nowe kolumny Tonsila serii omega brzmią rzeczywiście dość ciekawie ale to nie ten budżet!Nie wiem ile będą kosztowały podstawkowce , lecz fronty , to wydatek około 4500 zł!Jeżeli już mówimy o nowych konstrukcjach firmy Tonsil , to raczej seria premium ale i tutaj cena jest nieco większa od założonego budżetu- fronty to ok. 1000 zł.

Toma666

Z 350 - 400 zł to sobie zloz GainClona, albo poszukaj kogos kto ci zlozy, nie kupisz nic lepszego do 2.000 zł a z GC na pewno nie bedziesz narzekal, no i bedzie tak jak chcesz bez pilota :-), a kolumny ... tez na razie czegos szukam, bo zmieniam moje Eltaxy i Suba JBL na cos, czego jeszcze nie wiem :-)

W założonym budżecie , z konstrukcji Tonsila moim zdaniem ciekawsze bedą kolumny czat , jednak w tym wypadku kontrowersjne jest ich wzornictwo , natomiast stosunek jakość/cena jak najbardziej korzystny.

Czatów słuchałem dzisiaj, co prawda w auchan, podłączone do jakiegoś wzmaka yamahy, ale wydały mi się strasznie denne... Poza tym parametry nie powalają...

GainClone - rozumiem, że chodzi o wzmacniacz? Kogoś składającego takie rzeczy raczej nie znajdę, ew. jeśli coś takiego pojawi się na allegro mogę się zainteresować...

A coś ze wzmacniaczy bardziej masowych? Przeleciałem przez wyszukiwarkę ale wiekszość postów stanowią dawno niedziałające linki allegro...

A o Mistralach czytałem wszystko co znalazła wyszukiwarka, ludziska generalnie nie narzekają ;]

>A coś ze wzmacniaczy bardziej masowych

a np coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No właśnie o czymś takim mówiłem, ale podobno pozornie dużo słabszy PMA350 jest od niego lepszy...

Ukryta Zawartość

A taki Rotel? Trochę co prawda dobity ale...

Ukryta Zawartość

->Toma666

Dobrze robisz , że sam odsłuchujesz sprzętu , bo ma grać dla Ciebie.Jeśli chodzi o MM ,to nie ma tam najlepszych warunków do odsłuchu i nawet dużo droższe kolumny niż czaty mogą tam zagrać beznadziejnie.Co wcale nie znaczy , że bezwzględnie je polecam- sam kiedyś wybrałem maestro zamiast czatów ale była to droższa opcja.

Jeśli chodzi o Diorę WS 504/704 to należę do osób , które uważają że w swojej cenie gra całkiem nieżle choć z jej cenami też różnie bywa.Tak czy inaczej warto jej posłuchać , byle nie z altusami , jak to czyni wielu osób które ją póżniej krytykują.Jest to dość popularny wzmak , więc z odsłuchem nie powinieneś mieć problemów.

Jeszcze jedna sprawa o której zapomniałem: do wzmaka będzie przez jakiś czas (raczej dłuższy) podłączony komputer, więc przydałoby się chinchowe wejście, ale chyba najzwyklejszy AUX załatwia sprawę. Czy jeśli wymienię kartę na np. Audigy 2 to różnica w brzmieniu będzie wyczuwalna i czy w ogóle komputer nadaje się na źródło muzyki (nie zawsze mp3, często cda i formaty bezstratne)?

Jak się sprawdza stacjonarny wzmacniacz podczas korzystania ze słuchawek, czy nic nie szumi itp. (wiem wiem, strasznie laickie ale wolę mieć pewność ;)?

PO pierwsze - wypadało by tuningować komputer aby go wyciszyć maksymalnie, bo szum wiatraków zabija muzykę. Mogę polecić tani sposób.

Jeśli masz kartę dzwiękową zintegorwaną to usłyszysz różnice po zakupie Audigy.

Oczywiście że się nadaje - szału nie ma, ale najgorzej też nie jest.

Pytania : Jak się sprawdza stacjonarny wzmacniacz podczas korzystania ze słuchawek, czy nic nie szumi - raczej nie zrozumiałem co mialeś na myśli.

Do kompa to się wpakuje poduszkę i będzie po krzyku ;]

Karta to SB 128 PCI (a nie Player 1024 jak mi się wydawało)

Miałem na myśli to, jaka jest różnica w dźwięku w słuchawkach między wzmacniaczem a odtwarzaczem przenośnym, nie takim znowu najgorszym i stworzonym przecież do pracy ze słuchawkami? Słuchawki to aktualnie Kossy UR40 ale niewykluczone, że jeśli mi się spodoba ich gra ze wzmacniaczem to zaopatrzę się w jakieś poważniejsze.

Ukryta Zawartość

A tu taka Diorka WS 504, wygląda jakoś dziwnie 'bazarowo' ;]

o takim typie mowa, czy o starszych seriach?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.