Skocz do zawartości
IGNORED

modyfikacja diora cd504

BeerfaN

Rekomendowane odpowiedzi

to nie jest cały schemat, najwyżej 1/3

wymieniasz wszystko, co jest w torze. Stabilizację proponuję jednak dać na lm317/337 - łatwa sprawa a pozostawia większe pole do manewru niż 78xx.

Musisz znaleźć DAC - o ile wiem TDA1543. Ściągnij do niego datasheet i sprawdź na których nóżkach ma wyjście sygnału L i R (L out, R out). Potem po ścieżkach idąc (po drodze powinny być po jednym elektrolicie i rezystorze, choć niekoniecznie), dojdziesz do opampu. Diora dawała BA4558, przynajmniej w moim ws504b i cd504. Dalej od opampów (bądź jednego tylko) będą dwie ścieżki do wyjść CDout L i R. Po drodze na pewno po przynajmniej jednym kondensatorze o poj 10-47uF i rezystory. Tą drogą dojdziesz do kabli sygnałowych, które chcesz wymienić.

jedna rada - rozbierasz powoli, do tego bardzo uważaj na taśmę łączącą laser z płytka pod nim. Łatwo się przerywają, a po tym tylko wymiana lasera.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ba45xx ma taką samą obudowę i wyprowadzenia jak ten w DIP8

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - piny 8 i 6 to wyjście sygnału na opampy, w schemacie jako AOL i AOR przy TDA1543 lub 12 i 14 przy TDA1543T - nie wiem, jaki masz dokładnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To chyba zwykła instrukcja użytkownika (???)

Jesli masz taka możliwość to najlepiej zrób zdjęcie w wysokiej rozdzielczości płyty głównej (Monokit MKS-300) tego odtwarzacza i wyslij mi na maila to coś się wymyśli.

Hmm chyba lipaz tymi 2x wiekszymi kondam,skrecilem all wlacnczam dziala pochwili szczelilo takie glowno czarne ktore ma oznaczenie 7805k

JRC.

Teraz potrzeba mi bedzie (oile takowe jest) spis gdzie jaki kondesator był:P

oj chłopie..albo podłączyłeś któryś kondensator na odwyrtkę (masz oznaczenia na płycie, sprawdź czy nie pomyliłeś) albo gdzieś lut zwarł ścieżki.

7805 to zwyczajny stabilizator napięca, powienien dać 5V i tyle. Do kupienia za grosze.

Sprawdź oba kanały w tych samych miejscach po kawałku i porównaj - tam, gdzie się różnią musi być błąd.

Byle DAC przetrzymał ten wybuch, bo będzie nieciekawie.

hmmm teraz jeszcze raz wlaczylemi dziala i to glowno siee grzeje weiec pewnie dziala ale zawuwayzlemze po paru sek sa strasznie goroące konde...4700 i 1000 uF(te ktore wymieniłem na takie same pojemnosci) a reszta norm

be..mylisz sie dluzsza to plus tak jak przy led!(tak pokazuje kond) hmm wiec jak toma być niema oznaczenia +- na plycie tylko jest -||- (ztym ze 2 kreeska pionowa jest pogrubiona) i ona odpowiada za??( +or-)?

Kreska to minus. Dłuższa to istotnie plus, za dużo wypiłem wczoraj chyba lub słoneczko mi nie służy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja juz mam dosc:( wlasnie skonczylem prace all tak jak powino niema zwarc wlanczam cd all godd ale nie swieci sie wyswietlacz, 33F zamienilem na 68uF lecz z napięciem 25v(tamte byly 16) panw sklepie powiedzial ze juz ciezko dostac 16v i ze tonie przeszkadza byly by niebylo mniejsze od nominalnego:(1000uF zamienilem na 2200uf 4700uF bez zmian 100 na 220 zamieniłem i chyba tyle,,co ja mam teraz robić:(??juz mnie cos trafia

Nie no jest pocieszajace cos..:P mianowicie muza leci ale strasznie szumi...ale da sie wylapac :Pmelodie hah teraz czego to mzoe byc wina?chyba nie kond...?!Jak odciac wogole wyjscie slucha...?

Jak nie świwci wyświetlacz to albo zwarcie, albo brak połączenia albo jakaś inna usterka. Czy kondensatory wyjściowe z DACa też wymieniałeś? Może któryś jest w odwrotnej polaryzacji? Oba kanały szumią? Sprawdź czy nie ma zimnych lutów na stabilizatorze +5V i czy jest dobrze przykręcony do radiatora. Te szymy to mogą być jakieś zakłócenia lub przesłuchy z częsci cyfrowej. Trzeba jeszcze raz rozebrać i obejrzeć płytkę.

Szumy sa na obydwu,all działą tylko szumi,bawiem sie na wzmaku slu..ale nic nie dalo,all kondy 16v te ktore sa w okolicach stab i daca wymieniłem 4700 jest takie samo 1000 zamieniłem na 2200 potem 33 na 64ale 25v (ma działać tak gadał sprzedawca)100 na 220uF i tyle:P 50v nie ruszałem już

Wys,,cos proobiłem i działa.Zrobiłem opis co wymieniłem a co zostało+wmaire dobra fotka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na mój łeb z zasilaniem coś musiało byc pogmatwane. Duży szum, brak wyświetlacza - zasilanie +10V było rąbnięte.

U mnie z dźwiękiem tak się popaprało, kiedy przez nieuwagę nie podłączyłem zasilania +13 do opampu. Cośtam było słychać, ale głównie szum.

Kable idące od płyty głównej (te 3 o których na gg pisaliśmy) przylutuj bezpośrednio do wyjść CDout (chinch). W ten sposób masz ominięte słuchawki. dodatkowo możesz wyjąć z tej małej płytki ba4560, wtedy nie będzie brało prądu.

wronka>>

zwięksanie w ciemno wszystkich pojemności to ślepy zaułek. Może grać jeszcze gorzej niż wcześniej. Zmuli go zupełnie. Poza tym nie podmianiaj kondów na tanie dziadostwa ze sklepu elektronicznego! To jaki kondesator wstawiasz ma ogromne znaczenie

Ja juz mam serdecznie dosc,i zaraz chyba go odnosze do serwisu:Pzbocznikowalem wymieniłem wyjsciowe kondy.... zmieniałem stabilizator,i kur nic jak szumiało tak szumi.Jesli ktos by się podjoł popatrzenia dotego i ewentualnego stunigowania go na pozadnych kond..to bede wdzieczny.Wiadome za all się płaci

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.