Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o pomoc - pierwszy gramofon.

pure evil

Rekomendowane odpowiedzi

Ortofon OM10 nie cieszy się zbyt pochlebną opinią wśród bywalców tego forum. Ja jednak uważam, że ta wkładka gra bardzo przyzwoicie w swojej klasie cenowej i jestem przekonany, że na początek wystarczy.

W przyszłości możesz pokusić się o dużo lepszą wkładkę (może jakąś MC), bo w tym gramofonie jest potencjał.

• 1 rok później...

Koledzy, ponieważ i mnie w końcu i mnie wzięło na analoga poszukuję pierwszego gramofonu, który będzie cieszył ucho swoją grą. Jak większość początkujących mam trochę za małą wiedzę do dokonania optymalnego wyboru... może coś doradzicie. Kwota do wydania okolo 250-300 zeta. To mi wpadło w oko na allegro:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (nie wiem tylko, czy oznaczenie 'aukcja prywatna' nie oznacza, że cena jest podpuchą)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (ten trochę drogi, ale ponoć dobry... kwestia czy warto drenować kieszeń, czy pozostałe propozycje będą cieszyć na pierwszy raz)

I te - o ile ostateczna cena zmieści się w zakładanym budżcie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z góry dziękuję za pomoc!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ostatnio miałem identyczny dylemat i stanęło na Dualu cs 450... w niezłym stanie... pasek trochę jeszcze powinien wytrzymać, muszę tylko podregulować obroty i zastanawiam się nad wymianą wkładki (może Ortofon 510 Mk II ? sugestie mile widziane)... Też nie chciałem za dużo inwestować jak na pierwszy normalny gramiak, nie wiedziałem czy mi sie spodoba ta cała vinylandia, ale po odkurzeniu paru płyt z szafy wiem że nie ma odwrotu :)

Imho w tym przedziale brać trochę na czuja i mieć nadzieję, że będzie przyzwoicie działał :P

Opcja to nowe reloopy czy pro-jecty z dolnej półki... albo od razu coś porządnego...

pzdr.

>Charlie

O Thorensie możesz co-nieco znaleźć na forum... raczej nie wzbudza zachwytów.

Dual 621 to model z lat 70-tych-80-tych, więc mam lekkie obawy co do stanu technicznego.

Analogowi wyjadacze się nie wypowiadają, co może oznaczać, że generalnie w pytanie można równie dobrze umieścić w wątku 'hi-endowy wzmak za 300PLN- poradźcie!!!' ;-)

Z alledrogo 280tka.

Lub ibejowy 320:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

No nie wiem...Jak patrzę na tego Thorensiaka z allegro i ten silnik przykręcony śrubkami wprost do plinty, to nabieram wątpliwości...Poza tym to kółko napędowe - chyba plastikowe - cienizna jakaś.

I Thorensy:

1. 320tka>>

Ukryta Zawartość

2. 318tka>>

Ukryta Zawartość

3. 316>>

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Dzięki. Wyglądają... ładnie. Problem taki, że specjalnie nie mam możliwości kupić na niemieckim ebayu.

Druga kwestia na jakiej kwocie się skończy licytacja???

>>>ganzz_gut,

Jak kupować gramofon używany, to raczej trzeba to połączyć z odsłuchem u sprzedającego i najlepiej własnym transportem (jeśli się spodoba). Gramofon może być rzeczywiście w idealnym stanie, ale wystarczy że sprzedający źle go zabezpieczy na czas transportu pocztą. Talerz spadnie ze szpindla (bo paniusia na poczcie odwróci paczkę "do góry nogami") i rozpieprzy wszystko po kolei - pokrywę, ramię, wkładkę, kominek stroboskopu i co tam jeszcze wystaje ponad plintę. Znajomy kolegi właśnie odebrał taką przesyłkę - gramofon był biały, jakby wyjęty z mąki, bo ciężki talerz "przemielił" resztki potłuczonej pokrywy akrylowej. Ciekawym co on teraz zrobi ? Zaskaży Pocztę Polską ? Czyli będzie się "kopał z koniem". Zaskaży sprzedającego ? On spi spokojnie - przecież zapakował dobry gramofon, a że Poczta rozwaliła...

Poza tym uczciwość sprzedawców. Nie chcę powiedzieć, że wszyscy to oszuści. Rzecz polega raczej na niedopowiadaniu prawdy - czasem z rozmysłem, czasem z niewiedzy, czasem pewnie też z roztargnienia. No a poniżej masz link do swoją drogą fajnego gramniaka z tzw. "nową" wkładką. Wszystko fajnie, tylko że Ortofon nie produkuje tego modelu wkładki od 15-20 lat. W życiu nie dam się nabrać, że sprzedający założył tzw. NOS-a.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Zaskaży Pocztę Polską ? Czyli będzie się "kopał z koniem"."

Można ubezpieczyć przesyłkę, wówczas Poczta Polska odpowiada za szkody wynikłe w czasie transportu. Tak mnie przynajmniej poinformowano, gdy PP rozwaliła mi zakupioną online klawiaturę - "paczka była nieubezpieczona, więc liczy się tylko to, że w ogóle dotarła, a że rozwalona, to nic".

Same problemy z tym gramofonem ;-) Zdałem sobie sprawę, że żeby nie zaliczyć skuchy trzeba się mocniej zorientować w temacie... to sprawia, że trochę się zniechęciłem. Ale mam nawroty manii, żeby posłuchać sobie z analogu mojej pierwszej poważnej muzycznej miłości - led zeppelin ;-)

ps. Sansui śliczny... mieszkam w wa-wie, więc do płocka można się pofatygować...

>>>ganzz_gut,

Zniechęcać to się nie ma co. Jeżeli Ty mieszkasz w Warszawie, to jesteś na wygranej pozycji. Jest sporo ofert z Warszawy, może niekoniecznie w tym momencie, ale przeważnie jest w czym wybierać. Sprzedawcy też zaznaczają opcję "Odbiór osobisty". Poza tym sporo kolegów udzielajacych się na Analogu też mieszka w W-wie, zakładam więc, że jeśli poprosić, może zechcą dać fachowe wsparcie przy oględzinach i odsłuchach gramofonu.

A "Zeppy" z vinyla - cud-miód-malina ! O, i tu się zaczyna tzw. "jazda". Lecę posłuchać Heartbreakera i Black doga.

Pozdro,

Yul

>>>ganzz_gut,

O nie, nie ! Ja się nie pastwię nad Tobą, ja chcę Cię zmobilizować do dalszych poszukiwań. No ale materia vinylowa jest trudna. Tym bardziej gdy ktoś (jak np. ja) ma "hamulec finansowy".

Oj ja też ostatnio włączyłem finasowy, zdałem sobie sprawę, że większość moich funduszy przez ostatnie półtora roku kierowałem w materię winylową i teraz dopadł mnie przez to kac moralny :)

Nałóg kosztuje... Ja wolę nie podliczać o ile uszczupliłem budżet na zakup płyt i wymianę sprzętu (w tym roku cd-k, wzmacniacz i dwie pary kolumn... trzecie w drodze). Chyba tylko moja lepsza połowa, jako głos rozsądku, nie dopusciła do utopienia w audio wszystkich przychodów... ;-)

Z innej beczki - może mi ktoś podpowie jak to jest z kupowaniem na ebayu za granicą? Przeszukałem polską wersję, z zaznaczoną opcją 'wysyłka na europę' i wspomniane przez ahaje 'patefony' (jak i kilkanaście innych thorensów i reg) było dostępne w niemczech... Ktoś ma doświadczenia z zakupami z innych stref językowych i granicznych??? Ceny 'przyjaźniejsze' a i z jakością chyba nieco lepiej?

Witam.Sam próbowałem kupić na ebay ale podliczając dodatkowe koszty to przestaje się opłacać,chyba że kupujesz coś drogiego.I tak przesyłka do Polski ok.30-35 EU,przelew bankowy ok,100EU.kosztuje ok.60zł.Osobiście zrezygnowałem.

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.