Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do Rotela RA971+RCD951

zorro102

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie zakupiłem po dobrej cenie RA971+RCD951 + tuner. I teraz mam pytanko - Jakie do tego Kloumny?- (2000-3000zł). Moje typy to AVANCE 503 MKII, Wharfedale Pacific EVO 20 i nie wiem co dalej może macie jakieś inne typy. (pokój 18m średnio umeblowany) Problem w tym że nie kupie ich w salonie (ceny) więc raczej ich nie posłucham. Proszę doradzcie coś!!!

https://www.audiostereo.pl/topic/2353-jakie-kolumny-do-rotela-ra971rcd951/

Jeśli lubisz dźwięk detaliczny z dobrą stereofonią to polecam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

JM Laby charakteryzują się dodatkowo podatnością na upgrade'y.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Słucham różnych gatunków muzycznych toteż zależy mi aby były to kolumny uniwerslane. Lubie ciepłe,detaliczne brzmienie z dobrą "stereofonią" ciepłą srednicą, ogólnie lubię brzmienie miękkie ale zarazem szczegółowe. Preferowałbym kolumny podłogowe

A tak na marginesie drodzy "koledzy-forumowicze" nawróciłem się sprzeda łem mój zestaw do kina domowego (huraaaaaa!!!!!!!) I teraz tylko stereo!!!!, ma początek bez szaleństw ale jak uzbieam dużo kasy to moze Levinson i Grand Utopie (hihi)

zamiast dużo kasy na levinsona i utopie, zycze ci bys poszedl po rozum do glowy i nawet za te 2-3 tys sam przesłuchał pare kolumn.

zachecam przede wszystkim do odsłuchu DA52, VAHaydyn, Opera, Esa Vivance, Ostinato.......

Nie odpuściłbym przesłuchania Tabletek 2000 z II ręki, bo pasujądo Twego opisu preferencji.

Ja mam pokój 25m2 i jest dobrze, ale 15-18m2 to chyba dla nich to jest to.

Pozdrawiam.

tak ciepłe brzmienie no cóż

1. Qba Mieszko - ale trudne do ustawienia i trochę przekraczają budżet

2. VA Haydn - tak mogło by to zagrać bardzo dobrze chociaż za ciepło

3. DA 52 - niestety nigdy nie miałem okazji posłuchać z jakimkolwiek Rotelem

4. Esa Vivace stanowszo zły wybór dżwięk dynamiczny , ekspresyjny , mało ciepła

5. ESA Ostantino - tak to mogłoby być to

6. Dali 6006 - będzie w miarę ciepło ale za dużo basu , oj za dużo w 18 m2

7. Tak andrea ma racje z Tabletkami mogłoby to zagrać w sam raz , ale zdrugiej strony dla mnie Wszystkie Pro Ac grają trochę beznamiętnie ( oj chyba się narażam ??? ) chociaż inni powiedżą , że neutralnie , za to bardzo dobra stereofonia

Powiem szczerze ciężko znaleźć podłogowe kolumny do 18 m2 grające z Rotelem - aby nie było za dużo basu

Polecam Dynaudio Audience wszelkiej maści, bo z Rotelem tworzą naprawdę zgrabny duecik. Jest i ciepełko i przejrzystość jednocześnie. Poza tym 971 daje dużo prądu, więc z wysterowaniem nie będzie najmniejszych problemów.

do andrea

oczywiście bez urazy - nie mam nic do zarzucenia ProAc-om ale miałem okazję posłuchać w swoim życiu PA 3.8 2.5 i właśnie tabletek zawsze brakowało mi trochę zadziorności

do jazzu , muzyki instrumentalnej bardzo pięknie , ale jak przychodziło do oddania bardziej agresywnych klimatów

przykład Cztery pory roku w wykonaniu N. Kennedyego jest dość ekspresyjne , w mojej ocenie PA najsłabiej uwypuklały różnicę w tej ekspresyjności między wykonaniem N. Kennedy-ego a innymi wykonawcami.

Co mi się podoba no cóż gusty się zmieniają , jeszcze dwa, trzy lata temu bardzo podobał mi się dźwięk VA wszelkiej maści ale ostatnio zachorowałem na coś innego nazywa się to ODIN i jest kitem SEAS-a na głośnikach serii excel , złożył to znajomy i brzmi to wspaniale , bardzo uniwersalne kolumny , kiedyś bardzo chwaliłem JAMO Concert 8 , ale tam zwrotnica 1 rzędu rzeczywiście daje się we znaki na wyższych częstotliwościach , ODIN to zupełnie inna bajka , wszystko podane jak na taacy bez żadnego domyślania się , można posadzić chór i wyciągać poszczególnych ........, a jednocześnie brzmienie nie męczące , nie agresywne , z pewną nutą zadziorności która dodaje im tego własnego charakteru , co pozwala się z nimi utożsamiać

niestety kit bardzo drogi - same głośniki w okolicach 7,5 tys zł , komponenty do zwrotnicy tak na oko też wyjdzie z 1,5 tys, plus obudowa tą da sie zrobić najtaniej

nigdy nie przypuszczałem , że głośniki z membranami magnezowymi mogą być tak muzykalne.

grzegorz,

kupic najprosciej komponenty mozesz u Qby. Bedzie drogo.

Natomiast sam projekt nie jest tajemnica:

Ukryta Zawartość

pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

kit jest na stronie głównej seas-a ( tam są lepsze rysunki ) głośniki rzeczywiście są drogie , dla pocieszenia wam powiem że w Niemczech najwyżej 20 % taniej ale za to w stanach aż 50 %

kitu nie kupiłem , tylko słuchałem u zaprzyjaźnionego kolegi z Niemiec

tak tylko on ma CEC i jakieś wzmacniacz , marki nie pamiętam za duuuuuże pieniądze ( przynajmniej jak na nasze warunki )

tak więc same głośniki to nnie problem , tylko od razu trzeba mieć kasę na nowe klocki - więc raczej śpiew dalekiej pieśni

Przy czym uwaga nie każdy lubi dźwięk z membran metalowych - to kwestia gustu

Panowie jeszcze jedna mała prośba czy znacie jakieś dobre sklepy audio w województwie łódzkim (z Łasku jestem) z takim sprzetem ?, bo ja nietety nie. Kiedyś był nim Benefit na Kościuszki w Łodzi a teraz tam jest dno.

Ja bym dodał jeszcze Audiowave Solidus (3kzł), o ile możesz podjechac do Zabrza napewno wyjedziesz z kolumienkami :-). Przestrzeń precyzja i naturalność, stolarka niesamowita. U mie również grają z Rotelem. Nawiasem mówiąc też byłem chętny na ten zestaw którego nabyłeś, cena była bardzo dobra. Gratuluje zakupu!

Czy można prosić jeszcze pare słów o Audiowave. Przyznam się, że również poszukuję monitorków do RA972 ale przyznam się, że Audiwave nie brałem pod uwagę. O ile pamiętam z przypadkowego odsłuchu brzmiały jakos za jasno i zupełnie bez masy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.