Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy na TPA6120...

szopler

Rekomendowane odpowiedzi

no widzisz i tu dochodzimy do sedna.. a czemu ten ad Ci się skopcił?? zrobiłeś coś źle, miałeś jakiś błąd, niewłaściwe napięcia??

mam podobny problem z opa2727, wszystko jest dobrze, a grzeje się jak piecyk..

kuuur tak się sieszyłem tym wzmacniaczem że niechcący odwruciłem pcb żeby poprawić kable i dotknołem spodem do metalowej obudowy i co teraz,dupa blada wzmacniacz się przesterowuje przy maxymalnej głośnośći z karty pc wcześniej było ok,wymieniałem już tpa,WO i dalej to samo może jakiś kondensator walnoł albo stabilizator ale niby obydwa ciepłe,dotego jak przyciszę głośność w pc jest niby ok już się nie przesterowuje ale co z tego jak gra jakoś gorzej a wcześniej można było na maxa i grało wysterowane jak trzeba,ehhhhhhh zawsze coś spierdole,teraz nie pozostaje mi nic innego jak odnowa zakupić wszystkie częśći i wmontować bo i tak nie dojdę co się stało,jedynie jak wszystko wymienie to tpa zostaje,ale był wymieniany i nic.

Arrow, 2 Lip 2010, 08:11

>Przy okazji mam pytanie odnośnie lutowania pada pod TPA, czy ktoś rozważał posadzenie go na paście

>termoprzewodzącej, takiej z dodatkiem srebra, co by przewodziło też prąd?

Ja tak zrobiłem, choć jeszcze nie uruchamiałem.

>januss73<

chyba masz rację.. opa604 ma max 24v, a 727 tylko 12v.. co prawda nie przekraczam, bo z obu stabilizatorów wychodzi mi 11,9v, ale to rzeczywiście jest jego górna granica..

dzięki..

niepotrzebnie spanikowałem,znalazłem przyczynę:) wżyciu bym się nie kapnoł, po tym malutkim zwarciu zaczeło grać jak napisałem,pomimo odłączania wzmacniacza od sieci oraz od sygnału audio nic skutkowało,okazało się że w karcie dzwiękowej zrobiło się jakieś sprzężenie dziwnego pochodzenia które właśnie przesterowywało z niej sygnał po restarcie pc,wszystko jest już ok karta na maxa i nic się nie charczy,gdy bym nie zresetował kompa bo go kopnołem ze złośći:) to wymienił bym wszystkie elementy we wzmacniaczu niepotrzebnie.

Złożyłem wzmacniacz. Działa. Odnoszę wrażenie, że nie degraduje dźwięku czyli jest OK. Czekam tylko na transformatory do zasilania +/-12V bo na razie jadę z zasilacza laboratoryjnego :)

Okazuje się, że przy mocnym łupnięciu i ustawionej dużej głośności brakuje prądu, bo diody LED w torze zasilania myślą, że już nadeszły święta:) Normalne zasilanie pewnie wyeliminuje ten problem.

też mam zasilacz labolatoryjny i niestety to nie nadaje się do tego typu konstrukcji,po podłączeniu transformatora 2x13v 40w wzmacniacz śmiga super,gra naprawdę bardzo dobrze,dzisiaj podłączyłem go do mojej starej zmieniarki stacjonarnej cd-SONY na przetworniku Hybrid Pulse czy jak tam sie to piszę i na orginalnych płytach santana,zagrał z takim pierdolnięciem że nie wiedziałem co jest grane,a to przecież budżetowe cd,a jazzik ,super,doszedłem do wniosku że odkładam funduszę na jakiś stary odtwarzacz cd z wyższej pułki,do 300zł i śikam na te wszystkie przetworniki siejące sybilantami i plaskim basie,przesiadam się na stare dobre cd,komputer precz:)

ze wzmacniacza jestem mega zadowolony i pomału go udoskonalam przez mega wypasione elementy i zew zasilacz de toma,myśle że spokojnie prezentuje poziom holdegrona,za mniejsze pieniądze:)

Narazie rezygnyje z wszelakich lampowych konstrukcji,skupiam się na dobrym odtwarzaczu cd.

zaczynam powolny tuning mojego wzmacniacza na tpa,poprzez wymianę elementów na wypasione:) i mam pytanie gdzie można zakupić dobre rezystory SMD 1% tylko najlepiej po kilka sztuk a nie min 100sz

Bo jakoś oprucz mnie i chyba dwóch ludzi nikt nic więcej nie napisał na temat wzmacniacza z zamówienia,czy mu się dzwięk podoba czy nie,czy poskładaliście już czy pcb sobie leżakują?

>ale tam nie widzę rezystorów smd tylko zwykłe,a do tego wzmacniacza potrzebne są SMD1206

Są też SMD w różnych rozmiarach min. 1206.

Bardzo duży wybór ma też Allegrowicz P_i_o_t_r_N, co prawda sprzedaje po 100szt. ale cena jest śmieszna.

Moja płytka i TPA sobie leży i czeka na więcej czasu. Ale największy kłopot sprawia mi skompletowanie wszyskich części. Może ktoś ma do odstąpienia komplet części lub kupując dla siebie kupi też dla mnie? Wiadomość najlepiej na PW

ja na sztukę aby zagrało składałem zamówienie na częśći w cyfronice,mają wszystko czego potrzebujesz na sztuki,ku mojemu żdziwieniu kondensatory 10uf przysłali mi Capxon nawet ładnie grają te kondensatory,porównałem z elną re2 to elna muli jak cholera,a capxon jest detaliczny i ładnie wybrzmiewa,dlatego jak narazie zostają dopóki nie zmienię na BGstd.

z tego co zaobserwowałem to kondensatory capxon oprócz rubiconów pakuje również holdegron do swoich konstrukcji,dlatego coś w tym musi być że nie grają najgorzej a są tanie,dodatkowo chciałem w zasilaczu za stabilizatorami wsadzić kondensatory tantalowe tak jak w holdegronie tylko nie wiem czy nie będzie za ostro i metalicznie,bo tantale podobno są sterylne i suche.

• 2 tygodnie później...

jak tam wasze maszyny na tpa,tyle płytek poszło a tylko ja złożyłem ten wzmacniacz i opisałem dzwięk?

słucham cały czas na tym wzmacniaczu i jestem jak narazie bardzo ale to bardzo zadowolony,dzięki pekreczowi,który zaprojektował bardzo dobrą aplikację pod tpa,gra bez sybilantów i wzbudzeń niewiedziałem że tak mała kostka w różnych aplikacjach może grać zupełnie inaczej.

Może jeszcze zaprojektował by ktoś małą PCB pod LT1210? wiem że była już kiedyś ale chciał bym mieć taką forumową w swojej kolekcji,a podobno gra trochę dynamiczniej jak TPA i koszt budowy(tani)ogólnie uważam że żadna fabryczna konstrukcja nie jest wstanie dorównać dobże zaprojektowanej konstrukcji diy robionej z wielkim zaangażowaniem i jest jedyna w swoim rodzaju,dopracowana w każdym szczególe,dlatego też jeśli miał bym przeznaczyć 1000zł na fabryczny wzmak to wolał bym przeznaczyć połowe mniej na diy który i tak zagra o dwie klasy lepiej od fabrycznego:)

Może już w tym tygodniu dostanę rezy melf, resztę już mam do uruchomienia. >kuty kupiłeś te bg-std 10u czy zostały Capxony? Ja mam w to miejsce bg albo SILMIC II.Docelowo planuję lepsze zasilanie-TT lub SuperTeddy. Przyłanczam się do propozycji płytki do LT1210 bo obecnie gram na pająku.

jak narazie zostały capxony bo bg w takiej ilośći 6szt już nie było,zasilacz mam zewnętrzny de-toma na lm317 i lm337,obecnie czekam na kondensatory nichicon VR z ebayu,polecam ich na zasilanie,żadne tam panasonic fc itp,jeśli ktoś nie słyszy różnicy to ma pecha:) ale to naprawde dla mnie są najlepsze kondensatory na zasilanie główne,co do capxonów to zastanawiam się czy wogóle ich tam nie zostawić bo są naprawde dobre jedyne co che jeszcze zmienić to wsadzić tantale ROE za stabilizatorami i zobaczyć czy będą lepsze od elektrolitów,bo męczy mnie to że holdegron je tam wpycha więc ciekaw jestem jaką one dają zmianę,dodatkowo wzmak leci przez potncjometr alps-RK27 na zwykłym nie słuchałem,być moze ten alps daje dodatkową dokladność w dzwięku bez zmuleń,w przyszłośći może będzie drabinka rezystorowa ale jak narazie to alps jest konkretnym potencjometrem więc z wymianą nie będe się śpieszył.

Zamieniłem w transporcie lm7808/7805 NS na TT pierwsza wersja na zwykłych elementach i jest lepiej. SuperTeddy ma b. niskie szumy i z tego co czytałem dobry do analogu. Jak zmontuję to sprawdzę. Co do lt1210 też jest zabawa z brzmieniem poprzez dobór elementów. Na hd555 dynamiki nie brakuje, kolumny 8 ohm też uciągnie. Jeszcze nie wiem jak u mnie zagra tpa.

Witajcie,

wtrącę się w ten wątek ze swoim LT1210. Mam taki zakupiony jako zmontowany od jednego z forumowiczów. Musiałem skorygować wzmocnienie dla swoich słuchawek (beyery DT440 32R), poza tym nie grzebałem w nim jeszcze za bardzo. Gra całkiem znośnie, ale brakuje mu dołu, nie schodzi za nisko. Porównuję go z pre3+symasym, który jest dużo lepszy na dole niż LT. Po poczytaniu dołożyłem w szereg ze słuchawkami rezystory 100R, jakby się trochę poprawiło, ale nadal tamten zestaw kładzie go na łopatki. Czy myślicie że to kwestia małej impedancji słuchawek i LT cudem nie wydala? Może macie jakieś doświadczenia z elementami w 1210? Nie ma ich co prawda za wiele, ale może filtracja (680uF Rubycon ZL) jest za kiepska?

moze to wina słuchawek,ja po podłączeniu świetnie grających pchelek od cresyna kture pięknie grają jak na pchelki przystało z iriverem,ze wzmacniaczem TPA uzyskałem koszmarny zmulony dzwiek jak bym słuchawki owinoł szmatą,może nie każdy wzmacniacz pasuje do wszystkich słuchawek,senki300omów z moim tpa grają natomiast rewelacyjnie.

Jeśli chodzi natomiast o bas w LT1210 to LT1210 przede wszystkim słynie z bardziej dynamicznego i niżej schodzącego basu od TPA ,dotego LT ma większą wydajność prądową od tpa,dlatego dziwi mnie brak niskiego i dynamicznego basu w twojej konstrukcji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.