Skocz do zawartości
IGNORED

Totem Mite, Staff, odsluchy, schematy

systex

Rekomendowane odpowiedzi

foksik

Nic się nie dzieje, zarobiony jestem. Wlasnie wrócilem z pracy. Z obódów dla ciebie nie jestem do końca zadowolony i nie chcę ci ich w takim stanie wysyłać, a nie mogę ich wcisnąć do lakierowania na siłę. Wymagają trochę czasu i uwagi. Jeśli nie możesz poczekać prosze przypomnij mi nr konta. Jeszcze dziś robię przelew.

zybel

->wstach1

Mam podobne zdanie.

Do wszystkich, mających zamiar klonować rodzinę Mite:

Poprzednie forumowe zakupy sprawiły, LANCASTER i inni-dzięki!, że mamy super atmosferę w Protonsilu.

Rozmawiałem z Panem Przemysławem Koserczykiem - możemy kupić identyczne głośniki ekranowane jakie odbiera Totem do swoich zestawów.

Co Wy na to?

Witam, ja jestem zainteresowany zakupem głośników do Mite oraz do centralnego. Jak dobrze pójdzie to nawet na 2 komplety ponieważ kolega tez cos mysli o porządnym KD. Pozdrawiam

Podam ceny brutto ( 6. 11.) w ProTonsilu, może to będzie przyczynkiem do grupowego zamówienia?

- GDN 13/40/2 ekranowany dla Totema to 13/40/9 9 5151 239 06 i kosztuje 85 zł brutto

- GDWK 10/80 ekranowany dla Totema to 10/80/135 9 5155 161 02 w cenie 51 zł brutto

Może jutro dowiem się czegoś więcej, także o aktualnych cenach "zwykłych" wersji... i podam numery fabryczne wersji ze wzgl. na impedancję, ekranowanie lub nie-.

-> grzegorzb1

Czy mogę Cię umieścić jako pierwszego na liście chętnych do zamówienia? (dwie osoby na początek - lepiej to wygląda niż jedna).

Zamówienie ProTonsil

1- grzegorzb1 (wpisz, proszę na razie ilość GDN i GDWK nie podając typów)

2- morda - GDWK- 3 szt, GDN - 6 szt.

Panie i Panowie zapraszamy...

Krótko rozmawiałem z ProTonsilem. Mój rozmówca przewyższał mnie wiedzą techniczną-może w poniedziałek, wtorek poznam i zrozumiem pewne szczegóły.

Pewne jest to że:

1/ Tonsil nie robi Totemowi kompletnych, ekranowanych głośników (Totem sam je finalnie ekranuje). Tonsil robi otwory montażowe itd. itd. Przy GDNie ma to wpływ m.in.na jego częstotliwość rezonansową, wzrasta z 53 Hz do 58 Hz. Tu pewnie trzeba będzie poprosić kogoś z forum o pomoc.

2/ Totem pod ekranowanie odbiera tylko głośniki w wersjach 8 ohm.

3/ Z numerami fabrycznymi jest pewien kłopot bo uwzględniają wiele informacji np. opakowanie, dla kogo zostały zamówione itd.

4/ Ceny brutto wersji "zwykłych" i "pod ekranowanie" praktycznie sie nie różnią, parowanie-dopłata o ile pamiętam 5,-/szt.

5/ Możemy łączyć w zamówieniu przetworniki "zwykłe" i "pod ekranowanie".

Wystarczy, że w naszym OSTATECZNYM zamówieniu podamy

GDN 13/40/2 "Totem" 4 ohm

GDN 13/40/2 "Totem" 8 ohm

GDN 13/40/2 "Totem" 8 ohm pod ekranowanie

GDWK 10/8 "Totem"

GDWK 10/8 "Totem" pod ekranowanie

Lista chętnych może lecieć na razie w takiej formie jak leci. Panie i Panowie odwagi-damy radę jak siatkarze.

-> Loszmi

Ta lista dopiero powstała, czekamy poza tym na więcej szczegółów w sprawie "ekranowanych" (czytaj, proszę wyżej).

Po prostu dopisz się.

Potrzebujesz zwykłe czy pod ekranowanie?

-> krisb_68

Zajrzyj, prosze tu (wpis PiMi)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dzięki serdeczne!

Jakaś pomroczność jasna mnie dopadła, bo oglądałem ten wpis i nie zauważyłem tych parametrów!

Czas pomyśleć nad tym tematem :)

Pozdrawiam Serdelecznie

Kris

"Nasz" człowiek z ProTonsilu biegał dziś po Tonsilu i wyciągał szczegóły techn. o "ekranowanych" przetwornikach dla Totema. W poniedziałek dostanę parę rzeczy na pismie to niezwłocznie się nimi podzielę.

Przy okazji - Czy ktoś z Was wie czy Mite TC (centralny) jest closed czy b-r, ? Nie moge tego nigdzie wyczaić.

>Morda

Ukryta Zawartość

kliknij na zdjecie

Masz schemat zwrotnicy do centralnego?

Pytam, bo niewiem ile glosnikow dodac do zamowienia. Mam zamiar skladac klony Mietkow i centralnego :]

Ukryta Zawartość

-> Marcin Uć

Klikajac na fotkę nic szczegolnego nie odkryłem - otwiera się stronka z logo różnych producentów... proszę podpowiedz coś. Czy podając ten link chciałeś odpowiedzieć na pytanie "closed czy b-r" ?

Nie mam schematu zwrotnicy do centralnego. Bardzo liczę na Krysiasa, który "deklarował" w tym wątku pomoc. Wysłałem do niego maila ale na razie pozostaje bez odpowiedzi. Może ktoś z nas zauważy Krysiasa na forum i poprosimy w jakimś wątku.

Totem produkuje zestaw do kina, w którym fronty, tyły i central mają po 2 GDNy, - kto wie może wzsystkie Mite T i TC są prawie identyczne jesli chodzi o zwrotnicę? A przecież większość z nas, jak sądzę, TYLKO centralny chciałoby ewentualnie oprzeć o dwa GDNy. Czy nie powinniśmy wzorować się na dobrze znanej zwrotce z Mietków z jednym GDNem? Zawsze jest kilka rozwiazań z tym centre:

1- pomoc kogoś mocnego z forum, pomiary... i na podstawie jedynego zdjęcia Mite T (od Krysiasa a jakże) sklejenie zwrotnicy

2- ktoś inny w rodzaju Krysiasa poda nam gotową receptę (ślepa kura i ziarno)

3- zastosujemy taką sama zwrotnicę jak Mite zwykłym 4 ohm (z dwoma 8 ohmowcami), doświadczalnie tylko dobierając rezystor na kopułce...

4- a może by tak zrobić central tylko w układzie W+T, nie wiem rzadko sie spotyka takie centralne

Cieszę sie,że coś się delikatnie rusza w temacie. W poniedziałek bombarduje ProTonsil.

Czy ktoś z chętnych na Mietki, Mietki centralne i inne Mietki jest zDolnego Śląska?

>Morda chodzilo mi o bassreflex.Zobaczymy jak to bedzie z tym centralnym.Liczy sie to ze w koncu zabiore sie za krzesanie dobrych kolumn ;)

Dolanczam sie do zamowienia:

Zamówienie ProTonsil

1- grzegorzb1 GDWK 5 szt., GDN - 6 szt.

2- morda - GDWK- 3 szt, GDN - 6 szt.

3- "kolega" GDWK - 2 szt., GDN - 2 szt.

4- jacekw GDWK ekranowany - 1szt

5- marcin uc GDWK 3szt.(jedna para, i jeden na centralny) GDN 4Ohm 1 para, GNDN 8Ohm 1 para.

jakie okablowanie wewnetrze byscie polecili do totemikow, bo jakos nie mozna sie doszukac w tym watku -w zwrotce mam zwykle cewki powietrzne, kondensatory olejowe telepoda i mkp, na gore millsy - chcialem jak w oryginale solid cora i plecionke ale nigdzie nie moge znalesc - moze ktos ma zeby odsprzedac na 2 kolumny ? . czy ew cos z kimbera( mam rzut beretu do Witka do akkusa ;) )

POZdr

-> Hans

Dotychczas klonujący stosowali przeróżne okablowanie ale żaden z nich nie podał wpływu kabla na dźwięk - chyba nikt nie wymieniał okablowania i nie pisał o wrażeniach po zmianie. O ile dobrze pamiętam w oryginałach na wysokotonowym jest o małym przekroju (tak na oko 0,75...1,0 mm2 miedziany solid core ale chyba srebrzony a niskotonowca zasila niewiele grubsza linka, czy srebrzona nie wiem.

Też poszukiwałem dla tweetera miedzianego solid core'a, posrebrzanego o przekroju j.w ale w izolacji nie znalazłem. Brałem pod uwagę nawet srebrny drut lub linkę ale wszystkie, które trafiałem były za grube albo bez izolacji.

Myślę, że warto spróbować znależć cienki srebrzony drut dla GDWK, a dla GDNa coś z 1,5...2,5 mm2 z tych "poprawnych" i to wystarczy.

Jeśli coś traficie to proszę dajcie znać.

Teraz jeszcze zostaje sprawa zrobienia ekranowania magnetycznego "domowym przemyslem". Dokleic magnes jakos da rade, ale puszka to juz jest problem... Moze w Tonsilu beda mieli pasujace.

Pozdr.

a może ten się nada...?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.