Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe klocki Denona i Marantza

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

"To, że cierpisz na alergię względem Denona i Marantza i innych sprzętów klasy AB to nie znaczy, że są one złe."

jaro jak za cene 7000kzł to jest to słaby klocek,mówie o pma2000....tu nie chodzi o zdolnosci nagłosnienia,ale o dynamike wykop,a klocek o poborze 300W w cenie 7kzł to jak dla mnie oszczedności producenta kwesti samego juz zasilania....sam charakter brzmienia to juz zupełnie inna sprawa.......poza tym ja mam wzmacniacz w klasie AB wiec nie wiem jak to zrozumiałes co ja tu wczesniej napisałem...:) Poza tym nie mówie ze to złe klocki sa bo ich nawet nie słuchałem,ale juz widac po samych parametrach ze musieli zaoszczedzic i to w dosc wysokich modelach,i wiec sa to byc moze dobre klcoki,ale znalazły by sie napewno lepsze w tej cenie....i bynajmniej nie chodzi tu napewno o mój wzmacniacz.....

Elfan z łaski swojej nie pisz bzdur o klockach a których nie masz bladego pojęcia poza parametrami technicznymi wyczytanymi w necie. Już wiele razy na tym forum pisano że parametrami technicznymi nie ma co się przejmować a sprzętu należy po prostu posłuchać i jest to JEDYNA metoda na poznanie jego faktycznej wartości.

"Już wiele razy na tym forum pisano że parametrami technicznymi nie ma co się przejmować a sprzętu należy po prostu posłuchać i jest to JEDYNA metoda na poznanie jego faktycznej wartości"

ale jak czesto sie mówiło jak to 20 letnie stare wzmacniacze maja 20kg wagi i duze kondensatory i wydajne zasilanie pobierajace po 400W....i co z tego??brzmienie przez to miało byc hi endowe?? tak samo w tym temacie,z tym ze rozmawiamy o wspólczesnych klockach danych producentów...:)Dziwne zjawisko,o starych klockach tyle sie mówiło jako one to mocne tyle W pobieraja tyle waza itd,a o nowych jak sie o tym wspomnie to juz mówie sie zupełnie odwrotnie,czyli nie o tych super W ale o brzmieniu....:)

Ok tyle że Ty nie piszesz o oszczędnościach materiałowych (oszczędność to by była gdyby zastosowali tanie kondy kiepski potencjometr etc.). Czepiasz się tylko tego że ten wzmak za mało prądu pobiera a za dużo oddaje, a to jeszcze nie świadczy o oszczędnościach.

No proszę czyli jednak uważesz (w kontekście twoich wpisów w tym wątku) że stare wzmaki np Marantz PM 84, PM 75 to super maszyny "bijące na głowe dzisiejszy sprzęt do 10000 pln a może i więcej" ponieważ w ich przypadku nie ma mowy o oszczędnościach materiałowych :-)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

elfan sorry myslalem ze nie bede juz polemizowal z Toba - podobno znasz PMA 1560 - czy uwazasz ze nie ma wykopu? wielu producentow znacznie zawyza pobor z sieci np Pioneer (modele z serii Reference) w rzeczywistosci dla wzmaka w klasie AB o mocy ok 100watt jest to ok 250-300watt faktycznego poboru. Z zawyzaniem spotkalem sie takze przy wzmakach Yamahy.

Chcialem zauwazyc ze 400watt poboru masz tez wzmak nieco wyzszy od Twojego - Copland CSA 29:

http://www.videon.it/hifi.php

Panowie, a czy nie pomyśleliscie że firmy mogą także zaniżać dane na temat poboru prądu ? Jak ktoś zobaczy że taki wzmacniacz pobiera z sieci 700 - 1000 W to szybko przeliczy to sobie na rachunek za prąd i ostatecznie może zrezygnować z zakupu.

Jakiś czas temu byłem właścicielem Denonka PMA-2000MKIVR, budowa faktycznie bardzo solidna, jednak pod względem wydajności prądowej bije go na łeb prawie cztery razy tańszy wzmacniacz Yamahy AX-596 (sprawdzone na B&W 604 S3) Denon nie bardzo chciał współpracować z 604 S3, po przekroczeniu godziny 10 na potencjometrze gdzie i tak było ciszej niż na tej samej pozycji potencjometra w Yamaszce, załączało się zabezpieczenie które odcinało końcówki mocy.

Pozdrawiam

Czepiasz się tylko tego że ten wzmak za mało prądu pobiera a za dużo oddaje, a to jeszcze nie świadczy o oszczędno ściach."

włąsnie czy to nie jest przekret producenta wprowadzac w taki błąd klienta??z tym ze musi byc to swiadomy klient i wiedziec to i owo bo jak by nie wiedział to na takie cos jak pobór pradu by nie zwracał uwagi...wazne ze by grało,bo ja duzo kosztuje to musi grac;).I tu nie chodzi o to ze mało pobiera duzo oddaje(chociaz to tez siesznie brzmi : ) ale o to ze w tej cenie klocka to za mało....moze jak by ksoztował te 2-3kzłto inna sprawa.No ale ładne gałki i front obudowy tez kosztuja;)

"No proszę czyli jednak uważesz (w kontekście twoich wpisów w tym wątku) że stare wzmaki np Marantz PM 84, PM 75 to super maszyny "bijące na głowe dzisiejszy sprzęt do 10000 pln a może i więcej" "

micmar dokłądnie,z tym ze poza jednym.Tak sadze patrzac na to co teraz wyrabia denon i marantz w soich super klockach....ale nie tylko na swiece jest denon i marantz,wes to pod uwage..:)Ten tekst co przytoczyłęs to był o wszystkich wzmacniaczach,wyrwałęs zdanie z konkestu,ale wtedy lepiej komus dosadzic...:).Poza tym jzu dosc dawno pisałęm ze denon i marantz teraz robi słabe wzmacniacze,tzn słabe jak za takie pieniadze....

tak micmar masz racje,ale o oszczednosciach materiałowych tez mozna podyskutowac bardziej

>obiektywnie,bo odsłuch jak czesto bywa jest dosc mocno subiektywna sprawa.....;)

To pokaż mi Elfan gdzie widzisz te oszczedności... Proszę skończ juz udowadniac coś na siłę co nie ma miejsca...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5574-100008364 1170282491_thumb.jpg

post-5574-100008365 1170282490_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Elfan > "Poza tym jzu dosc dawno pisałęm ze denon i marantz teraz robi słabe wzmacniacze,tzn

>słabe jak za takie pieniadze" - 20 lat temu robili o niebo lepsze :-) (wybacz nie mogłem się powsztrzymać)

"wielu producentow znacznie zawyza pobor z sieci np Pioneer (modele z serii Reference) w rzeczywistosci dla wzmaka w klasie AB o mocy ok 100watt jest to ok 250-300watt faktycznego poboru. Z zawyzaniem spotkalem sie takze przy wzmakach Yamahy."

disco to w takim razie po tym co napisałes mozna wywnioskowac ze te 300W w pma2000 i 220 w pm15 sa jeszcze zawyzone??.Albo inaczej,mówisz ze japonce znani przede wszystkim z chwalenia sie moca nie realna podali w tych klockach prawdziwa moc z plakietkach z tyłu?? i nie chca sie chwalic ze tak naprawde to on z 600W pobiera:D a te dziadowskie europejczyki sa słabowite i na dodatek oszukują piszac na tych włąsnie plakietkach ze mają 2 razy wiekszy pobór?? sorry ale to dosc dziwnie brzmi...:)albo Cie zle zrozumiałem.....Ale jesli wzmacniacz o mocy jak podałes 2x100W (z tym ze nie widomo czy w 8 czy 4 ohmach) na naprawde te 100W na kanał to pobierac z sieci tak na chłopski rozum przynajmniej z 400W by musiał...

"Poza tym jzu dosc dawno pisałęm ze denon i marantz teraz robi słabe wzmacniacze,tzn

>słabe jak za takie pieniadze"

tak micmar dokłądnie tak,ale jesli chodzi o denona i marantza....wiec nie wiem o co Ci chodzi.....

jaro,pokazałęs fotke byle jaka(oczywiscie mojego wzmacniacza bo jak ze by inaczej) i piekne wycyckane fotki denona...wybacz takie fotki na mnie nie działaja...moze na dziesiaki widzace 1 raz wzmacniacz tak...:).Tu licza sie fakty a nie sesja zdjeciowa...

jaro poza tym to wszystko za 7kzł....malutkie trafka EI,ale ładnie na prospektach trzeba było oswietlic....;)a mój wzmacniacz robiony od reki na szybkiego,wiec z czym do czego.....Poza tym mój wzmacniacz w swoim czasie kosztował duzo mniej niz 7kzł....

masz racje troche za dalego z tym zaszlismy...;) trzeba to juz chyba zakonczyc bo nie ma to sensu...

of topic

micmar jak bedzie czas i miejsce to wreszcie umuwimy sie na ten odsłuch naszych maszyn;)

pozdr

Elfan nie o klasę fotek chodzi. Widzisz, gdybym pokazał Ci nawet Krella to i tak Copland byłby lepszy...

Spójrz chłopie obiektywnie na te wzmaki i przestań demagogię siać. Nie jestem ślepym zwolennikiem Denona, ale trzeba mu oddać to, że księgowi u niego mniej tną.

A co do ceny - u nas PMA-2000AE kosztuje 1300 E na zachodzie nawet taniej. -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Akurat Denon nigdy nie zawyzal poboru z sieci. Moze czasem robil przekrety z moca przy 4 ohmach...

Elfan mozna zrobic super zdjecie wnetrza CSA 8 - tylko po co? Wszystko widac. Wiesz ciezko jest o audiofilski wzmak z takimi malenkimi radiatorkami i majacy po dwa tranzyystory na kanal... Naprawde ciezko. I to sa czyste oszczednosci. Na pewno do trafa nie ma sie co przyczepic - pamietaj jednak ze Denon ma dwa i to znacznie wieksze...

Dodam jeszcze ze jesli chodzi o Denona to PMA 560 - najnizszy z serii New Optical Class A - mial podobne wnetrze do Copiego...

Tak sobie zagladam do tego tematu i widze ze procz gadania o WACIE pojawilo sie LANIE WODY. Mysle ze niektore osoby powinny zaczac pracowac np. w elektrocieplowni tam sa duze transformatory ktore daja duzo watow.

Zapytam z pewna taka niesmialoscia czy ktos moze jeszcze napisac cos ciekawego na temat NOWYCH klockow Denona i Marantza procz tego ze ten ma tyle WATOW a ten tyle?

pozdrawiam kaszanka7

ps. mysle ze juz zostalo ustalone ze waty to istotna sprawa w sprzecie ale ta rozmowa w temacie przypomina troche zastanawianie sie co jest ciezsze 1 kg olowiu czy 1 kg waty

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

No fakt radiatory są dosyć małe ale widocznie wystarczają mam nadzieje że Elfan nie obraził się z powodu mojej wypowiedzi chciałem tylko aby miała ona podobna brzmienie do Jego dywagacji na temat poboru i oddawania "waty"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.