Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy na TPA6120...

szopler

Rekomendowane odpowiedzi

zasilanie użyte do TPA ma ogromne znaczenie dla dzwięku czego sam doświadczylem,zasilacz zintegrowany na zwykłych stabilizatorach 12v gra zdecydowanie dynamiczniej z silnieszym basem,natomiast zasilacz bardziej zaawansowany De-TOMA na stabilizatorach LM317 i Lm337 gra spłaszczonym basem zato słychać mnustwo detali oraz słychać że gra czyssciej nie wiem teraz jak uzyskać dzwięk połączony,winą obardzam stabilizatory LM,może wymiana na LT337 i Lt317 przyniesię większą dynamikę,jak nei to zostaje przy zintegrowanym

Wzmacniacz poskładany i uruchomiony już dawno, ale zapomniałem wcześniej wrzucić tu zdjęcia.

Zrobiłem go na komplecie kondów Elna oraz rezystorów smd vishay, obecnie za bufor robi opa2107.

Gra to na tyle dobrze że nie chce mi się robić już drugiej wersji z kondami Black Gate N i STD ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-24711-100000076 1281864220_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do wzięcia 1 szt PCB pod TPA6120 oraz komplet rezystorów smd vishay do tego projektu.

Szkoda żeby leżała i się kurzyła, może ktoś jeszcze będzie chciał zrobić tego wzmaka ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A no i jak ktoś będzie bardzo chciał ;) to mogę sprzedać wszystkie części do tego projektu wraz z płytką czyli kondensatory 2x BG N 1uF/50V ( przy opampie )2x BG N 33uF/16V ( przy TPA ) 2x BG STD 100uF/16V ( za stabami ) staby LM2990T i LM340T ( Nationala ), Panasonic FM 2x 2200uF/25V + 2x 1000uF/25V ( w zasilaniu ), rezystory SMD Vishay, scalak TPA6120, kondensatory filtrujące wima 2x 33pF + 2x 100pf oraz kondensatory filtrujące SMD MURATA 100nF i Johansson 68pF, złącza ARK ( komplet ).

Ale tylko wszystko razem z pcb.

Kupię PCB lub zmontowany Regulator Barwy Tonu

Propozycje na PW lub email

Kupie płytkę, ew PCB + elementy, ew zmontowany układ Regulatora Barwy Tonu z wątku:

Ukryta Zawartość

email: [email protected]

Ukryta Zawartość

Sprzedam komplet elementów SMD oraz kondensatorów do forumowego projektu TPA6120.

Na zasilanie 2x axial ROE EGM 3300uF 63V lub Elna 2200uF 35V z wylutu.

Nichicony Muse 22uF 50V oraz Gold Fine 10uF 63V

Moge też dołożyć szybkie diody prostownicze BYT 03, ale wymagają one rozwiercenia otworów w PCB.

Rezystory 1%, kondensatory SMD samsung oraz TDK

Stabilizatory 7812 oraz 7912

Cena za zestaw 30zł + wys listem prio 6zł

Jakie napięcie jest groźne dla słuchawek na wyjściu wzmacniacza?

Pytanie nie jest odnośnie wzmacniacza na tpa bo w nim problemu nie mam, ale w innym projekcie. Na wyjściu jednego kanału jest 20mv a na drugim jest 16mv. Wiem, że to i tak o 20 i 16mv za dużo ;) ale nie jestem w stanie go zmniejszyć.

Kiedyś zostawiłem wzmacniacz z avt2850 z podłączonymi słuchawkami na kilka godz. Z początku na każdym kanale było 1-2mV, ale gdy zamknąłem obudowę temperatura podskoczyła i napięcie na wyjściu wzrosło do 135mV na każdy kanał. Słuchawki działają do dziś i nic im się nie stało, wzmacniacz też ma się dobrze ;)

Z napięciem 20mv i 16mv obecny wzmacniacz działa dobrze jednak trochę mnie niepokoi te napięcie, bo na moim wzmacniaczu tpa mam teraz maks 1mV na każdym kanale a tu 20mv to wydawało mi się już dużo.

mialem kiedyś ten avt2850 i nie chce mieć nigdy więcej takiego bubla,spalił mi słuchawki a napięcie w nim skakało jak małolat na dyskotece,jak ustawiłem na 3mv to po godzinie było już 103mv więc ci którzy ustawiają ten wzmacniacz na 0,01mv mają chyba coś wspólnego z czarną magią:) osobiście słuchawki grają nawet na 150mv ale bas staje się kołkowaty i drewniany,a to dlatego że napięcie stałe napręża membranę słuchawek i nie jest tak elestyczna jak bez dc na wyjściu, osobiście zmiany w drewnianym basie zaczołem słyszeć powyżej 100mv na 20mv myślę że nie będzie to zbytno przeszkadzać.

Holdegron sprzedaje te wzmacniacze AVT2850 modyfikowane jako swoje najnowsze dzieło holdegron-4 z miłą chęcią przed zakupem takiego wmaka posiedział by przed nim z godzinę z multimetrem,jeśli po godzinie napięcie stale na wyjściu nie przekroczy 0,002mv to konstruktor jest dla mnie guru hai-endu:)

jeśli chodzi o avt2850 to gra jakościowo na poziomie TPA6120 dlatego nie tęsknie za nim bo mój TPA jest świetny,jedyne za czym mógł bym tęsknić w avt to scena i stereofonia,sk***iel miał rewelacyjną,miałem orginalne płytki z AVT trany potem sparowałem jak najlepiej potrafiłem,a mimo wszytko napięcie skakało jak porąbane,sprzedałem go jakiemuś panu z allegro i piał z zachwytu:O nie wiem może miał na tyle mało wyczulony sluch i słabe słuchawki że dc od 20mv do 150mv nie robiło na nim wrażenia albo nawet go nie mieżył.

Czy ktoś może mi powiedzieć dlaczeg na zewnętrznym zasilaczu DE-TOMA opartym na stabilizatorach LM317 i LM337 jak podłączam to wzmacniacz TPA gra bardzo sterylnie i szczegółowo i ogólnie słychać że gra czyściej,tylko denerwyje mnie zjawisko paranormalne(BAS) jest płaski z drewnianym odgłosem i przy niskich zejściach gitary basowej "charczy" natomiast na orginalnym zasilaczu zintegrowanym Na zwykłych stabach l7812 i l7912 gra może mniej sterylnie i szczegółowo,ale bas schodzi bardzo nisko i słuchawki 300omów potrafią mocno pompować powietrze,transformator w obu przypadkach jest ten sam,mocny i wydajny unitra zatra TS40/61 czy ktoś potrafi mi wytłumaczyć dlaczego tak jest? może staby LM nie są wcale takie dobre i wydajne prądowo jak L79xxxx

Na razie się wygrzewa w jednej obudowie. Czekam jeszcze na płytki stabilizatorów i AD8066 do tpa. Zrobiła się gdzieś pętla i trochę brumi. Do porównań wstawię przekaźnik żeby nie przekładać jacka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wcisnąłem do jednej obudowy żeby się wygrzało i chciałem uniknąć kabelków na stole przy porównywaniu. Na razie oba wzmacniacze zasilane są +/- 16V niestabilizowane-każdy ma oddzielny prostownik i filtracje 2200uF FC+220nF między + i -. Niestety potek jest 2x i mi się gdzieś masa zapętla więc pewnie dlatego brumi. Jak dostanę płytki stabilizatorów to się za to wezmę.

kuty

>2/../ że dc od 20mv do 150mv nie robiło na nim wrażenia albo nawet go nie mieżył.

Człowieku, przecież wystarczy 5 min pracy aby zainstalować DC serwo... Po co w ogóle tworzysz taki deliberat:(

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

mialem kodensator na wyjściu zbijał napięcie dc ale dzwięk w porównaniu bez kondensatora był dla mnie do kiepski.

Chciał bym aby został wznowione PCB pod LT1210 z bóform wejściowym,ta kostka coraz bardziej mnie ciekawi

kuty, 27 Sie 2010, 10:49

>5min na DC serwo?

No dobra, 10 :-) Przecie3ż to kilka części na krzyż.. A jak już masz ustalone napięcie na wyjściu, to po co ci ten kondensator??? O matko ;D pzdr

Trochę sensu poproszę.

>mialem kodensator na wyjściu zbijał napięcie dc ale dzwięk w porównaniu bez kondensatora był dla mnie do kiepski.

To oczywiste, że podłączanie słuchawek poprzez zastępczą RLC do wyjścia wzmacniacza nie jest najlepszym pomysłem.

Trochę sensu poproszę.

O matko jakie ustalone napięcie? przecież muwię ze napięcie bujało się ku...... jak stara łajba,a 150mv to było jak wzmacniacz się jeszcze dobrze nie rozgrzał,nie wnikałem w dc serwa bo to miało działać z max 0,03mv na wyjściu tak jak u ludzi a nie jakieś dc serwa,które i tak dodają coś od siebie.

zapomnijmy o avt2850 bo to było nieporozumienie słuchawkowe,teraz jestem fanem TPA6120 i tak zostanie dopóki nie zrobie LT1210 bądz OTL kamyka,ale to już z pomocą znajomego bo taki otl mógł by nauczyć się latać w afekcie:)

kuty

>O matko jakie ustalone napięcie?

Matka: jak masz DC serwo, to masz je ustalone.

>które i tak dodają coś od

>siebie.

- że co??? No dobrze, kończę ten offtopic;)

Trochę sensu poproszę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.