Skocz do zawartości
IGNORED

Jak podpiac gramofon pod kompa

stoper019

Rekomendowane odpowiedzi

czesc!

mam problem,poniewaz nie wiem czy dobrze podinam gramofon - komp .Mam Unitre G-601A. Z tyl gramofonu mam 4 wyscia( 2 na glosniki i 2 na DIN-y ) mam kabel DIN-Chinch(on ma 4 chincze czerwony bialy zolty czarny) pozniej chinche podpinam pod przejsciowke zakonczonym maly jackiem stereo 3,5. Mam CooEdita i nie chce mi zagrywac:(

pozdrawiam stoper019

dzieki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10635-100008267 1170282646_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/23689-jak-podpiac-gramofon-pod-kompa/
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Wtyk DIN kabla, podłącz pod wyjście do nagrywania na magnetofon - drugie od prawej. Musisz "wyczaić" które wtyki cinch to wyjście sygnału. Będą to te cinch'e, które kończą żyły podłączone do pinów, jeśli dobrze pamiętam, 3 i 5 wtyku DIN. Wtyk mini jack podłączasz do wejścia liniowego karty muzycznej, które to wejście musisz uaktywnić we właściwościach karty dźwiękowej.

GM

we wlasciwosciach karty w "nagrwanie" mam zaznaczone tylko wejscie liniowe.

Kabel DIN-chinch kupielm w sklepie. Tylko nie wiem ktory kolor (czerwony bialy zolty czarny) podlaczyc pod przejsciowke ?

pozdrawiam

Tak aprops zgrywnia płyt na kompa. Trafiłem w sieci na program DiamondCut-Art32. Poza wieloma fajnymi filtrami, np Virtual Valve Amplifier lub RIAA posiada funkcję "Dc-Click" służącą do automatycznego usuwania trzasków. Może ktos ma jakieś ciekawe doświadczenia ze stosowania tego programu ?

> stoper019

Ja też nie wiem, które kabelki. No - musisz próbować lub pójść zapytac do sklepu. Ale pewnie też nie wiedzą ;-)

Są też kabelki DIN-minijack i nawet taki mam - stąd wiem, że są na pewno ;-)

Oczywiście podłączasz do wejścia liniowego w karcie i tu masz rację.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Nie jest potrzebny przedwzmacniacz, bo na wyjściu do nagrywania na magnetofon, występuje sygnał po wbudowanym do tego gramofonu przedwzmacniaczu. I wystarcza on w zupełności do wysterowania wejścia liniowego w karcie muzycznej.

GM

Din jest taki jak na focie, tylko moj din ma jeszcze 2 dodatkowe chinche zolty i bial.

Taka mam przejsciowke, czy w nia moge wpinac kazdy wszedzie czy jest podzial na L i P?

pozdrawiam stoper019

Ukryta Zawartość

post-10635-100008221 1170282716_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> stoper019

Oczywiście najprościej będzie, jeśli kupisz taki kabelek jak na zdjęciu :-?

Jeszcze lepiej, jak kupisz taki z jednej strony mający DIN, a z drugiej minijack, bo już nic wtedy nie trzeba będzie kombinować i jeden kabelek wystarczy.

Dwa z tych Twoich kolorowych kabelków przewodzą sygnał do wzmacniacza, a dwa - w przeciwną stronę. I chodzi teraz o to, które przewodzą co. Najpewniej czerwony to potrzebny Ci prawy, a czarny to lewy. Oczywiście mogli się pomylić więc sprawdź.

Nic nie wybuchnie, nie spali się i w ogóle nie będzie żadnej katastrofy!

Musisz wcisnąć tylko! ten środkowy , podobny do Q, to jest właśnie wybór źródła, jeśli wciśniesz O_O to gniazdo DIN będzie "wpuszczać sygnał" do gramofonowego wzmacniacza, czyli np można słuchać kompa (z wyjścia line-out) przez wzmacniacz gramofonu i głośniki do niego podpięte, natomiast przy wciśniętym Q, sygnał z gramofonu "wychodzi" przez DIN-a na magnetofon, kompa czy cokolwiek innego

Dzieki za Wielka Rade !!!! w takim razie mialem podpiete dobrze w ubiegla sobote, udalo mi sie zgrac 1 utwor.Gdy zgralem to chcialem porownac jakos.I Przelaczylem sobie w gramofonie na glosniki i od tamtej soboty nie moge juz dobrze podpiac (od tamtej soboty glosnik mi nie chodzi bo mialem tylko )......a ten caly tydzien zle podpinalem bo kazdy mi na forum pisal zebym sobie wcisnal ten przycisk 1 od prawej....

Teraz mam podpiete pod te 2 koleczka(O_O) i to odwrocone "Q" i nie chce nagrywac?nie wiem czego> :(

Glosnika nie mam podpietego teraz ale to chyba nic nie szkodzi.

"rtocki"dzieki za rade

stoper019

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

"Teraz mam podpiete pod te 2 koleczka(O_O) i to odwrocone "Q" i nie chce nagrywac?nie wiem czego> :("??? Pod jedno i drugie wyjście?

"Odwrócone kółeczka" do gniazdo do podłączenia magnetofonu w celu:

1. Wciśnięty klawisz "dwóch kółeczek" - odtwarzania nagrań z magnetofonu poprzez wbudowany wzmacniacz wbudowany w gramofonie.

2. Wciśnięty klawisz "Q" - odtwarzanie nagrań z płyt poprzez wbudowany wzmacniacz i wyprowadzenie sygnału na gniazdo "powójnych kółeczek" w celu nagrania sygnału na taśmę.

Przełączniki są zależne i nie można ich włączać jednocześnie.

Podłączasz wtyk DIN do gniazda magnetofonu, wciskasz przycisk "Q" i jeśli tylko prawidłowo rozpoznałeś wyjścia na gnieździe DIN, to nie ma bata, żeby nie doprowadzić sygnału z wkładki gramofonu do karty muzycznej.

GM

NO robie tak:

Podpinam DIN-a pod wejscie magnetofonu(O_O) pozniej 2 chincze (czerwony i biały) podpinam pod przejsciowke(taka na zdjeciu powzej) a ta przejjsciowke wpinam w niebieskie koleczko w kompa czyli wejscie liniowe . Na gramofonie jest tylko wcisniete to odwrocone "Q" oraz wcisniete "O" samo koło (poniewaz sa 2 opcje albo to samo kolo"o" albo polączone koła , wydaje mi sie ze to sa glosniki oba albo sam) . Uruchamiam CoolEdita i nacisam REC (probkowanie 44100 16 bit stereo) i nie nagrywa:( to ja nie wiem co zle robie

(przypominam ze w sobote mi zgralo)

pozdrawiam

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Wciśnij przycisk "połączone koła" bo teraz masz sygnał zmonofonizowany. Moim zdaniem, ostatnią rzeczą do sprawdzenia jest to, czy wejście linowe nie jest wyłączone w opcjach nagrywania karty muzycznej.

GM

a nie masz żadnego sprzętu z wejściami na cinche (amplituner, wzmacniacz, magnetofon) żeby sprawdzić czy z gramofonu wychodzi sygnał przez ten kabelek din-cinch?, może go uszkodziłeś, widziałem kiedyś lutowanie w takiej mediamarktowej przejściowce din i solidność wykonania była poniżej krytyki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.