Skocz do zawartości
IGNORED

Płyty SACD i DVD-Audio - gdzie kupić ?

Alex2

Rekomendowane odpowiedzi

SACD kupuje i polecam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

DVD-A nie używam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w polsce oprócz podanych wcześniej SACd i DVDaudio znajdziesz

www.merlin.com.pl

www.stereo.pl

za granica polecam stronę:

Ukryta Zawartość

na koniec roku stereo.pl miało wyprzedaże i kupilem chyba 6 płyt SACD w większości w cenach ok 30 zł

Ukryta Zawartość

A tak z ciekawości pytając: czy płytki DVD-A można bez problemu przegrywać na nagrywarce komputerowej? Jesli tak, to moze na emulu by sie cos znalazlo? Troche plytek HDCD i XRCD mozna z emula zassac... oczywiscie tylko do testow aby nastepnie kupic oryginaly ;-)))

Tylko ze objetosc DVD-A bylaby raczej zabójcza...

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

do Misfit

nie można ich przegrywać płytek DVD-A, co prawda na jednej z grup dyskusyjnych był podsyłany sposób kopiowania ale bardzo skomplikowany i jak na razie nie potwierdzony przez nikogo. To niestety nie to samo co DVD-video

>No i jak je tak sobie zassam to co pozniej, jak je nagrac?

No jak to jak, normalnie :) Zwykle trzeba najpierw odpakować z flac, ape do wav a potem na płytkę jako audio (zwykle jest dołączony plik z podziałem na ścieżki który trzeba użyć). Właśnie sobie wypaliłem ostatniego Camela w HDCD i słucham :D Świetnie nagrana płytka jak większość HDCD. Wydaje mi się że gęste formaty nie są wstanie zaoferować wiele więcej niż HDCD, szkoda na nie zachodu jak dla mnie. Rzuciłem okiem na oferte w internecie, może pare sztuk by mnie interesowało i to wszystko.

PS: Sorki za off-topic

Prezes

No coz, jak na razie dysponuje tylko zwyklym CD,

Wiem ze bez dekodera HDCD nie uslysze roznicy (chociaz kto wie, w koncu jest duzo starszych plyt zremasterowanych, wiec pewnie i na CD beda brzmialy inaczej, czy lepiej? coz moj zestaw chyba na razie nie pozwala na uchwycenie tych subtelnosci, ale zobaczymy)

Ale wlasnie chodzilo mi o to czy bez dekodera odtworzy sie normalna sciezka audio, teraz wiem ze tak, dziekuje.

A plytke sobie jedna sciagne tak dla prob i porownan,

mam oryginalne wydanie Dire Straits "Brothers in arms",(na CD i analogu) i znalazlem wlasnie te plytke w wersji HDCD, porownam sobie czy sa jakies roznice na zwyklym stereo, a moze gdzies uda mi sie "skolowac" na jakis czas CD z dekderem HDCD wiec wtedy porownam i opcje z "lepszym" dzwiekiem

PS wbrew pozorom u mnie lepiej brzmi wersja CD niz Vinyl, ale to zapewne wina taniego gramofonu i wkladki, moze kiedys jak wymienie...

>Wiem ze bez dekodera HDCD nie uslysze roznicy (chociaz kto wie, w koncu jest duzo starszych plyt

>zremasterowanych, wiec pewnie i na CD beda brzmialy inaczej, czy lepiej? coz moj zestaw chyba na

>razie nie pozwala na uchwycenie tych subtelnosci, ale zobaczymy)

Powiem Ci że u mnie słychać różnicę w rozdzielczości między płytkami HDCD a zwykłymi właśnie na budżetowym sprzęcie, więc DVD-A i SACD mają sens ale pod warunkiem że format by się przyjął :( Wydaje mi się że właśnie na high-endowym CD różnice między formatami by się zacierały. Teoretycznie format CD wystarczy do przeniesienia wszystkiego co ucho jest w stanie usłyszeć, ale wydobycie tego wszystkiego z CD jest po prostu problematyczne...

Inna sprawa że nie ma możliwości porównania tak na prawde, Dire Straits zagra Ci dużo lepiej nawet bez odtwarzacza HDCD z prostej przyczyny, jest lepiej nagrane... mam też tą płytkę :) Tylko ze z tego co pamietam ona jest nagrana w XRCD, czyli nie potrzeba zadnego specjalnego dekodera bo XRCD to po prostu pewien standard masteringu zwykłych płytek audio z użyciem procesora JVC.

=> systex

Ja swoją płytkę HDCD odkryłem przypadkiem, kupując amplituner akurat funkcja dekoder HDCD była dla mnie drugorzędną. Wrzuciłem najnormalniej w świecie do podłączonego wtedy cyfrowo odtwarzacza jedną ze starszych płyt i jakiez było moje zdziwienie kiedy okazało się że na wyswietlaczu pojawił się napis HDCD.

Czy te płyty (HDCD) brzmia lepiej ? nie jestem pewien, wydaje mi się że jest większa przestrzeń w tym nagraniu ale to może być autosugestia. Brothers in arms kupiłem w remasterowanym wydaniu SACD i tu słychać że brzmi lepiej choć nie wiem czy to zasługa remasteringu czy SACD, pewnie prawda leży gdzies po środku

W gramofony przestałem wierzyć, dobrze nagrany krążek CD brzmi lepiej jak dla mnie ale fakt że nie słuchałem nigdy gramofonów za kilka tysięcy z drogimi wkładkami :-)

• 2 miesiące później...

Nie wiem gdzie najlepiej to wkleić:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 lata później...

Czesc

Moge polecic polski sklep plytowy

SACD

Ukryta Zawartość

DVDaudio

Ukryta Zawartość

oraz ogolnie wydawnictwa audiofilskie

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.