Skocz do zawartości
IGNORED

Totem Mite, Staff, odsluchy, schematy

systex

Rekomendowane odpowiedzi

Moja koncepcja zmieniła sie tylko co do rezystora. Jeżeli mam tam pakować rezystor w cenie ok 20zł/szt, to zdaje sie na fachowców. Dodo i krysias obstawili Caddocka, nie będę wyważał otwartych drzwi.

Cewka oczywiście tylko litz. Kondy mam:)

kurcze jedni pisza ze RDC cewki ma wplyw na stroosc filtra, inni ze 0,2 ohma jest pomijalne i lepiej zainwestowac w cewke LItz z mniejszym RDC niz z drutu z RDC 0,4.....na razie dopisze dolisty sie na te cewki Litz Solena, bo od jutra przez wekend nie mam netu, ale gdyby cos sie w miedzy czasie zmienilo na "lepsze" to prosze mnie uwzglednic w tej zmianie :-)

>>mlody2:SOLEN-55866(4,7 PPE) x 2, MILLS-Tutaj jeszcze musze pomyslec ale 2 sztuki napewno;)

>>lancaster: SOLEN-59295 x 2szt, Caddock MC930 3ohm x 2szt

>>saczek_XTRM: SOLEN-59295 x 2szt, SOLEN-62355 x 2szt, MiLLS-64617 x 2szt, MiLLS-64620 x 2szt,

>>MiLLS-64410 x 2szt

>>systex:14AWG SOLEN 0.82mH 2szt (59295), Caddock MC930 3,3ohm 2szt, Caddock MC930 3,0ohm 2szt,Solen 0,68uF (51546) 2szt, Solen 2,7uF (55876) 2szt

>>rodro: Solen 0,82mH (59295) x 2,mills 3,3ohm (64401) x 2, Solen 0,68uF (51546) x2, Solen 2,7uF

>>55876) x2

>>piortek: 14AWG SOLEN 0.82mH x2 (59295), MILLS 3R3 MRA-5 x2 (64401), SOLEN 2.7uF 400v x2 (55876)

>>GNAKED: SOLEN 0.82mH x2 (59295), MiLLS-64620 x 2szt

>>

>>-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

>>

>>AcoustiC: cewka litz 0,82mH/0,4ohm x 2, rezystory Mills 3,3ohm x 2, SCR MKP 0,68uF x2

>>grip: cewka litz 0,82mH/0,4ohm x 2, rezystory Mills 3ohm x 2, Solen 0,68uF x2, Solen 2uF x2

systex ->

litz ma w tej aplikacji inny adventage over the solid core coil -

To woofer ma pracować do 4000 hz , w normalnym solid core to wydaje mi się , że nastąpi efekt naskórkowości , i tym samym jakieś tam straty na wyższych częstotliwościach

z drugiej strony taśma ( podobno ?) nie daje najlepszych niskich częstotliwości ( a tu mały woofer mamy )

Dlatego litz aby pogodzić duży przekrój z brakiem efektu naskórkowości

Ja nie znam głośników tonsila , ale gwizdki to podobno jak mawia pewien spec drą mordę , więc może Mills będzie lepszy ? :) -

A gdzie składacie to zamówionko w PCX ?

-lancaster ->

czy ty aby nie kupowałeś pio od ALEX-a - to po co ci te soleny , SCR , czy Axon jak tam zwał ?

Zasadne jest pytanie czy na częstotliwości 20kHz występuje efekt naskórkowości....? Zdaje się, że podręczniki rozmijają się z uchem melomana ;). Po drugie, żeby się go pozbyć to chyba trzeba by było mieć w lince druciki izolowane i dopiero na końcach je odizolować. Tak przynajmniej postępuje się w technice w.cz.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Dal zaspokojenia twojej ciekawości to nie wiem jak cewki litz Solena ale z intertechniki tak właśnie mają tj. każdy z 7 drutuw jest izolowany emalią , następnie skręcany i czymś tam scalany z resztą , lutowanie wszystkich na początku i na końcu :)

Co do naskórkowości to masz rację - jeśli więc nie naskórkowości to może zniekształcenia fazowe ? :)))

kurcze Pro-Ac w swoich Response 2.5 swoja droga bardzo dobrze ocenianych stosuje cewki rdzeniowe, kondy takie sobie i ceramiczny rezystor i to wszystko w parze ze Scanami, a my do Tonsili spieramy sie czy cewka Litz z 78 drucikow bedzie lepsza od cewki tasmowej, dajemy rezystory Caddock i kondensatory Solen... choroba:-), tak sie zastanawiam czy nie przeginamy, podejrzewam ze koledzy ktorzy skladali sobie klony Pro Ac troszke sie dziwia ze juz zamienilismy ponoc jedne z najlepszych rezystrow Mills na te diody Caddock :-)

Zalaczam fotki zwrotnic w ProAc i w Totemach ...

Mam nadzieje ze wydane pieniadze na te dziwne, drogie elementy przyniosa porzadany efekt i zawstydzimy niejednego posiadacza innych "klonow"

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9877-100004854 1170287909_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...ale zadyma;)

>>mlody2:SOLEN-55866(4,7 PPE) x 2, MILLS-Tutaj jeszcze musze pomyslec ale 2 sztuki napewno;)

>>lancaster: SOLEN-59295 x 2szt, Caddock MC930 3ohm x 2szt

>>saczek_XTRM: SOLEN-59295 x 2szt, SOLEN-62355 x 2szt, MiLLS-64617 x 2szt, MiLLS-64620 x 2szt,

>>MiLLS-64410 x 2szt

>>systex:14AWG SOLEN 0.82mH 2szt (59295), Caddock MC930 3,3ohm 2szt, Caddock MC930 3,0ohm 2szt,Solen 0,68uF (51546) 2szt, Solen 2,7uF (55876) 2szt

>>rodro: Solen 0,82mH (59295) x 2, mills 3,3ohm (64401) x 2, Solen 0,68uF (51546) x2, Solen 2,7uF

>>55876) x2

>>piortek: 14AWG SOLEN 0.82mH x2 (59295), MILLS 3R3 MRA-5 x2 (64401), SOLEN 2.7uF 400v x2 (55876)

>>GNAKED: SOLEN 0.82mH x2 (59295), MiLLS-64620 x 2szt

>>grip: SOLEN-59295 x 2szt, rezystory Mills 3ohm (64620) x 2, Mills 3,3ohm (64401) x 2 Solen 0,68uF (51546)x2, Solen 2uF (55875)x2

>>-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

>>

>>AcoustiC: cewka litz 0,82mH/0,4ohm x 2, rezystory Mills 3,3ohm x 2, SCR MKP 0,68uF x2

>Grip

>No właśnie tak myślałem, ale patrząc na zamówienie widzę, że sporo osób zamawia kondensatory 2,7 uF

>i 0,68 uF.

Ja tak zamawiam poniewaz mam juz (chyba dobre kondy) 2uF, sa to ruskie olejowki do dostania na allegro za 2-5 zł szt, mam zamiar polaczyc je z tym solenem 0,68uf. Asekuracyjnie, gdyby taka konfiguracja sie nie sprawdzila biore 2,7uF... w razie czego z kondami tak markowymi zawsze mam co zrobic, chocby wymienic na wyjsciu w CD

Pozdrawiam

Ciekawa wypowiedz kolegi z forum w dziale stereo:

"...Nie jestem konstruktorem kolumn a jedynie odbiorcą dźwięku i dla mnie osobiście jest bez znaczenia czy w środku Państwa kolumny znajdują się najwyższej klasy elementy czy też gromada śpiewających krasnali !!!!..."

moze powinnismy za krasnalami sie rozgladnac :-D

hehe a ja znalazem 3,16R, jak ktoś chce może sobie zamówić :P

Ukryta Zawartość

są w NASA ;)))

Ukryta Zawartość

systex "kurcze Pro-Ac w swoich Response 2.5 swoja droga bardzo dobrze ocenianych stosuje cewki rdzeniowe, kondy takie sobie i ceramiczny rezystor i to wszystko w parze ze Scanami,"

No tak, ale nasze paczki mają zagrać lepiej;)

Teraz to sie będzie działo...:))))

lancaster

wiesz, ja nie wiem skąd jesteś , ale jeśli masz możliwość to spróbój posłuchać RLS Caliso one są na Vifa PL11 i SS1013 + ale co najważniejsze są cięte wysoko 4000-5000hZ pierwszym rzędem - zobacz czy ci ten dźwięk odpowiada.

jak budowałem ME2 ( ariel) to wypróbowałem 1 rząd na SS 9500 cięty wysoko ( pierwsze próby Olsona ), no mi się osobiście nie podobało - strasznie wrzaskliwie było.

Nie sądzę więc , że ten tonsil będzie lepszy od SS9500 więc dźwięk może być podobny ( albo i nie :))

No i nie wiem , jak Totem doszedł do obciążalności 80W przy 4 Ohmowym wooferze , głowę daję ,że przy 30-40W wszystko pójdzie z dymem.

jeszcze nikt nie napisal o brzmieniu,a w temacie jak byk - poza schematami jest o odsluchach.

Ja kiedys - dawno temu - sluchalem MIte i mi bardzo sie podobaly, ciekawe ze naprawde nikt ich nigdy nie slyszal.

Mysle ze opinnie tez sa bardzo wazne czego ew mozemy sie spodziewac i w jakich konfiguracjach...

Dodo z krzykliwoscia Mite nic nie maja wspolnego, boza okrzykami zachwytu po ich wysluchaniu :-))

dodo, przypuszcza, że ze względu na ten efekt o ktorym piszesz tweeter jest cięty ciut przymałym kondem. Kiedy z kapelusza strzelałem zwrotkę do Mite w zasadzie wszystko się zgadzało, z wyjątkiem wartości konda właśnie.

Widziałem tam 4,7uF, jest 2,68uF. Gdyby Totem dał 4,7uF pewnie by nie było tej zapadłosci 1,5-4K, ale też głośnik by wrzeszczał, albo nawet poszedł z dymem przy np 20W.

Co do obciążalnosco sie zgadzamy, do salonu nikt nie powinien wstawiać tych paczek . Widzę je max. w 16m2. Wtedy pozimo ciśnienia powinien być wystarczajacy i te 20-30W w zupełnosci wystarczy.

Zresztą spójrz jaką obciążalnosć dla niskich f ma 18W8535 w R 2.5. Nic lepiej:)

Ja ich sluchalem swego czasu w dwu konfiguracjach:

1. Wzmacniacz i CD Musical Fidelity taka czarna seria E10 i cos tam tez 10, bylo super, bas, stereofonia itp

2. Wzmacniacz lampowy, nie pamietam jaki, transport i DAC Sonic Frontiers, wbrew pozorom wcale nie zagralo lepiej.

W/g mnie swiadczy to o pewnym okreslonym charakterze tych kolumn, i tak z tego co ja zapamietalem (dawno temu to bylo) Bas - jak na tak male skrzynki wrecz potezny, ale ogolnie niskiego basu niewiele, za to wyzszy niezly dosc dobrze kontrolowany, srednica detaliczna pelna emocji, ale nie krzykliwa, bardziej bym opisal ze "lampowa", wysokie, coz kontakt z kopolka Tonsilu kazal automatycznie szukac piskow, szelestow, mocnego zapiaszczenia, krzykliwosci,

niestety nic z tych rzeczy, gora po prostu grala ...

Ogolnie moje wrazenia byly takie, gdyby "rozebrac" dzwiek z tych kolumn na podzakresy to na duzy plus wypada tylko srednica i stereofonia, reszta jest powiedzmy sobie szczerze - taka sobie.

Jednak po probach skupiania sie na jakis niedociagniaciach czlowiek obcujac z tymi zestawami po chwili zapomina o wszystkim i zaczyna sluchac muzyki, i calosciowo te malutkie Totemy tworza naprawde przyjemne brzmienie, ktorego mozna sluchac i sluchac.

Ja osobiscie wole sluchac muzyki niz jak graja poszczegolne glosniki itp.

Mam nadzieje ze jakosc dzwieku z naszych "klonow" bedzie mocno zblizona do oryginalow.

Pozdrawiam

a teraz uwaga:

KONDZIORKI

2 Siemensy MKP 1uF >> do kupienia np tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) [1]=b2c_insert&cookie_v[1]=F0&cookie_d[1]=&cookie_p[1]=%2f&cookie_e[1]=Tue%2c+18-Apr-2006+17%3a56%3a17+GMT&cookie_n[2]=b2c_hk_cookie&cookie_v[2]=WW2&cookie_d[2]=&cookie_p[2]=%2f&cookie_e[2]=Tue%2c+18-Apr-2006+17%3a56%3a17+GMT

1 iTW 0,68uF >> nie znalazłem

DALE RS-2B 3.16 ohm 1 % >> znalazłem tutak 2R >>

Ukryta Zawartość

ten rezystor kosztuje RS-2B/2-OHM 2-OHM 3W 1% WW RESISTORS $0.40

więc jak widać oprócz cewki super elementów w zwrotnicy nie ma......Mite jak "mit" ;)))

NO I CO Z TYM OKABLOWANIEM? CHYAB BĘDĘ SIĘ PYTAŁ LUDZI..........

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.