Skocz do zawartości
IGNORED

Totem Mite, Staff, odsluchy, schematy

systex

Rekomendowane odpowiedzi

Ceny niestety z kosmosu :(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

cadam przepraszam nie wyraziłem sie jasno, wcześniejsze moje pytanie dotyczyło zwrotnicy zaproponowanej przez:

kuzyn55, 11 Wrz 2009, 18:24

>Cewka dla głośników niskotonowych Mite Central 1,15 mH, a dla głośnika wysokotonowego cztery

>równolegle połączone kondensatory: 2 uF + 0,27 uF + 0,22 uF + 0,01 uF.

Wydaje się że taka zwrotnica powinna być dla 2 * gdn 8 ohm, jeśli się mylę poprawcie mnie.

Cewka o indukcyjności 1,15 mH jest dla wypadkowej impedancji głośników równej 8 Ohm. Czyli 2 x 4 Ohm szeregowo lub 2 x 15 ohm równolegle. W orginalnym Mite z tego co pamiętam była ta druga wersja.

Kuzyn murzyna

Te głośniki tak mają. Zdarza im się zaszeleścić i nic z tym nie zrobisz. Problem polega na tym, że w cenie tych GDWK chyba będzie trudno znaleźć coś zdecydowanie lepszego.

Kuzyn murzyna

grzegorzb1 - masz rację - mój błąd.

frytu - zmiana głosnika wiąże się zazwyczaj ze zmianami w zwrotnicy. W tym przypadku ze zmianą wartości kondensatora.

Kuzyn murzyna

Hmmm a co myslicie zeby tego gdn'a zastosowac w konfiguracji izobarycznej? Tani glosnik to mozna poeksperymentowac a z tego co poczytalem to ciekawy efekt moze byc chyba ze sie to tylko do basowcow stosuje? I jak je polaczyc ze soba?

@ dni temu odkupilem od jednegoz forumowiczow klony Totem Mite a dzis juz do mnie dotarly a to co wydobywa sie z tych ,,krasnali,, przeszlo moje najsmielsze oczekiwania:

Bas rewelacyjny szybki i konturowy srednica piekna wrecz spiewajaca a gora bez zadnego zapiaszczenia poprostu swietnie zestrojone paczki i tyle:)

mialem juz u siebie z tone tych podstawkowcow roznej masci te sa z nich najmniejsze (jeszcze nigdy nie obcowalem z tak malenkimi kolumnami) a wcale nie jest to najmniejszy dzwiek jaki mialem wrecz przeciwnie atak kontrabasu jest dynamiczny nierozmytry i zwarty.

Jestem przekonany ze pod wzgledem wgladu w strukture nagrania jej esencji sa w scislej czolowce mimo ze nie sa rozdzielcze jak kolumny ktore mialem wczesniej.

Dynaudio 42 nie maja czego szukac przy nich pod wieloma wzgledami mimo ze przetworniki sa z roznych bajek (Totem ukrecil bat z przyslowiowego gowna)

Pije kolejna szklaneczke Whiskey a zaznaczam ze robie to tylko od wielkiego swieta podczas odsluchow nowych klockow.

duzy wplyw na jakosc dzwieku u mnie maja standy granitowe i blue tack ktorym sa przyklejone do nich (wczesniej staly na Castlach dla sprawdzenia i nie bylo tak rozowowiec ,,podstawt,, to podstawa:)

robix

Moze i mi sie kiedyś uda odpalić mojego klona, jak na razie nawet nie mam skrzynki dla niego.

Coś w temacie. Centralny bez lakieru...i fazy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam za dobrze wykonane clony trzeba zaplacic 600 zl i wiecej oczywiscie sa okazje ze trafia sie taniej ale zazwyczaj maja jaskies wady w fornirze czy wykonaniu wiec przyjac nalezy ze od 600-800zl sa naprawde ladne.

Teraz jesli idzie o to z czym i gdzie:

Nie ma reg i gotowej recepty na to by zagraly wszedzie bo najwazniejszym elementem systemu jest pomieszczenie i tu jest problem poniewaz wiekszosc ludzi ma zle wytlumione pomieszczenia i co by tam nie przytargac gra zle.

moje ma 17,5 m2 ale przygotowane perfekcyjnie by gralo doslownie wszystko (pisalem juz o tym)

Totem Mite jest od 12 do 17 m2 max zeby dalo sie tego uzywac bez nadwyrezania ich i wlasnej wyobrazni o rteprodukcji basu.

Najwieksza ich wada jest slaba przejrzystosc i rozdzielczosc natomist reszta jest fantastyczna przynajmniej w tych co mam (skrzynka od zybla a wykonanie nie do konca ustalone-jestem 3 wlascicielem)

Gra to z Creekiem 4330 i radzi sobie dzielnie ale mysle ze gdyby wpompowac im troche wiecej pradu to zagraly by lepiej bo skutecznoscia nie grzesza.

osobiscie uwielbiam monitory a te sa poprostu sliczne takie malenkie a graja ,,gruba kreska,,i faworyzuja wokale oraz saksofon to ich rewir:)

robix

Witam i dzięki za wyczerpujące informacje.Braki przejrzystosci szukał bym w filtrowaniu gdna.On niekiedy ..... dosłownie krzyczy.Ale to tylko takie moje dywagacje pozdrawiam.

Marson, 19 Wrz 2009, 08:19

Nie tylko Twoje dywagacje. Ja też mam takie spostrzeżenia. Polecam stosować wyższy rząd niż pierwszy albo chociaż dołożyć układ RC do linearyzacji impedancji.

robix

Za brak przejrzystości odpowiada słaba współpraca fazowa. Prosta ścianka i filtry pierwszego to nieporozumienie. Każdy poważny konstruktor to wie. W żadnej polaryzacji nie ma pełnej zgodności fazy. Żeby to poprawić trzeba pochylić ściankę albo zastosować filtry do przesuwania fazy (jak Dynaudio) albo dać filtry wyższego rzędu.

Dziekipanowie za podpowiedzi:)

Moje spostrzezenia co do braku detali wynikaja racze z tego ze do tej pory obcowalem z kolumnami z duuuzo wyzszej polki cenowej wiec zawsze boli kiedy schdzimy nizej to normalne.

Zrobilem blad bo podlaczylem pojedyncze kable do portu przez zwory plusem na dol a podobno powinno sie odwrotnie (nie wiem o co chodzi ale po przestawieniu pojawilo sie wiecej szczegolow).

Najlepsza ocja bedzie wywalic te zwory i kupic kabelek do BW powinno sporo poprawic dzwiek a narazie poszukam jakiegos kabelka i zrobie prowizoryczne zworki :)

Te klony sa mistrzami w oszukiwaniu i mysle glownie o to chodzilo bo uzyskac taki duzy, mily dzwiek z tak gownianych przetwornikow to mistrzostwo swaiata moim zdaniem.

Dla poczatkujacych i z malym portfelem bomba.

robix

Czesc Józef widzę że sporo forumowiczów robiąc sobie na prędce klony Mite,myślała że złapała Pana Boga za nogi, Dla wielu okazał się to zimny prysznic również i dla mnie.Bat jest ukręcony ale gówniany.Może by tak dla zawiedzionych propozycja jakiegoś schematu zwrotnicy na podbudowanie. pozdrawim.Marson

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )_57475.html

Tu jest wątek józka, ale ulepszone mite jeszce nie gotowe;)

Ukryta Zawartość

Witam cię Kohegen dzięki za wskazówki.Myslę że w kwesti Totemów jeszcze dużo wody upłynie a efekty końcowe mogą być różne.Można zjeść beczke soli a i efekt końcowy nie do końca będzie pewny.Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.