Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo i KD na jednych frontach

sp_1976

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

wcześniej założyłem podobny wątek na HFiM ale tamjest mało wpisów tego typu.

po pewnym czasie i zdobytych doświadczeniach)mogę co nieco napisać. Otóż obecnie godzenie kina i stereo wygląda następująco:

1. stero to NAD C320BEE + C542 + Celestion F38

2. kino domowe ampli JVC (bez preoutu) oraz DVD KOda 640D

Z dvd wyjściem analogowym są podłączone fronty a reszta cyfrowo z ampli. Ma to swoje minusy: konieczność odpowiedniego dostrajania głośności integry (fronty) i ampli (reszta głośników). Jest jednak podobno rozwiązanie polegające na przygotowaniu kabla z dzielnikiem napięcia: kabel wpina się w gniazda głośnikowe od frontów i podłącza do wejścia RCA we wzmaku.

Czy ktoś spotkał się z takim rozwiązaniem?

Czy mógłby się podzielić swoimi spostrzeżeniami?

PS. To mój pierwszy post na tym forum :) Jako że mimo odsłuchu wielu sprzętów (w cenie do 4000 chyba większość) nie uważam się jeszcze za audiofila - więcej czytam niż się wypowiadam.

PPS. Pozdrowienia dla forumowiczów z Trójmiasta :)

https://www.audiostereo.pl/topic/23793-stereo-i-kd-na-jednych-frontach/

Tu masz trochę - poczytaj - później może nedj Ci cos więcej napisze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najlepiej wpisz "dzielnik napięcia" w wyszukiwarkę :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niewiele rzeczywiscie da sie powiedziec, moze oprocz:

1. Rozwiazanie jest prawidlowe (tak dorabia sie preout).

2. Rozwiazanie jest malo audiofilskie: wzmacniacz sygnal kiepskim w Twoim mniemaniu amplitunerem KD (co wynika z kontekstu), po to aby go stlumic dzielnikiem i wzmocnic wzmacniaczem stereo - w Twoim mniemaniu duzo lepszym od tego AVR. Hmm, jak dla mnie - szkoda zachodu, wiecej strat niz pozytku.

Ten jeden malutki krok - pozbyć się tego kina poza odtwarzaczem DVD. W istocie wiesz już, że go nie potrzebujesz ale brak Ci odwagi by zrobić ten ostani krok.

A do kina to się chodzi ;-)

-> MariuszJ

"2. Rozwiazanie jest malo audiofilskie: (...)"

Ale przeciez zestaw stereo zostanie bez zmian, tzn. odtwarzacz cd -> wzmacniacz stereo -> kolumny. A dzielnik napiecie bedzie dzialal tylko w trybie wielokonala (pewnie i tak tylko kino domowe). To jak komus ta teoretycznie slabsza jakos frontow bedzie przeszkadzala (mi nie przeszkadza, a nawet moim zdaniem jest lepiej), to ja juz nie wiem...

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Nedj, masz racje, nie doczytalem ze jest CD i to wpiety bezposrednio do wzmacniacza stereo. Tyle, ze wtedy sterowanie glosnoscia odbywa sie w innym miejscu (rozregulowujesz nastaw wzmocnienia wzmacniacza stereo pracujacego jako koncowka mocy). Ale to rzeczywiscie drobiazg.

Też miałem podobny problem. Kupiłem wzmacniacz AVM Evo A2 ma funkcję freeze (czyli działa na zasadzie przełącznika kolumn pomiedzy wzmacniaczem a amplitunerem) niestety moja Yamaha 640 nie jest w stanie napędzic B&W704. Więc musiałem spiąć wzmacniacz i amplituner na pre in i pre out. Wady, regulacja głośnością wzmacniacza aby dostosowaś sygnał do pozostałych głośników, dwa trzeba uważać aby po przełączeniu na inne źródło nie zrobić sobie krzywdy gdyż wzmacniacz najczęściej jest rozkręcony na max.

panerai_47

Jeżeli połączysz ampli ze wzmakiem przez Pre in i Pre out to pierwsza z wymienionych przez Ciebie wad nie ma miejsca, bo sterowanie glośnościa dzwieku na wszystkie kolumny odbywa sie przez amplituner. Przy użyciu wspólnego pilota podkręci sie też galka glośności we wzmaku nie wplywajac na glośność frontow w kinie. Ale w tym momencie druga wymieniona przez ciebie wada ma miejsce.

wiem, masz rację dlatego podłączyłem na pre a nie na freeze, aby dodać mocy na przednie kolumny. Robiąc max głośność na wzmacniaczu, steruję głośnością całego systemu tylko poprzez amplituner.

Nie wiem, czy to by sią aby nie nadało. Na szczęście aukcja już się skończyła:

Ukryta Zawartość

Szczęście polega w tym wypadku na tym, że jakby co, to nie ryzykuję oskarżenia, że Cię podpuściłem ;-)

Ukryta Zawartość

oj, ryzykownie wygląda ta skrzyneczka, może i szczęście że się skończyła ta aukcja bo jeszcze bym kupił. Chętnie spróbowałbym z kablem z dzielnikiem napięcia ale obawiam się czy nie spalę wzmacniacza stereo. :(

Ponieważ w temacie elektroniki jestem totalnym lajkonikiem (ech te humanistyczne wykształcenie!) szukałem na tym forum potwierdzenia u kogo to rozwiązanie funkcjonuje....

-> sp_1976

U mnie dzielnik funkcjonuje jak nalezy. Uzywam juz ponad rok i wszystko jest jak najbardziej w porzadku. Ale w razie czego oczywiscie nie biore odpowiedzialnosci za Twoj dzielnik... :)

Pozdrawiam.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.