Skocz do zawartości
IGNORED

klopoty z positiv 20

am

Rekomendowane odpowiedzi

mam male klopoty plytkami...

przerzucilem sie ostatnio na metode z positiv20 i jak narazie nic sie nie udaje...

mam 75W zarowke uv kupiona w castoramie, ktora wmontowalem do powiekszalnika...

oczywiscie wymontowalem elementy optyczne bo szklo zatrzymuje promienie uv...

pokrylem plytke lakierem podsuszylem 1h i potem dalej suszarka przez jakies 10 min...

odczekalem jeszcze chwilke....lakier byl twardy...polozylem folie, docisnalem szybka i

naswietlikem ok 1,5 min...moczylem w roztworze "tak" ( zamiennik kreta ) i..caly lakier zszedl..

powtorzylem wiec probe tym razem odczekalem 18h lakier byl suchy... nasiwetlilem 1,5 min

i...tym razem nic nie zeszlo...lakier tylko zmiekl do tego stopnia ze mona go bylo zebrac

chusteczka :( przed 3 proba postanowilem sie was poradzic co moze byc nie tak?

w koncu do 3 razy sztuka :)

aha plytke trzymalem w czesciowym zaciemnieniu...zadne swiatlo nie padalo bezposrednio na lakier

please help

https://www.audiostereo.pl/topic/23663-klopoty-z-positiv-20/

jasne...tylko ze nia mam dostepu do drukarki laserowej...ksero jest beznadziejne... no i nie zawsze sie dobrze odbija... :) a o lakierze slyszalem duzo pozytywnych rzeczy i chcialem sprobowac...

moze ktos ma jakis przepis?

dane zarowki sa w linku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Szkoda, ja uzywam juz ponad 10 w pracy do probnych plytek Postiv 20 i uwazam ze zadna folia sie nie umywa do tego.

Trudno tak na odleglosc cos powiedziec, ale mysle ze lampa jest za slaba i czas za krotki.

Jednak jak bedziesz w Warszawie zapraszam, kontakt do mnie do pracy: [email protected]

Witam!

Robię płytki Positivem już parę lat i uważam, że to świetna metoda. Trzeba tylko dojść do wprawy. Płytki wychodzą świetne!

Zacznę od tego, że drukować na folii trzeba na CZARNO, najlepiej w opcjach drukarki(atramentowej) ustawić tak jak byś drukował na papierze fotograficznym. Wtedy drukarka kładzie grubą warstwę tuszu. Drukarka używa w tym ustawieniu wszystkich kolorów, ale wydruk jest praktycznie czarny i nie przeźroczysty.

Ja naświetlam 2min, to jest najbardziej optymalny czas. Naświetlam świetlówką UV, o mocy 9W, z odległości jakieś 5cm.

Na razie muszę kończyć, jak byś chciał więcej "am", to daj znać a dopiszę resztę.

Nie bój się tej metody- jest super.

Pozdr.

bbodek>>

lakier schnie..najwiekszy problem teraz to wydruki na folii do atramentowek (ktora swoja droga nie jest najtansza)

drukuje z drukarki atramentowej hp3550..wydruki sa super itd ale tusz nie chce schnac :/

zamiast drukować na folii możesz to zrobić na cienkim papierze i potem użyć spray TRANSPARENT 21

papier zrobi się przeźroczysty,nie ma tu problemu ze schnięciem tuszu a płytki wychodzą takie same

jak przy naświetlaniu przez folię

do druku na folii jednak najlepsza jest laserówka

Witam!

Nie wiem dla czego nie chce Tobie schnąć tush, może drukujesz na lewej stronie:-) Może to śmieszne, ale ja suszę folię kładąc ją na ciepłym monitorze i po 2-3 godzinach jest już sucha. Mimo grubej warstwy tuszu.

Można robić to też transparentem, ale nie próbowałem tego ze względu na dodatkowy koszt tegoż. Sam Positiv jest nie tani. Folię kupuję w hurtowni z artykułami biurowymi po około 2zł, a w sklepie kosztuje 4.5zł.

Pozdr.

wlasnie dowiedzialem sie od brata ze tusz w drukarce byl zmieniany...tzn cartridge byl napelniany...prawdopodobnie to jest przyczyna ...chociaz drukowalem w wersji photo wszystkimi kolorami ktore nie byly napelniane i tez nie wyschlo

:/

Ja mam drukarkę HP 845c również z alternatywnymi tuszami (połowę tańsze) i schną tak jak napisałem wcześniej. Co prawda trochę dłużej niż oryginały. Nie wiem co Ci poradzić z tym Twoim tuszem? Nie miełem z tym problemu. Tylko na początku gdy drukowałem samym czarnym tuszem to po wyschnięciu po prostu pękał, robiła się taka drobna siatka. Teraz jest fajnie. Może uda mi się wkleić przykładową fotkę, a wychodzi naprawdę fajnie

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja drukuje na papierze, Transparent nadaje sie tylko do drukarek laserowych. Folie maja tylko jedna strone do drukowania, na ogol jest to chropowata.

Na papierze drukuje i laserem i atramentowka (HP 5550).

Tu jest plytka dwustronna do DDS-a, drukowalem na papierze laserem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

panowie...porazka.wszystko sie wyjasnilo...wydrukowalem..po 5 sek bylo juz such.folia ktora kupilem to emtec (byly basf) do drukarek atramentowych...jedna strone ma matowa a druga blyszczaca..dotad wszystko robilem zgodnie z instrukcja na opaowaniu....przed chwila zrobilem odwrotnie... popatrzcie na instrukcje...jutro dostana ode mnie pieknego maila ze im w piety wejdzie...i bede wysylal az mi odpowiedza..poprostu wstyd i dla mnie ;) i dla nich :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ooo! Widzę, że on tu też jest znany:-) Wiem, że na Elektrodzie jest opisany dość dokładnie.

Tak, to ten wzmacniacz. Odnośnie odsłuchu to na razie nie mogę za wiele powiedzieć ponieważ jest w trakcie składania. Słuchałem tylko pojedyńczo obu kanałów i to głównie w celu sprawdzenia czy działa. Robię jeszcze małe przeróbki. Długo mi zeszło z obudową. Ale jak złożę do końca to podzielę się wrażeniami. Ogólnie myślę, że jest naprawdę dobry.

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.