Skocz do zawartości
IGNORED

Totem Mite, Staff, odsluchy, schematy

systex

Rekomendowane odpowiedzi

Szamon Timotei dotarł wczoraj do mnie i zawartość już zaczeła grać. Zastanawiam się tylko co zrobić z br.

PS. 2 metry kabla na okablowanie wewnetrzne dwoch mite wystarczyło na styk, wygodniej by bylo z 3 metrami ;-)

>>Lancaster

Ja też chciałbym podziękować za batony (bakaliowe) i za cierpliwe patronowanie całego przedzięwzięcia.

BTW czy mógłbyś zamieścić swoje zdjęcie; jestem ciekaw jak sie wygląda stosując taką dietę:))Pozdrawiam.

Panowie, wam to tylko żarty w głowie, a ja musiałem spożyc to wszystko dla dobra sprawy!:))

A tak serio, to trochę mi głupio, że nie popakowałem tego w papier pakowy.

Pozdrawiam

lancaster, 29 Lip 2006, 19:21

w sumie dobrze , ze tonsil dal CI troche czasu

w krotkim tempie zjesc tyle slodyczy

chyba do wielkiej ksiegi rekordow moglbys wtedy startowac:-)

Ja również mam już głośniki w domu, właśnie przywiozłem paczkę rowerem z poczty. Dziękuję.

Trochę mnie niepokoi i zastanawia charakterystyka GDWK w zakresie 10-20 kHz. Toż to tragedia, wahania o prawie 10dB góra/dół, strasznie to wygląda, ale nic to. Zobaczymy jak to będzie grało.

Mówią na mieście że jak lancaster organizuje zamówienie to nie ma .... ... paczka też dotarła dziekuje bardzo co prawda jestem na urlopie i na razie wooda się leje ... twoje zdrowie za cierpliwość panie Lancaster

Już teraz rozumiem dlaczego moje 10/80 , które kupiłem zakurzone grają lepiej, inaczej niż 10/80/7. Pawdopodobnie mają kopułkę "czwórkę". Domyślam się że jednak skoro Totem zamawia GDWK nie dokońca złożony, to jednak go rozkręca i modyfikuje. Może ta modyfikacja polegać np. na pokryciu go 0.1 mm powłoką, w celu uzysania liniowośći? 10 dB róznicy w paśmie słyszalnym to tragedia.

PiMi, widzę, że czujesz potrzebę tworzenia na siłę:)

Skad wiesz z której pianki co miałeś zrobione? Skąd wiesz, że ten Twój GDWK 10/80/7 nie jest poprostu źle poskładany?

Totem zamawia skręcone gotowe głośniki, nic nie pokrywa czymkolwiek od wewnątrz. Jedyna różnica w stosunku do tego co my dostaliśmy jest taka, że piankowe naklejki na fronty głośników jadą osobno, bo Tonsil ponoć naklejał je niezbyt równo. Dla nas jednak ponoć postarali sie nakleic je prosto;)

Poza tym pisałeś, że ten GDWK10/80/7 grał Ci jakos jasno/ostro, a nie ciemno zdaje się? A taki spadek przy 10K może oznaczac łągodniejszą górę i nic poza tym. Co akurat w przypadku tej konstrukcji nie musi być problemem, bo oryginalne Mite grają ponoć jasno.

Przy pokryciu głośnika jeszcze jedną warstwa czegokolwiek spadnie jego efektywność, tak, ze tą "złotą wartoiść" 3,16ohm tym bardziej mozna między bajki włożyć.

Poza tym, jeżeli Zybel się wyrobi, to około czwartku odpalę wreszcie swoje Mite i napisze co słychac.

W każdym razie z tego co piszesz, to raczej jest dokładnie odwrotnie, tzn Twój GDWK10/80/7 jest z pianki 4 przez co zagrał Ci jaśniej, a GDWK10/80 jest z pianki trójki, powlekanej, bo dzieki lekko złagodzonej górze zagrał Ci jak Totemy z bieżącej dostawy w salonie;)

W sumie zapytam od jakigo czasu te głośniki tak idą...

Pozdrawiam

No proszę i zamotałem sie..oczywiscie ten bardziej zazgotliwie/jaśniej grający głośnik to oczywiście ten z pianki czwórki, bo nie ma zaokrąglonej góry. Ale mozesz sie spodziewać, ze raczej tak gra na skutek złego montażu kopułki, albo jej nieoryginalności. Druga rzecz, właśnie wziąłem do ręki pomiary. U siebie mam 3dB spadek prz 11-13KHz względem poziomu średnich tonów, a potem przy 14KHz ciśnienie wraca do normy.

Normalnie przy takim wyniku pomiaryu producent podaje liniowość +/- 1,5dB i ma rację. Skąd 10dB?

Aczkolwiek kopułki w tym zakresie(10-20KHz) idą raczej równo.

Pozdrawiam

>lancastet

Przede wszystkim lancastee RESPECT za zakończenie akcji z głosnikami z Tonsilu, wielka sprawa!

Może i kombinuję jak koń pod górę ;-) W sumie nie wiem czy moje GDWK są oryginalne ale:

1. Te 10/80/7 kupione u Wieszczecińskiego sprawiały wrażenie zapakowanych oryginalnie, z naklejkami na pudełkach, magnesach itp. Grały metalicznie i ostro. Skan charakterystyki dołączonej do nich zamieściłem 24 czerwca na stronie 32. tego wątku razem z charakterystyką 10/80 sprzed kilku lat uprzednio przytaczanej przez krysiasa.

2. Głośniki nazywane 10/80 kupione wysyłkowo ze sklepie w Białymstoku z ogłoszenia na allegro też wyglądają na oryginały ale opakowania były bez oznaczeń. Może są skłądane na kolanie , ale grają bardzo dobrze. Integrują się z GDN i w odsłuchu na kilku wzmacniaczach są naprawdę super. Niczego im nie brakuje. Takiego dźwięku życzę wszystkim składającym klony Mite oraz płacącym kilka razy więcej za kopułki innych wytwórców.

3. 10 dB wziąłem z charakterystyki zamieszczonej przez Ptysia, niebieski wykres pomiędzy ok. 11 i ok. 14 kHz. Przyjąłem , że podziałka to 2 dB - nie ma skali na tym skanie. Jeśli się mylę i podziałka to 1 dB to mea culpa, i skok jest 5 dB.

Czekam z niecierpliwością na wysyp opinii klonerów. Przy takiej ilości zamówionych zestawów będzie to bardzo ciekawe.

A swoją drogą , Totem pewnie coś tam w GDWK majstruje ;-) A może i nie....

PiMi, podziałka jest 1dB, przynajmniej tak to jest opisane na wydruku.

Napisałem wczoraj maila do Wrześni z prośbą w wyjaśnienie tej sprawy, zwłaszcza w kontekście załączonych wcześniej w wątku pomiarów GDWK.

Nie będę opowiadał, że ta zapadłosc przy 11KHz to dla mnei jakiś rarytas.

W Tonsilu spojrzałem na te pomiary i zapytałem czy one zawsze tak wychodzą, na co usłyszalem, że od jakiegoś czasu tak(opis powyżej). W kazdym razie tak jak wyżej pisałem, z tego co mi wyjaśniono Totem kupuje obecnie identyczne głośniki. A jak się posłucha, to się usłyszy. W weekend podpiąłem sobie z ciekawości jednego GDWK do zwrotnicy(ruskie olejaki PIO+teflon) napewno nie będzie można powiedzieć , że ten głosnik nie brzmi zywo/przygaszonym dźwiękiem, a jak to się skomponuje w całość to wszyscy posłuchamy. Może trzeba będzie pokombinować z wartoscią rezystora, tak by dobrać sobie pod swój system/pomieszczenie. Dlatego właśnie w tej chwili mam zwykły metalizowany. A sama jego wartość tak jak pisałem wyżej będzie(powinna teoretycznie być)inna dla głośnika o efektywności 88,5 i 89,5 np.

Pozdrawiam

"Te 10/80/7 kupione u Wieszczecińskiego sprawiały wrażenie zapakowanych oryginalnie, z naklejkami na pudełkach, magnesach itp. Grały metalicznie i ostro. Skan charakterystyki dołączonej do nich zamieściłem 24 czerwca na stronie 32. tego wątku razem z charakterystyką 10/80 sprzed kilku lat uprzednio przytaczanej przez krysiasa"

Ja i Bikoz mieliśmy z hurtowni te głośniki i nie grały metalicznie i ostro moze to nie wina głośników ... pozdrawiam

Serdeczne podziękowania dla lancastera - moje głośniki również dotarły w stanie nienaruszonym (solidne opakowanie po grześkach).

Całość została już zmontowana i od trzech godzin zestaw gra - z upływem czasu dźwięk zmienia się na korzyść - ciekawe jaki będzie końcowy efekt?

Pozdrawiam wszystkich.

-> lancaster

Opakowanie, właściwie no name, z tajemniczym napisem pod kodem kreskowym " ARVATO M26819407*", owinięte równie tajemniczą taśmą klejącą z nadrukiem " KLUB DLA CIEBIE ... tu nr telefonu" - dotarło.

Lancaster - Serdeczne dzięki !!!

Aha, zawartość w nienaruszonym stanie.

I jeszcze odpowiedx na moje zapytanie odnosnie nierównomierności spl GDWK:

"Witam

Za nierownomiernosci odpowiedzialny jest material. Totem otrzymuje dokładnie to samo. Wcześniej niestety było lepiej. Proszę zwrócić uwagę, że otrzymali państwo wykresy o dużej rozdzielczości. Normalną praktyką wszystkich firm jest publikowanie wykresów o znacznie złagodzonych przebiegach. Na naszym wykresie dolna linia oznacza 60 dB. Gdyby oznaczala 30dB to wykres byłby prawidłowy, ale dużo "ładniejszy". Cała partia wyprodukowanych głośników dla państwa mieści się w dosyć surowym szablonie jaki Tonsil stosuje przy kontroli produkcji. Pozdrawiam"

Chyba nic więcej "wyprostować" sie nie da. Myśle o ewentualnej korekcji rezystancji np. 2,7ohm. Ale jeszcze nie podłączałem całego zestawu, więc cięzko tak z fusów wróżyć.

Pozdrawiam

Bacek, gdzieś przy rondzie na Obornickiej(trasa na Świecko) jest hurtownia śrub. Koledzy kupowali tam bardzo fajne imbusy. U mnie pewnie będą takie same, wygladają bardzo dobrze.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.