Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Ikon 6 vs Avance Dana 670

Mallet

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wlasnie jestem na etapie poszukiwania kolumn do zestawu: NAD 532 (Stereo) + Denon 2106 (KD).

Jeszcze nie sluchalem nic w sklpeach, ale w najblizszym czasie planuje wybrac sie na odsluchy. Wczesniej jednak chcialem wybrac jakies konkretne modele do odsluchow.

Planowana cena max 4000zl, za przody. Plus dodatki do centrala i satelitek.

Jak na razie po wielu czytaniach recenzji wybralem: Avance Dana 670 na przod, plus centalny z serii 500 (troche taniej :) i moze satelity (tez z serii 500). (Kornik mial cos takiego. Chyba? Warto?)

Ostatnio polecany jest przez Denona zestaw Dali Ikon 6 (przody) plus centum i satelity (Czy ktos to juz sluchal?).

Glownie interesuje mnie brzmienie stereo (czyli NAD) mniej kino (powiedzmy 80% - 20%).

Muzyka klasyczna i rockowa. Nie lubie brzmienia metalicznego i twardego (Jak w B&W), raczej cos delikatnego i naturalnego, muzykalnego i nie meczacego. Czyste wysokie tony (Dana kopulki a Dali wstega - moze ktos porownywal). Dosc mocny krotki bas nie rozlewajacy sie (Tu raczej Dana, na oko Dali wydaja sie duze i mocne).

No i nie za duze rozmiarowo.

Pokoj 15-16 m2.

Moze jeszcze jakies inne modele polecicie.

z gory dziekuje za propozycje do odsluchow.

Mallet

https://www.audiostereo.pl/topic/23851-dali-ikon-6-vs-avance-dana-670/

Na oko, Ikon 6 ze wstęgą powinny być ciekawszą propozycją, zebrały zreszta świetne recenzje. Ja słuchałem najmniejszych Ikonek, ale brzmiały niebywale detalicznie na górze, ale i bardzo ostro. Gwoli sperawiedliwości trzeba dodać, że były niewygrzane.

Wlasnie tak slyszalem o Ikon 1. Ale Ikon 6 powinny miec mocniejszy bas. Moze zagluszy piszczace wysokie :)

Ponoc brzmia bardzo naturalnie.

Znalazlem tez ostatnio taka recencje:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Dali/DALI_Ikon6_HIFICHOICE_2005_09.pdf

Baaardzo chwala.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Słuchałem Dali Ikon 6 - w porównaniu z KEF iQ7 - na koniec na moment zagrały Avance 680 XT.

Ikon 6 deklasują iQ7. To bezwzględnie. W tych kolumnach największymi atutami są wysokie tony - otwarte, swobodne. Nie słyszałem żadnych wyostrzeń. Dalej na plus zaliczyłbym szybkość, analityczność basu. Z mocnym wzmacniaczem ten podzakres pod względem analityczności jest idealny. Kontrabas wspaniały. W pełni czytelny. Co wydaje mi się pewnym minusem, to lekko zaznaczona dominacja wysokich tonów. Nie zgodziłbym się z oceną w AVideo, gdzie równowaga tonalna dostała 9pkt. Moim zdaniem jest ona co nieco zachwiana, na rzecz wysokich. I to słychać. Jednak te wysokie - zwłaszcza wokale - są naprawdę wysokiej klasy - więc to nie przeszkadza.

Co do Avance - słuchałem dosłownie 5 minut 680 XT - i trzeba przyznać, że wrażenie pozytywne. Nowa pierścieniowa Vifa gra bardzo dobrze. Nie są to tak spektakularne wysokie jak w Ikonach, ale ... też dobre. Bas także zwarty. Ogólnie bardzo przyjemne kolumny. Sprzęt towarzyszący: Rotel RCD 971, Harman HK680, Nad C372

Witam,

Osobiście proponuję posłuchać Dali Suite 2.8 (do mniejszego pomieszczenia mogą wystarczyć 1.7). Sam jestem ich szczęśliwym posiadaczem (2.8) od ponad pół roku i jestem z nich bardzo zadowolony. Kosztowały właśnie ok. 4000 zł (z rabatem). Mam do nich pozostałe elementy KD z serii Suite tzn. centralny (C 0.8) i surroundy (R 0.8), które w sumie kosztowały drugie ok. 4000 zł. Planuję jeszcze kupno dedykowanego do tego zestawu suba (S 1.2), choć prawdę mówiąc wciąż się zastanawiam czy warto, bo fronty potrafią zagrać tak nieprawdopodobnym basem, że czasem rozglądam się gdzie stoi sub, którego przecież jeszcze nie mam. Ogólnie, Dali Suite 2.8 to kolumny grające b. muzykalnie i harmonijnie, a jednocześnie wystarczająco szczegółowo. Nie mają w sobie nic z metalicznej ostrości typowej dla B&W (porównywałem z 603 i 704), ale mają swój charakter, którego brak moim zdaniem KEFom Q7. Potrafią tworzyć piękną scenę i całkiem znikać. Kocham te kolumny. Polecam je każdemu.

Szukalem Dali Suite 2.8 ale raczej beda za duze. No i troche za drogie. Jesli Ikony sa podobne brzmieniowo (a nawet powinny miec lepsze wysokie tony), to moze jednak zostane przy Ikonach.

Jeszcze porownam z Avancami.

Czy ktos moze wie gdzie w Poznaniu mozna odsluchac Ikony?

Avance maja w AudioMedia70, a Ikony?

-> Mallet:

"Szukalem Dali Suite 2.8 ale raczej beda za duze. No i troche za drogie".

Poszukaj mniejszego modelu z serii Suite, czyli 1.7 - są mniejsze i na pewno tańsze, a grają jak przypuszczam podobnie tylko pewnie z nieco mniejszym basem. Powodzenia.

Witam,

W zeszły piątek słuchałem Dali Ikon 6 z elektroniką Denona: AVR-3806 i DVD-3910. Pomieszczenie odsłuchowe mialo coś ponad 40 m i co mnie zaskoczyło bez problemów naglosniły to pomieszczenie bardzo dobrym dźwiekiem. Był tak cudny, ze moja zonka, która pierwszy raz zabrałem na odsłuchy powiedziała po 40 minutach wałkowania róznych płyt: BIERZEMY JE! Ja oczywiście dodałe, że Denona też zamierzam wziąć;-))) Dzień wcześniej odwiedziliśmy salon, w którym słuchaliśmy B&W 604S3 z dość wysokim modelem Yamahy (niestety nie pamiętam). B&W poleglo i to totalnie - nie sądzę aby to była wina elektroniki. A powiem szczerze B&W były moim cichym faworytem....no cóż. Ikony szóstki od Dali zniknęły w pomieszczeniu odłuchowym a my z zonką zmienialiśmy tylko płytę za płytą aby się upewnić, żee to nie sen. Poza tym dla estetów Ikonki są małym dziełem sztuki - uwaga!!! Mogą podobać sie paniom ;-)))). Na "paskudne obały" tzn. B&W żona się nie zgodzila...no i dobrze. Teraz czekam na kasę i składam zamówienie.

PS. Docelowo będę chciał podłaczyć NADa do nich i myślę że może być tylko lepiej. AUDIO COLOR na Ciołka w Warszawie ma Denona, Nada i Dali. Niestety nie bylo już czasu na posłuchanie Nada z Dali;-((((

• 4 miesiące później...

> Dzień wcześniej odwiedziliśmy salon, w którym słuchaliśmy B&W 604S3 z dość

> wysokim modelem Yamahy (niestety nie pamiętam). B&W poleglo i to totalnie - nie sądzę aby to była

> wina elektroniki.

A ja ide o zaklad ze gdybys posluchal B&W z identycznym ampli co Dali Ikon 6, tj. z denonem a nie yamaha, to konkluzja nie bylaby tak oczywista i tak niekorzystna dla B&W.

Witam. Ja polece cos co sam wybralem...:) Monitor Audio RS6!!Sluchalem wiele glosnikow z podobnego przedzialu cenowego i wlasnie te i jeszcze Ushery X-718 moge szczerze polecic. Co do Avcance 670 i Dali Ikon 6 sa na Glogowskiej do posluchania...ja sluchalem obu i.... wybralem MA RS6. Mysle ze warto chociaz przesluchac tych glosnikow bo chwila wystarczy rzeby stwierdzic czy pasuja. MA RS6 sa na Szewskiej (Hi-end corner). pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.