Skocz do zawartości
IGNORED

Spotkanie w Krakowie - lista obecności

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Pepe.

Pomieszczenie odsłuchowe jest w dużej mierze dedykowane (to znaczy posiada również normalne walory uzytkowe jakie może własciwie każdy w swoim pomieszczeniu odsłuchowym ma lub może dokonac - po to żeby odsłuch nie był strikte studyjny, bo wiem zazwyczaj każdy słucha u siebie w domu). Ma lekko ponad 30m2 i kubature prawie 100 m3. Lokalizacyjnym punktem zbornym jest Krakowskie Centrum Konferencyjne - Dwór w Tomaszowicach. Jak tam dotrzeć objasnia strona ( www.dwor.pl ), oczywiscie uprasza sie wczesniej o kontakt telefoniczny.

Konstrukcji których miedzy innymi bedziemy słuchać to model Enigma: Trójdrożne zestawienie referencyjnych głosników Etona i Morell'a. Głosnik niskotonowy jest w komorze bas-reflex wymodelowanej i strojonej w autorski sposób - dotyczy budowy wewnetrznej i sposobu liczenia br. Głosnik średnio i wysokotonowy

Konstrukcji których miedzy innymi bedziemy słuchać to model Enigma: Trójdrożne zestawienie referencyjnych głosników Etona i Morell'a. Głosnik niskotonowy ( Eton 8-472/32LH ) jest w komorze bas-reflex wymodelowanej i strojonej w autorski sposób - dotyczy budowy wewnetrznej i sposobu liczenia br. Głosnik średniotonowy ( Eton 5-880/25HEX ) i wysokotonowy (Morell Supreme 110 ) znajduja sie w komorach zamkniętych. Układ elektryczny posiada zbocze o nachyleniu 6dB/oktawę. Impedancja znamionowa wynosi 8 ohm. Skutecznosc wynosi 89dB. Kolumna posiada pojedyncze zaciski. Dzwięk i praca stolarska oczywiscie sa na najwyższym poziomie, o czym mam nadzieje wkrótce dowioda rownież literalnie media branzowe. Układ do optymalnej pracy dedykowany jest pod wzmacniacze tranzystorowe lub lampowe o wysokiej wydajnosci pradowej. Wspaniale czuja sie z wysokiej klasy elektroniką, poniewaz od siebie nic praktycznie nie dodają. Reasumujac, jak donoszą słuchy, mam nadzieje ze udało sie w tych konstrukcjach uniknąc wad ktore posiada wiekszosc konstrukcji br, a dodac zalety innych układów czyli dynamikę, neutralność, wybrzmienie góry i brak sladów kompresji.

Czy pozwolicie zaprosić się do wątku?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Padła propozycja, byście byli organizatorami niezależnych odsłuchów porównawczych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ojciec zapraszał, więc melduję posłusznie że w wątku "CD do 1000zł - odsłuchy, wrażenia" organizujemy odsłuch low-endowych pudełek z hipermarketu....

A już na poważnie, chcemy posłuchać kilku zacnych CD głównie ze stajni Philipsa, Grundiga, może i Pioneera - zarówno przed jak i po tuningu (GAT i nie tylko). Decyzja co miejsca nie zapadła, zbieramy chętnych, miejsce i czas wybierzemy w zależności od preferencji i możliwości uczestników. Jak na razie z Krakowa i okolic jest kilku chętnych, więc może za jakiś czas u Was?

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Panowie podchwycmy ten pomysl bo KAiM nas zje. Wydaje mi sie bardzo ciekawe takie porownanie. Starsze upgradowane konstrukcje kontra nowe CDeki. Z tymi drugimi nie bedzie problemu mamy przeciez znajomosci w Nautilusie i Chillout Studio a i jakis stary Philips czy Grundig pewnie sie znajdzie. Strone organizacyjna biore na siebie. Czekam na propozycje tuningowanych cdekow.

e tam - disco daj ludziom czas na odpowedź :) toż jedna nocka dopiero minęła.

Ja też jestem chętny posłuchać tuningowanych CD a to dla tego że mam chm... ambiwalentny (powiedzmy) stosunek do takich rzeczy.

Słucham tylko muzyki.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Walery wiedzialem ze Cie tu znajde - prawde mowiac sprowokowalem to celowo. Nie sadze zeby moje CD po upgrade mialo start do Audio Note CD 3. Podczas odsluchu kolumn Studio16Hertz w Chillout Studio cdek Krzyska zagral rewelacyjnie - zdecydowanie lepiej od Meridiana 506.20 (upgrade do 24) McGyvera. Minasy byly napedzane MPM. Okablowanie zapewnilo Chillout Studio. Co do PS Audio i Muse II chetnie powtorzylbym ten odsluch w nieco innych warunkach. Rowniez bardzo wysoko cenie to zestawienie.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Najlepszy dowod klasy PS Audio i Muse II to porownanie ze Stelmachem ktorego wrecz rozjechalo. Podtrzymuje swoja opinie o kiepskiej jakosci Stelmacha. Ale moze ja mialem zwyczajnie pecha...

>discomaniac71

Miałeś pecha, trafiłeś na prototyp który żle współpracował z obciążeniem Twojego wzmacniacza.Z lampą McGyvera było zupełnie inaczej (jak pisał - bardzo zbliżony do Meridiana 506.20), ale teraz już wiem, że z niektórymi innymi było jak u Ciebie. Poprawiłem w wersji "gotowej", powinno być ok (muszę sprawdzić na takim, jaki źle grał - p.s. gdzie jest teraz mój AKAI - może zanim wróci ktoś podjąłby się zmiany 4 rezystorów w tej pajęczynie widocznej na zdjęciu i sprawdziłbyś czy to pomogło - na moim CA tak, ale mam CD od znajomego i muszę go oddać).

P.S. jaka jest impedancja wejściowa wzmaka na którym słuchaliście ???

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Pytanie o impedancje do rocha bo to nie byl moj sprzet.

Koncowka mocy robiona przez stefanaB z preampem i z pasywka na zmiane. Drugi wzmak to lampa Jadis Orchestra i kolumny Zoller Temptation. Okablowanie Furutecha. Przykro mi stwierdzic ale nie tylko PS Audio i Muse II byly lepsze o kilka klas od Panskiego przetwornika ale takze zwykly nietuningowany Marantz CD 52 (jesli dobrze pamietam model) podlaczony z ciekawosci. Nie wiem czy cos bylo nie tak i co bylo nie tak - oceniam wylacznie dzwiek. Jak bedzie juz ostateczna wersja ktorej bedzie Pan pewien chetnie powtorze porownanie ale tym razem DAC dostanie cienszych przeciwnikow. Akai jest obecnie u rocha. W sprawie ewentualnego kontaktu z Pawlem (rochu) prosze pisac na priva. Pozdrawiam. R.

Też mnie zaskoczył wynik porównania. U mnie w domu słuchaliśmy tego przetwornika z lampą na KT88 (imp. wej. 100kohm) i obu nam się bardzo podobało, obaj uznaliśmy że gra lepiej od NOS DACa premium, oraz od tuningowanego Sony 227ESD. Skoro jednak z niektórymi wzmacniaczami jest taka porażka, to rzeczywiście trzeba dopracować analog.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Odnośnie akustyki pomieszczenia.

Właśnie pracuję pracuje nad tym zagadnieniem.

W każdym bądź razie, obecnie pojawiła się głęboka holografia. Teraz lekko tłumie pogłos.

Mam nadzieję ze już niedługo będzie lepiej.

Proponuję także zapoznac się z opisem basu w Zoller Solution /model wyżej od Temptation/:

http://www.metropolis.hifi.pl/recenzje.html

Zoller ma po prostu specyficzne podejście do basu.

Co do odsłuchu.

Jeżeli nie będzie miejsca na przyszłą sobotę to zwyczajowo serdecznie zapraszam.

Witam kolegów-muszę odwołać mój przyjazd do Krakowa 16maja. W tym dniu mamy wręczanie nagród GrandPressPhoto, a ja w jury byłem...

W innym terminie się mam nadzieję się spotkamy. Kraków na szczęście blisko.

artur

Najłatwiej trafic, a jednoczesnie punkt zborny to Krakowskie Centrum Konferencyjne, w Tomaszowicach. (strona intenetowa: www.dwor.pl ) Informacje dojazdowe: mozna tu dotrzec komunikacją miejską np. z z osiedla Widok (petla tramwajowo-autobusowa) autobusem linii 230, lub jesli ktos woli Busem z ul. Karmelickiej - z parkingu obok Big-Foxa (relacja kraków-ujazd). No oczywiscie samochdem tez mozna. W razie problemów, namiary telefoniczne sa w "o mnie".

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.