Skocz do zawartości
IGNORED

C A Azur 640A+ 640C ? jakie monitory

A30dam

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem w/w zestaw i przyszła pora na dobór kolumn mam na oku Dynaaudio Audience 52 i Epos M 12.2 .Nie mam możliwości posłuchania tych obu par w jednym czasie.Dodam że posiadam kable V.D.H Sc 122 Hybryd i interkonekt TaraLabs Prism 500i 0.6m Pokoj ok 20 m słucham w zasadzie wszystkiego popu jazzu elektroniki , poważnej , nie stronie od techno ,rapu itd.

https://www.audiostereo.pl/topic/23818-c-a-azur-640a-640c-jakie-monitory/

A30dam>

Niedaleko jest wątek, o 12.2, wcześniej było kilkanaście o kolumnach do Azura. Wyszukiwarka nie działa? 12.2 słuchałem nawet w pomieszczeniu ok. 30mkw. Masz dwie pary kolumn, masz nawet kable.. a zatem odsłuchać nie problem.

i co 12.2 graly dobrze w pomieszczeniu ok 30m? oczywiscie bedzie slychac dzwiek i w 50 i60m ale tu nie chodzi o to aby jakos gralo prawda? no chyba ze docelowo chcemy uzyskac efekt brzmienia glosnikow komputerowych

Sluchalem Dynaudio Audience 52 w duzym pomieszczeniu w Hi-Fi Club na Kopernika 34 w Warszawie. Mysle ze bylo tam okolo 20 metrow i dynki nie mialy zadnych problemow zeby wypelnic dziwkiem pomieszczenie. Sluchalem wtedy najpiekniejszych wokali w zyciu (moze dlatego ze w zyciu niewiele sluchalem :) ). Jak bedzie z basem tego nie wiem. Sa opinie ze dynki maja go wystarczajaco nawet w 20 metrach.

Słuchałem tez Eposów. Pomieszczenie tez bylo duze (www.audiosystemcom.pl) Tez nie bylo problemow z wypelnieniem dziwkiem. Bas... jak ktos slucha muzyki rozrywkowej to nie bedzie usatysfakcjonowany, ale nie mozna powiedziec zeby byly jakies braki. Eposy graly naprawde bardzo ladnie i poprawnie, jednak dynki mialy magie. Sluchanie dynek to bylo przezycie. Moze dlatego ze dynki graly DVD McIntosh i jakas lampka, ktora tez pewnie kosztuje tyle co samochod, a Eposy byly podlaczone do elektroniki za 2 tysiace klocek.

Jesli masz mozliwosc, to wstrzymaj sie z kupnem, ale postaraj sie odsluchac obie pary glosnikow u siebie w domu. Brzmienie w sklepie i w domu to dwa inne swiaty. Moze sie okazac ze para glosnikow ktora w sklepie grala lepiej w domu bedzie gorsza od drugiej pary.

Ciezko mi ocenic ktore byly lepsze, jednak magia dynek wciaga i jej uleglem.

Powodzenia w odsluchach.

No to króciutko:

1. Ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Azur 640A features

65 watts per channel (8 Ohms)

100 watts per channel (4 Ohms)

2. Ze strony

Ukryta Zawartość

Sensitivity (2.83 V/1 m) 86 dB

IEC Long Term Power Handling 150 W

Impedance (nominal) 4 Ohm

3. No to liczymy:

Dla d0=1 m i P0= 1 W mamy Lp0=86 dB. Zatem dla d=1 m i P=100 W zgodnie z zależnością:

Lp=Lp0+10LOG(P/P0)

mamy Lp=106 dB. A teraz zakładając, że największa odległość od głośnika jest równa przekątnej pokoju czyli 6,4m (zakładam pokój o wymiarach 4mx5m) mamy teoretyczny spadek poziomu zgodnie z zależnością

LD=20LOG(D/d0)

równy około 16 dB. Czyli otrzymujemy 90 dB dla maksymalnego wysterowania wzmacniacza.

Powyższe powinno się uzupełnić o to, że:

- poziom dźwięku w zamkniętym pomieszczeniu od odległości zwanej odleglością graniczną ulega w zasadzie ustaleniu,

- obliczenia przeprowadziłem dla jednego głośnika,

- słuchacz zapewne będzie siedział bliżej (góra 3 m), wtedy spadek poziomu wynosi -10 dB,

- poziom dżwięku równy 86 dB to jednak dość sporo.

Ergo: sytuacja w rzeczy samej nie jest łatwa, ale nie demonizowałbym. Posiadając Dynaudio 52 nie będziemy przecież robić dyskoteki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mr Pink Eyes>

Grały dobrze, nawet z 5/15W lampą;-)

Pomijając różne potrzeby, różnych osób zawsze w takich sytuacjach przypominam sobie hasło, bodaj Czerwonych Gitar: Gramy najgłośniej w Polsce. To były lata 60. Najgłośniejszy dźwięk, na salach, które znacznie przekraczały 30mkw generowany był przez gitarowy wzmacniacz (dziś powiedzielibyśmy combo) 10W;-) Aha, wątpię, by kolumny doń podłączane miały ekstremalną skuteczność.

A odnośnie preferencji muzycznych autora: 12.2 + Azur ostrożnie polecałbym miłośnikom wielkiej symfoniki. I to niezależnie od pokoju odsłuchowego. Jazz, w zależności od tego jaki. Dla starego jazzu są lepsze wzmacniacze, bo tu sprawdza się połączenie o nieco ciemniejszym charakterze. W przypadku free i awangardy - cóż, pod kątem słuchania takiej muzyki dokonałem takiego wyboru. Zresztą, zamiast Azura mógł być Creek 5330 (szczególnie SE), mógł być Arcam DiVA lub - najlepiej - Cyrus. Elektronika? Tej tradycyjnej nie słucham, więc nie wiem. Mam jakąś jedną shiciarską płytę Jarre'a - brzmi ok. Schulze? Może być, ale można zestawić coś lepiej. Choćby z Cyrusem, czy 2010. Popu praktycznie nie słucham. Rock, typu Nick Cave, Jethro Tull, Waits - nie mam zastrzeżeń.

Dzięki za wszelkie uwagi powiem wprost i tak wybrałbym Dynaudio , ponieważ ich brzmienie trafia w srodek mojej duszy co prawda nie słuchałem ich z azurami lecz wierzę że azurki podołają swemu zadaniu . Co do wielkości pomieszczenia i tego czy wypełnią pokój wystarczającym natężeniem dzwięku , powiem ja nie mam zamiaru robić dyskotek , tylko delektować się dzwiękiem. Wracając do azurków to urzekły mnie od pierwszego wejrzenia - nie mylić z odsłuchem , to tak jak z kobietami każdy z nas ceni w kobietach inne cechy (może te same)

Pozdrawiam wszystkich. Ps. w tej chwili wymyślam standy pod moje dynki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.