Skocz do zawartości
IGNORED

Totem Mite, Staff, odsluchy, schematy

systex

Rekomendowane odpowiedzi

cicho cicho bo wszyscy czekamy na gotowe juz fronty - na przesylke itd.... mnie jedynie ffront zostal zeby zamontowac - przez to amm przestoj nieznaczny ale jest....

Witam wszystkich serdecznie. Na wstępie chciałem podziękować wszystkim którzy poświęcili swój czas i energię na stworzenie tych 3440 wpisów:) Po lekturze wszystkich wątków postanowiłem spróbować sił i zabrałem się do amatorskiej budowy własnych klonów. Wszystkie potrzebne elementy skompletowałem na początku roku. Wysokie z allegro w wersji ze srebrnym pierścieniem, niskotonowe zamówiłem w fabryce i musiałem trochę poczekać bo był chwilowy brak. Jestem mile zaskoczony kilkoma telefonami z Tonsilu o realizacji mojego mega zamówienia:) Elementy elektryki zamówiłem w Polinku i szczerze ich polecam. Skrzynki zrobiłem z wiórówki 16mm, pozostałość starego tapczanu:) Na początku miałem zamiar zamówić mdf na wymiar, ale w casto mieli tylko 10mm i dałem sobie spokój. Frezy wymęczyłem frezarką za 100 zł i różnymi patentami na zrobienie małych kół bo oryginalny cyrkiel ma dosyć dużą średnicę minimalną. Potem wszystko poskręcałem i posklejałem, nierówności zaszpachlowałem i wkręciłem głośniki. W takim surowym stanie podłączyłem wszystko do starego pieca onkyo i jakoś straciłem wenę twórczą do dalszej pracy nad wykończeniem:) Dopiero teraz, po czterech miesiącach zabrałem się za fornir i właśnie ukończyłem pierwszą skrzynkę. Na zdjęciach wyszły straszne przebłyski na lakierze i dziwnie jasny kolor, ale w rzeczywistości wszystko jest ciemne i ładnie się niedociągnięcia zlewają z całością:) jak zbiorę siły na drugą skrzynie to wyjdzie na pewno lepiej bo fornir i bejca mało wybaczają o czym miałem okazję się przekonać. Polecam wszystkim często opisywany na forach klej moment kraftkleber bo daje rade i klei fornir na amen:) Pozdrawiam wszystkich

Tutaj kilka zdjęć

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-22082-100005910 1241554102_thumb.jpg

post-22082-100005911 1241554102_thumb.jpg

post-22082-100005912 1241554102_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam. Wykończenie odstawiłem tylko na 4 miesiące:) jednym z powodów była zima i wizja klejenia forniru w zamkniętym pomieszczeniu, a jak je podłączyłem i ożyły to szkoda było się rozstawać:) A dźwięk jak dla mnie jest nieporównywalnie lepszy od wcześniejszych przetworników, czyli miniwieża itp:) Oczywiście jak ktoś poszukuje potężnego basowego fundamentu to może się zawieść. Niestety nie jestem znawcą tematu, ale jak na moje amatorskie ucho grają bardzo naturalnie i przyjemnie. Muzyka której słucham to głównie Rage Against The Machine, SOD itp. z odtwarzacza DVD lub komputera podłączonych do starego onkyo a8820. Gra to sobie codziennie jako tło do pracy i wypoczynku. Może jak zakupie jakiś dobry stary CD to odkryje nowe możliwości tych przetworników. Własnoręczna budowa dała mi dużo satysfakcji i czegoś nauczyła, polecam wszystkim bo to dobra zabawa. Pozdrawiam

Gość cadam

(Konto usunięte)

Przyszły elementy zwrotnicy z Polinku. Cewki zamówiłem 0,82mH ale po zmierzeniu okazało się że całe szczęście mają większe wartości. Jedna 0,849mH a druga 0,845mH więc prawie jak w oryginale.

post-4784-100005774 1241688432_thumb.jpg

Wyszukiwarka podpowiada że to właściwy wątek.

Kilka dobrych lat temu powstała podobna konstrukcja. Robota garażowo-hotelowa po godzinach z kolegą (piękne czasy). Głośnik wysokotonowy (seas KT19F), zwrotnica zaprojektowana w Qba z na elementach intertechnik. Głośnik nisko-średniotonowy z Tonsil (GDN13/40/8). Paczka to klejonka z litego drzewa czereśni 18 mm, bass-reflex. Wytłumiona wełną owczą, (długo słuchałem z gąbką czopkową) lepszy efekt, no i naturalny produkt. Standy JTL-Audio. Zdjęcie "rozbierane" nie najwyższych lotów, aparaty cyfrowe dopiero pojawiły się na krajowym rynku.

Ukryta Zawartość

post-23445-100005742 1241716917_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To i ja dołącze do mietkopodobnych,na GDN 13/40/wersja z Mission,ewentualnie zamiennie na inną parę Tosilowskich 13, GTC 13/40/1.Wysokotonowy to wiadomo inny ale znany to nie będę ssię rozpisywał.

Wykonawca skrzynek też chyba kogoś Wam przypomina,nawiasem mówiąc skrobnął takie coś dla mnie!Ładnie?Pozdrawiam Cię przy okazji!Oczywiście jeszce nie zagrałem,ale wkrótce-napewno!

Pozdrawiam Wszystkich kloniarzy!

Ukryta Zawartość

post-14343-100005529 1241972049_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ted125, 10 Maj 2009, 18:14

Piękne. Nawiązanie do Esa Furioso.

Lubię się czepiać :) więc powiem, że od dolnej krawędzi woofera należało dać jeszcze ze 3cm więcej. Byłyby ładniejsze proporcje. A tak to wysokotonowy bierze ciężar tej bryły na siebie.

Za zgodą ted125 zrobiłem lekki retusz zdjęcia :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyjaśnię,trudności pojawiły się w projekcie gdyż miała to być wesja "półkowników" wysokość dozwolona do 38+1cm,luzu.Stąd taki skrót w dolnej części,Ale monitorki znalazły już swój pokoik,stsowny i będą miały standy i swoje kolce.Będzie dobrze.Pojemność około 8 litrów.

Pozdrawiam!

ted125 juz myslalem ze nie otrzymam od Ciebie tych zdjec z glosniczkami:P musze kolekcjonowac swoje dziela;) co do projektu jak napisal ted juz, wysokosc musiala byc ograniczona wiec jest tak jak na zdjeciu. Jesli dobrze pamietam to teda zainspirowala moja wczesniejsza konstrukcja:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

dolphin123, 10 Maj 2009, 22:52

Witam!No chyba nikt nie powinien sie dziwić,że tak właśnie się stało!

Bardzo ładna robota,oczywiście Twoja!Co tu się rozwodzić!Musiałem to mieć i tyle!

Sorry że tak długo kazałem Ci czekać,ale to juz wiesz.Niedługo na nich zagram!

Pozdrawiam Serdecznie!

tadeusz

Dziekuje Marku super zapakowane i pięknie wyfrezowane :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Opakowanie zastępcze:-)

Parę osób w tym tygodniu może sie spodziewać przesyłek. Zrobienie frontów , to była betka najgorsze jest dla mnie (czasowo) organizowanie paczek i wysyłek. Wytrzymajcie jeszcze chwile.

Wszystkie zamówione u mnie surowe skrzynki zostały wstępnie oszlifowane( z wyjątkiem kfadrato), ale proszę pamiętać że przed fornirowaniem koniecznie trzeba je jeszcze raz dla pewności szlifnąć, najlepiej papierem naklejonym na odpowiednio duży klocek.

Mam nadzieje że wyjdą wam te skrzynki super, ale pamiętajcie że ode mnie dostaliście półprodukt, nie firmuje całości wykonania. Mogę natomiast dać gwarancje na jakość sklejenia surowej skrzynki.

Pzdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.